DEZVĂLUIRI LOCALE
Filmul ȘPĂGII! Primarul Stan încă ”se simte fericit”! Procurorii nu l-au întrebat nimic despre MITA de 3.000 de euro!

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj efectuează cercetări, de trei săptămâni, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, instigare la fals și uz de fals, de către primarul comunei Albeni, Silviu Ionuț Stan.
Primarul este acuzat de faptul că a pretins și primit 3.000 de euro pentru angajarea unei persoane în postul de asistent medical comunitar, că a condiționat acordarea sporului COVID, pentru patru angajați ai Primăriei Albeni, de o cotizație la plic, din partea acestora și că timp de mai bine de un an, angajații instituției pe care o conduce au lucrat la casa pe care și-a construit-o la Tg-Jiu, fiind pontați la primărie. Într-o înregistrare, aflată la organele de cercetare penală, primarul recunoaște că s-a primit șpagă, doar pe jumătate.
Claudiu Matei
Șpaga la plic
Probe indubitabile au ajuns pe masa procurorilor gorjeni care instrumentează dosarul penal al primarului de la Albeni. Mai mulți angajați ai primăriei au fost audiați, însă Ionuț Silviu Stan pare că nu este deloc afectat de faptul că se efectuează cercetări. Primarul postează frecvent pe rețelele de socializare că ”se simte foarte bine” la Sinaia, la Predeal, sau ”se simte fericit”, la volanul BMW-ului său achiziționat cu câteva luni în urmă.
Faptele de care este acuzat Stan sunt evidente și, potrivit declarațiilor angajaților primăriei, primarul a condiționat semnarea documentelor pentru acordarea sporului de COVID-19, pentru cele două luni din perioada stării de urgență, pentru cei trei asistenți medicali comunitari și jurista primăriei, care avea și atribuțiuni de asitent social, în sensul că aceștia să-i facă parte din banii pe care-i primesc.
”Mie ce-mi iasă din chestia asta?”, le-a spus primarul acestora.
”Am avut o colegă care insista să punem în plic câte o mie de lei, cu toate că Stan nu a precizat o sumă, însă, în final, am pus câte 500 de lei”, afirmă unul dintre angajații care a cotizat.
Cu alte cuvinte, la plic s-au strâns minimum 2.000 de lei, partea primarului pentru o semnătură.
La declarațiile date în fața organelor judiciare, una dintre subordonatele lui Stan a afirmat că nu știa pentru ce sunt banii, iar alta că, colecta s-a făcut pentru ziua primarului, numai că de la aniversarea acestuia trecuse deja o lună și jumătate.
”Am muncit la casa primarului de la primul țăruș, până la spălatul geamurilor”
O altă acuzație la adresa primarului Ionuț Silviu Stan vizează perioada cât acesta și-a construit o casă în Tg-Jiu, iar la edificarea acesteia au muncit angajați ai Primăriei Albeni și beneficiarii Legii venitului minim garantat, mai exact, cei de la”ajutorul social” sau ”416”.
”La casa primarului am muncit din primăvara lui 2019, până în toamna aceluiași an. Am fost de la primul țăruș, cum se spune, și până la ștersul geamurilor. O parte din cei care au muncit acolo au recunoscut că au fost în timpul programului, fiind pontați la primărie. Și angajați ai instituției și beneficiarii ajutorului social”, declară unul din cei care au lucrat la casa primarului, în timp ce era pontat la primărie.
Omul susține că, la un moment dat a încercat să-i explice primarului că nu e în ordine, mai ales că de unii care munceau acolo era nevoie în comună, la primărie. ”Bă, tu ai idee cine-i jupânu în Albeni? Eu angajez și dau afară când vreau. Dacă vrei să treci prin ce trec Băltărețu, Machidon și Buculea, fă pasul în lateral”, cam așa i-a răspuns primarul Stan.
3.000 de euro șpagă, în mașina primarului
Relativ recent, în presa locală a apărut o înregistrarea audio-video în care primarul Ionuț Silviu Stan a recunoscut că s-a cerut șpagă pentru angajarea asistentului medical comunitar Irinel Cotojman, însă a lăsat să se înțeleagă că doar 1.500 de euro, iar banii nu i-ar fi luat el, ci un apropiat al său.
Filmul complet al șpăgii îl contrazice însă pe primar.
”După ce s-a vacantat postul de asistent medical comunitar m-am dus și eu să pun dosarul. Era într-un birou la etaj și mi-a spus că la el, indiferent de notă, cine nu cotizează, n-o să ocupe funcția. L-am întrebat despre ce sumă este vorba și mi-a zis că o să-mi spună omul său de încredere. După un minut a ieșit Florin Clipici după mine pe hol și mi-a transmis că ”șefu vrea 3.000 de euro”. Nu avem acei bani, așa că soția mea a făcut împrumut la CAR, au girat-o trei colege”, ar povesti Irinel Cotojman în discuțiile cu cei din primărie despre acel episod.
”A doua zi, pe 1 noiembrie, l-am sunat și i-am spus că am făcut rost de ce discutasem, iar el mi-a zis să-l aștept într-o intersecție la Albeni. La un moment dat, m-a sunat, după vreo 50 de minute, și mi-a spus că trece cu mașina primăriei, un Duster negru și să-l urmez. Pe la jumătatea drumului dintre Albeni și intersecția spre Săcelu a tras pe dreapta și am urcat în mașina lui. I-am dat plicul cu 20 de bancnote de câte 100 de euro și două bancnote de 500 de euro. Mi-a spus să pun plicul între scaune. Deci, banii i-a luat primarul direct, Clipici nu a pus mâna pe niciun euro, nu așa cum a spus Stan în acea înregistrare că 1.500 de euro și banii i-a luat omul lui de încredere. Nu, i-a luat el, în mod direct”, sună varianta asistentului medical comunitar.
Deocamdată, primarul Stan nu a fost audiat de procurori.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Când apar primele decizii de pensionare în baza Legii 197

Primele decizii de pensionare în baza Legii 197 din 2021 ar trebui să fie emise chiar de luna aceasta. Potrivit liderului de sindicat din Termocentrala Rovinari, Manu Tomescu, termenul de 45 de zile se calculează de la data de 2 mai, când a fost emisă Decizia instanței supreme cu privire la aplicarea Legii 197 din 2021.
„Așa cum v-am mai spus, începând cu data de 2 mai 2023, dată la care Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat DECIZIA DE APLICARE a legii nr.197 în Monitorul Oficial, casele de pensii au termenul de maximum 45 de zile pentru a emite deciziile de pensionare la dosarele depuse de colegii noștri, decizii în conformitate cu prevederile acestei legi! Iar acest termen începe să fie atins după jumătatea acestei luni. Stimați colegi, desigur că și eu mi-aș fi dorit să nu dureze atât de mult, să nu ni se pună atât de multe piedici, și mai ales să fim susținuți în această luptă de marea majoritate a beneficiarilor acestei legi, însă aceasta este situația și starea de fapt în care ne aflăm! Vă asigur că lupta noastră, a celor care ne luptăm cu adevărat pentru legea nr.197, va fi o luptă dusă până la final, și pe toate căile posibile ce ni le permite legea! Știu că SISTEMUL continuă să caute și să găsească tot felul de motive pentru a ne pune piedici în recunoașterea acestui drept, dar vă asigur că dacă vom fi uniți și hotărâți, noi ne vom câștiga DREPTATEA”, conform lui Manu Tomescu, lider sindical în Termocentrala Rovinari.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Deputatul Manta, atac la senatorul Iordache: ”Ori mințiți, ori oamenii susținuți de PNL în anumite funcții sunt incompetenți!”

Deputatul social-democrat Claudiu Manta a intervenit, luni, în disputa dintre PSD și PNL privind redeschiderea circulației pe Transalpina, după ce liderii celor două partide s-au acuzat reciproc de ”sabotaj”, respectiv de ”practici josnice”.
Disputa politică privind redeschiderea circulației pe cea mai înaltă șosea din România a început chiar înainte de minivacanța de Rusalii, când PNL Gorj, printr-un comunicat postat pe Facebook, l-a acuzat pe liderul organizației Gorj a PSD, Mihai Weber, că sabotează județul, pentru că ar fi intervenit la CNAIR ca circulația pe Transalpina să rămână închisă.
” În îngustimea sa, Weber nu s-a gândit decât că împiedică PNL să rezolve ceva pentru județul nostru, nu s-a gândit la gorjenii care ar vrea să petreacă mini vacanța la munte, nu s-a gândit la cabanierii de la Rânca, nu s-a gândit la antreprenori sau la bugetul acestui județ care se sufocă sub dominația PSD!”, a transmis PNL Gorj, prin intermediul Biroului de presă.
Liderii PSD Gorj, Mihai Weber și Cosmin Popescu au reacționat rapid, tot prin intermediul unui comunicat de presă, în care contracarau acuzele senatorului Ion Iordache și îi catalogau declarațiile ca fiind ”halucinante, mincinoase și încărcate de frustrare”.
”Recunosc că sunt siderat de inflăcărarea cu care domnul Iordache ne înfierează și ne face responsabili pentru neputința dumnealui. Nu-mi dau seama dacă a încercat să forțeze redeschiderea tronsonului pe propria răspundere, iar adevărații responsabili l-au trimis la plimbare sau și-a asumat în fața cuiva că poate face ce vrea, oricând, cu orice preț”, a declarat Mihai Weber, președintele PSD Gorj.
După câteva zile de la acea dispută publică între liderii PNL și PSD, parlamentarul social-democrat Claudiu Manta a intervenit și el în acest scandal: ”Domnule Iordache, ori mințiți, ori oamenii susținuți de PNL în anumite funcții sunt incompetenți și ar trebui să plece acasă. (…) Știu că aveți experiență în a vă aroga merite și a pasa responsabilitatea, atunci când apar probleme. Deși ipocrizia nu vă lasă să o recunoașteți, știți foarte bine, că decizia în privința nedeschiderii Transalpinei aparține unor specialiști și nu PSD, pe care încercați să vă răzbunați, pentru eșecurile dv. în plan politic. Siguranța oamenilor nu se joacă politic și nu se negociază ca la piață, domnule Iordache!!!”, a scris deputatul Manta pe o pagină de socializare.
DEZVĂLUIRI LOCALE
5 miliarde, pentru zilele Turceniului. Bani fără număr, din bugetul local, în an preelectoral

Conducerea provizorie a Primăriei Turceni aruncă aproape 500.000 de lei pentru petreceri de zilele localității, un orășel cu aproximativ 7000 de locuitori, cam cât o comună. Cea mai mare sumă este alocată spectacolelor de muzică populară, pentru care se cheltuiesc 270.000 de lei fără TVA, majoritatea artiștilor fiind din zonă.
Autoritățile din Turceni au alocat sume uriașe, pentru trei zile de petreceri, în care timpul este ocupat mai mult cu activități recreative. De întreținerea atmosferei se ocupă o firmă de casă a Primăriei Turceni, care a obținut constant, în ultimii ani, contracte de la autoritatea locală. 270.000 de lei, din bani publici, este bugetul estimat pentru spectacole. La aceasta se adaugă încă 75.000 de lei pentru scenă și lumini și 65.000 de lei pentru activități și concursuri. Sumele sunt fără TVA.
Dacă vă imaginați că de suma foarte mare aruncată cu generozitate din bugetul local, de actuala conducere liberală, vor fi aduși artiști care să rupă gura târgului, vă înșelați. Pe scenă vor urca ansamblurile ”Brâulețul” din Turceni și ”Maria Lătărețu”, din Târgu Jiu și soliști de muzică populară și ușoară. Cel mai mare tarif este achitat pentru Smiley, 15.000 de euro. Un procent important din suma alocată spectacolelor ajunge la membrii familiei cunoscute în zonă, drept ”Frații Făină”.
Fotograful de la Achiziții
La Primăria Turceni, de achizițiile publice se ocupă un fotograf. Mădălin Popescu este un bun executant, care a reușit să satisfacă toate conducerile din ultima perioadă. Actualul primar ocupă funcția interimar, după ce vicele cu atribuții de edil a renunțat la acestea, iar consilierii PNL au votat un apropiat al președintelui Ion Iordache, Cristinel Cioc. De altfel, unele dintre activitățile din programul zilelor orașului Turceni, cum este concursul de pescuit, se desfășoară pe proprietatea lui Iordache.
Actuala conducere a Primăriei Turceni se arată foarte generoasă, în an preelectoral, dând bani fără să țină seama de contextul economic dificil din țară.
Adriana
30 martie 2021 at 17:42
La această anchetă se poate adauga si faptul că pe post de Asistent Social au acceptat să participe soția unui angajat apropiat primarului, aceasta neavând studii de specialitate.
Nimănui nu i se pare ciudat modul în care se susțin examenele si nedeclararea posturilor vacante in Primaria Albeni?