DEZVĂLUIRI LOCALE
Crește numărul muncitorilor care lucrează „la negru” în Gorj
Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat pe parcursul lunii septembrie 2023 un număr de 214 controale, din care 134 au avut ca obiect verificarea respectării legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, iar 80 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.
În urma acțiunilor efectuate, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în cuantum de 626.500 lei, din care 503.000 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă și 123.500 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost dispuse 483 măsuri de intrare în legalitate.
Inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat în perioada menționată, 8 persoane prestând muncă nedeclarată, fiind aplicate amenzi în valoare 155.000 lei.
În această perioadă inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat 1 caz de muncă subdeclarată la un angajator, fiind aplicată o amendă contravențională în valoare totală de 8.000 lei.
Totodată, cu ocazia controalelor efectuate la angajatori, inspectorii de muncă au informat atât persoanele găsite la lucru cu ocazia efectuării controlului inopinat la locul de muncă al angajatorului verificat, cât și reprezentantul angajatorului, asupra dezavantajelor folosirii muncii nedeclarate, precum și consecințele pe care le produce munca nedeclarată.
De asemenea angajatorii au fost informați despre munca subdeclarată care este reglementată de articolul 15^2, din Legea 53/2003 Republicată cu modificările și completările ulterioare, munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale.
Au fost trimise către angajatori un număr de 30 scrisori de notificare întocmite în vederea informării în scop preventiv cu recomandarea de a consulta şi de a respecta legislaţia în domeniul relaţiilor de muncă. În ceea ce priveşte interacţiunea directă cu cetăţenii şi problemele pe care aceştia le-au reclamat, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în luna septembrie 2023, au fost înregistrate 62 petiţii. De asemenea, au fost verificate și înregistrate 9 contracte colective de muncă şi 2 acte adiţionale la cele deja în vigoare, numărul total al contractelor colective de muncă active la nivelul județului Gorj, la sfârșitul lunii septembrie 2023, fiind de 193.
„Rezultatele din domeniul relațiilor de muncă, în special numărul ridicat al persoanelor depistate fără forme legale de angajare, ne determină să păstrăm standardele de calitate ale actului de control și indicatorii acestuia. Vom face în continuare toate demersurile necesare pentru aplicarea unitară de către angajatori a prevederilor legale în domeniile de competență.”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Precizările AJPIS Gorj vizavi de alocația întreruptă pe perioada vacanței: Beneficiarii care continuă studiile după 18 ani primesc alocație în baza unei adeverințe și a unei cereri
O adeverință de la scoală, care atestă că elevii care au împlinit 18 ani urmează în continuare studii, îi repune pe beneficiari în posesia alocației întrerupte pe perioada vacanței. Beneficiarii primesc inclusiv banii restanți, susține directorul AJPIS Gorj, Natalia Moreanu, asta chiar dacă nu depun actele cerute la sediul instituției ci, la școala unde aceștia învăță.
Directorul Agenției Județene de Prestații Sociale Gorj susține că astfel de neînțelegeri apar în fiecare an, pe perioada verii, deoarece elevii dar și aparținătorii nu înțeleg că în timpul vacanței alocațiile se opresc pentru beneficiarii care au împlinit 18 ani. În momentul în care aceștia demonstrează însă că sunt în continuare la școală, în baza unei adeverințe de la unitatea de invatamant drepturile se reiau iar elevii majori își primesc banii restanți. De altfel, un părinte revoltat de situație, a făcut o plângere penală la adresa conducerii AJPIS Gorj invocând abuz în serviciu pentru că fiului său care a împlinit 18 ani pe perioada vacantei i s-a oprit brusc alocația deși acesta este tot elev. Ancheta este în curs, dar părintele refuză acum să solicite o adeverință pentru ca fiul său să reintre în drepturi.
Directoarea AJPIS Gorj explica astfel că părinții trebuie sa înțeleagă că instituția respecta legea dar procedura este aceasta.
Astfel, sunt două situații de reintrare în drepturi a beneficiarilor. Una este să ceară direct AJPIS Gorj alocația, în baza unei adeverințe de la școală, sau, a doua: să ceară secretariatului scolii să comunice situația beneficiarului la IȘJ Gorj, iar Inspectoratul să o trimită AJPIS Gorj.
Dacă adeverințele se depun la AJPIS luna aceasta, beneficiarii reintra în plată cu luna septembrie dar banii se achită în octombrie, cu restanțele din luna iulie, la zi.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Tetila: Stația de asfalt a DOMARCONS duduie, în ciuda hotărârii judecătorești care a decis că a fost amplasată ilegal
Stația de asfalt din Tetila, deținută de firma de casă a Primăriei Bumbești Jiu DOMARCONS SRL, funcționează de aproape doi ani în baza unei autorizații ilegale eliberate de Primăria Bumbești Jiu. Aceasta ocupă abuziv terenurile bumbeștenilor, pentru care sunt litigii în instanța, și, mai mult, poluează de la primele ore ale dimineții.
În cauză s-a făcut un control al ISC Gorj, cu o jumătate de an în urmă, contestat însă de primarul localității la ISC București, dar demersul lui Constantin Bobaru s-a respins. S-a ajuns în instanță dar și aici s-a pierdut pe bandă, atât la Tribunalul Gorj și la Curtea de Apel Craiova.
Prefectura Gorj trebuie să ia însă act de situația de la Bumbești Jiu și să dispună chiar un control al Gărzii de Mediu.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Schela: A amenințat că își dă foc, supărat pe concubină! Omul anunță că se urcă pe un stâlp și se autoincendiează
Dogaru Ludovic, în vârstă de 55 de ani, din Schela, sat Sâmbotin, a amenințat sâmbătă că își dă foc, în propria locuință. A fost oprit la timp și dus la Psihiatrie dar va repeta, luni, procedura, de data asta spunând că se va urca pe un stâlp.
Omul susține că nu mai suporta situația în care se află. Acesta ar fi construit de la zero o casă în care locuiește cu concubina sa, deja de 20 de ani. Pământul de sub casă este pe numele bărbatului. Concubina pretinde însă acum drepturi asupra locuinței și l-ar fi amenințat pe Dogaru că îl dă afară din casă. Deși omul a chemat poliția, tot el a fost amendat, polițiștii spunând că nu are ce îi face concubinei pe motiv că ,,e femeie”.
Supărat, Dogaru a amenințat că își dă foc daca problema nu se rezolvă iar el nu este lăsat liniștit în propria casă. Omul spune că femeia nu îl îngrijește, nu îl hrănește și vrea să îl lase fără acoperiș deasupra capului.
„Mâine mă duc la IPJ, la comandat, daca nu se rezolvă mă urc pe un stâlp și îmi dau foc. Am o sticla cu benzină dar am și o funie. De băgat m-au băgat la Psihiatrie… M-au făcut nebun. Dar eu nu mai suport situația”, a declarat bărbatul din Schela.
You must be logged in to post a comment Login