Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

Filmul ȘPĂGII! Primarul Stan încă ”se simte fericit”! Procurorii nu l-au întrebat nimic despre MITA de 3.000 de euro!

Postat acum

on

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj efectuează cercetări, de trei săptămâni, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, instigare la fals și uz de fals, de către primarul comunei Albeni, Silviu Ionuț Stan.

Primarul este acuzat de faptul că a pretins și primit 3.000 de euro pentru angajarea unei persoane în postul de asistent medical comunitar, că a condiționat acordarea sporului COVID, pentru patru angajați ai Primăriei Albeni, de o cotizație la plic, din partea acestora și că timp de mai bine de un an, angajații instituției pe care o conduce au lucrat la casa pe care și-a construit-o la Tg-Jiu, fiind pontați la primărie. Într-o înregistrare, aflată la organele de cercetare penală, primarul recunoaște că s-a primit șpagă, doar pe jumătate.

Claudiu Matei

Șpaga la plic

Probe indubitabile au ajuns pe masa procurorilor gorjeni care instrumentează dosarul penal al primarului de la Albeni. Mai mulți angajați ai primăriei au fost audiați, însă Ionuț Silviu Stan pare că nu este deloc afectat de faptul că se efectuează cercetări. Primarul postează frecvent pe rețelele de socializare că ”se simte foarte bine” la Sinaia, la Predeal, sau ”se simte fericit”, la volanul BMW-ului său achiziționat cu câteva luni în urmă.

Faptele de care este acuzat Stan sunt evidente și, potrivit declarațiilor angajaților primăriei, primarul a condiționat semnarea documentelor pentru acordarea sporului de COVID-19, pentru cele două luni din perioada stării de urgență, pentru cei trei asistenți medicali comunitari și jurista primăriei, care avea și atribuțiuni de asitent social, în sensul că aceștia să-i facă parte din banii pe care-i primesc.

Mie ce-mi iasă din chestia asta?”, le-a spus primarul acestora.

Am avut o colegă care insista să punem în plic câte o mie de lei, cu toate că Stan nu a precizat o sumă, însă, în final, am pus câte 500 de lei”, afirmă unul dintre angajații care a cotizat.

Cu alte cuvinte, la plic s-au strâns minimum 2.000 de lei, partea primarului pentru o semnătură.

La declarațiile date în fața organelor judiciare, una dintre subordonatele lui Stan a afirmat că nu știa pentru ce sunt banii, iar alta că, colecta s-a făcut pentru ziua primarului, numai că de la aniversarea acestuia trecuse deja o lună și jumătate.

Am muncit la casa primarului de la primul țăruș, până la spălatul geamurilor”

O altă acuzație la adresa primarului Ionuț Silviu Stan vizează perioada cât acesta și-a construit o casă în Tg-Jiu, iar la edificarea acesteia au muncit angajați ai Primăriei Albeni și beneficiarii Legii venitului minim garantat, mai exact, cei de la”ajutorul social” sau ”416”.

La casa primarului am muncit din primăvara lui 2019, până în toamna aceluiași an. Am fost de la primul țăruș, cum se spune, și până la ștersul geamurilor. O parte din cei care au muncit acolo au recunoscut că au fost în timpul programului, fiind pontați la primărie. Și angajați ai instituției și beneficiarii ajutorului social”, declară unul din cei care au lucrat la casa primarului, în timp ce era pontat la primărie.

Omul susține că, la un moment dat a încercat să-i explice primarului că nu e în ordine, mai ales că de unii care munceau acolo era nevoie în comună, la primărie. ”Bă, tu ai idee cine-i jupânu în Albeni? Eu angajez și dau afară când vreau. Dacă vrei să treci prin ce trec Băltărețu, Machidon și Buculea, fă pasul în lateral”, cam așa i-a răspuns primarul Stan.

3.000 de euro șpagă, în mașina primarului

Relativ recent, în presa locală a apărut o înregistrarea audio-video în care primarul Ionuț Silviu Stan a recunoscut că s-a cerut șpagă pentru angajarea asistentului medical comunitar Irinel Cotojman, însă a lăsat să se înțeleagă că doar 1.500 de euro, iar banii nu i-ar fi luat el, ci un apropiat al său.

Filmul complet al șpăgii îl contrazice însă pe primar.

După ce s-a vacantat postul de asistent medical comunitar m-am dus și eu să pun dosarul. Era într-un birou la etaj și mi-a spus că la el, indiferent de notă, cine nu cotizează, n-o să ocupe funcția. L-am întrebat despre ce sumă este vorba și mi-a zis că o să-mi spună omul său de încredere. După un minut a ieșit Florin Clipici după mine pe hol și mi-a transmis că ”șefu vrea 3.000 de euro”. Nu avem acei bani, așa că soția mea a făcut împrumut la CAR, au girat-o trei colege”, ar povesti Irinel Cotojman în discuțiile cu cei din primărie despre acel episod.

A doua zi, pe 1 noiembrie, l-am sunat și i-am spus că am făcut rost de ce discutasem, iar el mi-a zis să-l aștept într-o intersecție la Albeni. La un moment dat, m-a sunat, după vreo 50 de minute, și mi-a spus că trece cu mașina primăriei, un Duster negru și să-l urmez. Pe la jumătatea drumului dintre Albeni și intersecția spre Săcelu a tras pe dreapta și am urcat în mașina lui. I-am dat plicul cu 20 de bancnote de câte 100 de euro și două bancnote de 500 de euro. Mi-a spus să pun plicul între scaune. Deci, banii i-a luat primarul direct, Clipici nu a pus mâna pe niciun euro, nu așa cum a spus Stan în acea înregistrare că 1.500 de euro și banii i-a luat omul lui de încredere. Nu, i-a luat el, în mod direct”, sună varianta asistentului medical comunitar.

Deocamdată, primarul Stan nu a fost audiat de procurori.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DEZVĂLUIRI LOCALE

Funcționari din CJ Gorj reținuți pentru complicitatea la obținerea ilegală de fonduri publice

Postat acum

on

De către

La data de 15 aprilie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, fiind în continuare cercetărilor într-un dosar penal, au reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj, doi bărbați de 48 si 54 de ani, din municipiul Târgu Jiu, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținere ilegală de fonduri publice, anunță IPJ Gorj.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că în calitatea de membrii în comisia de atribuire a lucrărilor și serviciilor de reparare și întreținere drumuri județene, ar fi favorizat trei agenți economici, constituiți într-un parteneriat, în vederea încheierii contractului prin modul de întocmire a caietului de sarcini și prin prezentarea unei situații fictive privind existența utilajelor de deszăpezire în teren.

Prin înlesnirea și ajutarea operatorilor economici s-a încasat ilegal contravaloarea orelor de așteptare, pentru lucrări de deszăpezire.

La data de 16 aprilie a.c., cei doi bărbați vor fi prezentați Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă.

Cristian Mihăilescu și Mihai Tomoiu de la Compartimentul Întreținere Drumuri al CJ Gorj ar fi cei doi funcționari reținuți susțin surse din instituție.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Tupeu de primar! A parcat ca un bo… lovan

Postat acum

on

De către

Primatul de Bîlteni, Vasile Vladuleanu, a plecat astăzi cu treabă la Târgu Jiu. Evident cu mașina de serviciu. Iar pentru că la municipiu nu e că în comuna sa, cel puțin la capitolul locuri de parcare, edilul a parcat cum s-a nimerit, chiar daca acolo nu era un loc de parcare. Ce mai contează că a blocat circulația pe strada Victoria, deoarece participanții la trafic au avut onoarea să înjure un șofer cu eșarfă și mandat de patru ani.

 

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Inspectoarea penală, impusă de primarul Ungureanu registrator la centru de vaccinare!

Postat acum

on

De către

O angajată a Primariei Bălești lucrează cu jumătate de normă și la Centrul de vaccinare din localitate, iar surse din zonă afirmă că este una din persoanele avantajate de primarul Mădălin Ungureanu, în condițiile în care a fost transferată de la o altă primărie din județ și condamnată, ulterior, la o pedeapsă cu suspendare, după ce și-a recunoscut faptele penale în fața procurorilor DNA.

Ligia Predescu este angajată ca inspector asistență socială în cadrul Primăriei Bălești, iar după orele de program prestează, jumătate de normă, ca registrator la Centrul de vaccinare din comună. Miza sunt banii: 16 lei pentru fiecare oră, spun alți angajați ai instituției care au și calculat că, într-o lună, se adună în jur de 1.900 de lei, doar pentru patru ore, zilnic.

A fost privilegiată tot timpul, din momentul în care a venit, prin transfer, și deși e condamnată penal pentru fapte de corupție lucrează, în continuare, într-o instituție, iar primarul i-a facilitat și jumătate de normă la Centrul de vaccinare pentru că, pe lângă salariu, se mai adună și de acolo în jur de 2.000 de lei. Doar asistenții medicali comunitari sunt și ei, după program la centru de vaccinare și, probabil, îndreptățiți, dar registrator trebuia să ia pe altcineva care nu are un loc de muncă”, spun oamenii.

Ligia Predescu a fost anagajată a Primăriei Săcelu, însă a intrat în conflict cu fostul primar Florin Jurebie care a sancționat-o de două ori, numai că după ce a reușit să anuleze dispozițiile de sancționare în instanță s-a transferat la Primăria Bălești.

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA au trimis-o în judecată, în decembrie 2019, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Pe când era formator la o societate comercială, în perioada martie – octombrie 2012, Ligia Predescu a întocmit în fals fișe individuale de prezență la cursurile teoretice și practice, având ca obiect specializarea de lucrător în gospodării agroturistice, respectiv de igienă și estetică a corpului, cursuri care, în realitate, nu s-au desfășurat.
Prin aceste demersuri ar fi fost decontate contravaloarea cursurilor și a subvenției pe cursant, din fonduri europene, în sumă totală de 47.320 lei.
Tânăra și-a recunoscut faptele și a încheiat un acord cu procurorii de recunoaștere a vinovăției, a achitat prejudiciul și a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an, de la executarea pedepsei principale, a unor drepturilor. Mai mult, aceasta a fost obligată la 60 de zile de muncă în folosul comunității și să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională.

Continuă să citeşti

Târgu Jiu
Înorat
06:3820:14 EEST
Se simt: 3°C
Vânt : 3km/h SW
Umiditate : 71%
Presiunea aerului: 1019.98mbar
Indexul UV: 1
SunLuniMarți
9/5°C
13/5°C
16/4°C
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR