Connect with us

BUCĂTĂRIE

Polovragi: Ți-o iau papilele gustative razna

Postat acum

on

0 Shares

Festivalul de gastronomie de la Polovragi este în plină desfășurare. Și în această zi, a doua din festival, participanții s-au întrecut în bucate gustoase care făceau turiștii să le mănânce cu ochii.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

BUCĂTĂRIE

Rețeta care continuă să înnebunească românii! Vezi ce este!

Postat acum

on

De către

Bucură-te de mâncarea cu gust de acasă: fasolea cu ciolan, o plăcere simplă, dar autentică, plină de savoare și farmec tradițional.

Ingrediente
  • 1 ciolan afumat de aproximativ 1kg
  • 600g fasole boabe uscată
  • 500ml roșii pasate
  • 3 linguri ulei
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 foi de dafin
  • 2 lingurițe boia dulce
  • 2 lingurițe boia afumată
  • 1 linguriță cimbru
  • 1 linguriță tarhon
  • sare
  • piper
Mod de preparare
1. În primul rând, trebuie să ținem cont că fasolea trebuie pusă la înmuiat, în apă rece, peste noapte.
2. Punem ciolanul la fiert, într-un vas încăpător și umplem cu apă până ce este acoperit 4 degete deasupra lui.
3. Se fierbe aproximativ 3 ore, până ce carnea devine fragedă și poate fi ușor desprinsă de pe os.
4. Când timpul de fierbere a ciolanului este pe la jumătate, punem și fasolea la fiert.
5. Scurgem fasolea de apă și o punem la fiert într-o oală încăpătoare.
6. După 20 de minute, luăm oala de pe foc, scurgem apa și umplem din nou cu apă călduță.
7. Repetăm acest pas după alte 20 de minute, apoi lăsăm fasolea la fiert pentru aproximativ 40 de minute sau până când boabele s-au înmuiat suficient. Trebuie să ținem cont că sunt soiuri care fierb mai ușor, iar altele mai greu.
8. Dezosăm ciolanul și feliem carnea, în bucăți potrivite.
9. Apa în care a fiert ciolanul se păstrează, pentru a fi folosită la prepararea fasolei.
10. Avem ciolanul fiert și feliat, fasolea fiartă, trecem la următorul pas, combinarea celor două ingrediente, în cel mai delicios mod.
11. Călim ceapa tocată și morcovii rași, într-o cratiță încăpătoare, cu 3 linguri de ulei.
12. După ce s-au înmuiat legumele, adăugăm o cană din apa în care a fiert ciolanul. Punem și roșiile pasate și condimentăm cu sare (doar dacă este necesar, deoarece apa în care a fiert ciolanul este destul de sărată), piper, boia dulce, un pic de boia afumată (în cazul în care ciolanul nu are suficient gust de afumat), o foaie de dafin, 2 lingurițe de tarhon și 2 lingurițe de cimbru.
13. Adăugăm fasolea fiartă, bucățile de ciolan, completăm cu apa în care a fiert ciolanul și gătim, la foc mic, pentru aproximativ o oră.
14. Fasolea noastră cu ciolan este gata, mirosul e îmbietor, gustul e divin.
Continuă să citeşti

BUCĂTĂRIE

VIDEO | Cele mai pufoase și gustoase gogoși umplute cu ciocolată. Rețetă pas cu pas

Postat acum

on

De către

Gogoși umplute cu ciocolată, o rețetă perfectă pentru gogoși pufoase, aromate și foarte gustoase, cu o cremă de ciocolată fină și delicioasă.

INGREDIENTE

Pentru gogoși:

  • 1 kg faină
  • 500 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 20 g drojdie uscată
  • 50 ml ulei
  • 5 ouă
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 1 lingură esență de lămâie
  • puțină sare

Pentru cremă:

  • 500 ml lapte
  • 205 g ciocolată neagră Nestle dessert noir
  • 100 g zahăr
  • 30 g amidon

Mod de preparare video

Instrucțiunile și modul de preparare pentru rețeta de gogoși umplute cu ciocolată îl găsiți în clipul de mai jos! Urmăriți-l cu atenție pentru a reuși o rețetă perfectă!

 

Continuă să citeşti

BUCĂTĂRIE

Rețetă cozonac pufos cu nucă

Postat acum

on

De către

Cozonacul pufos cu nucă este vedeta deserturilor la masa de Crăciun, fiecare familie căutând rețeta perfectă pentru a o servi în zilele de sărbătoare. An de an, apar rețete noi de cozonaci, fie ele tradiționale sau reinterpretate.

Gospodinele știu câtă muncă este necesară pentru a pune pe masa de Crăciun tradiționalii cozonaci pufoși cu nucă: de la pregătire, la frământare, apoi la coacere. Numai că, odată tăiat, mirosul și gustul aromat vor merita întregile ore petrecute în bucătărie.

Rețetă tradițională pentru cozonacul pufos cu nucă

O rețetă tradițională pentru cozonacul cu nucă o găsim pe blogul lauraadamache.ro, alături de poze și secrete pentru un aluat cât mai pufos. Iată mai jos toți pașii pe care trebuie să-i faceți:

Ingrediente pentru maia

  • 50 g lapte condensat neîndulcit
  • 50 ml lapte
  • 100 g făină + o linguriță rasă făină
  • 25 g drojdie proaspătă/ 7 g drojdie uscată

Ingrediente aluat

  • maia
  • 550 g făină pentru cozonac + 50 g pentru frământat
  • 150 ml lapte de vacă 3,5% grăsime
  • 90 g zahăr tos foarte fin
  • 10 g miere
  • 2 ouă medii
  • 100 g unt topit
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală
  • esență de vanilie
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui pentru frământat

Ingrediente umplutură de nucă

  • 300 g nucă măcinată
  • 75-100 ml lapte
  • o lingură de cacao
  • o lingură de miere
  • 100 g zahăr
  • esență de rom

Înainte de a trece la modul de preparare, Laura Adamache ne spune un prim secret: făina, zahărul, aromele și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei la momentul preparării cozonacului. Astfel că, este recomandat să turnăm făina în vasul în care vom pregăti aluatul cu 1-2 ore înainte, ouăle să le scoatem din frigider cu două ore înainte și zahărul și aromele să le lăsăm pe masa din bucătărie tot cu 1-2 ore înainte.

Mod de preparare maia pentru cozonacul cu nucă

Încălziți ușor laptele și dizolvați drojdia proaspătă în el, apoi adăugați treptat făina și amestecați cu o lingură. După ce obțineți o consistență cremoasă, pudrați suprafața cu o linguriță rasă de făină.

Acoperiți vasul cu maia cu un prosop și lăsați-o să dospească într-un loc călduț pentru 45 de minute.

Mod de preparare aluat

În vasul în care este făina, faceți o „groapă” și adăugați maia, ouăle ușor bătute cu o furculiță, laptele călduț și mierea. Frământați până când aluatul de cozonac începe să prindă consistență. Adăugați zahărul, un praf de sare și aromele, apoi frământați din nou până la amestecul lor în aluat.

Adăugați untul topit ușor călduț (spre rece) treptat și frământați până când este complet absorbit de aluat.

Ungeți suprafața pe care veți lucra cu puțin ulei și mutați aluatul acolo. Continuați frământarea lui până când obțineți un aluat elastic și lucios. La acest pas, bucătăreasa atrage atenția să nu adăugați făină în exces dacă aluatul este lipicios la început, ci mai degrabă să vă ungeți mâinile cu ulei în timpul frământării.

Formați un aluat rotund pe care îl puneți înapoi în vas și acoperiți-l cu un prosop. Lăsați-l la dospit într-un loc cald până când își dublează volumul.

Cel mai bun loc pentru dospit este cuptorul, scrie Laura Adamache. Îl puteți încălzi la 100 de grade C pentru 5-10 minute, îl stingeți și introduceți vasul înăuntru. Pentru a menține căldura necesară unei dospiri corecte, puteți lăsa beculețul din cuptor aprins.

Mod de preparare umplutura de nucă

Topiți mai întâi mierea la foc mic, apoi adăugați nuca măcinată amestecată cu cacao și zahărul. Adăugați apoi, treptat, laptele cu esența de rom și amestecați pe foc mic până când obțineți o cremă densă. Dacă mai este nevoie de lapte, puteți adăuga 2-3 linguri. Stingeți focul și o lăsați să se răcească.

Vă întoarceți la aluat. Ungeți masa de lucru cu ulei, răsturnați aluatul și îl împărțiți în două bucăți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat până când are o grosime de 2-3 cm.

Pe fiecare bucată, puneți jumătate din umplutură și întindeți-o, având grijă să lăsați cam 2-3 cm din capete neunse. Procedați la fel și cu cealaltă bucată de aluat și rulați-le pe amândouă, separat, iar apoi „împletiți-le” și le lipiți bine capetele.

Tapetăm forma cu unt și hârtie de copt și puneți cozonacul în ea. Mai lăsați cozonacul la dospit în tavă pentru o oră-o oră și jumătate până când depășește puțin marginile formei.

După acest timp, ungeți desertul cu un ou amestecat cu 2-3 linguri de lapte și îl pudrați cu zahăr tos.

Coaceți cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 45-50 de minute.

sursa: hotnews.ro

Continuă să citeşti