Connect with us

ACTUALITATE

Mașinile cu volan pe dreapta înmatriculate în România ar putea fi interzise. Proiectul, depus la Senat

Postat acum

on

Mai mulți senatori au inițiat un proiect de lege prin care mașinile cu cu volan pe dreapta înmatriculate în România ar putea fi interzise, scrie economoca.net.

Proiectul de lege este menit să îmbunătățească siguranţa rutieră „prin limitarea circulaţiei pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

Conform inițiatorilor, „intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”.

Vor fi exceptate de la această interdicție autovehiculele istorice și mașinile utilizate de serviciile publice comunitare precum cele pentru curățenia stradală.

Proiectul de lege conține, la articolul 3, o mențiune privind sancțiunile aplicate celor care nu vor respecta noua reglementare. Aceștia vor fi sancționați cu amenda prevăzută de art. 101 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002. Prin urmare, cei care vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta riscă șase până la opt puncte, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Mai mult chiar, la constatarea contravenţiei poliţistul rutier trebuie să rețină certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestuia. Totodată, la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.

Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră la prezentarea dovezii eliberate de Registrul Auto Român din care rezultă mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al acestuia.

Împiedicată până acum de apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, o inițiativă privind interzicerea mașinilor cu volan pe dreapta pe drumurile publice din România are în continuare multe piedici. Pe deoparte, în afară de Marea Britanie și Irlanda alte două state aflate în Uniunea Europeană au drumurile publice organizate conform circulației mașinilor cu volan pe dreapta. Este vorba despre Cipru și Malta.

Pe de altă parte, noul proiect menționează explicit mașinile „înmatriculate sau înregistrate în România”. Prin urmare, oricine înmatriculează o mașină, de exemplu, în Bulgaria, poate circula fără probleme cu mașina cu volan pe dreapta în România.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Polițist rutier de la Novaci, acroșat de un șofer care nu a oprit la semnalul său

Postat acum

on

De către

La data de 20 mai a.c., ora 20.37, un bărbat, de 41 de ani, din orașul Novaci, județul Gorj, în timp ce conducea un autoturism, în localitatea de domiciliu, nu a oprit la semnalul regulamentar efectuat de un polițist rutier și l-a acroșat, acesta din urmă căzând pe partea carosabilă.

Totodată, a părăsit locul faptei. Cel în cauză a fost identificat de polițiști, fiind sesizat parchetul competent, pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj.

La data de 21 mai 2022, a fost dispusă, de către procuror, măsura reținerii, pentru 24 ore, față de bărbat și, în aceeași zi, instanța de judecată a dispus măsura arestării preventive, pentru 30 zile.

Cercetările sunt continuate de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci.

Polițistul nu a fost spitalizat dar a primit îngrijiri medicale.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Peste 3.700 de gorjeni au cerut recalcularea pensiilor. Vezi aici motivul!

Postat acum

on

De către

Aproape 4.000 de gorjeni au cerut să le fie recalculate pensiile, asta după aprobarea Legii 74, de modificare a legii pensiilor. Aceștia speră să obțină venituri mai mari, în urma recalculării. Pe lângă cei care au  solicitat recalculări, au existat și persoane care au depus dosare pentru ieșirea din câmpul muncii. „La nivelul Casei Județene de Pensii Gorj, până în prezent, s-a primit și înregistrat un număr de 4.309 cereri depuse în baza Legii nr.74/2022, din care: 3.753 cereri de recalculare și 556 cereri pentru deschiderea drepturilor de pensie (cazuri noi)”, au transmis reprezentanții Casei Județene de Pensii Gorj.

Majoritatea celor care au depus solicitări la casa de pensii sunt angajați ai Complexului Energetic Oltenia.

 

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Traficul pe Bujorăscu, blocat! Se încearcă repunerea pe roți a TIR-ului răsturnat

Postat acum

on

De către

Drumul care face legătura între Motru și Tg Jiu este blocat la această oră, din cauza unui accident care a avut loc pe pe dealul Bujorăscu.

Șoferul autotrenului a pierdut controlul volanului într-o curbă. Din fericire nu sunt victime, însă coloana de mașini se mărește continuu pe ambele sensuri de circulație.

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR