Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

O jumătate de milion de euro, luați fără temei de la locuitorii Motrului. Dosarul penal, la organele judiciare!

Postat acum

on

Aproape 500.000 de euro este suma cu care a păgubit cetățenii din Motru societatea Direcția Publică SA, prin Cosmin Morega, actualul candidat PSD la poziția de primar al orașului, în perioada 2010 – 2015. La aceasta se adaugă prejudiciul creat societății de către Morega, odată cu amenzile primite de la Garda de Mediu. Un alt dosar în care liderul PSD Motru este cercetat pentru înșelăciune, abuz în serviciu, fals și uz de fals! Pe lângă cele ale fierului vândut, din dezmembrarea uneia din mașinile de gunoi ce aparținea municipalității și a celui dezafectat din cele trei piețe!

La finele celor 12 ani în care a fost condus de Dorin Hanu și oamenii săi, orașul Motru ajunsese unul dintre cele mai cunoscute, la nivel național, în ceea ce privește corupția și furtul din banul public. Adică, din buzunarul cetățenilor. Potrivit uneia dintre remarcile făcute chiar de către unul din membrii marcanți ai PSD, clujeanul V. Dâncu: ”În sudul țării, corupția a fost votată de oameni, în timp ce în Transilvania a fost taxată.”

Unul dintre cei mai compromiși candidați la funcția de primar, Cosmin Morega, este cercetat de către DNA pentru o sumă uriașă, cu care a înșelat localnicii, prin Direcția Publică Motru SA. Mai exact, din 2010 până în 2015, a încasat de la cetățenii municipiului Motru contravaloarea integrală a unui serviciu pe care l-a prestat doar parțial, extrem de parțial, deși motrenii au plătit tot ce li s-a cerut. Este vorba despre costul transportului și depozitării deșeurilor menajere la groapa de gunoi ecologică din Tg. Jiu.

Începând cu luna iunie a anului 2009, groapa de gunoi a localității Motru trebuia închisă, conform HG 349/2005, care reglementa depozitarea deșeurilor în condiții de maximă siguranță, în așa fel încât să fie eliminat riscul de îmbolnăvire a populației prin poluarea apelor și solului. Gunoiul colectat la Motru urma să fie transportat în groapa ecologică din Tg. Jiu, astfel că tarifele practicate pentru acest serviciu au crescut, incluzând cantitatea de deșeuri transportată, distanța dus – întors Motru – Tg. Jiu, numărul curselor pe care le efectuau mașinile de gunoi, consumabilele (motorină, ulei, piese, revizii ș.a), plata șoferului și a celorlalți muncitori, precum și o taxă de 22 euro pentru fiecare tonă transportată și depusă la groapa ecologică. Una peste alta, motrenii au scos mult mai mulți bani din buzunar.

În medie, 100.000 euro, pe an, încasați ilegal de la cetățeni

Spre exemplu, în anul 2010, cetățenii au plătit pentru transportul a 5.240 de tone deșeuri menajere, cât au fost colectate de la asociațiile de proprietari, însă la Tg. Jiu au ajuns doar 173 de tone.

Un calcul simplu arată că Direcția Publică Motru a încasat, ilegal, de la localnici sumele pentru diferența de 5.067 tone. Deloc mici! Iar după anul 2010, au mai urmat încă alți cinci la fel! Numai taxa de groapă depășește 100.000 de euro, furați, într-un singur an, din buzunarul celor cărora același Morega le promite, azi, lapte, miere, posturi, salarii cât vezi cu ochii ș.a !

Faptele au fost descoperite abia în 2018, când reprezentanților Direcției Publice SA, condusă pe atunci de Tudor Dobrică, fostul viceprimar al orașului, în vremea lui Dorin Hanu, li s-a cerut să pună la dispoziția Consiliului Local informațiile necesare pentru verificarea modului de gestionare a serviciului public de salubrizare al orașului. Printre altele, foarte grav este faptul că banii încasați de la cetățeni și rămași nefolosiți nu se regăsesc în profitul societății. Și, totuși, unde sunt, pe ce s-au dus și cum s-au dus?

Consiliul Local Motru nu a reușit să afle, deoarece nu i s-a permis accesul la aceste date. Deși CL Motru este unicul acționar al Direcției Publice SA, cererea sa s-a izbit de refuzul directorului Tudor Dobrică, acesta pretextând că documentele solicitate conțin informații cu caracter personal(?!). Ca și cum Direcția Publică SA era firma personală a unuia dintre ei, nu a orașului!

Ca să protejeze secretele sumelor încasate ilegal de către predecesorul său, actualul viceprimar Cosmin Morega, Dobrică încalcă flagrant chiar regulamentul după care funcționează serviciul de salubrizare al municipiului Motru: ”Operatorul serviciului de salubrizare are obligația să furnizeze autorității administrației publice locale informațiile solicitate și să asigure accesul la documentele și documentațiile pe baza cărora prestează serviciul de salubrizare” (art. 116 e).

O parte din situațiile ascunse de Dobrică, recuperate de la Polaris

Cum SC Direcția Publică Motru SA s-a dovedit, încă o dată, stat în stat, cei care au sesizat ilegalitățile s-au îndreptat către Polaris SRL Tg Jiu, proprietarul gropii de gunoi ecologice, solicitând aici informațiile necesare pentru a pune lucrurile cap la cap. Corect ar fi fost ca datele predate de Polaris să coincidă cu cantitatea de deșeuri colectată din Motru însă, aproape incredibil, la TgJiu fusese transportată o cantitate de zece ori mai mică decât cea colectată! Chiar dacă cetățenii au plătit transportul și taxa de depozit pentru întrega cantitate!

Restul gunoiului a rămas în Motru, fiind depozitat la aceeași groapă care ar fi trebuit ecologizată și închisă încă din 2009. Fapt pentru care, Direcția Publică a fost amendată de mai multe ori de către Garda de Mediu. Amenzile nu au fost plătite din buzunarul celui care a dirijat aceste ilegalități, ci tot din banii publici, adică ai motrenilor.

Groapa de gunoi de la Motru a fost închisă abia în 2017, noul primar, Gigel Jianu, evitând pe muchie de cuțit declanșarea procedurilor de sancționare a României pentru încălcarea legislației europene. Amenzile, cu valori de până la un million de euro și încă o dată a zecea parte penalități, se aplică statului cu pricina, însă se recuperează de la orașul vinovat. Asemenea sume ar fi blocat orașul Motru pe termen nelimitat.

Metoda prescrierea!

Cosmin Morega a deținut în perioada anilor 2010 – 2016 funcția de director al S.C. Direcția Publică Motru S.A., fiind desemnat la conducerea acesteia de către fostul primar PSD Dorin Hanu. Refuzul categoric al actualului director Tudor Dobrică, pe atunci secundul lui Hanu la conducerea primăriei Motru, de a accepta verificarea situațiilor, a condus către premisa că plusul din gestiune, creat în urma înșelăciunii cetățenilor, timp de șase ani, a fost ascuns tocmai pentru o mai ușoară însușire a lui de către autori. Refuzul lui Dobrică poate fi și o modalitate de amânare a momentului când se vor tranșa ilegalitățile, în speranța că faptele vor depăși termenul de prescripție, iar autorii lor vor scăpa basma curată, ca și altădată.

Abaterile grave de la litera legii ale celor ce au condus Direcția Publică Motru au început să fie descoperite odată cu rapoartele întocmite după controalele Curții de Conturi: sute de mii de lei apar în evidențe ”ținute manual”, ca atare, neînregistrate în evidența contabilă. Practic, se încasau bani, dar nu apăreau în declarații la final de an ș.a.

După exemplul oferit de Dorin Hanu și Tudor Dobrică, primarul și vicele PSD pe atunci, și Cosmin Morega și-a acordat beneficii nepermise de lege din banii publici : indemnizații foarte mari, prime, alocație de hrană, sănătate și altele.

Direcția Publică a fost obligată de Curtea de Conturi să recupereze din buzunarul lui Morega prejudiciul creat, însă Direcția Publică era tot Morega. Așa că a folosit același procedeu – amânarea momentului răspunderii până la depășirea termenului legal. Și a rămas cu banii încasați ilegal. Nu aceeași metodă, de prescriere, a aplicat-o directorul Morega în cazul angajaților Direcției: acesta a recuperat alocația de hrană de la muncitori, care au plătit până la ultimul leu, chiar dacă nu aveau nici pe departe salariul directorului.

Procurorii DNA vor stabili faptele, prejudiciul și rolul fiecăruia dintre cei care au condus Direcția Publică și primăria în acea perioadă. Dacă prejudiciul adus cetățenilor se va recupera de la vinovați, probabil că o vreme Direcția le va ridica gratis gunoiul!

Însă, termenul de prescripție al infracțiunilor de care este acuzat Morega s-ar încheia chiar în timpul mandatului de primar pentru perioada 2020-2024. Mandat pe care candidatul PSD Cosmin Morega, speră să-l câștige, asigurându-și poziția pentru a trece în uitare și fapte, și sume… cu gândul la bunăstarea motrenilor, zice el. Îl contrazic, în mod cert, faptele și rapoartele Curții de Conturi!

Într-un alt dosar, de același fel, care se plimbă de ceva timp între Tg Jiu și București, Dorin Hanu, candidat și el pe lista de consilieri PSD la Motru, chiar pe poziția întâi, dă cu subsemnatul pentru terenul municipiului Motru, vândut pe vremea când era primar, bucată cu bucată. Afaceri binecunoscute în Motru. Fără îndoială, și lui i-ar prinde bine uitarea…

Cătălin Constantin

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DEZVĂLUIRI LOCALE

Trai pe vătrai la UATAA Motru pentru noua conducere

Postat acum

on

De către

Astăzi la UATAA Motru a avut loc prima ședință a noului Consiliu de Administrație, numit în urmă cu o săptămână de către reprezentantul AGA, în speță de către Ilie Petrescu. Deși, de parcă nu ar fi probleme financiare de ordinul miliardelor la această societate, Petrescu a ales să numească un CA din cinci membri și o secretară, lărgind vechea schemă cu două persoane.

În loc ca actuala conducere să se intereseze de noile investiții cu privire la modernizarea acestei instalații ce furnizează agent termic și apă caldă, ea face drumuri în tandem, la firmele de casa din Severin care au supt miliarde pe lucrări umflate, făcute parțial sau deloc, ce privesc anumite reparatii la această uzină. Drăghici Dorel și Ileana Pârvulescu, cei care se fac vinovați și de declinul unității, tot ei fiind cei care au promovat pe cine și cum au vrut în uzină, sunt cei care, mai nou, merg la firmele de casă din județul vecin pentru a pune la cale marea afacere cu privire la reparațiile pe care Primăria Motru le-a solicitat.

Este vorba despre miliarde de lei pentru repararea cazanului(înlocuire ecrane de țevi) dar și pentru repararea morilor pe cărbune. Aceștia doresc ca achiziția sa fie directă chiar dacă este vorba despre aproximativ 25 miliarde lei vechi, încercând să fenteze CA-ul numit, format din membri de partid PNL și ALDE care încasează 1100 lei fiecare pentru o ședință. Asta pentru că CA-ul sa se aprobe investiția în această formă.

Un simplu control cu privire la acest aspect ar demonstra clar încrengătură și faptul că miliarde de lei anual se duc doar spre aceste firme de casă creând mari gauri în bugetul societății care este la un pas de dizolvare și de faliment, adunând la ora actuală datorii către bugetul de stat și finanțe(certificate de CO2 plus amendă) de aproximativ 600 miliarde. O dată cu numirea, din nou, a lui Drăghici s-a pus la cale ultima scurgere de bani a societății către aceste firme, știut fiind că acum în contul societății au fost lăsate de fostul director interimar aproximativ 30 mild. lei vechi urmând să intre și altele, în urmă punctajului făcut de către firmă.

În timp ce Drăghici, directorul numit care a mai condus societatea și în 2021, perioadă în care nu a achiziționat niciun certificat de CO2, societatea fiind amendată cu 254 mild. la care se adaugă alte 30 mild.penalitați, nu îl interesează soarta unității ci dimpotrivă. Este interesat de micile afaceri cu fier vechi, de menținerea în funcții a apropiaților de partid și, mai nou, de repartizarea celor 30 mild. din cont către firmele de casă prin metode deja cunoscute: încredințare directă, plăti în avans ba chiar plăti pentru lucrări neefectuate.

Angajații societății vorbesc despre aceste aspecte dar nu au curaj să iasă public, urmare a presiunilor puse de tandemul Draghici-Pârvulescu, susținuți de reprezentantul CL

Mai mult, în comisiile CL Motru din această săptămână, când s-a adus în discuție problemele UATAA, consilierul Sorin Iovan a spus că este mai bine sa se închidă SC UATAA, și să se deschidă altă societate. Ce nu știe Iovan este că orice persoana care încearcă să facă un astfel de demers este acuzată de sustragere de la plata datoriilor către bugetul de stat dar și faptul că nu va mai putea obține avizele necesare funcționării.

Se vede clar că cei care conduc uzina nu este pentru comunitate și angajați ci pentru interes personal sau de grup, ca atunci când se vor termina miliardele din contul societății își vor da demisiile iar cei care vor avea de suferit vor fi cetățenii.

Urmare a prejudiciilor create de conducere, o parte dintre consilierii municipali au luat decizia să facă demersuri necesare către parchet, poliție, finanțe, curte de conturi pentru a stabili exact din ce cauză și cine se face vinovat de marile probleme generate la această societate.

 

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Atenție! Primar, pe „zebră”

Postat acum

on

De către

Primarul de Albeni, Ionuț Silviu Stan, a parcat, astăzi, Dusterul instituției lângă Primăria Târgu Jiu, exact așa cum o face la el în comună. Adică, alandala…

Primarul PNL, care și-a transferat și salariul pe numele soției ca să nu-i fie cumva confiscat( edilul fiind cercetat în mai multe dosare penale), nu a avut, miercuri, bani nici măcar de parcarea cu plată de lângă primăria lui Romanescu.  Așa că a găsit rapid soluția. A parcat fără grețuri Dacia instituției pe zona interzisă, marcată corespunzător, și și-a văzut de treabă. Noroc că polițiștii locali erau toți în libere iar șoferul de Albeni nu a fost nici măcar avertizat corespunzător.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Efectul valiza la Primăria Drăgotești: Secretara Fineta nu mai vine de două zile la muncă!

Postat acum

on

De către

Situație de cascadorii râsului la Primăria Drăgotești, din judetul Gorj, după ce marți, primarul localității, Vili Pasare s-a trezit, în biroul său din UAT, cu doi investitori ucraineni, însoțiți de un translator. Totul se petrecea după orele amiezii, undeva in jurul orei 14.00, când cei trei bărbați, unul transportând o valiză de un metru, au trecut de secretara primarului, doamna Fineta, și au intrat la discuții cu Vili Pasare. Discuțiile au fost greoaie din cauza translatorului, dar edilul a înțeles că cei ucraineni doreau să cumpere 7,2 hectare de teren în comuna Drăgotești pentru a realiza un sat pitoresc cu specific ucrainian.

Interesant este că investitorii păreau că ar cunoaște zona și au indicat primarului un teren într-o zonă foarte bună, pretabil pentru astfel de construcții, undeva în mijlocul naturii. Terenul respectiv fusese primit de la CE Oltenia, societatea oferind comunității un teren de 46 de hectare. Bucata solicitată făcea parte din acea parcelă, fiind o oaza de apă și verdeață.

Cert este că terenul nu este ocupat în prezent dar nici nu se putea cumpăra cu banii jos de niciun investitor, indiferent că este român sau ucrainian.

Mai ceva că în Las Fierbinți! 

Discuțiile au dus în această direcție, dar primarul a refuzat categoric sa primească un milion de euro pentru terenul respectiv.

,,Am avut un dialog cu cei trei, am tot refuzat investiția încercând să explic că legislația în România nu permite astfel de tranzacții. În timpul discuție, cel care ținea valiza a deschis-o, nu știu dacă accidental sau intenționat, și am văzut maldărul de bani pe care eu îl refuzasem categoric. Am chemat-o pe Fineta, secretara mea, să explice ea cum sta treabă cu legislația. Când femeia a văzut banii a rămas șocată, de altfel nu a mai venit la serviciu de atunci”, spune, amuzat, primarul Pasare.

Acesta explica că cei trei, au fost invitați în afara sediului primăriei, au urcat în cele două mașini de ultimă generație și au părăsit comuna. Edilul nu regreta că a refuzat infuzia de bani ucraineni, dar spune că niciodată, de când este, nu a trecut printr-un astfel de eveniment și nici nu a văzut atâția bani câți erau în valiza ucrainianului.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR