COMUNITATE
Cel mai mare festival de mâncare tradițională are loc în Gorj

Asociația „Turism Oltenia de sub munte” în parteneriat cu Gal Parâng, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria Comunei Polovragi și Direcția Județeană pentru Cultură Gorj, organizează timp de două zile, Simpozionul „Bucătăria tradițională românească”, ediția I la Polovragi. Acest eveniment se adresează atât publicului care vrea să deguste preparatele tradiționale, cât și specialiștilor prezenți pentru a discuta despre preparatele locale din mai multe județe și despre dezvoltarea punctelor gastronomice. Scopul acestui simpozion, desfășurat pentru două zile, 8-9 iulie, în Poiana Mănăstirii Polovragi este deschiderea unui nou capitol în cultura gastronomică gorjeană.
Organizatorii și-au propus redescoperirea tradițiilor și aptitudinilor gastronomice, dar și punerea acestui simpozion pe harta gastronomică românească. Sunt așteptați la eveniment directorii Centrelor Județene de Cultură din Dolj, Olt și Vâlcea. „Ne-am propus la simpozion să discutăm despre gastronomia românească, despre preparatele care sunt din zona de sub munte, dar și care au rămas de-a lungul timpului rețetele tradiționale în județele invitate. Din comunele Baia de Fier, Polovragi, Alimpești, Bumbești Pițic, Crasna, Bengești Ciocadia, Novaci, Mușetești, Alunu, Slătioara și Vaideeni vin câte doi bucătari pentru a găti rețete locale. Prin acest eveniment se încearcă dezvoltarea puctelor gastronomice în zonă. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că își pot autoriza punctele gastronomice, dar și că sunt susținuți în demersurile lor de către autorități. Acest eveniment să se dezvolte turismul cultural și circuitul gastronomic în zonă.”, a declarat Dorin Teodorescu, președintele Asociației „Turism Oltenia de sub munte”.
În fața publicului, duminică, 9 iulie, vor fi gătite mâncăruri tradiționale în țăst, iar rețetele locale vor fi incluse într-o carte care va fi editată după acest Simpozion, de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Pompiliu Ciolacu, managerul CJCPCT Gorj, își dorește ca prima ediție a simpozionului „Bucătăria Tradițională Românească” să se bucure de atenția celor care vin la Polovragi, la acest sfârșit de săptămână. Gastronomia românească este un subiect amplu. Drept urmare, etnologul și-a propus să-l trateze în detaliu cu specificul fiecărui județ invitat. „Așadar puteți degusta rețete vechi, dar și să participați la dezbateri în cadrul acestui simpozion. Evenimentul se adresează atât publicului larg și curios, cât și specialiștilor”, spune managerul CJCPCT Gorj, Pompiliu Ciolacu. De asemenea, în Poiana Mănăstirii Polovragi turiștii au posibilitatea să îi vadă până pe 9 iulie la lucru și pe cei cinci sculptori veniți la ediția a VI-a a Taberei de Sculptură „Simboluri Dacice în arta lemnului din România”.
COMUNITATE
Prăpăd pe Zambilelor! Locatarii nu au apă de trei zile, copiii se spală la sticle

Nu este apă, deja de trei zile, pe strada Zambilelor din Târgu Jiu. Locatarii blocurilor din zonă sunt disperați că singurele surse de apă din zonă sunt doar niste cișmele stradale.
De aici iau apă pentru mâncare, de aici iau apă, în sticle, pentru spălat. Oamenii dau vina însă pe Aparegio pentru lipsa acestei utilități, considerând că societatea uită că au copii la școală.
COMUNITATE
Barul „La Academie”, amendat de DSV pe linia igienei

Barul „La Academie” din Motru a fost călcat de inspectorii sanitar veterinari. Aceștia au găsit în unitate probleme pe linia igienei, considerate de verificatori drept precară. Sancțiunea primită de unitate a fost cuprinsă între 2000-10.000 de lei. Societatea care deține barul nu are autorizație de funcționare de la primărie. Cu toate acestea a încasat din activități de alimentație publică în ultimele două luni aproape 300.000 de lei.
COMUNITATE
Publicul este invitat la o mare sărbătoare în Rânca

Festivalului de folk și poezie „Printre Nori” are loc în perioada 22 – 24 septembrie, la Rânca, în județul Gorj. Evenimentul a ajuns la a patra ediție. Participă artiști cunoscuți la nivel național, precum: Narcis Tran Korsar, Adrian Beznă, Mircea Vanca, Dan Vană și Daniel Cosma. Organizatori sunt: Eden, Cetina Rânca și Lupii Râncii.