Connect with us

COMUNITATE

Gorjul promovează tradițiile în Grecia

Postat acum

on

0 Shares

Primăria Polovragi anunță lansarea proiectului „Artă și Meșteșug de Ziua Națională a României”, ediția a II-a, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Valoarea finanțării este de 111.910 lei, fondurile fiind destinate promovării imaginii României în afara granițelor, având în vedere necesitatea de perpetuare a ideii de românism, precum și conservarea tradițiilor și obiceiurilor autohtone, în zonele unde conviețuiesc comunități însemnate de români.

Proiectul „Artă și Meșteșug de Ziua Națională a României” contribuie  la îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a elementelor identitare românești (tradiții, obiceiuri, personalități  culturale, evenimente naționale importante) pentru un număr de 100 de copii din comunitățile românești din Salonic și Atena, prin participarea acestora la demonstrații, ateliere, spectacole susținute de artiști îndrăgiți de publicul iubitor de folclor: Maria Loga, Claudia Dascălu, Raluca Elena Ghișe, Amelia Carcalicea,Yasmine Polacek, Ștefan Popescu, Ion Drăgan, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Lătărețu” a Școlii Populare de Arte  ”Constantin Brâncuși Târgu Jiu. Repertoriul spectactacolelor va include, pe lângă piese vocale specific gorjenești, piese tradiționale din toate regiunile etnofolclorice românești, astfel ca toți participanții să se simtă parte din spectacol, în funcție de zona din România de unde provin. Totodată, Ansamblul ”Cheile Oltețului” al UAT Polovragi va pregăti suite de dansuri specifice tuturor regiunilor istorice românești reprezentate prin cântec în spectacol. Cele două spectacole muzical-coregrafice, precum și atelierele meștesugărești pregătite cu atentie și pasiune de artizanii: Liliana Arapu – țesut, Alina Coconu – iconărit și artă decorativă, Daniel Ciuncanu – port popular, Marian Măgureanu – olărit și Ștefan Strâmtu-arta lemnului, se vor desfășura după cum urmează: Salonic – 01 decembrie 2023, ora 20:00, și Atena – 02 decembrie crt., ora 20:00.

De asemenea, proiectul creează oportunitatea ca participanții să poată urma cursuri de educație nonformală, oferite de Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu,  cu durată de 3 ani, în urma cărora vor putea să dobândească diplomă, după susținerea unui examen de sfârșit de ciclu de instruire. Totodată, vor fi consolidate parteneriatele cu cele două asociații partenere Asociația Interculturală Romano-Elenă „Dacia” din Atena și Asociația Românilor „Carpatia” din Salonic, prin organizarea și desfășurarea de activități fizice sau online destinate conservării tradițiilor și obiceiurilor autohtone și promovării imaginii României în afara granițelor țării.

 

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

COMUNITATE

Piscinele deschise astăzi, arhipline

Postat acum

on

De către

Majoritatea piscinelor și-au deschis astăzi porțile fiind luate cu asalt de tineri, adulți și copii. Intrarea la piscine a fost liberă fiind început de sezon, de aici și afluxul masiv de amatori de distracții.

În Gorj sunt mai multe piscine cu acces public, afacerile fiind unele private. Sunt însă orașe din județ care nu au nici măcar o piscină, un astfel de caz fiind înregistrat la Bumbești Jiu.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Zilele Comunei Cătunele, în dezbatere publică! Ce a propus primarul Țuilă

Postat acum

on

De către

Primarul Florinel Țuilă de la Cătunele a decis să nu facă cheltuieli, anul acesta, pentru Zilele Comunei. A întrebat însă cetățenii dacă bagă sau nu mâna în bugetul localității pentru un spectacol de zile mari sau nu. 

„Buni prieteni ai Comunei Cătunele și în special pentru cei cu domiciliul in comună, va adresez următoarea provocare: avem in derulare șase proiecte cu fonduri europene și guvernamentale, la care primăria are cheltuieli neeligibile și contributivitate. Propun ca anul acesta, cu ocazia zilelor Comunei Cătunele, să nu facem cheltuieli cu spectacolul și aceste sume sa fie cheltuite pentru investiții. Va avea loc un spectacol cu copiii din zona noastră în ziua de 26 iulie și bâlciul traditional. Ce spuneți de aceasta propunere”, a întremat primarul Țuilă.

Răspunsurile membrilor comunității au fost pozitive în acest sens, susținând oprirea cheltuielilor și folosirea banilor pentru proiectele în curs.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Incendiu la o anexă gospodărească din Lelești

Postat acum

on

De către

Pompierii ISU Gorj intervin la un incendiu izbucnit la o anexă gospodărească în comuna Lelesti, satul Rasovița.

„Intervenim cu 3 autospeciale de stingere pentru lichidarea incendiului. Din fericire, nu sunt înregistrate victime”, a transmis ISU.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!