Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

O artistă din Târgu Jiu are expoziție la Veneția

Postat acum

on

La Galeria Mică a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, are loc marți, 10 octombrie, ora 17:00, vernisajul expoziției de artă „Human Nature: Continuing the Conversation”, realizată de Cristina Cioplea (România) și Gila Frost Miller (Israel), curatoriată de Dorina Cioplea-Văduva (România) și Roni Reuven (Israel). Expoziția poate fi vizitată între 10 și 15 octombrie. Program de vizitare: 15.00 – 20.00.

„Human Nature: Continuing the Conversation” este cel mai natural mod pentru cele două artiste, Cristina Cioplea (România) și Gila Frost Miller (Israel), de a menține dialogul artistic. Departe și totuși apropiate una de cealaltă, cele două artiste împărtășesc ușurința de a exprima complexitatea și, în același timp, simplitatea naturii umane. Începând cu utilizarea materialelor și a tehnicilor și continuând cu apelarea la amintiri, munca lor poate reprezenta, cu ușurință, cele două fețe ale aceleiași monede – o monedă de întrebări și răspunsuri profunde despre (propria lor) viață. Fiecare dintre ele folosește un amestec unic și personal de materiale și tehnici tradiționale și contemporane. Și cred că aceasta este expresia personalității lor: capacitatea de a se adapta, dar de a nu uita niciodată.

„Uneori extrem de curioasă și conștientă, alteori doar instinctivă și relaxată, Cristina Cioplea este vehiculul perfect pentru exprimarea naturii umane. Atât de complexă, cu puternice rădăcini vechi, artista adaugă mereu (uneori fără selecție) straturi din experiențe noi, agățându-se de amintiri și imagini aleatorii (sau poate nu atât de aleatorii), trecând foarte ușor pe lângă altele. Universul pe care ni-l propune este atins de magie, un strop de nebunie și multă melancolie. Flori, fluturi, uneori pești, copaci, ramuri și frunze, culori și non-culori, croșetate, cusute, atașate, desenate, pictate, toate foarte grafice, sensibile și feminine, cu texturi diferite, dar totuși coezive. Puteți descoperi toate acestea (și multe altele) în arta Cristinei. Artista româncă găsește în afara ei materiale și modalități de a se exprima în interior, într-o călătorie din interior spre exterior.

Pe de altă parte, simt că  procesul artistic al Gilei Frost Miller este invers: după ce descoperă și chiar primește bucăți de materiale în lumea exterioară, le ia, le face proprii, găsind modalități de conectare – într-o călătorie din exterior spre interior. Refolosind materialele, oferindu-le o altă viață, dar, în același timp, păstrând o parte din identitatea lor originală, munca Gilei este un complex unic și un mod îndrăzneț de a spune povești adevărate și uneori dureroase. Ea însăși un amestec de moșteniri, artista israeliană introduce în proiectele sale bucăți de pături, fețe de masă și alte piese textile etnice primite de la femei născute sau stabilite în Israel, cu tot bagajul lor emoțional și cultural. Uneori, pe unele suprafețe, intervenția artistică este minimă, iar reutilizarea vine din îmbinarea materialelor și culorilor. Alteori, Gila folosește tehnici grafice și de pictură pentru a interveni asupra simbolurilor. Totul într-o manieră foarte organică și personală.

În urmă cu aproximativ patru ani, în orașul Târgu Jiu, România, s-a realizat o potrivire perfectă între artista israeliană Gila Frost Miller și artista româncă Cristina Cioplea, în timpul unei rezidențe artistice. Ore întregi de gândire și dialog în lunga perioadă de Covid-19 au format începutul unei arte colaborative de către cele două artiste. Prima lor expoziție comună, „Human Nature”, a avut loc mai întâi la Yavne Art Workshop, Israel, (vara lui 2022) și apoi a continuat la Institutul Cultural Român, Tel Aviv, curatoriată de Roni Reuven (toamna -iarna 2022).

Întâlnirea a condus la expoziția „Things Never-Ending” cu lucrări de Gila Frost Miller, Hedva Reuven, Roni Reuven și Cristina Cioplea, desfășurată la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, Târgu Jiu, România, în martie 2023, curatoriată în comun de curatorul muzeului, doamna Dorina Cioplea Văduva, și domnul Roni Reuven.  De acolo, a fost doar un pas scurt până la invitația de a expune „Human Nature: Continuing the Conversation”, de Cristina Cioplea și Gila Frost Miller, curatoriată de Dorina Cioplea Văduva, la Institutul Român din Veneția, octombrie 2023.

Cei doi artiști își continuă dialogul bazat pe discursul tradițional despre starea ființei umane. „Paradisul este atât originea umanității, cât și trecutul său antic, precum și o imagine utopică a răscumpărării sale viitoare” (conform lui Gershom Scholem, „Despre Walter Benjamin și îngerul său”, în Od Davar [Ceva mai mult] (Tel Aviv: 1989, p.446).” Paradis” este un concept universal, comun atât filosofiei creștine în care s-a dezvoltat Cristina, cât și filosofiei evreiești, lumea din care provine Gila. Paradisul este perceput de cele două artiste nu atât ca o locație fizică, ci ca o metaforă pentru starea umanității și relația cu natura. Lucrările de artă ale celor două se caracterizează prin păstrarea a ceea ce există, în timp ce se bazează pe tradiție, dar făcând referire la viața de zi cu zi.

Artista Cristina Cioplea,  care trăiește și lucrează în orașul Târgu Jiu, România, se angajează în întoarcerea la rădăcini, la izvoarele profunde, sacre ale moștenirii sale. Căutarea ei este în armonie cu căile prin care se angajează în opera ei de artă. Lucrările sale de artă, bazate pe cercetare, reprezintă sufletul uman ca imaginea unui fluture fragil, trecător, vulnerabil și sensibil la schimbări. Aceasta face parte din ciclurile de viață reprezentate de flori în spațiul deschis, împreună cu universuri limitate în cercuri infinite. Nimic nu este întâmplător, traiectoria vieții ființei umane este prestabilită și nu poate fi schimbată. Întâlnirea nemediată dintre contemporan și trecut în opera ei constituie întoarcerea Cristinei la sine, la poveștile trecutului atât de apropiate de prezent, la materialele de bază, tradiționale, care ies la suprafață, la nostalgia și legătura cu tradiția.

Artista Gila Frost Miller este fiica unei mame româno-israeliene. Ea caută tradițiile vizuale ale familiei sale pe care să le înțeleagă și din care să se poată dezvolta ca artist. În grupul de lucrări expuse aici, Miller se străduiește să prezinte tradiția alături de inovație, refolosind materialele găsite. Această intenție se naște din dorința de a fi conștientă ecologic și de a păstra o tradiție adusă în Israel din alte locuri. Părțile croșetate din expoziție nu mai pot fi definite ca artă aplicată, devenind un fel de perdea sau lucrare graffiti croșetată care reflectă mesaje atemporale extrase din surse și reflectă natura umană universală. Alte piese s-au bazat pe fragmente croșetate dăruite lui Miller de femei care au auzit despre proiectul ei de artă și care au contribuit cu perdele, fețe de masă și pături, unele întregi și altele în bucăți.

Ca parte a procesului de lucru, femeile și-au relatat poveștile de viață individuale, complicate, care cuprind emigrarea, tranzițiile, reînnoirea și schimbarea. Toate aceste narațiuni se amestecă într-un mix care se străduiește să conserve tradițiile istorice și să le inculce generațiilor viitoare. Colajele expuse au la bază un mozaic de imprimeuri cu părți din ață croșetată și textile care au dat naștere unor noi povești. Motivele repetate se bazează pe posibilitățile de replicare prin imprimare și modelele repetate în lucrările croșetate.

Imaginile din lucrările sale reprezintă porumbei, corbi, fluturi, mâini, motive de creștere, părți de copaci și frunze, ramuri și flori. Avocado are un loc special de onoare: crește în apă și își găsește drumul spre exterior, în spațiul deschis.”, conform unui comunicat.

Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cercetare Culturală și Umanistă Veneția, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CULTURĂ-MEDIA

Veteranul jurnaliștilor gorjeni, sărbătorit de filiala Gorj a UZPR

Postat acum

on

Aseară, la Sala de Festivități a Bibliotecii Județene Gorj „Theodor Aman” din Târgu-Jiu, membrii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Gorj „Jean Bărbulescu”, într-o atmosferă de bucurie și de respect și-au sărbătorit seniorul, pe domnul Pavel Popa, la cei 80 de ani de viață, și la cei peste 50 de ani de activitate publicistică.

„În ceea ce mă privește, relația cu dânsul este una specială, întrucât dumnealui mi-a girat debutul jurnalistic la data de 28 februarie 1981, în paginile cotidianului „Gazeta Gorjului „, singura publicație permanentă din acea vreme a județului nostru.”, conform lui Dorin Brozbă, membru al UZPR Gorj.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Târgu Jiu: Piesă de teatru oferită gratuit publicului

Postat acum

on

Publicul din Târgu Jiu va putea să meargă gratuit la teatru. Cu brațele spre cer este o piesă de teatru manifest oferită gratuit pe 28 noiembrie, de la ora 19,00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Accesul va fi asigurat în limita locurilor disponibile.

Accesul se va face pe bază de invitație completând formularul de contact din link-ul de mai jos până la data de 23 noiembrie 2023. La conținutul mesajului se va trece numele piesei „Cu brațele spre cer”. https://beteen.ro/contact.

„Pentru detalii suplimentare nu ezitați să ne contactați pe whatsapp la numărul 0762578471. Această piesă de teatru a fost creată cu scopul promovării incluziunii sociale și nediscriminării în rândul comunității. Veți avea parte de un eveniment manifest creat de tinerii cu dizabilități care au lucrat împreună cu voluntarii asociației noastre, dar și cu actorii Teatrului „Elvira Godeanu”. O piesă de teatru cu suflet și pentru suflet care nu trebuie ratată! Parteneri: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu Piesa de teatru este rezultatul proiectului Cu brațele spre cer – proiect cofinanțat din bugetul Județului Gorj pe anul 2023.”, conform Asociației BeTeeN.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Târgu Jiu: Expoziție dedicată Holocaustului

Postat acum

on

„Holocaustul în Gorj. Trecutul de lângă noi” este titlul unui simpozion care va avea loc pe 23 noiembrie, de la ora 15,30, la Muzeul Județean de Istorie din Târgu Jiu. Acesta va fi urmat de o expoziție de benzi desenate. Conform organizatorului principal, respectiv Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în noiembrie 1939, la Târgu Jiu a fost înființat un lagăr pentru refugiații polonezi, transformat apoi în lagăr pentru deținuți politici, persoane acuzate sau suspectate de a fi comuniști, dar și legionari, mineri și greviști sau militanți democrați. „Din iunie 1941, mii de evrei din estul României au ajuns în acest lagăr? Aici au trăit în condiții inumane și ulterior au fost deportați în Transnistria unde mulți dintre ei și-au pierdut viața. În Transnistria au fost deportați și 259 de romi nomazi din județul Gorj. Cei mai mulți dintre ei (147) erau copii. Despre parcursul evreilor ajunși în lagărul de la Târgu Jiu și al romilor din județul Gorj, ne vorbesc panourile de bandă desenată din expoziția „Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj”, un proiect realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Fundația Freedom House România și în colaborare cu Colegiul Național de „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” și Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.”, conform unui comunicat.

„Benzile desenate sunt realizate de ilustratorul Octav Ungureanu, după un scenariu creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la unitățile școlare amintite. Joi, 23 noiembrie, de la ora 15:30, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, din Târgu Jiu, Institutul „Elie Wiesel” și Fundația Freedom House România vă invită la un dialog despre memorie și istoria comunităților de evrei și romi din județul Gorj. Vor participa la dialog: Ana Bărbulescu, doctor în sociologie la Universitatea din București și cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“; Marcela Mrejeru, Inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean, Gorj; Adriana Peptan, profesor la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”; reprezentanți ai elevilor de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu care au contribuit la realizarea benzilor desenate. Moderator va fi Cristina Guseth, director Fundația Freedom House România. Evenimentul va continua cu inaugurarea expoziției de bandă desenată, de la ora 17:00, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Participarea este liberă, gratuită, confirmarea fiind necesară până la data de 22 noiembrie 2023, prin completarea formularului : https://forms.gle/RaGGSUWjhyiDk4dt9”, potrivit organizatorilor.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!