Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

Gorjeni audiați în dosarul fraudei OneCoin

Postat acum

on

Polițiști din Gorj a început cercetări într-un dosar privind frauda cu monezi virtuale OneCoin, declanșată la nivel mondial de către FBI. A fost audiat deja, zilele trecute, unul dintre gorjeni care a participat la seminarii organizate cu prezentarea acestei afaceri piramidale interzise de statele civilizate.

În Gorj, această afacere a început în primăvara lui 2016 când a avut loc o prezentare la Hotel Story din Târgu Jiu, unde s-au adunat însă persoane cu experiență în MLM aceștia înțelegând că ar fi o noua oportunitate pentru ei chiar daca nu era legal sa facă o concurenta neloiala structurilor din care făceau parte. Participanții au fost atrași că într-un miraj, au investit sume de bani in criptomonede, fiind asigurați că pe viitor noua moneda virtuală se va lista la bursă și va avea o mare valoare. Unii, mai încrezători erau convinși că monezile virtuale vor falimenta băncile.

S-a creat astfel o rețea și în Gorj, pornită de pe o ramură de la Craiova, dar oamenii au rămas însă cu banii investiți fără să câștige nimic. Asta, cu excepția celor care recrutau la rândul lor alți oameni. Astfel spus era o schema Ponzi, care s-a aplicat și la Gorj.

Efervescenţa pieţei monedelor digitale la nivel global a atins punctul maxim cunoscut până acum pe parcursul anului 2017, când valoarea bitcoin a ajuns spre pragul de 20.000 de dolari, iar companii de care nimeni nu a auzit lansau zilnic noi criptomonede pe piaţă, alături de promisiunea că se vor îmbogăţi rapid. În toată această efervescenţă, unii oameni au reuşit să construiască cele mai mari scheme piramidale din acest secol şi să dispară după ce au atras milioanele investitorilor.Una dintre aceste ţepe s-a dovedit a fi moneda digitală OneCoin, lansată de o bulgăroaică în 2014, care promitea că va ajunge mai cunoscută decât bitcoinul şi chiar mai valoroasă.La finalul lunii martie 2019 inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au identificat un prejudiciu de 1,94 milioane lei compus din taxă pe valoare adăugată şi impozit pe venit, cauzat bugetului de stat de către reprezentanţii unei firme din România, informează direcţia. Reprezentanţii companiei au încasat, fără a declara, 7,59 milioane de lei din vânzarea în sistem de vânzări de tip piramidal (Multi Level Marketing – MLM) a unor pachete care conţin produse „educaţionale”, dispozitive de „minare” şi investiţii pentru o pseudo-monedă virtuală denumită OneCoin.

Respectiva monedă este recunoscută exclusiv pe o platformă online cu acces restricţionat, dedicată tranzacţiilor dintre membrii comunităţii OneCoin.Pentru a păstra aparenţa legalităţii, reprezentanţii firmei declarau şi plăteau taxe doar la valoarea comisioanelor percepute, în timp ce sumele încasate erau virate ulterior către o firmă cu sediul în altă ţară. Această firmă era utilizată doar pentru a transfera sumele de bani încasate urmare activităţii desfăşurate pe teritoriul naţional, fără a avea alte relaţii economice cu firma românească.

Acum, Ruja Ignatova, antreprenoarea din Bulgaria care a fondat OneCoin în 2014 şi a pus la cale schema piramidală, este de negăsit. Ruja Ignatova a fost „glorificată” pentru că ar fi fost alumni Oxford şi pentru că a fost angajată a celebrei firme de consultanţă McKinsey în Europa Centrală şi de Est. Admiratorii ei şi fanii OneCoin au construit o cultură ce se apropia de un cult al personalităţii, împânzind internetul cu discursuri inspiraţionale ale Rujei Ignatova şi cu diverse filmări de la apariţiile ei publice – precum una pe stadionul Wembley din Londra.

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DEZVĂLUIRI LOCALE

Mașinile Primăriei Țicleni, numai acasă la primar și la viceprimar

Postat acum

on

De către

Cele mai bune autoturisme deținute de Primăria Țicleni, o Dacia Duster și o Dacia Logan, sunt permanent la dispoziția primarului și a viceprimarului localității. Cele două mașini sunt parcate zi lumină la porțile primarul Constantin Radu și  vicelui Băran Pompiliu, fara că Prefectura sa ai aibă vreo reacție, mașinile fiind alimentare din bugetul local.

Nu este pentru prima dată când se sesizează public un astfel de eveniment, care nu îi mișcă însă de niciun fel pe cei care folosesc bunurile primăriei drept bunuri publice.

Curtea de Conturi Gorj a venit recent la Primăria Țicleni pentru a verifica respectarea masurilor impuse în urmă controlului de anul trecut când s-a constatat un prejudiciu de 6 miliarde de lei vechi. Primăria a contestat raportul dar l-a pierdut la fond și la apel. Pentru a prelungi a uitarea banilor, UAT-ul a dat în judecată firma Gidazi, care a realizat lucrările de mantuilă prinse în raport. Asta pentru a trage de timp iar faptele sa se prescrie. IPJ Gorj și Parchetul are în cercetare un dosar privind acest prejudiciu care are la baza lucrări plătite și neefectuate pe raza localității Țicleni.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Funcționari din CJ Gorj reținuți pentru complicitatea la obținerea ilegală de fonduri publice

Postat acum

on

De către

La data de 15 aprilie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, fiind în continuare cercetărilor într-un dosar penal, au reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj, doi bărbați de 48 si 54 de ani, din municipiul Târgu Jiu, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținere ilegală de fonduri publice, anunță IPJ Gorj.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că în calitatea de membrii în comisia de atribuire a lucrărilor și serviciilor de reparare și întreținere drumuri județene, ar fi favorizat trei agenți economici, constituiți într-un parteneriat, în vederea încheierii contractului prin modul de întocmire a caietului de sarcini și prin prezentarea unei situații fictive privind existența utilajelor de deszăpezire în teren.

Prin înlesnirea și ajutarea operatorilor economici s-a încasat ilegal contravaloarea orelor de așteptare, pentru lucrări de deszăpezire.

La data de 16 aprilie a.c., cei doi bărbați vor fi prezentați Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă.

Cristian Mihăilescu și Mihai Tomoiu de la Compartimentul Întreținere Drumuri al CJ Gorj ar fi cei doi funcționari reținuți susțin surse din instituție.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Tupeu de primar! A parcat ca un bo… lovan

Postat acum

on

De către

Primatul de Bîlteni, Vasile Vladuleanu, a plecat astăzi cu treabă la Târgu Jiu. Evident cu mașina de serviciu. Iar pentru că la municipiu nu e că în comuna sa, cel puțin la capitolul locuri de parcare, edilul a parcat cum s-a nimerit, chiar daca acolo nu era un loc de parcare. Ce mai contează că a blocat circulația pe strada Victoria, deoarece participanții la trafic au avut onoarea să înjure un șofer cu eșarfă și mandat de patru ani.

 

Continuă să citeşti

Târgu Jiu
Cloudy
06:3320:18 EEST
Se simt: 7°C
Vânt : 3km/h SSW
Umiditate : 92%
Presiunea aerului: 1011.51mbar
Indexul UV: 0
MarțiMiercuriJoi
15/3°C
17/4°C
19/8°C
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR