BUCĂTĂRIE
Polovragi: Ți-o iau papilele gustative razna
BUCĂTĂRIE
Rețeta care continuă să înnebunească românii! Vezi ce este!
Bucură-te de mâncarea cu gust de acasă: fasolea cu ciolan, o plăcere simplă, dar autentică, plină de savoare și farmec tradițional.
-
1 ciolan afumat de aproximativ 1kg
-
600g fasole boabe uscată
-
500ml roșii pasate
-
3 linguri ulei
-
2 cepe
-
2 morcovi
-
2 foi de dafin
-
2 lingurițe boia dulce
-
2 lingurițe boia afumată
-
1 linguriță cimbru
-
1 linguriță tarhon
-
sare
-
piper
BUCĂTĂRIE
VIDEO | Cele mai pufoase și gustoase gogoși umplute cu ciocolată. Rețetă pas cu pas
Gogoși umplute cu ciocolată, o rețetă perfectă pentru gogoși pufoase, aromate și foarte gustoase, cu o cremă de ciocolată fină și delicioasă.
INGREDIENTE
Pentru gogoși:
- 1 kg faină
- 500 ml lapte
- 150 g zahăr
- 20 g drojdie uscată
- 50 ml ulei
- 5 ouă
- 1 lingură esență de vanilie
- 1 lingură esență de lămâie
- puțină sare
Pentru cremă:
- 500 ml lapte
- 205 g ciocolată neagră Nestle dessert noir
- 100 g zahăr
- 30 g amidon
Mod de preparare video
Instrucțiunile și modul de preparare pentru rețeta de gogoși umplute cu ciocolată îl găsiți în clipul de mai jos! Urmăriți-l cu atenție pentru a reuși o rețetă perfectă!
BUCĂTĂRIE
Rețetă cozonac pufos cu nucă
Cozonacul pufos cu nucă este vedeta deserturilor la masa de Crăciun, fiecare familie căutând rețeta perfectă pentru a o servi în zilele de sărbătoare. An de an, apar rețete noi de cozonaci, fie ele tradiționale sau reinterpretate.
Gospodinele știu câtă muncă este necesară pentru a pune pe masa de Crăciun tradiționalii cozonaci pufoși cu nucă: de la pregătire, la frământare, apoi la coacere. Numai că, odată tăiat, mirosul și gustul aromat vor merita întregile ore petrecute în bucătărie.
Rețetă tradițională pentru cozonacul pufos cu nucă
O rețetă tradițională pentru cozonacul cu nucă o găsim pe blogul lauraadamache.ro, alături de poze și secrete pentru un aluat cât mai pufos. Iată mai jos toți pașii pe care trebuie să-i faceți:
Ingrediente pentru maia
- 50 g lapte condensat neîndulcit
- 50 ml lapte
- 100 g făină + o linguriță rasă făină
- 25 g drojdie proaspătă/ 7 g drojdie uscată
Ingrediente aluat
- maia
- 550 g făină pentru cozonac + 50 g pentru frământat
- 150 ml lapte de vacă 3,5% grăsime
- 90 g zahăr tos foarte fin
- 10 g miere
- 2 ouă medii
- 100 g unt topit
- coaja rasă de la o lămâie
- coaja rasă de la o portocală
- esență de vanilie
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui pentru frământat
Ingrediente umplutură de nucă
- 300 g nucă măcinată
- 75-100 ml lapte
- o lingură de cacao
- o lingură de miere
- 100 g zahăr
- esență de rom
Înainte de a trece la modul de preparare, Laura Adamache ne spune un prim secret: făina, zahărul, aromele și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei la momentul preparării cozonacului. Astfel că, este recomandat să turnăm făina în vasul în care vom pregăti aluatul cu 1-2 ore înainte, ouăle să le scoatem din frigider cu două ore înainte și zahărul și aromele să le lăsăm pe masa din bucătărie tot cu 1-2 ore înainte.
Mod de preparare maia pentru cozonacul cu nucă
Încălziți ușor laptele și dizolvați drojdia proaspătă în el, apoi adăugați treptat făina și amestecați cu o lingură. După ce obțineți o consistență cremoasă, pudrați suprafața cu o linguriță rasă de făină.
Acoperiți vasul cu maia cu un prosop și lăsați-o să dospească într-un loc călduț pentru 45 de minute.
Mod de preparare aluat
În vasul în care este făina, faceți o „groapă” și adăugați maia, ouăle ușor bătute cu o furculiță, laptele călduț și mierea. Frământați până când aluatul de cozonac începe să prindă consistență. Adăugați zahărul, un praf de sare și aromele, apoi frământați din nou până la amestecul lor în aluat.
Adăugați untul topit ușor călduț (spre rece) treptat și frământați până când este complet absorbit de aluat.
Ungeți suprafața pe care veți lucra cu puțin ulei și mutați aluatul acolo. Continuați frământarea lui până când obțineți un aluat elastic și lucios. La acest pas, bucătăreasa atrage atenția să nu adăugați făină în exces dacă aluatul este lipicios la început, ci mai degrabă să vă ungeți mâinile cu ulei în timpul frământării.
Formați un aluat rotund pe care îl puneți înapoi în vas și acoperiți-l cu un prosop. Lăsați-l la dospit într-un loc cald până când își dublează volumul.
Cel mai bun loc pentru dospit este cuptorul, scrie Laura Adamache. Îl puteți încălzi la 100 de grade C pentru 5-10 minute, îl stingeți și introduceți vasul înăuntru. Pentru a menține căldura necesară unei dospiri corecte, puteți lăsa beculețul din cuptor aprins.
Mod de preparare umplutura de nucă
Topiți mai întâi mierea la foc mic, apoi adăugați nuca măcinată amestecată cu cacao și zahărul. Adăugați apoi, treptat, laptele cu esența de rom și amestecați pe foc mic până când obțineți o cremă densă. Dacă mai este nevoie de lapte, puteți adăuga 2-3 linguri. Stingeți focul și o lăsați să se răcească.
Vă întoarceți la aluat. Ungeți masa de lucru cu ulei, răsturnați aluatul și îl împărțiți în două bucăți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat până când are o grosime de 2-3 cm.
Pe fiecare bucată, puneți jumătate din umplutură și întindeți-o, având grijă să lăsați cam 2-3 cm din capete neunse. Procedați la fel și cu cealaltă bucată de aluat și rulați-le pe amândouă, separat, iar apoi „împletiți-le” și le lipiți bine capetele.
Tapetăm forma cu unt și hârtie de copt și puneți cozonacul în ea. Mai lăsați cozonacul la dospit în tavă pentru o oră-o oră și jumătate până când depășește puțin marginile formei.
După acest timp, ungeți desertul cu un ou amestecat cu 2-3 linguri de lapte și îl pudrați cu zahăr tos.
Coaceți cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 45-50 de minute.
sursa: hotnews.ro
You must be logged in to post a comment Login