Connect with us

ACTUALITATE

Expoziție de fotografie inedită la Târgu Jiu

Postat acum

on

Joi, 20 ianuarie 2022, ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, sediul din strada Geneva nr. 8, Târgu-Jiu, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie ”Graffiti heart”, semnată de artistul reșițean Ioan Hălălae. Expoziția se desfășoară în perioada 20 ianuarie – 20 februarie 2022 și poate fi vizitată gratuit în cadrul programului cu publicul al muzeului. În cadrul vernisajului publicul va avea un rol activ. Lucrările ”se vor autopanota”, spune artistul, în sensul în care cei prezenți vor primi câte o imagine pe care să o poată atinge și studia, într-un final așezând-o în expoziție acolo unde vor crede de cuviință, într-un performance colectiv. Curator: Dorina Cioplea-Văduva.

”Începutul proiectului vizual a fost într-o mahala. Îmi place să vânez imagini și într-o zi am dat peste un zid pe care un biet necăjit își reprezentase, cu graffiti, tragedia lui sentimentală. Așa am devenit atent la temă. A constatat că e foarte interesantă și grafic și că e mult mai frecventă în mahalale decât ne imaginăm. Sentimentele sunt bine reprezentate pe pereții blocurilor și caselor. Mă fascinează imagistic și ca galerie a destinelor mahalaua. După o vreme am reluat poeziile despre lumea mahalalelor ale lui Geo Bogza, să mă pot conecta și la acest nivel cu mediul. S-au tot adunat, s-au diversificat și deveneau deja un material la care mă puteam uita și medita. Un univers întreg de elemente pe care noi le asociem cu inima. Și iar am făcut fotografii.

Una dintre lecțiile din șamanism spune că nevoia de confirmare în exterior este al doilea mare blocator al sufletului uman. Primul este teama de moarte. Toate s-au legat într-un întreg. Sunt imagini din toate locurile pe unde am umblat. În spiritul lui Geo Bogza m-am gândit să le spun ”inimă de mahala”. În spiritul șamanismului le-am zis ”efemer”. Și așa s-a născut și a rămas numele de ”Graffiti heart”.

Vreau să fac prezentarea cu expoziția care se autopanotează. E o obsesie mai veche de a mea. Văd la expoziții oameni care se apropie la doi metri de o lucrare de artă și gata. Nu am văzut pe nimeni luând o lucrare de artă în brațe, să o ducă mai la lumină. Îmi este înfiptă în creier această lipsă de interactivitate cu arta”, a declarat Ioan Hălăele.

”Ioan Hălălae aduce la Târgu-Jiu o expoziție de fotografii care surprind unul dintre cele mai vechi sentimente din lume, dragostea, în cele mai contemporane și universale manifestări. Cu spray sau pensulă, pe garduri, pereți, bănci și orice alt loc care poate deveni suport, inima este reprezentată într-un amalgam de forme și culori, într-o nevoie gestuală de exteriorizare a sentimentelor.

Mi se pare chiar poetică această călătorie a fotografului, această căutare a inimilor prin mahalale, prin locuri mai mult sau mai puțin sordide, pe la periferiile orașelor prin care a umblat și, în principiu, prin locurile în care nu te aștepți să apară simbolul unui sentiment atât de intim. Și totuși, atât de fetișizata inimioară își recapătă puritatea și autenticitatea tocmai în aceste locuri, departe de reprezentările glam care împânzesc zonele comerciale, centrale, ale acelorași orașe. Cred că, „Graffiti heart” este o pledoarie pentru optimism, într-o lume în care dragostea (încă) mai naște gesturi și manifestări.”

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Blocați în zăpadă, cu un copil de un an și jumătate

Postat acum

on

De către

Salvamontiștii au fost chemați să intervină, pe munte, unde un autoturism în care se aflau patru persoane și un copil de un an și șapte luni, a rămas blocat. Mașina turiștilor s-a împotmolit în drum spre cabana Cozia. Acțiunea salvatorilor a fost una cu final fericit pentru persoanele rămase între troienele de zăpadă. „La coborârea din munte salvamontiștii au îndrumat și alte mașini sa se întoarcă și sa nu se expună riscului de a rămâne înzăpeziți în timp de noapte”, au anunțat reprezentanții Salvamont.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Om al străzii, înjunghiat în Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

O persoană fără adăpost a fost găsită astăzi înjunghiată în interiorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu. Polițiștii s-au alarmat când au fost anunțați că geamul de la una dintre ușile de intrare în clădirea închisă de autoritatea locală era spart. 

Mai mulți agenți de poliție au ajuns la fața locului, au intrat în interiorul edificiului și au găsit bărbatul rănit. Au chemat un echipaj SMURD care a transportat persoana rănită la spital. Se pare că un bărbat a intrat în casa de cultura și l-a rănit pe omul fără adăpost, fie speriindu-se de acesta, fie premeditat.

Polițiștii au deschis o anchetă. Casa de Cultura a Sindicatelor ar fi trebuit reabilitată de primăria municipiului. „Din păcate, cu toate că o asociere de firme a câștigat licitația, lucrările de construire nu vor putea începe, deoarece Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI/SF), realizată de Primăria Târgu-Jiu, a fost incompletă și mult diferită față de realitatea pe care proiectantul de specialitate a găsit-o la fața locului”, spunea, luna trecută, Victor Banța, secretar general la Ministerul Dezvoltării. Prin urmare, contractul cu constructorul, semnat în 2021, va fi reziliat, mai anunță oficialul de la minister.

Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Târgu Jiu a intrat, din 2018 în patrimoniului oraşului, după ce a fost achiziţionată de primărie. Din păcate, edificiul a fost închis în vederea unei viitoare reabilitări care nu este însă prea apropiată.

În luna mai 2018, Primăria Târgu Jiu a achiziţionat Casa de Cultură la licitaţia organizată de lichidatorul judiciar. Suma plătită a fost de 3,8 milioane de lei. În fapt, primăria a alocat 2 milioane de lei din bugetul local, iar diferenţa a fost reprezentată de creanţele de recuperat de primărie cu titlul de impozite şi taxe locale. Clădirea se întinde pe o suprafaţă de 2229 metri pătraţi şi cuprinde o sală de spectacole de peste 700 de locuri, care este închisă de mai mulţi ani din cauza degradării şi a nerespectării condiţiilor de siguranţă la incendiu. 

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Stradă distrusă de canalizare: Drum ca după război în satul Nou din Câmpu Mare!

Postat acum

on

De către

În satul nou al strămutaților de la Albeni s-au făcut lucrări pentru introducerea rețelei de canalizare. Dar constructorul a distrus toată strada, se plâng cetățenii care știu că nu are cine să îl tragă de mânecă pe cel vinovat, primarul fiind inculpat într-un dosar penal și obligat să păstreze distanța de angajații instituției. De fapt măsură preventivă este o scuză pentru edilul care oricum nu avea de gând să rezolve problema.

„Asta a rămas în urma constructorului sistemului de canalizare din comuna Albeni satul Nou de la Câmpu Mare, deși în caietul de sarcini scrie clar că drumul trebuie lăsat în condițiile în care a fost găsit la începutul lucrărilor, să nu mai vorbim că toată lucrarea este făcută în bătaie de joc și nu s-au respectat normativele din caietul de sarcini după cum a relatat și un apropiat al lui Silviu Ionut Stan la momentul acela, la o emisiune televizată”, a precizat un localnic al comunei, deranjat la culme de starea arterei în cauză.

Cetățeanul se întreabă cine își asumă aceste lucrări dar și cine a semnat recepția? „Cine se mai face responsabil de această mizerie de lucrare făcută în bătaie de joc pe banii statului și implicit ai noștri? Oare ce fac instituțiile de control ale statului? Pe acești indivizi nu îi trage nimeni la răspundere”, a completat localnicul.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR