Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

O jumătate de milion de euro, luați fără temei de la locuitorii Motrului. Dosarul penal, la organele judiciare!

Postat acum

on

Aproape 500.000 de euro este suma cu care a păgubit cetățenii din Motru societatea Direcția Publică SA, prin Cosmin Morega, actualul candidat PSD la poziția de primar al orașului, în perioada 2010 – 2015. La aceasta se adaugă prejudiciul creat societății de către Morega, odată cu amenzile primite de la Garda de Mediu. Un alt dosar în care liderul PSD Motru este cercetat pentru înșelăciune, abuz în serviciu, fals și uz de fals! Pe lângă cele ale fierului vândut, din dezmembrarea uneia din mașinile de gunoi ce aparținea municipalității și a celui dezafectat din cele trei piețe!

La finele celor 12 ani în care a fost condus de Dorin Hanu și oamenii săi, orașul Motru ajunsese unul dintre cele mai cunoscute, la nivel național, în ceea ce privește corupția și furtul din banul public. Adică, din buzunarul cetățenilor. Potrivit uneia dintre remarcile făcute chiar de către unul din membrii marcanți ai PSD, clujeanul V. Dâncu: ”În sudul țării, corupția a fost votată de oameni, în timp ce în Transilvania a fost taxată.”

Unul dintre cei mai compromiși candidați la funcția de primar, Cosmin Morega, este cercetat de către DNA pentru o sumă uriașă, cu care a înșelat localnicii, prin Direcția Publică Motru SA. Mai exact, din 2010 până în 2015, a încasat de la cetățenii municipiului Motru contravaloarea integrală a unui serviciu pe care l-a prestat doar parțial, extrem de parțial, deși motrenii au plătit tot ce li s-a cerut. Este vorba despre costul transportului și depozitării deșeurilor menajere la groapa de gunoi ecologică din Tg. Jiu.

Începând cu luna iunie a anului 2009, groapa de gunoi a localității Motru trebuia închisă, conform HG 349/2005, care reglementa depozitarea deșeurilor în condiții de maximă siguranță, în așa fel încât să fie eliminat riscul de îmbolnăvire a populației prin poluarea apelor și solului. Gunoiul colectat la Motru urma să fie transportat în groapa ecologică din Tg. Jiu, astfel că tarifele practicate pentru acest serviciu au crescut, incluzând cantitatea de deșeuri transportată, distanța dus – întors Motru – Tg. Jiu, numărul curselor pe care le efectuau mașinile de gunoi, consumabilele (motorină, ulei, piese, revizii ș.a), plata șoferului și a celorlalți muncitori, precum și o taxă de 22 euro pentru fiecare tonă transportată și depusă la groapa ecologică. Una peste alta, motrenii au scos mult mai mulți bani din buzunar.

În medie, 100.000 euro, pe an, încasați ilegal de la cetățeni

Spre exemplu, în anul 2010, cetățenii au plătit pentru transportul a 5.240 de tone deșeuri menajere, cât au fost colectate de la asociațiile de proprietari, însă la Tg. Jiu au ajuns doar 173 de tone.

Un calcul simplu arată că Direcția Publică Motru a încasat, ilegal, de la localnici sumele pentru diferența de 5.067 tone. Deloc mici! Iar după anul 2010, au mai urmat încă alți cinci la fel! Numai taxa de groapă depășește 100.000 de euro, furați, într-un singur an, din buzunarul celor cărora același Morega le promite, azi, lapte, miere, posturi, salarii cât vezi cu ochii ș.a !

Faptele au fost descoperite abia în 2018, când reprezentanților Direcției Publice SA, condusă pe atunci de Tudor Dobrică, fostul viceprimar al orașului, în vremea lui Dorin Hanu, li s-a cerut să pună la dispoziția Consiliului Local informațiile necesare pentru verificarea modului de gestionare a serviciului public de salubrizare al orașului. Printre altele, foarte grav este faptul că banii încasați de la cetățeni și rămași nefolosiți nu se regăsesc în profitul societății. Și, totuși, unde sunt, pe ce s-au dus și cum s-au dus?

Consiliul Local Motru nu a reușit să afle, deoarece nu i s-a permis accesul la aceste date. Deși CL Motru este unicul acționar al Direcției Publice SA, cererea sa s-a izbit de refuzul directorului Tudor Dobrică, acesta pretextând că documentele solicitate conțin informații cu caracter personal(?!). Ca și cum Direcția Publică SA era firma personală a unuia dintre ei, nu a orașului!

Ca să protejeze secretele sumelor încasate ilegal de către predecesorul său, actualul viceprimar Cosmin Morega, Dobrică încalcă flagrant chiar regulamentul după care funcționează serviciul de salubrizare al municipiului Motru: ”Operatorul serviciului de salubrizare are obligația să furnizeze autorității administrației publice locale informațiile solicitate și să asigure accesul la documentele și documentațiile pe baza cărora prestează serviciul de salubrizare” (art. 116 e).

O parte din situațiile ascunse de Dobrică, recuperate de la Polaris

Cum SC Direcția Publică Motru SA s-a dovedit, încă o dată, stat în stat, cei care au sesizat ilegalitățile s-au îndreptat către Polaris SRL Tg Jiu, proprietarul gropii de gunoi ecologice, solicitând aici informațiile necesare pentru a pune lucrurile cap la cap. Corect ar fi fost ca datele predate de Polaris să coincidă cu cantitatea de deșeuri colectată din Motru însă, aproape incredibil, la TgJiu fusese transportată o cantitate de zece ori mai mică decât cea colectată! Chiar dacă cetățenii au plătit transportul și taxa de depozit pentru întrega cantitate!

Restul gunoiului a rămas în Motru, fiind depozitat la aceeași groapă care ar fi trebuit ecologizată și închisă încă din 2009. Fapt pentru care, Direcția Publică a fost amendată de mai multe ori de către Garda de Mediu. Amenzile nu au fost plătite din buzunarul celui care a dirijat aceste ilegalități, ci tot din banii publici, adică ai motrenilor.

Groapa de gunoi de la Motru a fost închisă abia în 2017, noul primar, Gigel Jianu, evitând pe muchie de cuțit declanșarea procedurilor de sancționare a României pentru încălcarea legislației europene. Amenzile, cu valori de până la un million de euro și încă o dată a zecea parte penalități, se aplică statului cu pricina, însă se recuperează de la orașul vinovat. Asemenea sume ar fi blocat orașul Motru pe termen nelimitat.

Metoda prescrierea!

Cosmin Morega a deținut în perioada anilor 2010 – 2016 funcția de director al S.C. Direcția Publică Motru S.A., fiind desemnat la conducerea acesteia de către fostul primar PSD Dorin Hanu. Refuzul categoric al actualului director Tudor Dobrică, pe atunci secundul lui Hanu la conducerea primăriei Motru, de a accepta verificarea situațiilor, a condus către premisa că plusul din gestiune, creat în urma înșelăciunii cetățenilor, timp de șase ani, a fost ascuns tocmai pentru o mai ușoară însușire a lui de către autori. Refuzul lui Dobrică poate fi și o modalitate de amânare a momentului când se vor tranșa ilegalitățile, în speranța că faptele vor depăși termenul de prescripție, iar autorii lor vor scăpa basma curată, ca și altădată.

Abaterile grave de la litera legii ale celor ce au condus Direcția Publică Motru au început să fie descoperite odată cu rapoartele întocmite după controalele Curții de Conturi: sute de mii de lei apar în evidențe ”ținute manual”, ca atare, neînregistrate în evidența contabilă. Practic, se încasau bani, dar nu apăreau în declarații la final de an ș.a.

După exemplul oferit de Dorin Hanu și Tudor Dobrică, primarul și vicele PSD pe atunci, și Cosmin Morega și-a acordat beneficii nepermise de lege din banii publici : indemnizații foarte mari, prime, alocație de hrană, sănătate și altele.

Direcția Publică a fost obligată de Curtea de Conturi să recupereze din buzunarul lui Morega prejudiciul creat, însă Direcția Publică era tot Morega. Așa că a folosit același procedeu – amânarea momentului răspunderii până la depășirea termenului legal. Și a rămas cu banii încasați ilegal. Nu aceeași metodă, de prescriere, a aplicat-o directorul Morega în cazul angajaților Direcției: acesta a recuperat alocația de hrană de la muncitori, care au plătit până la ultimul leu, chiar dacă nu aveau nici pe departe salariul directorului.

Procurorii DNA vor stabili faptele, prejudiciul și rolul fiecăruia dintre cei care au condus Direcția Publică și primăria în acea perioadă. Dacă prejudiciul adus cetățenilor se va recupera de la vinovați, probabil că o vreme Direcția le va ridica gratis gunoiul!

Însă, termenul de prescripție al infracțiunilor de care este acuzat Morega s-ar încheia chiar în timpul mandatului de primar pentru perioada 2020-2024. Mandat pe care candidatul PSD Cosmin Morega, speră să-l câștige, asigurându-și poziția pentru a trece în uitare și fapte, și sume… cu gândul la bunăstarea motrenilor, zice el. Îl contrazic, în mod cert, faptele și rapoartele Curții de Conturi!

Într-un alt dosar, de același fel, care se plimbă de ceva timp între Tg Jiu și București, Dorin Hanu, candidat și el pe lista de consilieri PSD la Motru, chiar pe poziția întâi, dă cu subsemnatul pentru terenul municipiului Motru, vândut pe vremea când era primar, bucată cu bucată. Afaceri binecunoscute în Motru. Fără îndoială, și lui i-ar prinde bine uitarea…

Cătălin Constantin

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DEZVĂLUIRI LOCALE

Funcționari din CJ Gorj reținuți pentru complicitatea la obținerea ilegală de fonduri publice

Postat acum

on

De către

La data de 15 aprilie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, fiind în continuare cercetărilor într-un dosar penal, au reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj, doi bărbați de 48 si 54 de ani, din municipiul Târgu Jiu, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținere ilegală de fonduri publice, anunță IPJ Gorj.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că în calitatea de membrii în comisia de atribuire a lucrărilor și serviciilor de reparare și întreținere drumuri județene, ar fi favorizat trei agenți economici, constituiți într-un parteneriat, în vederea încheierii contractului prin modul de întocmire a caietului de sarcini și prin prezentarea unei situații fictive privind existența utilajelor de deszăpezire în teren.

Prin înlesnirea și ajutarea operatorilor economici s-a încasat ilegal contravaloarea orelor de așteptare, pentru lucrări de deszăpezire.

La data de 16 aprilie a.c., cei doi bărbați vor fi prezentați Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă.

Cristian Mihăilescu și Mihai Tomoiu de la Compartimentul Întreținere Drumuri al CJ Gorj ar fi cei doi funcționari reținuți susțin surse din instituție.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Tupeu de primar! A parcat ca un bo… lovan

Postat acum

on

De către

Primatul de Bîlteni, Vasile Vladuleanu, a plecat astăzi cu treabă la Târgu Jiu. Evident cu mașina de serviciu. Iar pentru că la municipiu nu e că în comuna sa, cel puțin la capitolul locuri de parcare, edilul a parcat cum s-a nimerit, chiar daca acolo nu era un loc de parcare. Ce mai contează că a blocat circulația pe strada Victoria, deoarece participanții la trafic au avut onoarea să înjure un șofer cu eșarfă și mandat de patru ani.

 

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Inspectoarea penală, impusă de primarul Ungureanu registrator la centru de vaccinare!

Postat acum

on

De către

O angajată a Primariei Bălești lucrează cu jumătate de normă și la Centrul de vaccinare din localitate, iar surse din zonă afirmă că este una din persoanele avantajate de primarul Mădălin Ungureanu, în condițiile în care a fost transferată de la o altă primărie din județ și condamnată, ulterior, la o pedeapsă cu suspendare, după ce și-a recunoscut faptele penale în fața procurorilor DNA.

Ligia Predescu este angajată ca inspector asistență socială în cadrul Primăriei Bălești, iar după orele de program prestează, jumătate de normă, ca registrator la Centrul de vaccinare din comună. Miza sunt banii: 16 lei pentru fiecare oră, spun alți angajați ai instituției care au și calculat că, într-o lună, se adună în jur de 1.900 de lei, doar pentru patru ore, zilnic.

A fost privilegiată tot timpul, din momentul în care a venit, prin transfer, și deși e condamnată penal pentru fapte de corupție lucrează, în continuare, într-o instituție, iar primarul i-a facilitat și jumătate de normă la Centrul de vaccinare pentru că, pe lângă salariu, se mai adună și de acolo în jur de 2.000 de lei. Doar asistenții medicali comunitari sunt și ei, după program la centru de vaccinare și, probabil, îndreptățiți, dar registrator trebuia să ia pe altcineva care nu are un loc de muncă”, spun oamenii.

Ligia Predescu a fost anagajată a Primăriei Săcelu, însă a intrat în conflict cu fostul primar Florin Jurebie care a sancționat-o de două ori, numai că după ce a reușit să anuleze dispozițiile de sancționare în instanță s-a transferat la Primăria Bălești.

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA au trimis-o în judecată, în decembrie 2019, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Pe când era formator la o societate comercială, în perioada martie – octombrie 2012, Ligia Predescu a întocmit în fals fișe individuale de prezență la cursurile teoretice și practice, având ca obiect specializarea de lucrător în gospodării agroturistice, respectiv de igienă și estetică a corpului, cursuri care, în realitate, nu s-au desfășurat.
Prin aceste demersuri ar fi fost decontate contravaloarea cursurilor și a subvenției pe cursant, din fonduri europene, în sumă totală de 47.320 lei.
Tânăra și-a recunoscut faptele și a încheiat un acord cu procurorii de recunoaștere a vinovăției, a achitat prejudiciul și a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an, de la executarea pedepsei principale, a unor drepturilor. Mai mult, aceasta a fost obligată la 60 de zile de muncă în folosul comunității și să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională.

Continuă să citeşti

Târgu Jiu
Senin
06:3920:13 EEST
Se simt: 0°C
Vânt : 0km/h SW
Umiditate : 87%
Presiunea aerului: 1019.3mbar
Indexul UV: 0
SâmbătăSunLuni
14/6°C
9/5°C
13/5°C
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR