Connect with us

Gorj Express Tv

Drumul expres Craiova-Târgu-Jiu, între așteptare și visare

Postat acum

on

Drumul care ar trebui să scoată Gorjul din izolare se numește Expres.

Artera rutieră a fost gândită pentru a ajuta conducătorii auto să ajungă mult mai repede spre capitala Băniei, să lege investitorii de arterele larg circulate și să ofere o alternativă județului nostru la minerit și energie, deschizându-i porțile spre o zonă economică bogată, spre aeroport și spre nodurile de circulație din această parte a țării. Proiectul însă, intens mediatizat, nu a reușit, nici după ani de discuții, să ajungă la partea dorită, de șantier deschis, asta deoarece oficialii din domeniu amână declarativ chiar și semnarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, ce trebuie să stea la baza aceste investiții de amploare. Dacă într-o comunicare oficială oferită deputatului liberal Dan Vîlceanu se vorbea de semnarea acestor documente pe 15 noiembrie, acum termenul a fost mutat pentru decembrie. O declară pentru gorjexpressTV chiar șeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, Bogdan Bratu.

În timp ce semnarea acestui studiu și a proiectului tehnic sunt amânate, deși există un buget alocat pentru proiect de 6 milioane de euro, din fonduri europene, unul dintre parlamentarii gorjeni PSD, spune că s-a săturat de câte diligențe a făcut pentru materializarea drumului expres.

În timp ce deputatul PSD arată cu degetul spre liberali, Dan Vîlceanu, liderul PNL Gorj, vine cu asigurări că acest drum se va realiza, asta după ce parlamentarul la rândul său, în mai 2019, a solicitat ministrului Transporturilor de atunci, Răzvan Cuc, lămuriri despre stadiul proiectului ,,Drum expres Craiova-Târgu-Jiu”, nemulțumit că investiția bate pasul pe loc. Anul trecut, parlamentarul de Gorj făcea, de altfel, anunțul șocant că licitația ce privea elaborarea studiului de fezabilitate pentru drumul expres Craiova-Târgu Jiu a fost, peste noapte, suspendată.

Fostul parlamentar liberal, Dan Morega, le cere însă parlamentarilor de Gorj să facă front comun pentru drumul express, asta urmare a importanței arterei rutiere pentru gorjeni.

Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic ar trebui să fie finalizate în 12 luni, respectiv până în luna decembrie a anului viitor. Ulterior, se va putea trece la organizarea licitației în vederea stabilirii unui constructor, undeva în primăvara anului 2021, în cel mai optimist scenariu. Până atunci însă șoferii vor fi obligați să utilizeze același traseu actual dintre Târgu Jiu și Craiova ce nu corespunde unui drum de viteză.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gorj Express Tv

VIDEO: Lupoița, satul uitat! Microbuzul școlar face slalom printre gropi pentru un elev

Postat acum

on

De către

Lupoița, satul aflat la răscruce între Cătunele și Motru, este uitat și abandonat! În localitate au mai rămas doar câțiva localnici care se încăpățânează să nu își părăsească proprietățile, în timp ce duc lupte costisitoare în instanțele de judecată împotriva companiei CEO, cea care i-a lăsat fără vecini, drumuri și utilități.

Casele lor sunt distruse dar locuiesc încă în ele.

Este si cazul unei femei care a lucrat o viață la mina din apropiere iar tinerețea sa a petrecut-o în Lupoița.

Mina(acum în conservare) i-a distrus casa, dar femeia nu pleacă din căminul său așteptând ca fostul său angajator să realizeze că nu i-a provocat decât distrugere și nu o bătrânețe liniștită.

La mica distanță de această proprietate se mai află o gospodărie. Și proprietarii ei au rămas în Lupoița deși confortul lor în comunitate este scăzut. Suferă de lipsa apei și de comunicarea precară rutieră cu localitățile vecine.

În mica comunitate mai există doar un singur elev. Acesta este transportat zilnic cu microbuzul școlar, fie al Primăriei Cătunele, fie al Primăriei Motru, la școală și înapoi acasă. Drumul spre școală este un infern, dar șoferii nu se lasă. Își duc sigurul pasager la destinație, în fiecare zi.

Revoltați de situație sunt ambii primari, de Cătunele și de Motru, mai ales că drumul a fost distrus de utilajele Carierei Lupoaia.

Primarul de Motru, Cosmin Morega, a atras de mai multe ori atenția șefilor din minerit să astupe măcar gropile de pe drumul spre Lupoița.

După realizarea acestui reportaj, în zona au fost trimise câteva trakere de piatră care au acoperit o parte din gropile drumului spre Lupoița.

 

 

 

 

Continuă să citeşti

Gorj Express Tv

VIDEO: Primarii din Gorj ridică restricțiile și renunță la economii

Postat acum

on

De către

Edilii din Gorj au decis să nu mai strângă cureaua, măcar, la final de 2022. Primarii au considerat că cetățenii merită să uite de facturile mari și de problemele personale și să se bucure de iluminatul de sărbătoare, de o plăsuță cu dulciuri de la autorități sau de un cor de colinde.

Din acest motiv, chiar și cei mai economicoși edili au renunțat la restricții, au dat drumul la iluminatul festiv pe program non-stop și nu s-au zgârcit la bugetul pentru manifestările de final de an.

Anul 2023 va fi unul preelectoral iar clinciurile politice nu vor lipsi din peisaj. Primarii spun însă că nu se gândesc încă la bătăliile politice ci la numeroasele proiecte întocmite și semnate la final de 2022, ce trebuie începute anul viitor.

 

 

Continuă să citeşti

Gorj Express Tv

Video: Liberalism cu ceva boicot, la PNL Gorj!

Postat acum

on

De către

La finalul săptămânii trecute, edilii liberali, consilierii locali și județeni dar și parlamentarii precum și șefii de organizații PNL din Gorj au fost chemați la urne. Asta deoarece urma să se aleagă, prin vot secret, democratic, noua conducere a PNL Gorj iar delegații, aproape 360 la număr, au fost chemați aici să își de-a votul pentru unul dintre cei doi candidați la președinția organizației: senatorul Ion Iordache și deputatul Gheorghe Pecingină.

Urma să fie ales și noul Birou Permanent Județean, vicepreședinții și restul structurii de conducere. Alegerile au fost organizate de parlamentarul Gigel Știrbu, liderul interimar al PNL Gorj.

Încă de la discurs, participanții aflați în sală au putut concluziona cine este viitorul câștigător, asta deoarece doar candidatul Iordache și-a prezentat echipa numeroasă cu care își dorea să învingă, în timp ce Pecingină s-a prezentat singur în fața alegătorilor.S-a trecut apoi la votul secret, organizațiile perindându-se la urne în ordine alfabetică. Alegătorii au explicat, franc, ce își doreau de la viitoarea conducere.Singurii care au refuzat să aleagă dintre cei doi candidați la șefia organizației au fost reprezentanții organizației liberale municipale.Exemplul a fost dat chiar de liderul PNL Târgu Jiu, Marcel Romanescu, și de alți câțiva liberali care nici nu au mai intrat în cabina de vot. De altfel, cei 14 delegați ai PNL Târgu Jiu, după scrutin, au părăsit imediat sala. O parte dintre liberali spun că și edilul Leuștean de la Novaci ar fi făcut același lucru..La finalul scrutinului cel care a dat citire rezultatului a fost liderul interimar.Noul președinte al PNL Gorj, Ion Iordache, a explicat ce decizii va lua în noua funcție.Fostul lider al PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu dar și Gigi Pecingină sunt vicepreședinți în structura de conducere a organizației județene.

 

 

 

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR