Connect with us

ACTUALITATE

Cazuri de fraudă sesizate polițiștilor. Recomandări ale oamenilor legii

Postat acum

on

0 Shares

Polițiștii gorjeni au primit în perioada 1 ianuarie – 18 februarie 15 sesizări cu privire la săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și o sesizare cu privire la săvârșirii infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic.

Pentru a nu fi victimele unor astfel de infracțiuni, polițiștii recomandă:

La plăţile online, introduceţi dumneavoastră adresa site-ului pe care intenţionaţi să efectuaţi plata şi nu daţi click pe linkuri primite pe mail. În unele situaţii, aceste linkuri vă pot direcţiona către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianţilor.
Înainte de a efectua tranzacţii online, verificaţi cât mai amănunţit produsul şi legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.

Atenţie la tranzacţiile în care sunt implicate persoane din alte ţări, întrucât politicile de returnare a bunului sau banilor şi de garanţie sunt mai complicate! Înainte de cumpărare, trebuie determinate taxele de transport.

Dacă este utilizat un serviciu de tip „escrow”, trebuie verificat dacă site-ul şi compania sunt legitime. Dacă vorbim de un site de licitaţii, este recomandat să se verifice istoricul vânzătorului şi feed-backul oferit acestuia de către alţi cumpărători.

Fiţi atenţi şi când se solicita efectuarea plăţii în străinătate, prin serviciile de transfer rapid de bani sau prin transfer bancar. Dacă se cere transferul către o persoană fizică şi nu de o firmă, este un alt semn de îndoială.

Înainte de a introduce datele cardului bancar, asiguraţi-vă că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lăcăţel care vă indica faptul că site-ul este securizat, iar adresa lui va începe cu HTTPS.

Este important ca cei care efectuează plăţi online să deţină un sistem de operare şi un antivirus actualizat, iar firewall-ul să fie activat.
Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar, precum şi alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.

Nu deschideţi ataşamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conţine viruşi sau programe de tip malware!

Parolele la conturile existente de email ar trebui schimbate în mod regulat, acestea fiind de preferat să conţină minimum 8 caractere, cifre şi litere, caractere mari şi mici.

În situaţia în care primiţi mail-uri prin care vi se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare sau pentru diferite scopuri, nu daţi curs acestor invitaţii! Banca nu vă va solicita niciodată prin mail aceste date. Daca veţi da click pe linkul din email, veţi fi, cel mai probabil, direcţionaţi către un site de tip phishing, care imita site-ul real al băncii unde vi se va cere să introduceţi datele cardului. În cazul plăţilor online, vi se vor solicita, de către comercianţi, numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV şi data expirării.

Daca vi se cer şi alte informaţii, cum ar fi codul PIN, nu introduceţi acesta date şi părăsiţi site-ul!

Când folosiţi cardul bancar la ATM sau POS, trebuie verificat dacă ATM-ul nu prezintă modificări sau dacă nu au fost montate dispozitive la fanta de introducere a cardului bancar!

În momentul introducerii codului PIN, acoperiţi cu mâna tastele, pentru a nu putea fi văzut codul de către persoane aflate în apropiere sau înregistrat de camere video instalate artizanal pe bancomat.PIN-ul trebuie memorat. Nu setaţi drept PIN un cod uşor de ghicit, cum ar fi 0000 sau 1234 ori data naşterii.

Nu împrumutaţi cardul bancar altor persoane!

Dacă suspectaţi un caz de frauda sau cardul a fost pierdut ori furat, contactaţi imediat banca pentru blocarea cardului şi sesizați organele de poliție.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

ACTUALITATE

Nopți reci de primăvară. Cum să protejați plantele de îngheț

Postat acum

on

De către

După câteva săptămâni de căldură, înghețurile nocturne amenință din nou teritoriul țării noastre. Aflați cum să protejați plantele din grădină sau de pe balcon de îngheț.

La începutul sezonului de vegetație, valurile de frig bruște pot afecta semnificativ creșterea unor plante sau pot duce chiar la uscare acestora. Mai ales lăstarii tineri, răsadurile și florile delicate pot fi ușor deteriorate de frig. Vestea bună e că protecția plantelor sensibile din grădină sau de pe balcon nu este neapărat costisitoare și nici nu necesită prea mult timp.

Mutați plantele de ghiveci în interior sau într-un loc adăpostit

Una dintre cele mai eficiente metode de a vă proteja plantele aflate în ghivece de îngheț este să le aduceți în interior în timpul nopților reci. Plantele din ghivece sunt mai sensibile la temperaturile negative, deoarece nu beneficiază de efectele izolatoare ale pământului.

Aducerea lor în interior le va proteja, dar țineți cont de faptul că dacă le puneți într-un loc prea cald, planta poate suferi un șoc – un garaj, un șopron sau un subsol sunt opțiuni mai bune. Dacă e vorba doar de un îngheț ușor, e suficient să mutați ghivecele sub streașină, aproape de pereții casei.

Udați plantele după-amiaza

Păstrarea solului umed poate ajuta la protejarea plantelor de frig. Acest lucru se datorează faptului că solul umed reține mai multă căldură, pe care o va elibera treptat pe parcursul nopții.

Acoperiți plantele sensibile în timpul nopții

Plantele din grădină pot fi protejate destul de ușor prin acoperirea lor cu un material termoizolant. Ideale sunt foliile speciale anti-îngheț, disponibile în magazinele de bricolaj și grădinărit, dar în lipsa acestora puteți folosi pânze din material textil sau cearșafuri și pături vechi.

Asigurați-vă că ați montat țăruși în jurul zonei pe care doriți să o acoperiți și folosiți-i pentru a forma o structură asemănătoare unui cort. Nu vreți ca plantele să fie strivite!

Pentru plantele individuale și cele în ghiveci care nu pot fi aduse în interior, puteți folosi cutii de carton, pungi vechi de hârtie, borcane, sticle din plastic sau chiar găleți și coșuri de rufe, în funcție de dimensiunea plantei.

Acoperirile de protecție împotriva înghețului trebuie îndepărtate imediat ce temperaturile depășesc 5 grade dimineața.

Protecția pomilor sau a plantațiilor de viță-de-vie este mai dificilă, dar nu imposibilă. În acest caz, se pot utiliza aspersoare, care vor acoperi florile pomilor cu o peliculă subțire de gheață, sau instalații generatoare de căldură sau fum, care mențin temperaturile mai ridicate.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Dosar penal după accidentul mortal, în care un bărbat a murit strivit de copac

Postat acum

on

De către

Polițiștii din cadrul Poliţiei Oraşului Bumbeşti-Jiu au fost sesizati prin apelul 112, de administratorul unei societăți comerciale, cu sediul în comuna Runcu, sat Dobrița, cu privire la faptul că solicită o ambulanță, pentru o persoană de sex masculin, care a fost lovită de un copac, în cădere, pe raza comunei Schela, sat Sîmbotin, județul Gorj.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, stabilind faptul că un bărbat de 38 de ani, din comuna Runcu, sat Dobrița, angajat al societății comerciale, în timp ce efectua activități de expolatare a masei lemnoase, în punctul Vîrjoaia, aparținând Ocolului Silvic Runcu, din neatenție a fost prins de un copac în cădere, provocându-i leziuni la nivelul capului.

La fața locului s-a prezentat un echipaj medical din cadrul Spitalului Orășenesc Bumbești-Jiu și un echipaj SMURD, care au efectuat măsuri de resuscitare, însă fără succes, fiind declarat decesul bărbatului.

Au fost informati reprezentanții I.T.M. Gorj, care s-au prezentat la fața locului pentru a dispune măsuri în consecinţă, potrivit competenţei, urmând a stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii accidentului de muncă.

Persoana în cauză a fost transportată la SML Gorj în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzelor decesului.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă și de ucidere din culpă.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Clubul Gilortul organizează o acțiune caritabilă

Postat acum

on

De către

Clubul Gilortul  a anunțat că organizează o acțiune caritabilă, de strângere de fonduri, pentru familia lui Tiberiu Grămadă.

,,CS Gilortul organizează o acțiune caritabilă de strângere de fonduri pentru sprijinirea tatălui lui Tiberiu Grămadă, care trece printr-o dramă. Acesta suferă de o boală cruntă și este înternat la un spital din Cluj-Napoca. Tiberiu este portar la echipa secundă a clubului nostru și este foarte afectat de ceea ce i se întâmplă tatălui său.
Toate persoanele care doresc și își permit, pot face un gest de omenie prin donarea oricărei sume de bani în urnele ce vor fi amplasate la Stadionul Cristinel Răducan cu ocazia partidei dintre Gilortul 2 și Minerul Mătăsari, care contează pentru etapa 19, Liga 4 Gorj, meci ce se va disputa duminică, 14 aprilie 2024, începând cu ora 16:00. Vă mulțumim!”, au comunicat reprezentanții Clubului.

Continuă să citeşti