Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

O jumătate de milion de euro, luați fără temei de la locuitorii Motrului. Dosarul penal, la organele judiciare!

Postat acum

on

Aproape 500.000 de euro este suma cu care a păgubit cetățenii din Motru societatea Direcția Publică SA, prin Cosmin Morega, actualul candidat PSD la poziția de primar al orașului, în perioada 2010 – 2015. La aceasta se adaugă prejudiciul creat societății de către Morega, odată cu amenzile primite de la Garda de Mediu. Un alt dosar în care liderul PSD Motru este cercetat pentru înșelăciune, abuz în serviciu, fals și uz de fals! Pe lângă cele ale fierului vândut, din dezmembrarea uneia din mașinile de gunoi ce aparținea municipalității și a celui dezafectat din cele trei piețe!

La finele celor 12 ani în care a fost condus de Dorin Hanu și oamenii săi, orașul Motru ajunsese unul dintre cele mai cunoscute, la nivel național, în ceea ce privește corupția și furtul din banul public. Adică, din buzunarul cetățenilor. Potrivit uneia dintre remarcile făcute chiar de către unul din membrii marcanți ai PSD, clujeanul V. Dâncu: ”În sudul țării, corupția a fost votată de oameni, în timp ce în Transilvania a fost taxată.”

Unul dintre cei mai compromiși candidați la funcția de primar, Cosmin Morega, este cercetat de către DNA pentru o sumă uriașă, cu care a înșelat localnicii, prin Direcția Publică Motru SA. Mai exact, din 2010 până în 2015, a încasat de la cetățenii municipiului Motru contravaloarea integrală a unui serviciu pe care l-a prestat doar parțial, extrem de parțial, deși motrenii au plătit tot ce li s-a cerut. Este vorba despre costul transportului și depozitării deșeurilor menajere la groapa de gunoi ecologică din Tg. Jiu.

Începând cu luna iunie a anului 2009, groapa de gunoi a localității Motru trebuia închisă, conform HG 349/2005, care reglementa depozitarea deșeurilor în condiții de maximă siguranță, în așa fel încât să fie eliminat riscul de îmbolnăvire a populației prin poluarea apelor și solului. Gunoiul colectat la Motru urma să fie transportat în groapa ecologică din Tg. Jiu, astfel că tarifele practicate pentru acest serviciu au crescut, incluzând cantitatea de deșeuri transportată, distanța dus – întors Motru – Tg. Jiu, numărul curselor pe care le efectuau mașinile de gunoi, consumabilele (motorină, ulei, piese, revizii ș.a), plata șoferului și a celorlalți muncitori, precum și o taxă de 22 euro pentru fiecare tonă transportată și depusă la groapa ecologică. Una peste alta, motrenii au scos mult mai mulți bani din buzunar.

În medie, 100.000 euro, pe an, încasați ilegal de la cetățeni

Spre exemplu, în anul 2010, cetățenii au plătit pentru transportul a 5.240 de tone deșeuri menajere, cât au fost colectate de la asociațiile de proprietari, însă la Tg. Jiu au ajuns doar 173 de tone.

Un calcul simplu arată că Direcția Publică Motru a încasat, ilegal, de la localnici sumele pentru diferența de 5.067 tone. Deloc mici! Iar după anul 2010, au mai urmat încă alți cinci la fel! Numai taxa de groapă depășește 100.000 de euro, furați, într-un singur an, din buzunarul celor cărora același Morega le promite, azi, lapte, miere, posturi, salarii cât vezi cu ochii ș.a !

Faptele au fost descoperite abia în 2018, când reprezentanților Direcției Publice SA, condusă pe atunci de Tudor Dobrică, fostul viceprimar al orașului, în vremea lui Dorin Hanu, li s-a cerut să pună la dispoziția Consiliului Local informațiile necesare pentru verificarea modului de gestionare a serviciului public de salubrizare al orașului. Printre altele, foarte grav este faptul că banii încasați de la cetățeni și rămași nefolosiți nu se regăsesc în profitul societății. Și, totuși, unde sunt, pe ce s-au dus și cum s-au dus?

Consiliul Local Motru nu a reușit să afle, deoarece nu i s-a permis accesul la aceste date. Deși CL Motru este unicul acționar al Direcției Publice SA, cererea sa s-a izbit de refuzul directorului Tudor Dobrică, acesta pretextând că documentele solicitate conțin informații cu caracter personal(?!). Ca și cum Direcția Publică SA era firma personală a unuia dintre ei, nu a orașului!

Ca să protejeze secretele sumelor încasate ilegal de către predecesorul său, actualul viceprimar Cosmin Morega, Dobrică încalcă flagrant chiar regulamentul după care funcționează serviciul de salubrizare al municipiului Motru: ”Operatorul serviciului de salubrizare are obligația să furnizeze autorității administrației publice locale informațiile solicitate și să asigure accesul la documentele și documentațiile pe baza cărora prestează serviciul de salubrizare” (art. 116 e).

O parte din situațiile ascunse de Dobrică, recuperate de la Polaris

Cum SC Direcția Publică Motru SA s-a dovedit, încă o dată, stat în stat, cei care au sesizat ilegalitățile s-au îndreptat către Polaris SRL Tg Jiu, proprietarul gropii de gunoi ecologice, solicitând aici informațiile necesare pentru a pune lucrurile cap la cap. Corect ar fi fost ca datele predate de Polaris să coincidă cu cantitatea de deșeuri colectată din Motru însă, aproape incredibil, la TgJiu fusese transportată o cantitate de zece ori mai mică decât cea colectată! Chiar dacă cetățenii au plătit transportul și taxa de depozit pentru întrega cantitate!

Restul gunoiului a rămas în Motru, fiind depozitat la aceeași groapă care ar fi trebuit ecologizată și închisă încă din 2009. Fapt pentru care, Direcția Publică a fost amendată de mai multe ori de către Garda de Mediu. Amenzile nu au fost plătite din buzunarul celui care a dirijat aceste ilegalități, ci tot din banii publici, adică ai motrenilor.

Groapa de gunoi de la Motru a fost închisă abia în 2017, noul primar, Gigel Jianu, evitând pe muchie de cuțit declanșarea procedurilor de sancționare a României pentru încălcarea legislației europene. Amenzile, cu valori de până la un million de euro și încă o dată a zecea parte penalități, se aplică statului cu pricina, însă se recuperează de la orașul vinovat. Asemenea sume ar fi blocat orașul Motru pe termen nelimitat.

Metoda prescrierea!

Cosmin Morega a deținut în perioada anilor 2010 – 2016 funcția de director al S.C. Direcția Publică Motru S.A., fiind desemnat la conducerea acesteia de către fostul primar PSD Dorin Hanu. Refuzul categoric al actualului director Tudor Dobrică, pe atunci secundul lui Hanu la conducerea primăriei Motru, de a accepta verificarea situațiilor, a condus către premisa că plusul din gestiune, creat în urma înșelăciunii cetățenilor, timp de șase ani, a fost ascuns tocmai pentru o mai ușoară însușire a lui de către autori. Refuzul lui Dobrică poate fi și o modalitate de amânare a momentului când se vor tranșa ilegalitățile, în speranța că faptele vor depăși termenul de prescripție, iar autorii lor vor scăpa basma curată, ca și altădată.

Abaterile grave de la litera legii ale celor ce au condus Direcția Publică Motru au început să fie descoperite odată cu rapoartele întocmite după controalele Curții de Conturi: sute de mii de lei apar în evidențe ”ținute manual”, ca atare, neînregistrate în evidența contabilă. Practic, se încasau bani, dar nu apăreau în declarații la final de an ș.a.

După exemplul oferit de Dorin Hanu și Tudor Dobrică, primarul și vicele PSD pe atunci, și Cosmin Morega și-a acordat beneficii nepermise de lege din banii publici : indemnizații foarte mari, prime, alocație de hrană, sănătate și altele.

Direcția Publică a fost obligată de Curtea de Conturi să recupereze din buzunarul lui Morega prejudiciul creat, însă Direcția Publică era tot Morega. Așa că a folosit același procedeu – amânarea momentului răspunderii până la depășirea termenului legal. Și a rămas cu banii încasați ilegal. Nu aceeași metodă, de prescriere, a aplicat-o directorul Morega în cazul angajaților Direcției: acesta a recuperat alocația de hrană de la muncitori, care au plătit până la ultimul leu, chiar dacă nu aveau nici pe departe salariul directorului.

Procurorii DNA vor stabili faptele, prejudiciul și rolul fiecăruia dintre cei care au condus Direcția Publică și primăria în acea perioadă. Dacă prejudiciul adus cetățenilor se va recupera de la vinovați, probabil că o vreme Direcția le va ridica gratis gunoiul!

Însă, termenul de prescripție al infracțiunilor de care este acuzat Morega s-ar încheia chiar în timpul mandatului de primar pentru perioada 2020-2024. Mandat pe care candidatul PSD Cosmin Morega, speră să-l câștige, asigurându-și poziția pentru a trece în uitare și fapte, și sume… cu gândul la bunăstarea motrenilor, zice el. Îl contrazic, în mod cert, faptele și rapoartele Curții de Conturi!

Într-un alt dosar, de același fel, care se plimbă de ceva timp între Tg Jiu și București, Dorin Hanu, candidat și el pe lista de consilieri PSD la Motru, chiar pe poziția întâi, dă cu subsemnatul pentru terenul municipiului Motru, vândut pe vremea când era primar, bucată cu bucată. Afaceri binecunoscute în Motru. Fără îndoială, și lui i-ar prinde bine uitarea…

Cătălin Constantin

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DEZVĂLUIRI LOCALE

PNL pierde un primar! Sentință definitivă pentru lotul Vladimir

Postat acum

on

De către

Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat definitiv în dosarul de abuz de serviciu al primarului liberal de Vladimir, Ion Ianași. Edilul a fost condamnat cu suspendare la doi ani și nouă luni de închisoare. Patru ani, edilul local nu mai are voie sa ocupe o funcție publică și o va pierde pe cea de primar pe care o ocupă în prezent.

„În calitate de primar, cu ştiinţă, a dispus efectuarea plăţii unei facturi din data de 26 noiembrie 2018 în sumă de 268.758 de lei, reprezentând contravaloare servicii execuţie la obiectivul construire pod biserica Andreeşti, comuna Vladimir, deşi aceste servicii şi lucrări nu au fost executate în totalitate, cauzându-se un prejudiciu bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor europene, în sumă de 256. 613 lei, în felul acesta fiind obţinut pentru altul un avantaj patrimonial injust. Mai este cercetat pentru abuz în serviciu pentru că a dispus cu ştiinţă, efectuarea plăţii unei alte facturi fiscale din 26 noiembrie 2018 în valoarea 14.123 lei, reprezentând valoarea servicii dirigenţie de şantier la acelaşi obiectiv, deşi aceste servicii nu au fost efectuate în realitate.(…) În calitate de primar, a prezentat Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene documente şi date false privind executarea lucrărilor privind la acel obiectiv finanţat pentru primirea aprobărilor necesare acordării finanţării obţinute conform unui contract încheiat în luna decembrie 2017“, anunța Parchetul pe pe lângă Tribunalul Gorj cu trei ani în urmă.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Indicatoare cu „Accesul interzis”, pe doi versanți din Gureni

Postat acum

on

De către

În zona localității Gureni, din comună Peștișani, se fac diligențe pentru realizarea unei microcariere de calcar. Localnicii sunt împotriva acestei afaceri private și sunt susținuți în acest demers de Fundația „Valea Bistriței”. Cariera are însă un aviz de mediu de la APM Gorj dar așteaptă o aprobare și de la Primăria Peștișani, iar un proces pentru oprirea investiției este pe rolul instanțelor de judecată.

În plin conflict însă pe cei doi versanți care marginea Valea Viitor din Gureni au apărut indicatoare cu „Accesul interzis”.

„Vă informam ca într-o acțiune de intimidare organizata de investitor, au fost amplasate panouri de averizare cu ,, Accesul interzis,, pe cei doi versanți ce mărginesc Valea Viilor. Acțiunile întreprinse de investitor ne încurajează și mai mult sa ne continuam efortul de stopare a carierei, pentru ca am observat faptul ca întrunirea noastră de sâmbăta trecuta l-a speriat rău, încât a recurs la acțiuni,, ieftine,, de intimidare. La orice acțiune exista o reacțiune și pe cale de consecință va mulțumim stimați cetățeni pentru imaginile transmise și va încurajăm sa fiți alături de noi”, transmit reprezentanții fundației.

Împreună suntem mai puternici și nu vom permite unui investitor care nu știe sa se bucure de frumusețile muntelui sa ne restricționeze dreptul nostru de a ne bucura de un mediu sănătos”, declară și Cătălin Șchiopu – Vicepreședintele Fundației Valea Bistriței.

 

 

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Pat murdar și cu ploșnițe, cumpărat de un târgujian: „Nu vor să mi-l schimbe”!

Postat acum

on

De către

Un cetățean din municipiul Târgu Jiu spune că a achiziționat, recent, un pat de la o unitate care funcționează în incinta fostului magazin Jiu din municipiu. Clientul de bună credință susține că a plătit bunul, dar nu ar fi primit chitanță și factură, iar când i-a venit patul ambalat acasă era plin cu ploșnite și murdar.

„Nu se poate așa ceva, plătești una și primești alta. Am primit un pat murdar și cu goange. Am achitat 1500 de lei pentru acesta și nu vor să mi-l schimbe”, a declarat clientul nemulțumiți care consideră că a fost înșelat de agentul economic.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR