ULTIMA ORĂ
Incendiu la Bobu. Flăcările, extinse de vânt

COMUNITATE
Tinerii gorjeni instituționalizați, ajutați să se integreze pe piața muncii

Proiectul „Șanse pe piața forței de muncă pentru tinerii instituționalizați și din medii defavorizate”, finanțat de către RAIFFEISEN BANK ROMÂNIA, prin programul de granturi RAIFFEISEN COMUNITĂȚI și implementat de Asociația „Inimi de Gorjeni” a ajuns la final. Acesta a avut o valoare totală de 62.500 lei, fiind finanțat cu suma de 50.000 lei (80%) de către Raiffaisen Bank și 12.500 lei (20%) de către Asociaţia „INIMI DE GORJENI”.
Rezultate: 15 specialiști (asistenți sociali, psihologi și educatori) care activează în serviciile sociale ale DGASPC Gorj au absolvit cursul de „consilier vocațional”, 14 tineri au finalizat cursul „OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE ŞI PRELUCRARE DATE”, 1 tânăr instituționalizat a absolvit cursul „Brancardier”, 16 tineri instituționalizați și din medii defavorizate au urmat cursurile școlii de șoferi pentru pregătirea teoretică și practică în vederea obținerii permisului de conducere, iar circa 50 de copii cu dizabilități au beneficiat de activități terapeutice.
EDUCAȚIE
O masă sănătoasă pe zi pentru sute de elevi gorjeni

Sute de elevi gorjeni vor beneficia de anul viitor de o masă caldă în fiecare zi de școală. Ministerul Educației înlocuiește Programul „Masa caldă în școli” cu „Masa sănătoasă”, de la 1 ianuarie 2024.
Scopul programului este sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor, prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului.
Suportul alimentar constă într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.
Programul Național „Masa sănătoasă” constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică:
- ciorbă de legume;
- supă de pui cu legume;
- ciorbă de văcuță cu legume;
- legume cu piept de pui la grătar;
- mâncare de mazăre cu piept de pui;
- pilaf cu legume și ficăței de pui;
- piure de morcov cu grătar de pui;
- piure de cartofi, salată cu piept de curcan;
- mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
- ghiveci de legume cu pui;
- orez cu legume și pui la tavă;
- sufleu de broccoli cu brânză;
- cartofi gratinați, salată cu piept de pui la grătar;
- tocană de legume cu orez brun;
- piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
- omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea;
- sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
- dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
- ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
- macaroane cu brânză;
- cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză și ou;
- quinoa cu legume;
- sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume – roșii, castravete, salată;
- sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoșar, varză, morcov;
- un fruct întreg.
Unitățile de învățământ vor fi stabilite de ISJ.
COMUNITATE
Cum arată orașul Novaci împodobit de voluntari

Zeci de voluntari au participat în ultimele zile la activitățile de împodobire a orașului Novaci. Acțiunea face parte din proiectul „Novaci – orașul Magic”. Zeci de cetățeni, inclusiv copii, s-au împlicat în acțiunile coordonate de primărie și Casa de Cultură. Intenția voluntarilor novăceni este aceea de a termina marți lucrările pe care și le-au propus, astfel încât în seara zilei de Sfântul Nicolae să se aprindă luminițele în oraș.