Connect with us

ACTUALITATE

Comisia Europeană a REFUZAT planul de restructurare în cazul Complexului Energetic Oltenia

Postat acum

on

Comisia Europeană a refuzat planul de restructurare propus de Guvernul Florin Cîțu în cazul Complexului Energetic Oltenia. Investigaţia derulată de Comisia Europeană referitoare la planul de restructurare a CEO va mai dura câteva luni. Cu toate acestea, statul român va ajuta compania să achiziţioneze certificatele de emisii până la sfârșitul lunii aprilie fără penalităţi, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Acesta a fost luni şi marţi la Bruxelles, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru a discuta cu oficialii europeni pe marginea planului de restructurare a producătorului de energie pe cărbune, în contexul în care CE a deschis o investigaţie aprofundată la începutul lunii februarie.

„A fost o întâlnire de parcurs, nu suntem în etapa în care primim aprobarea finală a Comisiei pentru programele de restructurare. Comisia a spus că, într-adevăr, sunt progrese faţă de planul inţial, dar nu suntem încă la varianta finală a planului. La capitolul progrese putem include faptul că încercăm să atragem şi investitori terţi, de exemplu există interes din partea băncilor, dar ne uităm să aducem şi alte companii care să investească alături de Oltenia în noile capacităţi pe gaz şi panouri fotovoltaice. Deci planul e mai credibil aşa, pentru că arată că există surse de finanţare pentru partea care nu revine statului”, a precizat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, Complexul Oltenia trebuie să dovedească faptul că sunt garantate fondurile care vor reprezenta contribuţia companiei, care să fie cel puţin 50% din costurile programului de restructurare.

„De asemenea, va trebui să arătăm şi că nu există interes din partea unor terţi investitori să preia activele companiei, instalaţiile existente. Comisia doreşte, din raţiuni legale, să se asigure de acest lucru. Aşteptarea mea este că nimeni nu este interesat să-şi ia în cârcă instalaţii vechi, spre sfârşitul vieţii lor şi care sunt legate de costuri mari de poluare. Tehnologia în sine nu are viitor. Viitorul cărbunelui se numără în câţiva ani de acum încolo. Aceasta pentru că taxele de poluare sunt din ce în ce mai mari în Europa, care vrea să reducă poluarea, iar cărbunele nu mai este viabil din punct de vedere economic. Deci nu cred că vor fi investitori care îşi doresc să preia instalaţii pe cărbune. În schimb, cred că putem să reuşim să găsim investitori în instalaţii noi, pe gaze”, a continuat oficialul Consiliului Concurenţei.

El a susţinut că autorităţile române vor căuta soluţii în următoarea perioadă pentru a îmbunătăţi planul de restructurare.

„Comisia nu este încă în faza în care să poată să aprobe acest plan. Trebuie să fie parcursă această perioadă de consultare publică, ce spun terţii, şi să epuizăm posibilitatea apariţiei unor investitori care să preia active din Oltenia. Această etapă de consultare publică ar trebui să dureze o lună-două. Între timp vom purta discuţii cu ministerul şi cu compania să vedem cum putem îmbunătăţi planul şi cum putem să atragem resurse non-publice, care trebuie să fie surse certe”, a susţinut Chiriţoiu pentru AGERPRES.

România a notificat un ajutor de restructurare în valoare de 1,33 miliarde de euro, care constă într-un ajutor pentru salvare în valoare de 0,25 miliarde de euro deja acordat, un împrumut suplimentar garantat de stat de 0,31 miliarde de euro şi o subvenţie de stat în valoare de 0,77 miliarde de euro. În plus, se doreşte obţinerea unui ajutor de stat suplimentar în valoare de 711 milioane de euro din Fondul pentru Modernizare.

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Control la un depozit de material lemnos. S-a lăsat cu amendă

Postat acum

on

De către

Polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu lucrători din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Novaci, reprezentanți ai Gărzii Forestiere Râmnicu-Vâlcea și reprezentanți din cadrul Direcției Silvice Gorj, au acționat pe raza comunei Polovragi, pentru a preveni și combate faptele ilicite în domeniul silvic. Cu această ocazie, polițiștii au efectuat un control la un depozit de material lemnos, situat pe raza comunei Polovragi, unde se desfășoară activități de depozitare/prelucrare și comercializare a materialului lemnos.

În urma controlului, polițiștii au constatat diferențe între volumul faptic și cel din aplicația SUMAL și au dispus sancționarea contravențională a agentului economic, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu amendă în valoare de 5.000 lei, fiind totodată confiscată valoric cantitatea de peste 9 mc cherestea rășinoase, în valoare de aproximativ 6.000 lei.

 

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

24 de angajați ai SJU, depistați cu COVID

Postat acum

on

De către

La data de 21.10.2021, situația pacienților suspecți sau confirmați cu noul  COVID-19 (conform raportării serviciului SPIAAM de la ora 08:00) este după cum urmează:

Clădirea SJU Târgu-Jiu situată pe strada A.I. Cuza (Pasarelă):

75 pacienți confirmați la Secția Boli Infecțioase (nr. total de paturi avizate de
Direcția de Sănătate Publică Gorj: 75). Dintre pacienții internați, 64 sunt
nevaccinați.
18 pacienți confirmați la nivelul compartimentului de Terapie Intensivă (nr.
total de paturi avizate de DSP Gorj: 16).Toți pacienții sunt nevaccinați.
Clădirea SJU Târgu-Jiu situată pe strada Tudor Vladimirescu:
5 pacienți suspecți (nr. total de paturi avizate de DSP Gorj: 15)
3 pacienți pozitivi pe secția de Terapie Intensivă (nr. total de paturi avizate de DSP Gorj – 4, dintre care unul cu ventilator și 3 cu oxigenator) Clădirea SJU Târgu-Jiu situată pe strada Progresului (Spital 700):
12 pacienți suspecți (nr. total de paturi avizate de DSP Gorj: 25)
5 pacienți pozitivi Covid-19 și un pacient suspect COVID-19 pe secția de Terapie Intensivă (nr. total de paturi avizate de DSP Gorj: 5, dintre care cu ventilator 4).
Situația personalului angajat la SJU Târgu-Jiu, infectat cu SARS CoV-2:
24 angajați depistați pozitiv în ultimele 14 zile. Menționăm dintre aceștia, 11 sunt nevaccinați. Doi angajați, unul vaccinat și celălalt nevaccinat, se află internați
la SJU, iar restul angajaților prezintă forme ușoare ale bolii și se tratează la domiciliu.
Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Tâlhărită de fostul concubin pe stradă. I-a luat telefonul și cheile mașinii

Postat acum

on

De către

Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Motru au fost sesizaţi prin apelul 112 de către o femeie de 48 de ani, din comuna Samarinești, cu privire la faptul că fiica sa de 29 de ani, din comuna Broșteni, județul Mehedinți, a avut un conflict cu fostul concubin.

Din verificările efectuate de polițiști a reieșit faptul că în dimineața zilei de ieri, un bărbat de 33 de ani, din comuna Văgiulești, în timp ce se afla pe strada Minerului, din municipiul Motru, ar fi exercitat acte de violență asupra concubinei sale, pe fondul unor nemulțumiri legate de programul de vizită pentru cei doi minori pe care îi au împreună.

De asemenea, în timpul conflictului, bărbatul i-ar fi smuls din mână un telefon mobil și cheile de la mașină.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie, iar în continuarea cercetărilor, polițiștii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore față de bărbat, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj.

Totodată, a fost întocmit formularul de evaluare a riscului, fiind emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbat.

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR