Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Ambulanța pentru Monumente, intervine la Gorj

Postat acum

on

0 Shares

Cula Crăsnaru se află în satul Groşerea, comuna Aninoasa și este una dintre numeroasele cule construite în acest județ ca ca fortăreţe în faţa jafurilor iniţiate de turci. Se află într-o stare avansată de degradare  Ambulanța Monumentelor – Oltenia Vest vrea însă să salveze acest monument cu o istorie specială și invită pe oricine dorește să contribuie la această acțiune.

Pentru a fi parte dintre salvatorii Culei Crăsnaru oricine poate dona suma de minim 10 euro, iar numele lui va fi inscripționat cu ajutorul unei mici dălți pe șița care va fi montată pe acoperiș.

Cula a fost construită de Cocoş Crăsnaru, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, și avea rol de veghe şi de apărare. De-a lungul timpului a suferit modificări: a fost incendiată de turci şi refăcută în anul 1801, de către Barbu Cocoş, fiul ctitorului, iar în 1898, a fost afectată de un puternic trăsnet. Există și o altă teorie privind construcția acestei cule. Arhitectul Iancu Atanasescu consideră că cel care a ridicat cula este Costache (Constantin) Săvoiu, zis Surcel, care i-a dăruit cula ca dotă fiicei lui, Elena, la căsătoria ei cu Achil Crăsnaru prin actul de dotă din anul 1796. După 1951, a fost naţionalizată, găzduind sediul Sfatului Popular, iar în 1966 a fost reabilitată de către Direcţia Monumentelor Istorice. Cula a fost retrocedată, în 2006, urmaşilor care au lăsat-o să se degradeze. În prezent, este abandonată, ultimul proprietar fiind decedat.

Cula din comuna Aninoasa are forma unui pătrat perfect, cu parter şi două etaje. Ultimul etaj are pe latura de sud un pridvor, iar pe laturile de est şi nord are un balcon. Pereţii sunt groşi şi prezintă nişte goluri de tragere pentru apărare. În prezent, cula este într-o avansată stare de degradare: şindrila de lemn şi coloanele care susţin cupola acoperişului sunt distruse, balconul s-a degradat din cauza intemperiilor naturii, uşile şi ferestrele au fost furate, iar tencuiala nu mai există.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

CULTURĂ-MEDIA

Pictura pe 415 mp, la Biserica Sfinții Arhangheli din Săulești, scoasă la licitație!

Postat acum

on

De către

Parohia Săulești, sat Său­lești, județul Gorj, Protopopiatul Târgu Cărbunești, organizează licitație în vederea adjudecării lucrărilor de pictură din nou, în tehnica al secco, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”-Săulești. Pictorii interesați pot trimite, până cel târziu la data de 16.03.2024, ofertele de execuție însoțite de CV-ul și portofoliul de lucrări ce vor fi analizate în ședința Consiliului parohial din data de 17.03.2024, de la ora 12:00. Suprafața de pictat este de 415 metri pătrați, iar parohia este de categoria a III-a. Cel care se ocupa de întreaga procedura este preotul paroh Adrian Nicolae Calotă

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Foto/Video: „Botezul viilor”, ediția cu numărul X, la Plopșoru! Gazdele manifestării, soții Liliana și Gabriel Nănuți

Postat acum

on

De către

„Botezul viilor”, manifestarea organizată la Plopșoru de familia lui Gabriel Nănuți, a ajuns, duminică, la a zecea ediție. Și de data aceasta, locul de desfășurare a evenimentului a fost la Deleni, la locuința cetățeanului Gabriel Nănuți.

„Fară să ne oblige nimeni, transformăm, an după an, cu tot mai multă înverșunare fiecare tradiție într-o sărbătoare laică”, a transmis organizatorul acestei manifestări.

De altfel, „Botezul viilor“ a avut loc la marginea unei plantații de viță de vie.

A urmat o petrecere câmpenească de la care nu au lipsit lăutarii, și bunătățile făcute la ceaun. „Această sărbătoare a început într-un grup de prieteni. Am zis să facem o petrecere în capul viei. De aici a pornit totul și pe an ce trece este tot mai frumoasă”, a transmis Gabriel Nănuți.

La eveniment a fost și echipa de la Asociația Uniunea Femeilor din Gorj. Invitați au fost cetățeni din sat și din alte localități vecine.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Show incendiar, exclusiv pentru sexul frumos! Flamingo Boys, pe 7 martie, în Clubul Caractere

Postat acum

on

De către

Clubul Caractere din Târgu Jiu, le-a pregătit o mare surpriză doamnelor și domnișoarelor din Târgu Jiu. Pe 7 martie, băieții lui Cornel Pasat vor încinge atmosfera în renumita locație din municipiu. Evenimentul este exclusiv pentru reprezentantele sexului frumos.

Potrivit anunțului făcut de club, participantele vor avea ocazia să se bucure de un spectacol de dans susținut de dansatori profesioniști! Prețul unui bilet este de 60 de lei.

„Renumiți pentru spectacolele ce-ți taie respirația, momente originale si pline de energie, cu trupuri incredibile si personalități uriașe, băieții de la FLAMINGO BOYS ne vor încânta simțurile cu un show vibrant! Să ne unim si să ne sărbătorim ziua ca între fete”, transmite Clubul Caractere.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!