CULTURĂ-MEDIA
Atelier experimental cu elevi în cadrul unei expoziții de artă de la Târgu Jiu
Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează, în data de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale, ora 18:00, vernisajul expoziției „Semn.Simbol.Semnificație” ce cuprinde lucrări ale artistei Anca Pașa-Deaconu, într-o expunere reconfigurată, ca parte a proiectului „12”, ce a debutat la Târgu Jiu. Totodată, artista va introduce în proiect noțiunea de workshop experimental în care va implica publicul.
Lucrările artistei sunt inspirate de operele încărcate de semnificații simbolice ale lui Constantin Brâncuși, iar prima expoziție din acest ciclu a fost găzduită, în anul 2022, de muzeul din Târgu Jiu.
Expoziția itinerată revine la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, locul de unde a plecat, pentru a marca Ziua Culturii Naționale, într-o prezentare reconfigurată. Curatorul expoziției este artistul plastic Zuzu Caratanase, profesor univ. la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași, iar critic de artă dr. Eduard Andrei-cercetător științific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.
Pe lângă noile lucrări de grafică realizate de Anca Pașa Deaconu și prezentate acum în premieră, noutatea pe care o aduce actuala expoziție de la Târgu Jiu este dimensiunea de workshop experimental, prin care artista și-a propus să implice interactiv publicul, comunitatea artistică locală. Mai exact, ea va oferi unui număr de 12 elevi de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” și de la Palatul Copiilor din oraș câte o coală de hârtie pe care este desenat un cerc, folosind combinații de alb, negru și auriu (pentru fundal și, respectiv, elementul figurat), inspirată fiind de „Păsările” lui Brâncuși. Fiecare coală reprezintă o provocare, un nou început. Elevii vor fi invitați să completeze desenul, conform propriei imaginații și prin raportare personală la opera lui Brâncuși. Cele 12 lucrări astfel realizate vor fi apoi asamblate într-o carte-obiect, pe care artista o va prezenta în viitoarele sale expoziții, ca rezultat al acestui workshop experimental, integrat într-o serie de obiecte pe care le va crea. Cu fiecare nouă expoziție, cu fiecare nou workshop, cărții i se vor adăuga câte 12 pagini.
CULTURĂ-MEDIA
Expoziție Gheorghe Pogan „Grădinile geometricului”, la Târgu Jiu
Muzeul Național ‘Constantin Brâncuși’ din Târgu Jiu organizează, miercuri 15 ianuarie la ora 17,00, cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, vernisajul expoziției ‘Grădinile geometricului’ a pictorului Gheorghe POGAN.
Curatorul expoziției este ZuZu Caratănase, iar coordonatori de proiect sunt: Denisa Șuță – manager Muzeul Național ‘Constantin Brâncuși’ și artistul Ovidiu Ionescu. Gheorghe Pogan: ‘Sunt un risipitor curios, gata să renunțe la o rețetă verificată pentru a cerceta cât de departe pot fi împinse limitele picturii și cum ar putea arăta urmă vizibilă a viitorului. Sunt un risipitor care se sprijină pe înțelepciunea ideilor în așteptare.’
,,Pentru Muzeul Național ‘Constantin Brâncuși’ din Târgu Jiu este o bucurie și o onoare să găzduiască expoziția marelui artist Gheorghe Pogan, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Așteptăm toți târgujienii și nu numai să participe la vernisajul expoziției, care este una cu lucrări de pictură, special pictură abstractă, aparținând marelui artist, care este absolvent al Facultății de Arte de la Cluj. La Muzeul Național ‘Constantin Brâncuși’ au fost mai puțini artiști care provin de la școala clujeană, probabil vreo 3-4, cei mai mulți sunt absolvenți ai facultăților de arte de la București și Iași. Gheorghe Pogan este considerat a fi unul dintre cei mai valoroși pictori din România”, a transmis, managerul Muzeului Național ‘Constantin Brâncuși’, Denisa Șuță.
CULTURĂ-MEDIA
Noi expoziții la Târgu-Jiu
Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu invită publicul să participe, începând cu data de 22 noiembrie, de la ora 18:00, la un dublu eveniment expozițional.
,,Cosmin Perța, scriitor, nume de referință pentru literatura contemporană românească, cunoscut și pentru o serie de proiecte artistice interdisciplinare la intersecția dintre literatură și arte vizuale, propune două instalații cu caracter imersiv: audio (sound –design & poezie) și un video-poem.
Eugen Vuțescu, poet și artist, prezintă o instalație vizuală complexă: pictură și obiect de tip ready-made asistat. Expozițiile semnate de cei doi pot fi vizitate, în spațiile muzeului, până pe data de 5 decembrie 2024.
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, este o experiență imersivǎ care explorează ideea de trecere, transformare, evoluție și decadență, tradiție și ștergere a ei, memorie și uitare prin intermediul istoriei poetice a unei familii. Revoltă, neputință și evoluție, doar pentru a perpetua ceva ce depășește orice cadru biologic sau cultural: capacitatea umană de a visa și de a proiecta viitoruri posibile.
Voices of war este o instalație audio imersivă care încearcă să redea sonor și afectiv regimul de teroare pe care îl suportă cetățenii obișnuiți ai Ucrainei, confruntați cu bombardamente și stare de asediu continuă. Instalația este compusă din editarea și colarea mai multor înregistrări autentice din timpul bombardamentelor asupra orașului ucrainean Zaporojie, realizate de muzicianul și artistul ucrainean Denys Vasyliev. Acestora le-au fost adăugate voci, dar sunetele nu au fost stilizate și nici nu au fost adăugate alte efecte, mizând pe o abordare cât mai naturală a sunetelor războiului.
FRAGIL a fost gândită din perspectiva unei instalații vizuale care combină mediul clasic al picturii cu o serie de instalații de tip ready-made asistat pentru a crea un tip de conexiune profundă între cele două medii. Lucrările propun un exercițiu senzorial de cercetare a ”insuportabilei fragilități” a corpurilor și a obiectelor, concept formulat vizual la intersecția diferitelor materiale de lucru mai mult sau mai puțin durabile: pictură, fotografie, obiecte, ciment.
COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureș) este un eseist, poet și prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universitǎții „BabeșBolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile de literaturǎ la Universitatea din București cu un masterat în literatura contemporanǎ, mai apoi obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantasticǎ europeanǎ. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. De-a lungul timpului a obținut unele dintre cele mai importante premii literare românești. Fragmente din opera sa poeticǎ au fost traduse în 14 limbi, iar cel mai recent roman al sǎu este în curs de traducere integralǎ în patru țǎri. A lucrat timp de 8 ani în presa culturalǎ din Cluj și Bucureçti, iar în ultimii 10 ani a înființat și a condus unele dintre cele mai apreciate și premiate colecții de literaturǎ contemporanǎ la editurile Tracus Arte și Editura Paralela 45.
EUGEN VUȚESCU (n. 1982, București) a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Este medic, poet și artist vizual. Ca artist vizual a lucrat în diverse medii: fotografie, pictură, ilustrație de carte, instalații” , au transmis reprezentanții Muzeului Constantin Brâncuși.
CULTURĂ-MEDIA
,,Citadele Culturale”, un real succes
Proiectul „Citadele Culturale”, care propune spectacole sincretice în spații deosebite, a ajuns și în județul Gorj. Este cel de-al 27-lea județ care aderă la această inițiativă.
Astfel, Cula Glogoveanu, din comuna Glogova a găzduit la începutul acestei săptămâni un spectacol în care arta plastică, muzica, poezia și publicistica s-au îmbinat într-un moment cultural memorabil.
Chitaristul Tudor Niculescu Mizil a susținut un recital, iar cei prezenți au putut admira lucările de artă plastică ale unuia dintre cei mai spectaculoși și profunzi pictori gorjeni – Florin Preda Dochinoiu. În cadrul evenimentului au fost prezentate și două cărți: „Versuri dintr-un jurnal în amurg” de Nicolae Dragoș, volum care conține ilustrații semnate de artistul vizual expozant și „Policromii” semnată de Sebastian Crăciun. Primarul Gheorghe Alpredi a fost alături de oamenii de cultură prezenți la Cula Glogovenilor.
You must be logged in to post a comment Login