Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

Pensionarea anticipată costa la doctorul Enache între 400 și 1000 de lei!

Postat acum

on

0 Shares

Enache Ion Alin, având calitatea de medic expert în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, cu atribuţii de examinare a persoanelor ce solicită acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate, analizare a înscrisurilor medicale depuse de aceste persoane, precum şi de eliberare a acestor decizii este principalul reținut în urmă descinderilor de ieri de la Policlinica Târgu Jiu. Alături de acesta a mai fost reținută Tatiana Adam medic oftalmolog, o asistentă medicală Mariana Tran și o femeie de serviciu de la SJU Târgu Jiu numita Iuliana Luca 

Cu privire la doctorul Enache se fac cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 alin 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal (75 de acte materiale) şi de spălare a banilor în formă continuată, faptă prevăzută de art. 49 alin. 1 lit a şi b din Legea nr. 129/2019, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

Mită de la 75 de persoane într-o lună 

Astfel, s-a reţinut de către procuror că în perioada 03.07.2023 – 08.08.2023, suspectul a primit cu titlu de mită de la 75 de persoane care solicitau emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală, sume de bani cuprinse între 400 şi 1000 lei introduse în plicuri şi apoi printre actele dosarelor cu înscrisuri medicale, precum şi alte produse.

Suspectul o folosea pe suspecta Iuliana Luca, femeie de serviciu în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu, ca intermediar pentru identificarea unor persoane dispuse să remită sume de bani cu titlu de mită şi era ajutat în activitatea infracţională şi de asistentă medicală, care la rândul său primea cu titul de mită bani şi bunuri de la solicitanţii deciziilor de pensionare.

S-a mai reţinut totodată că în perioada 2016 – 2022, medicul a conceput şi pus în aplicare o schemă infracţională de schimbare şi transfer de bunuri, de disimulare a provenienţei reale a sumelor de bani pe care le-a folosit pentru achiziţia a trei imobile tip apartament, de spălare a sumelor de bani obţinute din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, folosind membrii familiei sale, aceştia fiind oficial finanţatorii achiziţiilor a trei apartamente cumpărate de soţia suspectului Enache în anii 2017, 2018 şi 2022, familia suspectului plătind în total 240500 euro şi 230005 lei.

În perioada 2015 -2022 conturile familiei au fost alimentate din surse proprii (salarii, pensii, alocaţii, chirii, dobânzi) cu sumele de 951145 lei, 51564 euro şi 529 usd, acestea fiind folosite în mare parte pentru cheltuielile zilnice, pentru întreţinerea familiei.

Sute de mii de lei în cont! Poprire impusă de anchetatori

Soţia suspectului este casnică, nu a avut un serviciu în toată perioada analizată.

Din verificările efectuate a rezultat că suspectul E.I.A. a consumat prin cheltuieli curente pentru întreţinerea familiei toate sumele de bani primite cu titlu de drepturi salariale, dar a şi efectuat depuneri în numerar în conturile sale bancare în cuantum total de 150906 lei, pentru care nu au fost identificate documente justificative.

Procurorul a dispus în data de 10.01.2024 luarea unor măsuri asiguratorii, respectiv poprire pe contul suspectului E.I.A., până la concurenţa sumei de 150906 lei, precum şi sechestru asiguratoriu asupra a două imobile (apartamente, unul situat în municipiul Cluj şi unul în municipiul Bucureşti). Medicul a fost reţinut preventiv pentru 24 de ore începând cu data de 10.01.2024, orele 22.30.

Asistenta medicală, plătită de Casa de Pensii Gorj primea mită pe sub birou

Asistentă medicală reținută presta pentru Casa Judeţeana de Pensii Gorj, având atribuţii, împreună cu medicul expert în cadrul aceleiaşi instituţii, de examinare a persoanelor ce solicită acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate, de ajutare a medicului în vederea analizării înscrisurilor medicale depuse de aceste persoane, precum şi eliberării acestor decizii.

Cu privire la aceasta, se fac cercetări privind săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 alin 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal (133 de acte materiale).

Astfel, în perioada 03.07.2023 -08.08.2023, suspecta ar fi primit, cu titlu de mită, diverse sume de bani, cu ocazia primirii solicitanţilor deciziilor de pensionare. Asta se întâmpla în fiecare dimineaţă, în jurul orelor 09,00-10,00, când ea se ocupa de aranjarea actelor din dosarele medicale. Banii îi primea la finalul programului de lucru, în jurul orelor 11,30, când medicul suspect scoate plicurile conţinând sumele de bani primite din sertar, apoi scoate sumele de bani din plicuri, le numără, ţinând mâinile sub birou şi apoi remite asistentei o parte din aceste sume.

Asistenta ar fi primit cu titlu de mită, în modalităţile arătate mai sus, sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, precum şi produse (sticle de alcool, produse alimentare, cafea, parfum etc.), de la fiecare persoană care solicita acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pe caz de boală. Aceasta a fost reţinută preventiv pentru 24 de ore începând cu data de 10.01.2024, orele 20.40.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

DEZVĂLUIRI LOCALE

Precizările AJPIS Gorj vizavi de alocația întreruptă pe perioada vacanței: Beneficiarii care continuă studiile după 18 ani primesc alocație în baza unei adeverințe și a unei cereri

Postat acum

on

De către

O adeverință de la scoală, care atestă că elevii care au împlinit 18 ani urmează în continuare studii, îi repune pe beneficiari în posesia alocației întrerupte pe perioada vacanței. Beneficiarii primesc inclusiv banii restanți, susține directorul AJPIS Gorj, Natalia Moreanu, asta chiar dacă nu depun actele cerute la sediul instituției ci, la școala unde aceștia învăță.

Directorul Agenției Județene de Prestații Sociale Gorj susține că astfel de neînțelegeri apar în fiecare an, pe perioada verii, deoarece elevii dar și aparținătorii nu înțeleg că în timpul vacanței alocațiile se opresc pentru beneficiarii care au împlinit 18 ani. În momentul în care aceștia demonstrează însă că sunt în continuare la școală, în baza unei adeverințe de la unitatea de invatamant drepturile se reiau iar elevii majori își primesc banii restanți. De altfel, un părinte revoltat de situație, a făcut o plângere penală la adresa conducerii AJPIS Gorj invocând abuz în serviciu pentru că fiului său care a împlinit 18 ani pe perioada vacantei i s-a oprit brusc alocația deși acesta este tot elev. Ancheta este în curs, dar părintele refuză acum să solicite o adeverință pentru ca fiul său să reintre în drepturi.

Directoarea AJPIS Gorj explica astfel că părinții trebuie sa înțeleagă că instituția respecta legea dar procedura este aceasta.

Astfel, sunt două situații de reintrare în drepturi a beneficiarilor. Una este să ceară direct AJPIS Gorj alocația, în baza unei adeverințe de la școală, sau, a doua: să ceară secretariatului scolii să comunice situația beneficiarului la IȘJ Gorj, iar Inspectoratul să o trimită AJPIS Gorj.

Dacă adeverințele se depun la AJPIS luna aceasta, beneficiarii reintra în plată cu luna septembrie dar banii se achită în octombrie, cu restanțele din luna iulie, la zi.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Tetila: Stația de asfalt a DOMARCONS duduie, în ciuda hotărârii judecătorești care a decis că a fost amplasată ilegal

Postat acum

on

De către

Stația de asfalt din Tetila, deținută de firma de casă a Primăriei Bumbești Jiu DOMARCONS SRL, funcționează de aproape doi ani în baza unei autorizații ilegale eliberate de Primăria Bumbești Jiu. Aceasta ocupă abuziv terenurile bumbeștenilor, pentru care sunt litigii în instanța, și, mai mult, poluează de la primele ore ale dimineții.

În cauză s-a făcut un control al ISC Gorj, cu o jumătate de an în urmă, contestat însă de primarul localității la ISC București, dar demersul lui Constantin Bobaru s-a respins. S-a ajuns în instanță dar și aici s-a pierdut pe bandă, atât la Tribunalul Gorj și la Curtea de Apel Craiova.

Prefectura Gorj trebuie să ia însă act de situația de la Bumbești Jiu și să dispună chiar un control al Gărzii de Mediu.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Schela: A amenințat că își dă foc, supărat pe concubină! Omul anunță că se urcă pe un stâlp și se autoincendiează

Postat acum

on

De către

Dogaru Ludovic, în vârstă de 55 de ani, din Schela, sat Sâmbotin, a amenințat sâmbătă că își dă foc, în propria locuință. A fost oprit la timp și dus la Psihiatrie dar va repeta, luni, procedura, de data asta spunând că se va urca pe un stâlp. 

Omul susține că nu mai suporta situația în care se află. Acesta ar fi construit de la zero o casă în care locuiește cu concubina sa, deja de 20 de ani. Pământul de sub casă este pe numele bărbatului. Concubina pretinde însă acum drepturi asupra locuinței și l-ar fi amenințat pe Dogaru că îl dă afară din casă. Deși omul a chemat poliția, tot el a fost amendat, polițiștii spunând că nu are ce îi face concubinei pe motiv că ,,e femeie”.

Supărat, Dogaru a amenințat că își dă foc daca problema nu se rezolvă iar el nu este lăsat liniștit în propria casă. Omul spune că femeia nu îl îngrijește, nu îl hrănește și vrea să îl lase fără acoperiș deasupra capului.

„Mâine mă duc la IPJ, la comandat, daca nu se rezolvă mă urc pe un stâlp și îmi dau foc. Am o sticla cu benzină dar am și o funie. De băgat m-au băgat la Psihiatrie… M-au făcut nebun. Dar eu nu mai suport situația”, a declarat bărbatul din Schela.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!