Connect with us

ACTUALITATE

Comisia Europeană a REFUZAT planul de restructurare în cazul Complexului Energetic Oltenia

Postat acum

on

Comisia Europeană a refuzat planul de restructurare propus de Guvernul Florin Cîțu în cazul Complexului Energetic Oltenia. Investigaţia derulată de Comisia Europeană referitoare la planul de restructurare a CEO va mai dura câteva luni. Cu toate acestea, statul român va ajuta compania să achiziţioneze certificatele de emisii până la sfârșitul lunii aprilie fără penalităţi, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Acesta a fost luni şi marţi la Bruxelles, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru a discuta cu oficialii europeni pe marginea planului de restructurare a producătorului de energie pe cărbune, în contexul în care CE a deschis o investigaţie aprofundată la începutul lunii februarie.

„A fost o întâlnire de parcurs, nu suntem în etapa în care primim aprobarea finală a Comisiei pentru programele de restructurare. Comisia a spus că, într-adevăr, sunt progrese faţă de planul inţial, dar nu suntem încă la varianta finală a planului. La capitolul progrese putem include faptul că încercăm să atragem şi investitori terţi, de exemplu există interes din partea băncilor, dar ne uităm să aducem şi alte companii care să investească alături de Oltenia în noile capacităţi pe gaz şi panouri fotovoltaice. Deci planul e mai credibil aşa, pentru că arată că există surse de finanţare pentru partea care nu revine statului”, a precizat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, Complexul Oltenia trebuie să dovedească faptul că sunt garantate fondurile care vor reprezenta contribuţia companiei, care să fie cel puţin 50% din costurile programului de restructurare.

„De asemenea, va trebui să arătăm şi că nu există interes din partea unor terţi investitori să preia activele companiei, instalaţiile existente. Comisia doreşte, din raţiuni legale, să se asigure de acest lucru. Aşteptarea mea este că nimeni nu este interesat să-şi ia în cârcă instalaţii vechi, spre sfârşitul vieţii lor şi care sunt legate de costuri mari de poluare. Tehnologia în sine nu are viitor. Viitorul cărbunelui se numără în câţiva ani de acum încolo. Aceasta pentru că taxele de poluare sunt din ce în ce mai mari în Europa, care vrea să reducă poluarea, iar cărbunele nu mai este viabil din punct de vedere economic. Deci nu cred că vor fi investitori care îşi doresc să preia instalaţii pe cărbune. În schimb, cred că putem să reuşim să găsim investitori în instalaţii noi, pe gaze”, a continuat oficialul Consiliului Concurenţei.

El a susţinut că autorităţile române vor căuta soluţii în următoarea perioadă pentru a îmbunătăţi planul de restructurare.

„Comisia nu este încă în faza în care să poată să aprobe acest plan. Trebuie să fie parcursă această perioadă de consultare publică, ce spun terţii, şi să epuizăm posibilitatea apariţiei unor investitori care să preia active din Oltenia. Această etapă de consultare publică ar trebui să dureze o lună-două. Între timp vom purta discuţii cu ministerul şi cu compania să vedem cum putem îmbunătăţi planul şi cum putem să atragem resurse non-publice, care trebuie să fie surse certe”, a susţinut Chiriţoiu pentru AGERPRES.

România a notificat un ajutor de restructurare în valoare de 1,33 miliarde de euro, care constă într-un ajutor pentru salvare în valoare de 0,25 miliarde de euro deja acordat, un împrumut suplimentar garantat de stat de 0,31 miliarde de euro şi o subvenţie de stat în valoare de 0,77 miliarde de euro. În plus, se doreşte obţinerea unui ajutor de stat suplimentar în valoare de 711 milioane de euro din Fondul pentru Modernizare.

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Târg al meșterilor populari din toată țara, la Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

Meșteri populari din 10 județe ale țării și din Republica Moldova vor fi prezenți la Târgu Jiu, începând de săptămâna viitoare, la târgul ce se va desfășura în perioada 12 – 15 august. Aproximativ 20 de participanți vor ocupa căsuțele din lemn, de pe centrul orașului.  „De joi, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu, organizează ediţia din acest an a Târgului Meşterilor Populari din România. Dacă anul trecut creaţiile meşterilor din Curtea de Argeş, Dolj, Vâlcea şi Gorj au putut fi admirate doar online, nemaiexistând posibilitatea unei expuneri în faţa publicului din cauza pandemiei create de noul coronavirus, acum ne putem cumpăra ce ne dorim de la meşteri, direct din centrul municipiului Târgu Jiu. Şi poate cel mai important pentru unii dintre noi, mergem la aceste târguri nu doar să cumpărăm ceva deosebit, ci pentru a vorbi cu oamenii care încearcă să ducă tradiţia mai departe. Între 12-15 august, la căsuţele din centrul municipiului Târgu-Jiu găsim obiecte ce-şi au originea în vechea gospodărie ţărănească. Costume populare, ceramică, bijuterii, ţesături, preparate apicole, turtă dulce, sculpturi în lemn, lavandă, articole prelucrate din piele”, a anunțat, printr-un comunicat de presă, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Peste 400 de amenzi aplicate de polițiștii gorjeni șoferilor în doar 4 zile

Postat acum

on

De către

Polițiștii rutieri au desfășurat acțiuni pe raza întregului județ pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Cu ocazia activităţilor desfăşurate, polițiștii au avut în vedere identificarea şi sancţionarea participanţilor la traficul rutier, care, prin încălcarea normelor rutiere, creează riscuri pentru siguranţa tuturor categoriilor de participanţi la trafic. Un alt obiectiv al acțiunilor a fost conştientizarea opiniei publice asupra dinamicii și consecinţelor accidentelor rutiere. Polițiștii au utilizat autospeciale radar și aparate etilotest și drugtest pentru înregistrarea vitezei , respectiv depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

În cadrul acțiunilor au fost aplicate 425 de sancțiuni contravenționale, din care 378 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 Rep., privind circulația pe drumurile publice.

Au fost aplicate 114 sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 8 pentru conducere sub influența alcoolului și 10 pentru depășire interzisă.

Totodată, au fost reținute 77 permise de conducere, din care 50 pentru nerespectarea regimului legal de viteză și au fost retrase 22 de certificate de înmatriculare.

De asemenea, a fost luată măsura sancționării contravențională față de 19 bicicliști, 11 pietoni și 18 căruțași.

Având în vedere că nerespectarea regimului legal de viteza, indisciplina pietonilor și a bicicliștilor, precum și consumul de alcool sunt principalele cauze generatoare de accidente rutiere, astfel de acțiuni vor fi desfășurate și în perioada următoare.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Și-a amenințat soția la telefon și s-a ales cu dosar penal

Postat acum

on

De către

Și-a amenințat soția la telefon și s-a ales cu dosar penal. Este vorba despre un bărbat de 53 de ani din Baia de Fier.

Polițiști din cadrul Postului de Poliție Baia de Fier au fost sesizați de către o femeie de 55 de ani, din comuna Baia de Fier, cu privire la faptul că a fost amenințată cu acte de violență de către soțul său de 53 de ani, prin intermediul telefonului, fiindu-i provocată o stare de temere. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectual săvârşirii infracţiunii de amenințare, fiind emis și un ordin de protecție provizoriu față de bărbat. Totodată, în continuarea cercetărilor efectuate, polițiștii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore față de bărbat, acesta fiind introdus în arestul IPJ Gorj.

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR