Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Festival Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene”

Postat acum

on

0 Shares

În perioada 16 – 18 octombrie se va desfășura cea de-a VI-a ediție a Festivalului Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene”.
Evenimentul este organizat de Școala Populară de Arte „Constatin Brâncuși” Târgu Jiu, alături de Consiliul Județean Gorj și Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, în colaborare cu posturi de radio și televiziuni locale și naționale. Acest festival-concurs îşi propune să încurajeze şi să contribuie la descoperirea a cât mai multor talente, să promoveze şi să stimuleze cele mai valoroase prezenţe.
Festivalul este adresat cursanților școlilor populare de artă sau centrelor culturale județene de la disciplinele de canto muzică populară și instrumente muzicale populare și este împărțit pe două secțiuni, în cadrul fiecărei secțiuni existând două categorii de vârstă (12-15 ani, respectiv 16-25 ani ):
S-au înscris la acest festival-concurs 22 de concurenți, din 11 județe ( Argeș, Cluj, Suceava, Alba, Olt, Botoșani, Caraș Severin, Vâlcea, Mureș, Mehedinți, Gorj).
Vor face parte din juriu personalități marcante ale folclorului românesc, care vor aprecia calitățile interpretative, repertoriul, autenticitatea portului, prezența scenică: Președinte – Gheorghița Nicolae – redactor-producător la Societatea Română de Televiziune, Doina Ișfanoni – doctor, istoric de artă, cercetător, etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitri Gusti” din București, Anca Branea – profesor de canto în cadrul Liceului Vocațional de Artă Târgu Mureș, Eugen Petre Sandu – etnomuzicolog și compozitor și Adrian Grigoraș – dirijor Orchestra Națională Radio.
Luni, 16 octombrie 2023, începând cu ora 18:00, va avea loc tradiționalul concurs, iar cea de-a doua parte a spectacolului va aduce în prim-plan Grupul ”Măriile Gorjului”, Ansamblurile de dansuri populare „Altița” și „Cheile Oltețului”, grupul de cavaliști „Păstorașii Gorjului”, grupul de vioriști „Virtuozii Gorjului”, alături de tineri interpreți cu un bogat palmares artistic.
Marți, 17 octombrie 2023, ora 18:00, continuă competiția muzicală dintre tinerii interpreți, iar după vor evolua artiștii Ansamblului de Muzică Populară al Școlii de Arte „Valeriu Poleakov” din Chișinău.
În ultima seară, miercuri, 18 octombrie 2023, ora 18:00, după Gala Laureaților, iubitorii de folclor vor avea parte de momente artistice pline de culoare. Vor evolua în fața publicului Grupul de naiști si fluierași “Jiana”, grupurile de dansuri populare „Izvorașul”, din Negomir, și „Doina Jilțului”, din Dragotești. Seara se va încheia cu recitalul lui Darius Nicolae Dobrinescu, câștigătorului ediției anterioare.
Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de Ansamblul Folcloric „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, dirijor Andrei Carcalicea.
Prezentarea spectacolelor va fi asigurată de interpreta de muzică populară Carmen Felicia Sarcină. Directorul festivalului Alexandru-Ciprian Bratu.
Anna Events din Târgu Jiu, sala Magic (insulița Jiului), va fi gazda Festivalului Național de Muzică Populară „Meleaguri Brâncușiene”, ediția a VI-a.
Intrarea este liberă!

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

CULTURĂ-MEDIA

Ce mesaje au transmis artiștii ce vor fi prezenți la Zilele Orașului Turceni!

Postat acum

on

De către

12 artiștii cunoscuți vor urca pe scenă, la Turceni, pentru a încânta publicul, în perioada 19-21 iulie, de zilele orașului. Deja, interpreții au transmis, încântați, mesaje vizavi de prezența lor la evenimentul din Gorj. Prezentatoarea spectacolului va fi, și anul acesta, Roxana Vașniuc.

https://www.facebook.com/share/r/7mHSJRdi7EcfJV5J/

Printre artiștii care vor urca pe scenă sunt Olivia Addams, Jean de la Craiova, Emilia Ghinescu, Vescan, Carmen de la Sălciua, Mira, Loredana Groza și Irina Maria Birou.

https://www.facebook.com/share/r/1NUUrQS5Yxppvwcn/

https://www.facebook.com/share/r/GYWq55N2FiTmQetM/

https://www.facebook.com/share/r/7v31bVczsTxSCN4F/

https://www.facebook.com/share/r/QZ88XHDmbygZE1KF/

https://www.facebook.com/share/r/cLSsNvXwAxPsi3ZH/

https://www.facebook.com/share/r/oyPL49EmMZSiSh6S/

https://www.facebook.com/share/v/CAVscqRAUi2Y78vm/

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

„Cu dragoste, de peste Prut!”, expoziție de pictură la Centrul de creație Gorj

Postat acum

on

De către

Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Obștea Peștișani, Liga Culturală “Fii Gorjului” București și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău vă invită joi, 4 iulie 2024, la sala „Florin Isuf”, începând cu ora 17.00, la vernisajul expoziției de pictură „Cu dragoste de peste Prut”.

Cunoscutul fotograf, Teodor Dădălău duce tradiția mai departe și aduce tineri artiști moldoveni – de o parte sau de cealaltă a Prutului – în expoziții la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Profesori și studenți la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și-au adus cele mai frumoase lucrări pentru a fi expuse la Târgu Jiu. Artiștii își vor prezenta lucrările și vor vorbi despre ei și arta lor.

Invitat de onoare este Valentin Norbert Tarus. Acesta este nepot al preotului basarabean Mina Țăruș – unul dintre cei mai importanți unioniști ai Basarabiei, voce puternică pentru predarea în limba română și pentru folosirea alfabetului latin în școlile din Basarabia, și care a fost participant activ la emanciparea societăţii civile basarabene și la declararea independenţei Republicii Moldoveneşti faţă de Rusia din 24 ianuarie 1918 şi unirea cu România. Preotul Mina Țăruș a ridicat biserici și școli, a donat teren pentru construirea unui spital, a luptat pentru educație. În 1941 a fost arestat, condamnat la deportare în Gulagul Siberian ca ,,duşman al Statului Sovietic” și ucis în 1942, la 58 de ani, neștiindu-se, nici azi, unde i se află mormântul. Pentru promovarea artiștilor români în străinătate,Valentin-Norbert Tarus a fost decorat, în 2020, de către președintele Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.„Sunt liber artist, cadru didactic – lector universitar la Facultatea de arte Plastice a Academiei din Chișinău, șef de catedră. Am făcut și muzică, și sport și scenografie mai mulți ani, dar, până la urmă, de fapt din copilărie, pictura a fost cea mai aproape de suflet.”, se prezenta publicului Vlad Lozovan, la ultima expoziție de la sala “Florin Isuf”. Vă invităm să îi vedeți și prezentarea de joi, 4 iulie 2024.

Delegația din Republica Moldova va fi primită în timpul zilei de joi la Consiliul Județean Gorj pentru a fi discutate mai multe proiecte de colaborare. Curatorii expoziției “Cu dragoste de peste Prut” sunt Svetlana Platinda, decanul Facultății Arte Platice, Decorative și Design din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Pompiliu Ciolacu, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și cunoscutul artist plastic, Florin Hutium.

În cadrul GORJFEST 2024, din luna mai, cunoscutul fotograf, Teodor Dădălău a organizat Salonul Artiștilor Fotografi Gorjeni, la sala ARTCOR din orașul Chișinău, Republica Moldova. În Republica Moldova există un potenţial artistic foarte valoros, așadar vă așteptăm să le vedeți lucrările de pictură și să-i cunoașteți pe artiștii plastici moldoveni, joi 4 iulie 2024, la ora 17.00, sala “Florin Isuf” a CJCPCT Gorj.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Foto: Lan de lavandă, lângă Motru, la Florești

Postat acum

on

De către

Royal Lavander este locul minunat situat la doar câțiva kilometri de Motru, la Florești, preferat pentru fotografii și romantismul pe care îl emană.

Afacerea privată este descrisă foarte frumos, fiind completată cu fotografii de poveste. „Un loc superb, a cărui frumusețe nu poate fi imortalizată îndeajuns… Unde timpul s-a oprit s-admire toată splendoarea asta… Unde simțurile s-au prins într-o frenetică întrecere, unde mirosul sublim năucește și cel mai fin nas, iar ochii nu știu ce să cuprindă mai întâi. Locul unde aparatul foto este neputincios…”, este descris Royal Lavander, locul care concurează cu Lavandinne, locul absolut deosebit cu care Gorjul se mândrește.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!