Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

Filmul ȘPĂGII! Primarul Stan încă ”se simte fericit”! Procurorii nu l-au întrebat nimic despre MITA de 3.000 de euro!

Postat acum

on

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj efectuează cercetări, de trei săptămâni, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, instigare la fals și uz de fals, de către primarul comunei Albeni, Silviu Ionuț Stan.

Primarul este acuzat de faptul că a pretins și primit 3.000 de euro pentru angajarea unei persoane în postul de asistent medical comunitar, că a condiționat acordarea sporului COVID, pentru patru angajați ai Primăriei Albeni, de o cotizație la plic, din partea acestora și că timp de mai bine de un an, angajații instituției pe care o conduce au lucrat la casa pe care și-a construit-o la Tg-Jiu, fiind pontați la primărie. Într-o înregistrare, aflată la organele de cercetare penală, primarul recunoaște că s-a primit șpagă, doar pe jumătate.

Claudiu Matei

Șpaga la plic

Probe indubitabile au ajuns pe masa procurorilor gorjeni care instrumentează dosarul penal al primarului de la Albeni. Mai mulți angajați ai primăriei au fost audiați, însă Ionuț Silviu Stan pare că nu este deloc afectat de faptul că se efectuează cercetări. Primarul postează frecvent pe rețelele de socializare că ”se simte foarte bine” la Sinaia, la Predeal, sau ”se simte fericit”, la volanul BMW-ului său achiziționat cu câteva luni în urmă.

Faptele de care este acuzat Stan sunt evidente și, potrivit declarațiilor angajaților primăriei, primarul a condiționat semnarea documentelor pentru acordarea sporului de COVID-19, pentru cele două luni din perioada stării de urgență, pentru cei trei asistenți medicali comunitari și jurista primăriei, care avea și atribuțiuni de asitent social, în sensul că aceștia să-i facă parte din banii pe care-i primesc.

Mie ce-mi iasă din chestia asta?”, le-a spus primarul acestora.

Am avut o colegă care insista să punem în plic câte o mie de lei, cu toate că Stan nu a precizat o sumă, însă, în final, am pus câte 500 de lei”, afirmă unul dintre angajații care a cotizat.

Cu alte cuvinte, la plic s-au strâns minimum 2.000 de lei, partea primarului pentru o semnătură.

La declarațiile date în fața organelor judiciare, una dintre subordonatele lui Stan a afirmat că nu știa pentru ce sunt banii, iar alta că, colecta s-a făcut pentru ziua primarului, numai că de la aniversarea acestuia trecuse deja o lună și jumătate.

Am muncit la casa primarului de la primul țăruș, până la spălatul geamurilor”

O altă acuzație la adresa primarului Ionuț Silviu Stan vizează perioada cât acesta și-a construit o casă în Tg-Jiu, iar la edificarea acesteia au muncit angajați ai Primăriei Albeni și beneficiarii Legii venitului minim garantat, mai exact, cei de la”ajutorul social” sau ”416”.

La casa primarului am muncit din primăvara lui 2019, până în toamna aceluiași an. Am fost de la primul țăruș, cum se spune, și până la ștersul geamurilor. O parte din cei care au muncit acolo au recunoscut că au fost în timpul programului, fiind pontați la primărie. Și angajați ai instituției și beneficiarii ajutorului social”, declară unul din cei care au lucrat la casa primarului, în timp ce era pontat la primărie.

Omul susține că, la un moment dat a încercat să-i explice primarului că nu e în ordine, mai ales că de unii care munceau acolo era nevoie în comună, la primărie. ”Bă, tu ai idee cine-i jupânu în Albeni? Eu angajez și dau afară când vreau. Dacă vrei să treci prin ce trec Băltărețu, Machidon și Buculea, fă pasul în lateral”, cam așa i-a răspuns primarul Stan.

3.000 de euro șpagă, în mașina primarului

Relativ recent, în presa locală a apărut o înregistrarea audio-video în care primarul Ionuț Silviu Stan a recunoscut că s-a cerut șpagă pentru angajarea asistentului medical comunitar Irinel Cotojman, însă a lăsat să se înțeleagă că doar 1.500 de euro, iar banii nu i-ar fi luat el, ci un apropiat al său.

Filmul complet al șpăgii îl contrazice însă pe primar.

După ce s-a vacantat postul de asistent medical comunitar m-am dus și eu să pun dosarul. Era într-un birou la etaj și mi-a spus că la el, indiferent de notă, cine nu cotizează, n-o să ocupe funcția. L-am întrebat despre ce sumă este vorba și mi-a zis că o să-mi spună omul său de încredere. După un minut a ieșit Florin Clipici după mine pe hol și mi-a transmis că ”șefu vrea 3.000 de euro”. Nu avem acei bani, așa că soția mea a făcut împrumut la CAR, au girat-o trei colege”, ar povesti Irinel Cotojman în discuțiile cu cei din primărie despre acel episod.

A doua zi, pe 1 noiembrie, l-am sunat și i-am spus că am făcut rost de ce discutasem, iar el mi-a zis să-l aștept într-o intersecție la Albeni. La un moment dat, m-a sunat, după vreo 50 de minute, și mi-a spus că trece cu mașina primăriei, un Duster negru și să-l urmez. Pe la jumătatea drumului dintre Albeni și intersecția spre Săcelu a tras pe dreapta și am urcat în mașina lui. I-am dat plicul cu 20 de bancnote de câte 100 de euro și două bancnote de 500 de euro. Mi-a spus să pun plicul între scaune. Deci, banii i-a luat primarul direct, Clipici nu a pus mâna pe niciun euro, nu așa cum a spus Stan în acea înregistrare că 1.500 de euro și banii i-a luat omul lui de încredere. Nu, i-a luat el, în mod direct”, sună varianta asistentului medical comunitar.

Deocamdată, primarul Stan nu a fost audiat de procurori.

Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Adriana

    30 martie 2021 at 17:42

    La această anchetă se poate adauga si faptul că pe post de Asistent Social au acceptat să participe soția unui angajat apropiat primarului, aceasta neavând studii de specialitate.
    Nimănui nu i se pare ciudat modul în care se susțin examenele si nedeclararea posturilor vacante in Primaria Albeni?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DEZVĂLUIRI LOCALE

ABUZ. Inspectoratul Școlar Gorj a creat post de director adjunct pentru cumnatul primarului PSD de la Padeș! Pora a picat, de două ori, concursul pentru funcția de director!

Postat acum

on

De către

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj a decis, la finele lunii august, numirea în funcția de director adjunct la Școala Gimnazială Padeș a lui Constantin Pora, cumnatul primarului PSD al comunei, Mihăiță Troacă.

Paradoxul este că postul de adjunct nu a fost în lista posturilor libere, pentru ocuparea căruia ar fi trebuit organizat concurs, însă când e vorba de cumnatul unui primar PSD, pentru cei care conduc, în prezent, destinele învățământului în Gorj nu a contat că Pora a picat de două ori la concursul pentru funcția de director, așa că ISJ a inventat o ”trambulină”.

Conducerea pesedistă a Inspectoratului Școlar Județean Gorj continuă bătaia de joc la adresa învățământului din județ, în același mod în care a procedat și echipa liberală.

Inspectorul școlar general Marcela Mrejeru, în calitatea sa de președinte al Consiliului de Administrație al ISJ Gorj, a avizat, pe 23 august a.c., lista cadrelor didactice propuse pentru detașarea în interesul învățământului în funcțiile de director sau director adjunct.

Practic, conducerea ISJ a pregătit terenul pentru numirea clientelei de partid în aceste funcții. Așa se face că, peste numai două zile, pe 25 august, Consiliul de Administrație al ISJ l-a numit în postul de director adjunct la Școala Gimnazială Padeș pe Constantin Pora, consilier local PSD în comună, cumnat al primarului social-democrat Mihăiță Troacă.

 

Președinta Organizației de Femei a PSD Tg-Jiu, Marcela Mrejeru, a invocat ”interesul învățământului” și l-a numit pe colegul său de partid, Costel Pora, ”manager la director”, după cum se prezintă acesta pe Facebook, în contextul în care Pora a picat de două ori concursul pentru postul de director al instituției de învățământ.

Numirea e una abuzivă, având în vedere că unitatea școlară nu a solicitat acest post, de aceea nici nu a fost scos la nicio etapă de concurs din acest an și nu se afla în lista posturilor libere.

Pora nu e singuru pesedist căruia i s-a oferit cadou o funcție de conducere la unitățile de învățământ. Consilierul local PSD Gabriel Matei a fost și el numit în conducerea Școlii Nr.2 Motru. La Școala Gimnazială Mușetești, în postul de director, a fost numită președinta Organizației comunale de Femei a PSD, Elena Ghițan, consilier local.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Video: Reacțiile lui Marcel Romanescu, înainte de investirea prefectului Cilibiu

Postat acum

on

De către

Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu, ca alți numeroși primari ai PNL Gorj, au participat astăzi la investirea noului prefect, Cristina Cilibiu. Deși primarul, lider al PNL Târgu Jiu, părea că a acceptat numirea și chiar a susținut că a felicitat-o telefonic pe Cilibiu încă de ieri, subliniind că, în sfârșit, un primar ajunge pe o astfel de funcție, gesturile sale la investire au trădat nervozitate și chiar o stare clară de neliniște.

Cert este că numirea Cristinei Cilibiu nu este doar cireașa de pe tort, liberalii prezenți la investire, cel de la Novaci, Cîlnic, Roșia de Amaradia, realizând că noul prefect revine în PNL la pachet cu senatorul Ion Iordache, care are toate șansele să preia președinția PNL Gorj.

Astfel, dacă după intervenția centrului și îndepărtarea lui Dan Vîlceanu de la cârma PNL Gorj, cel creditat cu cele mai mari șanse pentru funcția de lider al PNL Gorj a fost Marcel Romanescu, mutarea făcută de Iordache în privința noului prefect a schimbat total datele problemei.

Cu siguranță, prezența numeroasă din Sala Maură de astăzi a liberalilor de forță din PNL, a președintelui interimar Gigel Știrbu, a senatorului Ion Iordache și absența deputatul Vîlceanu a demonstrat schimbarea care se conturează în organizația județeană dar și acceptarea noilor veniți pe o poziție de forță la cârma PNL Gorj. 

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

FOTO. Șefa Casei de Pensii, la consfătuirea de partid, cu mașina de serviciu! Cu PSD în suflet, pentru funcție și salariu!

Postat acum

on

De către

Nisipurile mișcătoare din mediul politic local i-a făcut, tot timpul, pe șefii serviciilor deconcentrate să caute sprijin la partidele aflate la putere, indiferent dacă, zilnic, zgâriau la alte uși. Așa se face că, la ultima întâlnire a social-democraților, care a avut loc, în urmă cu o săptămână, la un restaurant din zona mall-ului din Tg-Jiu, au participat mai mulți șefi ai instituțiilor deconcentrate printre care și Ioana Talău, șefa Casei de Pensii Gorj.

Ioana Talău, a avut susținere puternică în PSD, până în urmă cu doi ani, când și-a pierdut funcția de director executiv al Casei de Pensii. La acel moment, directoarea făcuse o solicitare de prelungire a mandatului, însă în loc de răspuns a primit un ordin de pensionare. Totul s-a tranșat în instanță, așa că după două luni, Ioana Talău a revenit în funcție. A reușit să suspende, inițial, și mai apoi să anuleze ordinul de pensionare, însă trebuie remercat că, niciuna din cele două sentințe nu a fost atacată de Casa Națională de Pensii.

În prezent, Ioana Talău încasează și salariu, în jur de 89.000 de lei pe an, adică 7.400 de lei, lunar, la care se adaugă și o pensie pentru limită de vârstă.

Directoarea Casei de Pensii a fost prezentă, luni, 5 septembrie a.c., la întâlnirea social-democraților gorjeni pentru a arăta că rezonează din punct de vedere politic cu partidul din care face și șeful său, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ioana Talău a venit la consfătuirea de partid cu Dacia Duster a instituției, după orele de program, în contextul în care are în garaj un Audi Q3, proprietate personală.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR