Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Elementele portului gorjenesc, iar pe podium! Sub semnătură artiștilor Negrău&Ciuncanu

Postat acum

on

Meșterul popular Gheorghe Ciuncanu din Tismana și designerul de modă Dorin Negrău au creat noi ținute contemporane cu influente tradiționale găsite în portul popular gorjenesc. Piesele vestimentare sunt un deliciu, pornind de la pantaloni, fuste sau rochii, extrem de moderne deși poartă broderii pe care le regăsim în portul schileresc.

Negrău a lansat și anul trecut o colecție vestimentară cu broderii din portul tradițional din Bihor.

Creatiile designerului au fost și sunt vândute în Europa, în lanțurile de magazine și în boutique-uri dedicate designerilor din SUA, Maroc, Brazilia, Franța, Germania, Rusia, Țările Baltice, Orientul Mijlociu și Asia.

 

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CULTURĂ-MEDIA

Teatrul din Târgu Jiu, închis de Ziua Mondială a Teatrului

Postat acum

on

27 martie este Ziua Mondială a Teatrului, ziua în care se recunoaște forța de comunicare pe care o are teatrul, dincolo de toate frontierele culturale sau politice. Majoritatea teatrelor din România organizează diferite evenimente pentru a celebra această zi, doar pe la Târgu Jiu cam bate vântul.

„Din păcate, la noi Teatrul este închis, până spre finalul anului, scandalurile se țin lanț de această instituție de cultură și colac peste pupăză majoritatea celor din primărie se feresc să explice unde sunt banii primiți de Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” de la Ministerul Dezvoltării. Eu unul bănuiesc că au ceva de ascuns, atât timp cât nu spun clar unde sunt acești bani și ce s-a făcut cu ei.

Dacă prin alte orașe Teatrul este respectat, pe la noi prin Târg cei care conduc acum administrația publică locală și-au cam bătut joc de el. Păcat…”, conform lui Luis Popa, consilier local în Târgu Jiu.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Fiica unui cunoscut politician din Gorj, la un concurs internațional din SUA

Postat acum

on

Fiica unui cunoscut politician din Gorj va participa la un concurs internațional în Statele Unite ale Americii, dedicat tinerilor. Este vorba de Dalia Florescu, fiica fostului prefect de Gorj, Ciprian Florescu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj. Fiica lui Ciprian Florescu a câștigat mai multe concursuri de profil.

„Dalia Maria Florescu, în vârstă de 18 ani, va reprezenta România în Statele Unite ale Americii, la cel mai mare concurs din lume-World Championships of Performing Arts. Dalia face parte din MoveArt Project Academy și va participa la categoria senior modeling.”, conform lui Ciprian Florescu, actual șef în administrația centrală.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Ambulanța pentru Monumente, intervine la Gorj

Postat acum

on

De către

Cula Crăsnaru se află în satul Groşerea, comuna Aninoasa și este una dintre numeroasele cule construite în acest județ ca ca fortăreţe în faţa jafurilor iniţiate de turci. Se află într-o stare avansată de degradare  Ambulanța Monumentelor – Oltenia Vest vrea însă să salveze acest monument cu o istorie specială și invită pe oricine dorește să contribuie la această acțiune.

Pentru a fi parte dintre salvatorii Culei Crăsnaru oricine poate dona suma de minim 10 euro, iar numele lui va fi inscripționat cu ajutorul unei mici dălți pe șița care va fi montată pe acoperiș.

Cula a fost construită de Cocoş Crăsnaru, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, și avea rol de veghe şi de apărare. De-a lungul timpului a suferit modificări: a fost incendiată de turci şi refăcută în anul 1801, de către Barbu Cocoş, fiul ctitorului, iar în 1898, a fost afectată de un puternic trăsnet. Există și o altă teorie privind construcția acestei cule. Arhitectul Iancu Atanasescu consideră că cel care a ridicat cula este Costache (Constantin) Săvoiu, zis Surcel, care i-a dăruit cula ca dotă fiicei lui, Elena, la căsătoria ei cu Achil Crăsnaru prin actul de dotă din anul 1796. După 1951, a fost naţionalizată, găzduind sediul Sfatului Popular, iar în 1966 a fost reabilitată de către Direcţia Monumentelor Istorice. Cula a fost retrocedată, în 2006, urmaşilor care au lăsat-o să se degradeze. În prezent, este abandonată, ultimul proprietar fiind decedat.

Cula din comuna Aninoasa are forma unui pătrat perfect, cu parter şi două etaje. Ultimul etaj are pe latura de sud un pridvor, iar pe laturile de est şi nord are un balcon. Pereţii sunt groşi şi prezintă nişte goluri de tragere pentru apărare. În prezent, cula este într-o avansată stare de degradare: şindrila de lemn şi coloanele care susţin cupola acoperişului sunt distruse, balconul s-a degradat din cauza intemperiilor naturii, uşile şi ferestrele au fost furate, iar tencuiala nu mai există.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR