SĂNĂTATE
317 gorjeni, depistați cu hepatită

Un număr de 317 persoane au fost depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C, în urma unei campanii de testare derulată în Gorj de către Institutul Clinic Fundeni din București. De precizat că 250 dintre infectați s-au prezentat deja la Centrul de Prevenție pentru diagnostic și tratament. În cadrul Campaniei de testare pentru hepatitele virale din programul LIVE(RO)2-SUD derulate în județul Gorj au fost testate 10.436 de persoane, dintre care 317 au avut rezultat pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C. Din totalul pacienților depistați pozitiv, 232 sunt infectați cu virusul hepatitic B (2,22% prevalență raportată la subiecții testați) și 85 sunt infectați cu virusul hepatitic C (0,81%). Un pacient a fost depistat cu ambele infecții, B+C. Cu o prevalență generală de 3,04% la infecțiile virale cu virusurile hepatitice B și C, județul Gorj este singurul din zona de acoperire a proiectului LIVE(RO)2-SUD cu o prevalență de peste trei procente. Persoanele depistate pozitiv nu își cunoșteau condiția și, prin urmare, puteau transmite virusul în comunitate fără voia lor.
Campania de testare din județul Gorj a fost lansată în luna martie 2023 și s-a încheiat în luna septembrie 2023, derulându-se prin intermediul celor 46 de cabinete de medicină de familie afiliate, sub coordonarea managerului de proiect Liliana Gheorghe, profesor de Gastroenterologie și Hepatologie la UMF Carol Davila București, Institutul Clinic Fundeni. În derularea campaniei a fost deosebit de important sprijinul autorităților publice locale și al Asociației Române Anti-Sida (ARAS), partener în cadrul proiectului. Dintre pacienții depistați, 250 au beneficiat de investigații medicale de specialitate și analize medicale în cadrul Centrului de Prevenție înființat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova sau în cadrul Caravanelor Medicale organizate în teritoriu.
Din cele 10.436 de persoane testate, 65% provin din medii vulnerabile, aproape 58% au domiciliul în mediul rural, iar 8% au diverse alte vulnerabilități sociale sau ocupaționale. În mediul urban au fost testate 4.403 de persoane, dintre care au fost depistate 100 (2,27% prevalență) având infecția cu virusul hepatitic B și 29 cu virusul hepatitic C (prevalență 0,66%). În mediul rural au fost testate 6.033 de persoane și depistate pozitiv 185, dintre care 132 cu virusul hepatitic B (prevalență 2,19%) și 56 cu virusul hepatitic C (prevalență 0,93%). De remarcat că pentru județul Gorj datele de prevalență generală, raportate la populația testată în acest proiect, evidențiază prezența mai mult decât dublă a virusului hepatitic B comparativ cu virusul hepatitic C.
Raportat la testările efectuate de către medicii de familie în acest județ, se observă că în rândul femeilor prevalența generală este de 2,96% (195 de persoane depistate pozitiv din 6.593 testate) și, de această dată, semnificativ mai mare în cazul infecției cu virusul B, respectiv 2,08%, (137 de persoane depistate pozitiv) față de 0,88% (58 persoane depistate pozitiv) în cazul infecției cu virus hepatitic C. În ceea ce privește bărbații, prevalența generală este de 3,17% (122 de pacienți depistați din 3.843 de persoane testate). Infecția cu virusul hepatitic B este mult mai crescută decât cea cu virusul hepatitic C, diferențele fiind semnificative. Astfel, au fost depistați 95 de pacienți având virusul hepatitic B (2,47%), față de numai 27 cu virusul hepatitic C (0,70%).
În ceea ce privește situația pe categorii de vârstă, în rândul populației active din segmentul 25-54 de ani infecția cu virusul hepatitic B este semnificativ mai frecventă decât în restul categoriilor de vârstă, chiar și cu un punct procentual comparativ cu prevalența în rândul persoanelor peste 54 de ani. În rândul populației active au fost depistate 150 de persoane cu virusul hepatitic B (2,98% prevalență) și 18 cu virusul hepatitic C (0,36%) din totalul celor 5.032 de persoane testate din această categorie de vârstă.
„În rândul populației peste 54 de ani, observăm un procent mai mic în cazul persoanelor infectate cu virusul B, respectiv 82 de persoane (prevalență 1,66%), dar o prevalență crescută în cazul hepatitei C, respectiv 66 persoane infectate cu virusul hepatitic C (prevalență 1,34%). Doar 476 de persoane din categoria de vârstă 18-25 de ani au fost testate, iar veștile sunt îmbucurătoare: nu a fost depistat niciun pacient cu virusul hepatitic B, acest lucru indicând un succes al campaniei naționale de imunizare prin administrarea vaccinului la naștere și a dozelor de rapel în primul an de viață începând cu anul 1995. Deși nu există imunizare împotriva virusului hepatitic C, o singură persoană cu vârsta sub 25 de ani a fost depistată pozitiv. Toate datele obținute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Național de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului), care are deja în evidență peste 320.000 de persoane testate în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST. Programul de screening este unul pilot, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Prin proiectul ”LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C”, care se apropie de final, a fost realizat screening populațional în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Programul de screening s-a derulat etapizat, în perioada 2021-2023, în toate cele douăsprezece județe aparținând celor doua regiuni de dezvoltare: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.”, potrivit unui comunicat.
SĂNĂTATE
O lună de reduceri la o cunoscută clinică medicală din Târgu Jiu

Luna decembrie vine cu reduceri la toate investigațiile RMN și RX din cadrul clinicii LIFE SCAN Târgu Jiu. Clinica oferă în perioada 01-31 decembrie investigații RMN de înaltă calitate, imagini precise, fără expunerea organismului pacientului la radiații, dar și investigații radiologice, interpretate de medici cu experiență vastă în domeniu, oferind o reducere de 15% în luna cadourilor.
„Pentru programări și relații suplimentare, apelați numerele de telefon:
0744 121 121,
0353 413 202
sau adresați-vă recepției din cadrul clinicii LIFE SCAN din Târgu Jiu, Str. G-ral Christian Tell, Nr. 9, vis-a-vis de Cofetăria Dacia.”, potrivit unui anunț.
SĂNĂTATE
Cum răspunde SJU Târgu Jiu la sesizarea Dr.Soare vizavi de lipsa examinărilor ecografice în urgență, începând de mâine

Doctorul chirurg Soare a avertizat, ieri, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu că lipsa examinărilor ecografice în urgență dar și a examinărilor radiologice, ce ar urma să fie făcute „la distanță”, vor afecta calitatea actului medical la SJU.
„Sunteți zdraveni la cap?!”
„Acum ceva timp, am auzit pe cineva spunând că SJU Târgu Jiu este la fel de periculos atât pentru pacienți cât și pentru doctori. Am fost extrem de indignat știind cât de mult se muncește în acest spital și mai ales în ce condiții dificile( care ni se tot spune ca sunt temporare). Ieri am înțeles cât de mult adevăr este în ceea ce am auzit atunci. Ieri am aflat ca începând de duminică, spitalul nu va mai asigura examinări echografice la pacienții prezentați în urgență, iar investigațiile radiologice vor fi efectuate la distanță …( adică fără medic radiolog de garda în spital). Asta este într-adevăr o situație periculoasă, atât pentru pacient cât și pentru medicul de garda( chirurg de exemplu)”, avertizează doctorul Claudiu Gabriel Soare.
Chirurgul readuce în atenție cazul cu gravida de la Tismana, pe fondul acestei situații ieșite din comun. „Oare cei care au luat această decizie realizează că se joacă cu viața pacienților. Asta în condițiile în care sunt medici radiologi care fac decât două gărzi pe lună, pentru a putea jongla între mai multe cabinete private. Puteți dormi liniștiți?- voi ăștia care prin deciziile proaste și total imorale și neprincipiale ați adus spitalul in această situație deplorabilă. Acum o lună în urmă ați sancționat un coleg pentru că nu a făcut o ecografie unei paciente cu eventrație în urgență iar acum ați anulat aceasta investigație în urgență din spital. Pai când ați fost corecți, atunci sau acum? Sunteți zdraveni la cap? Am fost astăzi să discut cu domniile lor: manager-concediu; director medical-concediu; jurist-concediu; purtător de cuvant-concediu. Cine rezolva problemele spitalului astăzi? Oare CJ știe situația asta, oare o acceptă? La acest moment spitalul este divizat in doua categorii de oameni: cei care sunt mutați în secții sau compartimente cu sporuri mari, cei care au voie să facă câte gărzi vor și când vor, cei care au venit in spital după ce au fost anunțați pe rețelele de socializare ca vor participa la concurs și îl vor câștiga, cei care pot sa stea in concedii fără plata și libere după bunul plac, etc dar și cei care nu au nici un drept decât obligații: să muncească și să tacă, să ducă spitalul în spate pentru a putea conducerea să ia decizii după bunul plac fără să fie răspunzători. Am ales încă o dată să nu tac pentru ca știu că de populația județului nu le pasă dar le pasă când oamenii află, și asta îi sperie(cât de cât)”, a completat medicul.
SJU Târgu Jiu: Medicii din UPU vor efectua ecografii abdominale!
Biroul de presă al SJU Târgu Jiu a răspuns celor postate de doctorul Soare astfel:
„Referitor la postarea din mediul online a domnului doctor Soare, menționăm că în cursul zilei 19.11.2023, când la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală din Spitalul Tudor Vladimirescu va fi gardă de teleradiologie, medicii din Unitatea de Primiri Urgențe, cu competențe în ecografie, vor efectua ecografii abdominale pacienților care vor necesita această investigație. De asemenea, pacienții vor putea beneficia, dacă va fi nevoie, și de investigații CT, investigație imagistică superioară ecografiei. Pe această cale, asigurăm pacienții de calitatea serviciilor medicale oferite de medicii din Unitatea de Primiri Urgențe, cât și de specialiștii în Radiologie și imagistică medicală”.
SĂNĂTATE
Medicul Bogdan Niculescu, la specializare în Belgia

Medicul gorjean Bogdan Niculescu, din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, se află la specializare în Belgia. Acesta a fost inclus într-o echipă care face operații cu tehnici noi la Spitalul Oost-Limburg din Genk, Belgia. Medicul ortoped Bogdan Niculescu se specializează alături de experți în chirurgia șoldului. Sunt abordate tehnici noi pentru endoprotezarea de șold-abord anterior.