CULTURĂ-MEDIA
Ai talent? Hai la Motru!

Eşti talentat? Ai o pasiune neobişnuită, o voce deosebită sau o pregătire sportivă bună? Eşti pasionat de dans, stand up comedy, teatru? Vrei să fii cunoscut în toată ţara? Vino mâine 12 iulie 2023 la Casa de Cultură (Multiculturală) din Parcul 19 octombrie 1981 (lângă Şcoala 1), la preselecţia pentru show-ul „Românii au talent” cu începere de la ora 10, şi pune-ţi talentul în valoare!
Acesta este anunțul organizatorilor preselecției Românii au talent care vin, mâine, la Motru! Sunt așteptați la preselecție nu doar gorjeni talentați ci și talente din judetul vecin Mehedinți.
CULTURĂ-MEDIA
Operele lui Brâncusi au sosit la Muzeul de Artă din Timișoara

Expoziția cu lucrările Brâncuși va fi deschisă publicului pe 30 septembrie.
„L-am adus pe Brâncuși acasă!”, a anunțat președintele CJ Timiș, Alin Nica. Sunt 100 de lucrări care vor fi expuse la Muzeul de Artă, aduse din mari muzee ale lumii și din țară, a căror valoare de asigurare este de jumătate de miliard de euro.
„Deoarece acestea au valoare de tezaur, au fost transportate cu mașini speciale dotate cu sistem antișoc, sistem de ancorare și sistem de securitate complet închis și izolat, care nu poate fi accesat din cabină. Transportul a fost urmărit prin satelit cu indicarea locației exacte a mașinilor în orice moment.”, a anunțat Alin Nica.
De același nivel ridicat de securitate vor avea parte lucrările lui Brâncuși și în interiorul Muzeului de Artă, pe toată perioada în care vor fi expuse: 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.„Consiliul Județean Timiș a investit în sistemul de supraveghere și control acces. Expoziția «Brâncuși: surse românești și perspective universale» reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele sau Capul de copil, dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute.”, a mai spus președintele CJ Timiș.
CULTURĂ-MEDIA
Expoziție in memoriam dedicată caricaturistului gorjean Aurelian Șuță

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează vineri, 22 septembrie, de la ora 17,00, vernisajul expoziției „Ultimul gram de suflet”, expoziție de grafică – in memoriam – Aurelian Iulius Șuță (ȘAI). Curatorul expoziției este artistul Florin Preda Dochinoiu. Totodată, va fi lansat volumul „Poeme desenate” semnat de scriitorul Alex Gregora. Cartea este ilustrată cu lucrări semnate ȘAI. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Asociației Internaționale a Polițiștilor și în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”.
Aurelian Iulius Șuță ȘAI (1965 – 2020), licențiat în Arte Vizuale al Universității de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte Vizuale și Design a fost membru al Uniunii Artiștilor Plasticii, Filiala Craiova și polițist în cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Gorj. A avut o prestigioasă carieră artistică națională și internațională.
CULTURĂ-MEDIA
Muzeul Județean, la Festivalul de artă urbană cu lucrările artistului Rodica Popescu

Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu participă la ediția a XII-a a Festivalului de artă urbană Strada de C’Arte, care are loc în București, în perioada 21-24 septembrie 2023. Expoziția fotografică ”Rodica Popescu – Am plecat în căutarea mea” readuce în atenția publicului personalitatea captivantă și opera vizionară a artistei Rodica Popescu, Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, prin Muzeul de Artă Târgu Jiu, având în patrimoniu cea mai mare parte din opera acestei artiste. Expoziția cuprinde fotografii și detalii biografice și este deschisă publicului pe toată perioada festivalului de artă urbană. Colaborarea dintre cele două instituții a început în urmă cu un an când, în cadrul ediției a XI-a, muzeul gorjean a prezentat iubitorilor de cultură din București expoziția ”125 de ani de la nașterea pictorului Iosif Keber”.