DEZVĂLUIRI LOCALE
Patru persoane, reținute în Gorj într-un dosar cu prejudiciul de aproape 3 milioane de euro
În seara zilei de 15 noiembrie s-a dispus reţinerea preventivă, pentru 24 de ore, a patru persoane, având calitatea de suspecţi într-un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de: înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Măsura preventivă a reţinerii a fost dispusă faţă de două persoane suspecte de către procuror, iar faţă de alte două persoane suspecte, de către lucrători de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
În dosarul menţionat au fost solicitate de procuror şi aprobate de judecător 34 de mandate de percheziţie domiciliară, pentru locaţii aflate în judeţul Gorj şi în alte patru judeţe, precum şi în municipiul Bucureşti. Punerea în executare a mandatelor s-a realizat de către organele de poliţie în data de 15.11.2023. Au fost ridicate documente extracontabile, unităţi de calcul şi telefoane mobile, în vederea cercetărilor.
Urmărirea penală în cauză este efectuată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj împreună cu lucrători de poliţie din cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi vizează iniţierea, punerea în aplicare şi dezvoltarea unei scheme infracţionale în vederea obţinerii în mod ilegal a unor sume importante de bani proveniţi din bugetul de stat, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Fondului de Mediu, folosindu-se documente fictive pentru a deconta taxa de mediu corespunzătoare unor cantităţi de deşeuri care apăreau ca fiind colectate şi reciclate, dar în realitate nu erau.
Astfel, din cercetările efectuate a rezultat că în perioada aprilie 2021 – aprilie 2023, o societate comercială cu sediul în oraşul Rovinari, judeţul Gorj, a efectuat operaţiuni de colectare, transport şi reciclare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 5/2015, fiind întocmite în fals 3478 de borderouri de achiziţie în baza cărora au fost emise ulterior 77 de facturi fiscale de prestări servicii, colectare şi tratare a deşeurilor de tipul celor menţionate, deşi mare parte dintre achiziţii, respectiv un cuantum de 3650 de tone deşeuri nu au fost efectuate în realitate.
A fost estimat un prejudiciu produs Fondului de Mediu în cuantum de aproximativ 14,6 milioane lei (peste 2,9 milioane euro), constând în taxa de mediu de 4 lei/kg, achitată pentru deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice, care în realitate nu au fost colectate şi reciclate.
„Urmărirea penală în cauză este complexă, fiind cercetate până în prezent 27 de persoane fizice şi 2 persoane juridice (societăţi comerciale) şi continuă, pentru stabilirea adevărului pe bază de probe, în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni şi recuperării prejudiciului, urmând a fi dispuse în continuare măsuri legale. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”, conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Precizările AJPIS Gorj vizavi de alocația întreruptă pe perioada vacanței: Beneficiarii care continuă studiile după 18 ani primesc alocație în baza unei adeverințe și a unei cereri
O adeverință de la scoală, care atestă că elevii care au împlinit 18 ani urmează în continuare studii, îi repune pe beneficiari în posesia alocației întrerupte pe perioada vacanței. Beneficiarii primesc inclusiv banii restanți, susține directorul AJPIS Gorj, Natalia Moreanu, asta chiar dacă nu depun actele cerute la sediul instituției ci, la școala unde aceștia învăță.
Directorul Agenției Județene de Prestații Sociale Gorj susține că astfel de neînțelegeri apar în fiecare an, pe perioada verii, deoarece elevii dar și aparținătorii nu înțeleg că în timpul vacanței alocațiile se opresc pentru beneficiarii care au împlinit 18 ani. În momentul în care aceștia demonstrează însă că sunt în continuare la școală, în baza unei adeverințe de la unitatea de invatamant drepturile se reiau iar elevii majori își primesc banii restanți. De altfel, un părinte revoltat de situație, a făcut o plângere penală la adresa conducerii AJPIS Gorj invocând abuz în serviciu pentru că fiului său care a împlinit 18 ani pe perioada vacantei i s-a oprit brusc alocația deși acesta este tot elev. Ancheta este în curs, dar părintele refuză acum să solicite o adeverință pentru ca fiul său să reintre în drepturi.
Directoarea AJPIS Gorj explica astfel că părinții trebuie sa înțeleagă că instituția respecta legea dar procedura este aceasta.
Astfel, sunt două situații de reintrare în drepturi a beneficiarilor. Una este să ceară direct AJPIS Gorj alocația, în baza unei adeverințe de la școală, sau, a doua: să ceară secretariatului scolii să comunice situația beneficiarului la IȘJ Gorj, iar Inspectoratul să o trimită AJPIS Gorj.
Dacă adeverințele se depun la AJPIS luna aceasta, beneficiarii reintra în plată cu luna septembrie dar banii se achită în octombrie, cu restanțele din luna iulie, la zi.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Tetila: Stația de asfalt a DOMARCONS duduie, în ciuda hotărârii judecătorești care a decis că a fost amplasată ilegal
Stația de asfalt din Tetila, deținută de firma de casă a Primăriei Bumbești Jiu DOMARCONS SRL, funcționează de aproape doi ani în baza unei autorizații ilegale eliberate de Primăria Bumbești Jiu. Aceasta ocupă abuziv terenurile bumbeștenilor, pentru care sunt litigii în instanța, și, mai mult, poluează de la primele ore ale dimineții.
În cauză s-a făcut un control al ISC Gorj, cu o jumătate de an în urmă, contestat însă de primarul localității la ISC București, dar demersul lui Constantin Bobaru s-a respins. S-a ajuns în instanță dar și aici s-a pierdut pe bandă, atât la Tribunalul Gorj și la Curtea de Apel Craiova.
Prefectura Gorj trebuie să ia însă act de situația de la Bumbești Jiu și să dispună chiar un control al Gărzii de Mediu.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Schela: A amenințat că își dă foc, supărat pe concubină! Omul anunță că se urcă pe un stâlp și se autoincendiează
Dogaru Ludovic, în vârstă de 55 de ani, din Schela, sat Sâmbotin, a amenințat sâmbătă că își dă foc, în propria locuință. A fost oprit la timp și dus la Psihiatrie dar va repeta, luni, procedura, de data asta spunând că se va urca pe un stâlp.
Omul susține că nu mai suporta situația în care se află. Acesta ar fi construit de la zero o casă în care locuiește cu concubina sa, deja de 20 de ani. Pământul de sub casă este pe numele bărbatului. Concubina pretinde însă acum drepturi asupra locuinței și l-ar fi amenințat pe Dogaru că îl dă afară din casă. Deși omul a chemat poliția, tot el a fost amendat, polițiștii spunând că nu are ce îi face concubinei pe motiv că ,,e femeie”.
Supărat, Dogaru a amenințat că își dă foc daca problema nu se rezolvă iar el nu este lăsat liniștit în propria casă. Omul spune că femeia nu îl îngrijește, nu îl hrănește și vrea să îl lase fără acoperiș deasupra capului.
„Mâine mă duc la IPJ, la comandat, daca nu se rezolvă mă urc pe un stâlp și îmi dau foc. Am o sticla cu benzină dar am și o funie. De băgat m-au băgat la Psihiatrie… M-au făcut nebun. Dar eu nu mai suport situația”, a declarat bărbatul din Schela.
You must be logged in to post a comment Login