Breaking News
Home / DEZVĂLUIRI LOCALE / O jumătate de milion de euro, luați fără temei de la locuitorii Motrului. Dosarul penal, la organele judiciare!

O jumătate de milion de euro, luați fără temei de la locuitorii Motrului. Dosarul penal, la organele judiciare!

Aproape 500.000 de euro este suma cu care a păgubit cetățenii din Motru societatea Direcția Publică SA, prin Cosmin Morega, actualul candidat PSD la poziția de primar al orașului, în perioada 2010 – 2015. La aceasta se adaugă prejudiciul creat societății de către Morega, odată cu amenzile primite de la Garda de Mediu. Un alt dosar în care liderul PSD Motru este cercetat pentru înșelăciune, abuz în serviciu, fals și uz de fals! Pe lângă cele ale fierului vândut, din dezmembrarea uneia din mașinile de gunoi ce aparținea municipalității și a celui dezafectat din cele trei piețe!

La finele celor 12 ani în care a fost condus de Dorin Hanu și oamenii săi, orașul Motru ajunsese unul dintre cele mai cunoscute, la nivel național, în ceea ce privește corupția și furtul din banul public. Adică, din buzunarul cetățenilor. Potrivit uneia dintre remarcile făcute chiar de către unul din membrii marcanți ai PSD, clujeanul V. Dâncu: ”În sudul țării, corupția a fost votată de oameni, în timp ce în Transilvania a fost taxată.”

Unul dintre cei mai compromiși candidați la funcția de primar, Cosmin Morega, este cercetat de către DNA pentru o sumă uriașă, cu care a înșelat localnicii, prin Direcția Publică Motru SA. Mai exact, din 2010 până în 2015, a încasat de la cetățenii municipiului Motru contravaloarea integrală a unui serviciu pe care l-a prestat doar parțial, extrem de parțial, deși motrenii au plătit tot ce li s-a cerut. Este vorba despre costul transportului și depozitării deșeurilor menajere la groapa de gunoi ecologică din Tg. Jiu.

Începând cu luna iunie a anului 2009, groapa de gunoi a localității Motru trebuia închisă, conform HG 349/2005, care reglementa depozitarea deșeurilor în condiții de maximă siguranță, în așa fel încât să fie eliminat riscul de îmbolnăvire a populației prin poluarea apelor și solului. Gunoiul colectat la Motru urma să fie transportat în groapa ecologică din Tg. Jiu, astfel că tarifele practicate pentru acest serviciu au crescut, incluzând cantitatea de deșeuri transportată, distanța dus – întors Motru – Tg. Jiu, numărul curselor pe care le efectuau mașinile de gunoi, consumabilele (motorină, ulei, piese, revizii ș.a), plata șoferului și a celorlalți muncitori, precum și o taxă de 22 euro pentru fiecare tonă transportată și depusă la groapa ecologică. Una peste alta, motrenii au scos mult mai mulți bani din buzunar.

În medie, 100.000 euro, pe an, încasați ilegal de la cetățeni

Spre exemplu, în anul 2010, cetățenii au plătit pentru transportul a 5.240 de tone deșeuri menajere, cât au fost colectate de la asociațiile de proprietari, însă la Tg. Jiu au ajuns doar 173 de tone.

Un calcul simplu arată că Direcția Publică Motru a încasat, ilegal, de la localnici sumele pentru diferența de 5.067 tone. Deloc mici! Iar după anul 2010, au mai urmat încă alți cinci la fel! Numai taxa de groapă depășește 100.000 de euro, furați, într-un singur an, din buzunarul celor cărora același Morega le promite, azi, lapte, miere, posturi, salarii cât vezi cu ochii ș.a !

Faptele au fost descoperite abia în 2018, când reprezentanților Direcției Publice SA, condusă pe atunci de Tudor Dobrică, fostul viceprimar al orașului, în vremea lui Dorin Hanu, li s-a cerut să pună la dispoziția Consiliului Local informațiile necesare pentru verificarea modului de gestionare a serviciului public de salubrizare al orașului. Printre altele, foarte grav este faptul că banii încasați de la cetățeni și rămași nefolosiți nu se regăsesc în profitul societății. Și, totuși, unde sunt, pe ce s-au dus și cum s-au dus?

Consiliul Local Motru nu a reușit să afle, deoarece nu i s-a permis accesul la aceste date. Deși CL Motru este unicul acționar al Direcției Publice SA, cererea sa s-a izbit de refuzul directorului Tudor Dobrică, acesta pretextând că documentele solicitate conțin informații cu caracter personal(?!). Ca și cum Direcția Publică SA era firma personală a unuia dintre ei, nu a orașului!

Ca să protejeze secretele sumelor încasate ilegal de către predecesorul său, actualul viceprimar Cosmin Morega, Dobrică încalcă flagrant chiar regulamentul după care funcționează serviciul de salubrizare al municipiului Motru: ”Operatorul serviciului de salubrizare are obligația să furnizeze autorității administrației publice locale informațiile solicitate și să asigure accesul la documentele și documentațiile pe baza cărora prestează serviciul de salubrizare” (art. 116 e).

O parte din situațiile ascunse de Dobrică, recuperate de la Polaris

Cum SC Direcția Publică Motru SA s-a dovedit, încă o dată, stat în stat, cei care au sesizat ilegalitățile s-au îndreptat către Polaris SRL Tg Jiu, proprietarul gropii de gunoi ecologice, solicitând aici informațiile necesare pentru a pune lucrurile cap la cap. Corect ar fi fost ca datele predate de Polaris să coincidă cu cantitatea de deșeuri colectată din Motru însă, aproape incredibil, la TgJiu fusese transportată o cantitate de zece ori mai mică decât cea colectată! Chiar dacă cetățenii au plătit transportul și taxa de depozit pentru întrega cantitate!

Restul gunoiului a rămas în Motru, fiind depozitat la aceeași groapă care ar fi trebuit ecologizată și închisă încă din 2009. Fapt pentru care, Direcția Publică a fost amendată de mai multe ori de către Garda de Mediu. Amenzile nu au fost plătite din buzunarul celui care a dirijat aceste ilegalități, ci tot din banii publici, adică ai motrenilor.

Groapa de gunoi de la Motru a fost închisă abia în 2017, noul primar, Gigel Jianu, evitând pe muchie de cuțit declanșarea procedurilor de sancționare a României pentru încălcarea legislației europene. Amenzile, cu valori de până la un million de euro și încă o dată a zecea parte penalități, se aplică statului cu pricina, însă se recuperează de la orașul vinovat. Asemenea sume ar fi blocat orașul Motru pe termen nelimitat.

Metoda prescrierea!

Cosmin Morega a deținut în perioada anilor 2010 – 2016 funcția de director al S.C. Direcția Publică Motru S.A., fiind desemnat la conducerea acesteia de către fostul primar PSD Dorin Hanu. Refuzul categoric al actualului director Tudor Dobrică, pe atunci secundul lui Hanu la conducerea primăriei Motru, de a accepta verificarea situațiilor, a condus către premisa că plusul din gestiune, creat în urma înșelăciunii cetățenilor, timp de șase ani, a fost ascuns tocmai pentru o mai ușoară însușire a lui de către autori. Refuzul lui Dobrică poate fi și o modalitate de amânare a momentului când se vor tranșa ilegalitățile, în speranța că faptele vor depăși termenul de prescripție, iar autorii lor vor scăpa basma curată, ca și altădată.

Abaterile grave de la litera legii ale celor ce au condus Direcția Publică Motru au început să fie descoperite odată cu rapoartele întocmite după controalele Curții de Conturi: sute de mii de lei apar în evidențe ”ținute manual”, ca atare, neînregistrate în evidența contabilă. Practic, se încasau bani, dar nu apăreau în declarații la final de an ș.a.

După exemplul oferit de Dorin Hanu și Tudor Dobrică, primarul și vicele PSD pe atunci, și Cosmin Morega și-a acordat beneficii nepermise de lege din banii publici : indemnizații foarte mari, prime, alocație de hrană, sănătate și altele.

Direcția Publică a fost obligată de Curtea de Conturi să recupereze din buzunarul lui Morega prejudiciul creat, însă Direcția Publică era tot Morega. Așa că a folosit același procedeu – amânarea momentului răspunderii până la depășirea termenului legal. Și a rămas cu banii încasați ilegal. Nu aceeași metodă, de prescriere, a aplicat-o directorul Morega în cazul angajaților Direcției: acesta a recuperat alocația de hrană de la muncitori, care au plătit până la ultimul leu, chiar dacă nu aveau nici pe departe salariul directorului.

Procurorii DNA vor stabili faptele, prejudiciul și rolul fiecăruia dintre cei care au condus Direcția Publică și primăria în acea perioadă. Dacă prejudiciul adus cetățenilor se va recupera de la vinovați, probabil că o vreme Direcția le va ridica gratis gunoiul!

Însă, termenul de prescripție al infracțiunilor de care este acuzat Morega s-ar încheia chiar în timpul mandatului de primar pentru perioada 2020-2024. Mandat pe care candidatul PSD Cosmin Morega, speră să-l câștige, asigurându-și poziția pentru a trece în uitare și fapte, și sume… cu gândul la bunăstarea motrenilor, zice el. Îl contrazic, în mod cert, faptele și rapoartele Curții de Conturi!

Într-un alt dosar, de același fel, care se plimbă de ceva timp între Tg Jiu și București, Dorin Hanu, candidat și el pe lista de consilieri PSD la Motru, chiar pe poziția întâi, dă cu subsemnatul pentru terenul municipiului Motru, vândut pe vremea când era primar, bucată cu bucată. Afaceri binecunoscute în Motru. Fără îndoială, și lui i-ar prinde bine uitarea…

Cătălin Constantin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *