Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Eusebiu Copaci, noua stea a muzicii populare din Gorj

Postat acum

on

Tânărul Eusebiu Copaci este noua stea a muzicii populare gorjenești. Consiliul Local şi Primăria Ţânţăreni, alături de Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj au organizat, la Ţânţăreni, cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului de romanţe, cântec şi joc popular „Sara pe deal”. Festivalul s-a desfăşurat pe trei secţiuni, la fiecare dintre acestea fiind acordate premii şi menţiuni. La secţiunea „romanţe”, Premiul I a revenit tânărului extrem de talentat, COPACI EUSEBIU. Premiul II a fost obținut de Mitran Melinda, iar premiul al III-lea de Fudulache Giulia.

La secţiunea „solişti vocali folclor”, Premiul I a revenit anul acesta soliștilor Copaci Eusebiu din Târgu Jiu și Băluțoiu Miruna din Baia de Fier. Premiul II a fost câștigat de către Ivan Andrei și Andrei Daniel. Premiul III a revenit la Cernea Iuliana și Bunea Fabiana.

La secţiunea „dansuri populare”, Premiul I a revenit formaţiilor de dansuri populare Ansamblul “Petrolul” Țicleni și Ansamblul din Bechet “Bordeiașul”. Premiul II a revenit formaţiilor de dansuri populare Ansamblul “Doina Jilțului” din Dragotești și Ansamblul “Gilortul” din Târgu Cărbunești. Premiul al III-lea a fost obținut la această ediție de către Ansamblul “Oltețului” din Sinești și Ansamblul “Liviu Dafinescu” din Baia de Fier.

Premiul special a fost obținut de Ciotor Andrei și Hîrjovescu Cosmina.

Premiul special a fost obținut de Cantoriu Maria și Joiță Delia Andreea. Acest premiu a fost redistribuit de la secțiunea romanțe la secțiunea soliști vocali.

Membrii juriului Festivalului „Sara pe Deal” au fost David Andreea, Marian Stelea, Roxana Calotescu și Adrian Radu, iar președintele juriului a fost Emilia Drăgotoiu Nanu.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CULTURĂ-MEDIA

Operele lui Brâncusi au sosit la Muzeul de Artă din Timișoara

Postat acum

on

De către

Expoziția cu lucrările Brâncuși va fi deschisă publicului pe 30 septembrie.

„L-am adus pe Brâncuși acasă!”, a anunțat președintele CJ Timiș, Alin Nica. Sunt 100 de lucrări care vor fi expuse la Muzeul de Artă, aduse din mari muzee ale lumii și din țară, a căror valoare de asigurare este de jumătate de miliard de euro.

„Deoarece acestea au valoare de tezaur, au fost transportate cu mașini speciale dotate cu sistem antișoc, sistem de ancorare și sistem de securitate complet închis și izolat, care nu poate fi accesat din cabină. Transportul a fost urmărit prin satelit cu indicarea locației exacte a mașinilor în orice moment.”, a anunțat Alin Nica.

De același nivel ridicat de securitate vor avea parte lucrările lui Brâncuși și în interiorul Muzeului de Artă, pe toată perioada în care vor fi expuse: 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.„Consiliul Județean Timiș a investit în sistemul de supraveghere și control acces. Expoziția «Brâncuși: surse românești și perspective universale» reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele sau Capul de copil, dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute.”, a mai spus președintele CJ Timiș.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Expoziție in memoriam dedicată caricaturistului gorjean Aurelian Șuță

Postat acum

on

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează vineri, 22 septembrie, de la ora 17,00, vernisajul expoziției „Ultimul gram de suflet”, expoziție de grafică – in memoriam –  Aurelian Iulius Șuță (ȘAI). Curatorul expoziției este artistul Florin Preda Dochinoiu. Totodată, va fi lansat volumul „Poeme desenate” semnat de scriitorul Alex Gregora. Cartea este ilustrată cu lucrări semnate ȘAI. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Asociației Internaționale a Polițiștilor și în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”.

Aurelian Iulius Șuță ȘAI (1965 – 2020), licențiat în Arte Vizuale al Universității de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte Vizuale și Design a fost membru al Uniunii Artiștilor Plasticii, Filiala Craiova și polițist în cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Gorj. A avut o prestigioasă carieră artistică națională și internațională.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Muzeul Județean, la Festivalul de artă urbană cu lucrările artistului Rodica Popescu

Postat acum

on

De către

Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu participă la ediția a XII-a a Festivalului de artă urbană Strada de C’Arte, care are loc în București, în perioada 21-24 septembrie 2023. Expoziția fotografică ”Rodica Popescu – Am plecat în căutarea mea” readuce în atenția publicului personalitatea captivantă și opera vizionară a artistei Rodica Popescu, Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, prin Muzeul de Artă Târgu Jiu, având în patrimoniu cea mai mare parte din opera acestei artiste. Expoziția cuprinde fotografii și detalii biografice și este deschisă publicului pe toată perioada festivalului de artă urbană. Colaborarea dintre cele două instituții a început în urmă cu un an când, în cadrul ediției a XI-a, muzeul gorjean a prezentat iubitorilor de cultură din București expoziția ”125 de ani de la nașterea pictorului Iosif Keber”.

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR