COMUNITATE
Ministrul Energiei: Fără disponibilizări la intrarea în conservare a grupurilor 3 și 7 de la CEO

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat duminică seara, la Prima News, că România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032 pentru închiderea producţiei pe cărbune, iar termenul pentru trecerea în conservare a celor două unităţi de la Rovinari a fost devansat în luna iunie, el dând asigurări că nu vorbim de niciun fel de disponibilizare. Potrivit ministrului, anul 2032 este un termen suficient de lung pentru a nu periclita sistemul energetic naţional şi pentru ca forţa de muncă de acolo să meargă în altă zonă. „Prin PNRR aveam obligaţia să facem această lege a decarbonării, prin PNRR s-a replicat, în oglindă, acest plan de restructurare aprobat al CE Oltenia, în legea decarbonării, ceea ce este foarte important România şi-a asumat, fără tăgadă, anul 2032, de scoatere a cărbunelui”, a spus ministrul despre închiderea exploatărilor pe cărbune. Virgil Popescu a precizat că la finalul anului trecut trebuia în planul de restructurare al CEO Oltenia să treacă în conservare două unităţi, unitatea 3 şi 7 Rovinari. „Fiind o criză energetică, la sfârşitul anului trecutm am prelungit, nu le-am trecut în conservare până în 30 septembrie, aceste două unităţi, din discuţiile cu Comisia Europeană, termenul de 30 septembrie se devansează în cursul lunii iunie, discutând cu compania şi neexistând probleme vizavi de această punere în conservare. Nu închidere, nu tăiere”, a arătat el, precizând că ele pot fi redeschise oricând.
Virgil Popescu a mai arătat că a fost foarte bine că au fost ţinute în exploatare aceste unităţi în această iarnă. ”România nu a avut absolut nicio problemă, în această iarnă, cu criza energetică, nici cu energia electrică nici cu gazele naturale”, a completat el. „Cred că avem o anordare moderată, sustenabilă, România este o ţară care neneficiază de energie nucleară, Germania nu are aceste ambiţii de a avea energie nucleară”, a mai spus ministrul Energiei. Potrivit ministrului, anul 2032 este un termen suficient de lung pentru a nu periclita sistemul energetic naţional şi pentru ca forţa de muncă de acolo să meargă în altă zonă. Virgil Popescu a precizat că pentru punerea în conservare a unităţilor de la Rovinari ”nu vorbim de niciun fel de disponibilizare”. „Este un deficit de muncă”, a spus Popescu, afirmând că CEO Oltenia şi-a asumat prin planul de restructurare că din 2026 avem doar trei unităţi de producere a energiei pe bază de cărbune, împreună cu două cariere care vor deservi aceste trei unităţi, care vor rămâne la dispoziţie până în 2030, aproximativ 40% din producţie. Sursa: Focus Energetic
COMUNITATE
Târgu Jiu: Mai multe scări de bloc de pe A.I.Cuza, debranșate de la apă

Mai multe scări de bloc din zona A.I.Cuza din municipiul Târgu Jiu vor fi debranșate de la apă, începând de luni. Asociația a acumulat mari debite, iar furnizorul de apă a anunțat că dacă nu se achită o parte din datoriile acumulate, locuitorii cartierului vor rămâne fără apă la robinete în plină vară.
Grav este că sunt locatari care au debite de zeci de mii de lei la asociație și alții care nu au datorii dar vor rămâne fără apă și ei daca vecinii rău platnici nu își achită apa consumată.
COMUNITATE
Primarul monitorizează comuna din birou

Primarul din comuna Drăguțești monitorizează localitatea, la propriu. Edilul Ion Dumitru Popescu are în permanență, în biroul din instituție, imagini live, de pe camerele montate în comună. Tehnologia modernă a dus la scăderea infracționalității, susține primarul. ”Camerele de supraveghere noi le avem de câțiva ani, își fac datria, numărul infracțiunilor aproape că nu există. Oamenii dorm în siguranță. Avem școala cu trecerea de pietoni supravegheate, dispensarul, primăria, pe străzi avem monitorizare. De multe ori camerele au ajutat și poliția, avem și o cameră mobilă, care ne ajută să depistăm când cineva arungă gunoiul”, a spus primarul Popescu.
COMUNITATE
Șeful Casei Naționale de Pensii discută cu Directoratul CEO

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, ajunge joi în Gorj și va discuta în curând(ora 11,00 – 11,30) cu directorii Complexului Energetic Oltenia. La discuțiile privind aplicarea Legii 197 din 2021, privind condițiile speciale de muncă vor lua parte, pe lângă administrația companiei energetice, sindicatele din CEO, reprezentanții Casei Județene de Pensii și prefectul de Gorj, Iulian Popescu. La ora 13,00 este anunțată o conferință de presă la Prefectura Gorj. Legea reduce cu 13 ani vârsta de pensionare la CEO. Trebuie să fie și aplicată.