Connect with us

ȘTIRI NAȚIONALE

Anunț important pentru șoferi! Vizează permisul auto

Postat acum

on

0 Shares

Codul Rutier a fost modificat pe 17 februarie 2023, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România.

Una dintre cele mai importante modificări se referă la posibilitatea pe care poliţiştii rutieri o au acum de a retrage permisul de conducere al unui şofer „până la ora 08.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”.

Astfel, retragerea permisului de conducere poate fi dispusă de poliţist în cazul în care acesta are probe sau indicii temeinice că un şofer a consumat alcool sau substanţe interzise, iar acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive.

Noile reguli prevăd faptul că titularul permisului de conducere va primi o dovadă înlocuitoare, însă fără drept de circulaţie, notează avocatnet.ro.

De asemenea, modificările vizează definirea acţiunii de retragere a permisului de conducere care, potrivit legii, este o măsură de reţinere a carnetului de şoferi, precum şi interzicerea dreptului de a conduce autovehicule.

Dispoziţia de retragere a permisului de conducere va fi înmânată de poliţistul rutier şi va cuprinde data, ora şi locul unde a fost încheiată, precum şi datele poliţistului. Totodată, documentul va conţine şi datele de identificare ale şoferului, perioada retragerii şi motivul.

Permisul de conducere retras va fi ţinut la serviciul poliţiei rutiere de pe teritoriul căruia a fost constatată contravenţia, chiar dacă titularul are domiciliul în alt judeţ, până la restituire, anulare sau alte dispoziţii.

O altă modificare extrem de importantă este şi aceea că, de acum înainte nu doar poliţiştii rutieri pot efectua verificări în evidenţa permiselor de conducere, ci şi poliţiştii de frontieră. (Sursa: Antena 3 CNN)

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Legea „fugarilor”, dezbătută astăzi de CCR

Postat acum

on

De către

CCR va dezbate astăzi sesizarea ÎCCJ privind Legea ”fugarilor”, lege care a adoptată în plenul Camerei Deputaților, în data de 29 noiembrie 2023.

Sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu Legea ”fugarilor” urmează să fie dezbătută, astăzi, de Curtea Constituţională a României (CCR).

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis la finalul anului trecut, în urma convocării Secţiilor Unite, cu participarea a 88 de judecători, sesizarea CCR cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

În opinia Instanţei supreme, printre drepturile încălcate cetăţenilor prin această lege se află dreptul la un proces echitabil şi dreptul de libertate individuală.

”Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, în ceea ce priveşte Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte prevederile actului normativ indicat, în ansamblul său, Secţiile Unite apreciind că ar fi încălcate prevederile art. 1 alin. (5) privind principiul legalităţii, art. 21 alin. (3) din Constituţia României cu privire la dreptul la un proces echitabil coroborat cu prevederile art. 23 alin. (2) privind dreptul la libertate individuală, precum şi art. 15 alin. (1) şi (2) din Constituţie privitor la neretroactivitatea legii”, se arăta într-un comunicat al Instanţei supreme, scrie Agerpres.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 29 noiembrie 2023, proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei care prevede că persoanele condamnate definitiv, care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate, vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani.

”Evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Se consideră evadare: a) neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate; b) părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere; c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerariului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.

Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei”, prevede proiectul de lege.

Pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării, mai stipulează actul normativ.

Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România, Dragoş Săvulescu sau Cătălin Cherecheş sunt doar câteva nume de pe lista persoanelor condamnate definitiv în România, care au reuşit să plece din ţară pentru a scăpa de închisoare. Italia şi Grecia sunt ţările preferate de fugarii condamnaţi.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Accident mortal în Sibiu. Un bărbat de 29 de ani și un bebeluș și-au pierdut viața

Postat acum

on

De către

Un accident mortal a avut loc în noaptea trevută pe DN 14, la ieșirea din localitatea Copșa Mică spre Mediaș. Un bărbat de 29 de ani şi un bebeluș de 8 luni au murit, iar o tânără de 17 ani a fost grav rănită.

La fața locului au fost mobilizate trei echipaje SMURD dintre care unul cu medic, o autospecială de descarcerare una de stingere și două ambulanțe SAJ.

Echipele de intervenție au găsit trei victime – o tânără și un bebeluș încarcerați și un bărbat proiectat în afara autoturismului.

„S-a intervenit pentru extragerea tinerei în vârstă de 17 ani și a bebelușului în vârstă de 8 luni. Bebelușul era în stop cardio-respirator, astfel s-au aplicat manevre de resuscitare. Din nefericire micuțul nu a răspuns manevrelor, fiind declarat decedat. Tânăra de 17 ani a fost extrasă din mașina conștientă, aceasta având multiple traumatisme. A fost transportată la CPU a spitalului de pediatrie din Sibiu”, a transmis ISU Sibiu.

Bărbatul în vârstă de 29 de ani, proiectat în afara mașinii se afla și el în stop cardio respirator. Medicii au încercat să îl resusciteze, însă nu au reușit să îl salveze.

„Șoferul a pierdut controlul direcţiei de deplasare, a lovit un cap de pod de pe partea stângă a sensului de mers şi s-a răsturnat”, a transmis Poliţia Sibiu.

În cauză, se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, respectiv vătămare corporală din culpă.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Patronul Untold, acuzat că a făcut sex cu minori

Postat acum

on

De către

Patronul UNTOLD, Bogdan Buta, este acuzat că a abuzat sexual doi minori. Informațiile au apărut prin intermediul publicației online ziar de cluj. Milionarul infirmă toate informațiile apărute în presă, însă poliția a deschis un dosar în acest caz.

Polițiștii din Cluj au deschis o anchetă după ce unul dintre fondatorii Untold, Bogdan Buta, a fost acuzat în presă că ar fi întreținut raporturi sexuale cu doi minori, în anul 2021. Polițiștii precizează că nu au fost primite sesizări sau plângeri penale care să vizeze aceste informații și că desfășoară toate activităţile care se impun în vederea clarificării acestui caz.

Milionarul infirmă toate informațiile apărute în presă și susține că scenariul este unul SF, iar în spatele s-ar afla mâna unor șantajiști.

Bogdan Buta susține că nu va „coborî în această mocirlă”, ci va apela la justiție ca singura formă de interacțiune cu cei care au complotat împotriva lui.

„Adevărul este următorul și foarte simplu. Scenariul SF complotat și prezentat în material este doar rezultatul unor minți bolnave, a unor șantajiști și infractori de cea mai joasă speță. Dacă cineva vrea să se coboare la nivelul acestei mizerii este alegerea fiecăruia. Eu nu voi coborî în această mocirlă, ci voi alege calea justiției ca singura formă de interacțiune cu acești infractori. Nu va mai exista nicio altă poziție sau interacțiune pe subiect, decât procese sau plângeri penale”, a declarat Bogdan Buta.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!