CULTURĂ-MEDIA
Ce a primit de la zeci de artiști Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu

La „zidirea” Muzeului Național „Constantin Brâncuși” s-a pus o nouă piatră de temelie, poate dintre cele mai importante. A avut loc vernisajul a două expoziții ce cuprind lucrări de artă contemporană care constituie patrimoniul muzeului, toate lucrările fiind donate instituției de către valoroși artiști din toate colțurile țării și din județul Gorj.
Expoziția „Contemplare” cuprinde 20 de lucrări de artă, din care 10 sculpturi în lemn și piatră, semnate de artistul Grigore Patrichi-Smulți.
▪GRIGORE PATRICHI-SMULŢI s-a născut pe 3 august 1937, în Smulți, Galați și s-a stins pe 14 decembrie 2012, București.
A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucuresti, promotia 1966, la clasa profesorului Constantin Baraschi și a devenit membru al Uniunii Ariștilor Plastici din România în anul 1968.
Lucrările de înaltă ținută artistică au fost donate de către familia sculptorului, Muzeului Național „Constantin Brâncuși”.
„Suntem onorați și profund recunoscători familiei, în special doamnei Ioana Patrichi – soția artistului și fiului- Bogdan Patrichi, pentru că ne-au ales să găzduim o parte din spiritul artistului, la Tg-Jiu. Lucrările vor face parte dintr-o expoziție de bază a muzeului.
În aceeași măsură, suntem recunoscători tuturor celor peste 50 de artiști români care au donat lucrări muzeului nostru și s-au alăturat nouă pe acest drum, destul de anevoios, de a „zămisli” un muzeu Brâncuși la Târgu-Jiu.
Mulțumim curatorilor care au ajutat la conceperea și organizarea acestor expoziții, artiștii Zuzu Caratănase și Ovidiu Ionescu, profesori la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, respectiv Universitatea Națională de Arte București.
Mulțumim pentru cuvintele din deschiderea expozițiilor artistului Florin Gheorghiu – vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Târgu Jiu.
În egală măsură, vă mulțumim dumneavostră tuturor celor care participați la evenimentele organizate de noi, ne dăruiți timpul dumneavoastră, ne aduceți energia și motivația pentru a merge mai departe!”, conform Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.
CULTURĂ-MEDIA
Maia Morgenstern, spectacol de excepție la Târgu Jiu

Actrița Maia Morgenstern a susținut un spectacol de excepție pe svena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, din Târgu Jiu. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor „Elvira Godeanu”. Maia Morgenstern a prezentat spectacolul de muzică și poezie „Cioburi de oglindă”.
„Mulțumim, Târgu Jiu! Mulțumim, dragi colegi! O echipă formidabilă! Bravooo! Mulțumim pentru susținere, ajutor implicare! Adâncă reverență! TeatrulElviraGodeanu! 30 de ani! La mulți ani!
Colegii mei
Marius Calugarita
Mihai Pintenaru
Mihai Murariu
Corina Diana
Foto: Oana Monica Argentina Nae Lavro!”, a transmis marea actriță.
CULTURĂ-MEDIA
Operele lui Brâncusi au sosit la Muzeul de Artă din Timișoara

Expoziția cu lucrările Brâncuși va fi deschisă publicului pe 30 septembrie.
„L-am adus pe Brâncuși acasă!”, a anunțat președintele CJ Timiș, Alin Nica. Sunt 100 de lucrări care vor fi expuse la Muzeul de Artă, aduse din mari muzee ale lumii și din țară, a căror valoare de asigurare este de jumătate de miliard de euro.
„Deoarece acestea au valoare de tezaur, au fost transportate cu mașini speciale dotate cu sistem antișoc, sistem de ancorare și sistem de securitate complet închis și izolat, care nu poate fi accesat din cabină. Transportul a fost urmărit prin satelit cu indicarea locației exacte a mașinilor în orice moment.”, a anunțat Alin Nica.
De același nivel ridicat de securitate vor avea parte lucrările lui Brâncuși și în interiorul Muzeului de Artă, pe toată perioada în care vor fi expuse: 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.„Consiliul Județean Timiș a investit în sistemul de supraveghere și control acces. Expoziția «Brâncuși: surse românești și perspective universale» reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele sau Capul de copil, dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute.”, a mai spus președintele CJ Timiș.
CULTURĂ-MEDIA
Expoziție in memoriam dedicată caricaturistului gorjean Aurelian Șuță

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează vineri, 22 septembrie, de la ora 17,00, vernisajul expoziției „Ultimul gram de suflet”, expoziție de grafică – in memoriam – Aurelian Iulius Șuță (ȘAI). Curatorul expoziției este artistul Florin Preda Dochinoiu. Totodată, va fi lansat volumul „Poeme desenate” semnat de scriitorul Alex Gregora. Cartea este ilustrată cu lucrări semnate ȘAI. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Asociației Internaționale a Polițiștilor și în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”.
Aurelian Iulius Șuță ȘAI (1965 – 2020), licențiat în Arte Vizuale al Universității de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte Vizuale și Design a fost membru al Uniunii Artiștilor Plasticii, Filiala Craiova și polițist în cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Gorj. A avut o prestigioasă carieră artistică națională și internațională.