Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

De unde provin osemintele găsite în Catedrala din Piața Prefecturii

Postat acum

on

0 Shares

Un documentarist local din Târgu Jiu a stabilit care este originea osemintelor descoperite în Catedrala din Piața Prefecturii, din Târgu Jiu. Dorin Brozbă a anunțat că osemintele au rămas neînhumate la timpul lor de către un preot paroh iresponsabil. Între timp, IPJ Gorj a demarat o anchetă.
„Biserica de la Jiu sau Biserica Domnească a Târgu-Jiului, cunoscută astăzi sub denumirea de Biserica Sfinții Voievozi, o podoabă de preț construită de negustorii orașului Tg-Jiu între anii 1749-1768 cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail” și Gavril și Sfinții mari mucenici ,,Gheorghe și Dimitrie”.
A fost construită pe amplasamentul unei vechi Biserici de lemn, amintită încă din anul 1717, o Bisericuță în jurul căreia era un extins loc de îngropăciune pentru vechii locuitori ai orașului patriarhal.
De-a lungul vremii, regulamentele organice au impus strămutarea în afara comunităților orășenești a tuturor cimitirelor parohiale aflate în orașele din Valahia și Moldova, un întreg ansamblu de măsuri luate din rațiuni sanitare.
O parte din mormintele vechiului cimitir au fost strămutate într-un nou cimitir amenajat ad hoc pe terasa geologică a Jiului din ,,Obreja Mare”, un punct situat la răsărit de oraș, iar o altă parte a mormintelor rămase fără de urmași, au rămas aici nemișcate sub pavimentul de bolovani de râu, bătuți în piața agroalimentară înființată în fața Bisericii celei noi. Lucrările de sistematizare desfășurate sub toate regimurile, au scos la suprafață oseminte ce se odihneau aici din neguri de timp, fie ele ale ctitorilor sau ale simplilor târgoveți.
Cu câteva zile în urmă, în podul Bisericii Sfinții Voievozi, au fost găsite într-o cutie din tablă, oseminte provenite din acest cimitir, ca urmare a amenajării peisagistice din primăvara anului 1984. Osemintele neînhumate la timpul lor de către un preot paroh iresponsabil, iar asta în modul cel mai nedrept pentru creștin și în modul cel mai rușinos pentru preot, stârnesc astăzi senzaționalul ziariștilor privind cazul Elodia Ghinescu, amuzamentul cititorilor privind întocmirea unui dosar penal în cauză si revolta sufletească a arheologilor.
Instantaneul este surprins în anul 1891 de către Alexandru Antoniu, fotograf al Curții Regale a Regatului României, cu doi ani înainte ca Biserica Domnească să primească titulatura de catedrală.
Cu alte cuvinte, noțiunea de catedrală era interpretată ca fiind cea mai mare și mai valoroasă Biserică din oraș. Valoroasă prin pictura tâmplei realizată în anul 1829 de către zugravul Sava Petrovici din Timișoara, și mai cu seamă de repictarea pridvorului și al pronaosului de către pictorul Mișu Popp din Brașov, pictură pe care acesta a realizat-o între anii 1855-1860, în manieră academică, stil care l-a așezat între cei mai valoroși pictori academici din România. O parte din valoroasa sa colecție de tablouri, este adăpostită în depozitele și sălile de expoziție ale Muzeului de Artă din Tg-Jiu.
In acești cinci ani ai prezenței sale în Gorj, pictura exterioară a Bisericii Domnești, alcătuită dintr-o ghirlandă circulară, locul unde pe arcaturile paramentului se aflau reprezentările sibilelor și filozofilor antici, era acoperită cu un strat din glet de var. Această pictură exterioară cu reprezentările sibilelor și a filozofilor antici într-un program iconografic rar întâlnit în pictura Bisericească din România, este astăzi o fală și o mândrie locală.
Fotografia are o claritate bună, și surprinde latura de sud a Bisericii fără de pictura exterioară, de unde ne privește preotul paroh dar și câțiva enoriași ai parohiei.
După anul 1902, învelitoarea turlelor și frontonul de vest vor fi înlocuite în forma pe care o cunoaștem astăzi, iar în anul 1939-1940, în zilele preotului Ion Mălăescu, așa cum arată inscripția de pe fațada pridvorului, pictorul Iosif Keber va decojii varul ce acoperea pictura exterioară, restaurând pictura vechilor sibile și a filozofilor antici din programul iconografic.
Istoria Gorjului s-a scris și așa!”, conform lui Dorin Brozbă.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

DEZVĂLUIRI LOCALE

SURSE: Iată cine sunt șefii din CEO vizați de ancheta DNA!

Postat acum

on

De către

Organele de anchetă desfășoară percheziții, joi, la sediul Complexului Energetic Oltenia, la sediile unor firme cu care compania a avut relații comerciale și la domiciliile unor directori din cadrul producătorului energetic.  

Potrivit unor surse, vizați în anchetă sunt directorul Direcției Energie, Cătălin Stănculescu, directorul Direcției Ofertare – Vânzare, Daniel Burlan, directorul Direcției Comerciale, Delia Chircă, precum și Tatiana Duma, șef serviciu în cadrul Direcției Comerciale, respectiv Cristian Pociovălișteanu, de la compartimentul de Achiziții.

Procurorii suspectează unele contracte pe care compania le-a încheiat cu societăți comerciale din Gorj și București, pentru reparații motoare electrice la cele trei termocentrale ale CEO.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Video: Doi salariați de la Drumuri Naționale, accidentați la Brădești!

Postat acum

on

De către

Accident grav, în urmă cu puțin timp, în zona Răcari-Brădești spre Craiova, avertizează șoferi din Gorj. Doi salariați de la Drumuri Naționale au fost loviți, asta se pare în urma unui impact în care a fost implicată o autoutilitară și un TIR.

 

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

15 procese! Elevii Liceului Tehnologic Motru au dat în judecată IȘJ Gorj și unitatea de învățământ

Postat acum

on

De către

Elevi Liceului Tehnologic Motru au dat în judecată unitatea de învățământ dar și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, pentru neacordarea burselor profesionale.

Sunt 15 procese aflate pe rolul Judecătoriei Motru, până în prezent dar mai urmează și altele. O parte dintre elevii păgubiți au înaintate și plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru acuzându-i pe cei vinovați de abuz în serviciu.

132 de elevi, în anul școlar 2020-2021, nu au beneficiat de bursa profesională, acuzând-o pe directoarea în funcție a liceului de acest lucru. Recent, la unitatea de învățământ din Motru a fost Corpul de Control al ministrului Educației, dar liceul a fost vizat de nai multe controale similare în ultimii ani.

 

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!