Connect with us

ACTUALITATE

Mașinile cu volan pe dreapta înmatriculate în România ar putea fi interzise. Proiectul, depus la Senat

Postat acum

on

Mai mulți senatori au inițiat un proiect de lege prin care mașinile cu cu volan pe dreapta înmatriculate în România ar putea fi interzise, scrie economoca.net.

Proiectul de lege este menit să îmbunătățească siguranţa rutieră „prin limitarea circulaţiei pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

Conform inițiatorilor, „intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”.

Vor fi exceptate de la această interdicție autovehiculele istorice și mașinile utilizate de serviciile publice comunitare precum cele pentru curățenia stradală.

Proiectul de lege conține, la articolul 3, o mențiune privind sancțiunile aplicate celor care nu vor respecta noua reglementare. Aceștia vor fi sancționați cu amenda prevăzută de art. 101 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002. Prin urmare, cei care vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta riscă șase până la opt puncte, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Mai mult chiar, la constatarea contravenţiei poliţistul rutier trebuie să rețină certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestuia. Totodată, la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.

Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră la prezentarea dovezii eliberate de Registrul Auto Român din care rezultă mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al acestuia.

Împiedicată până acum de apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, o inițiativă privind interzicerea mașinilor cu volan pe dreapta pe drumurile publice din România are în continuare multe piedici. Pe deoparte, în afară de Marea Britanie și Irlanda alte două state aflate în Uniunea Europeană au drumurile publice organizate conform circulației mașinilor cu volan pe dreapta. Este vorba despre Cipru și Malta.

Pe de altă parte, noul proiect menționează explicit mașinile „înmatriculate sau înregistrate în România”. Prin urmare, oricine înmatriculează o mașină, de exemplu, în Bulgaria, poate circula fără probleme cu mașina cu volan pe dreapta în România.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Incendiu într-un bloc din Târgu Jiu!

Postat acum

on

De către

Este incendiu la etajul patru al unui bloc din Târgu Jiu. Focul e fost văzut de vecini, în locuința incendiată trăind un bărbat cunoscut cu patima alcoolului. Pompierii sunt la fața locului.

„În acest moment intervenim pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un apartament situat la etajul 4 al unui bloc situat pe strada Nicolae Titulescu din municipiul Tg-Jiu. La fața locului au fost dislocate 2 autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autoplatformă pentru lucru la înălțimi și un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Tg-Jiu.
Până în acest moment nu au fost identificate victime. Intervenția este in dinamică”, transmite ISU Gorj.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Fostul ministru, Valeriu Stoica, la inaugurarea unui parc din Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

Fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica, a fost prezent, azi, la Târgu Jiu, la inaugurarea parcului de lângă Coloana Infinitului. „Am pregătit, la Târgu Jiu, o serie de surprize cu această ocazie specială, printre care și inaugurarea unui parc ce are ca scop punerea în valoare a Coloanei Infinitului, un eveniment la care au participat Valeriu Stoica și Irinel Stoica, reprezentanți ai Fundației Infinitul. Le mulțumim soților Stoica pentru implicarea în acest frumos proiect, un ajutor neprețuit oferit orașului nostru”, a apus primarul Marcel Romanescu.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

1 Decembrie la Drăguțești: Depunere de coroane de flori și fasole cu cârnați și varză!

Postat acum

on

De către

Autoritatea locală din comuna Drăguțești s-a pregătit așa cum se cuvine pentru 1 Decembrie.

Mai exact, s-a pregătit un program de manifestări cu copiii comunei, s-au depus coroane de flori la monumentul reprezentativ al localității și s-a gătit fasole cu cârnați și varză pentru participanți.

Mai exact, peste 400 de persoane din localitate au servit fasole cu cârnați, cu varză și cu turtă sau pâine. S-a mai oferit vin fiert aromat celor câteva a sute de participanți invitați aici de edilul Ion Dumitru Popescu.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR