Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

O nouă expoziție la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu

Postat acum

on

0 Shares

Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Conservare și Promovare „Constantin Brâncuși”, organizează luni, 3 februarie 2025, ora 18:00, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, vernisajul expoziției personale de pictură „Neverstreet” a artistului Alex Baciu.

Lucrările sale îmbină pop-surrealismul, analiza spațială, mitologia modernă și numerologia, creând compoziții care transformă mediul urban într-o platformă de experiment artistic și introspecție. De la pictură și ilustrație la murale și obiecte de artă, Alex Baciu reușește să capteze energia orașului într-un stil inovator, plasându-se la intersecția dintre arhitectură, semne și simboluri vizuale.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Centrului de Cercetare, Conservare și Promovare „Constantin Brâncuși.

 

0 Shares
Publicitate

CULTURĂ-MEDIA

Muzeul Național „Constantin Brâncuși”: Stampe japoneze, expuse pentru prima dată în Gorj

Postat acum

on

De către

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” invită iubitorii de frumos, sâmbătă, 15 martie, ora 15:00, la vernisajul expoziției de stampe japoneze „Bijin-ga: Figuri feminine în Arta Japoneză”.

Expoziția, curatoriată de Anamaria Grigor și Anne-Marie Lolea, aduce în fața publicului o parte din colecția avocatului George Șerban, explorând tematica Bijin-ga (美人画, lit. imagine a unei femei frumoase). Acest tip de stampă se referă la diverse portrete ale unor frumuseți ale vremii și este unul dintre cele mai îndrăgite genuri ale artei ukiyo-e.

Publicul va putea admira, pentru prima dată la Târgu Jiu, lucrări semnate de maeștri ai stampei japoneze care au documentat nu doar standardele de frumusețe ale epocilor în care au activat, ci și aspecte ale vieții cotidiene din Japonia tradițională.

Artiști expozanți:

EPOCA EDO:

Katsukawa Shunshō (1726 – 1792)

Toyokuni III (Utagawa Kunisada) (1786–1865)

Keisai Eisen (1790–1848)

Utagawa Hiroshige (1797–1858)

Kikugawa Eizan (1787–1867)

Utagawa Kuniyoshi (1798–1861)

Utagawa Yoshitora (active 1840s–1880s)

Kitagawa Utamaro (c. 1753–1806)

Katsushika Hokusai (1760–1849)

Utagawa Kuniyoshi (1798–1861)

Utagawa Kunisada II (1823–1880)

Utagawa Kuniteru (1830–1874)

Toyohara Kunichika (1835–1900)

Tōshūsai Sharaku (1794–1795)

EPOCA MEIJI:

Toyohara Chikanobu (1838–1912)

Toyohara Nobukazu (c. 1872–1944)

Mizuno Toshikata (1866–1908)

Ogata Gekkō (1859–1920) („Ginko”)

Takeuchi Keishū (Shuntei) (1866–1913)

Hashiguchi Goyō (1880–1921)

Alături de stampe sunt expuse şi două scroluri Bijin-Ga originale și un chimonou japonez realizat de artista Laura Caraman.

Coordonatorii proiectului sunt Denisa Șuță, George Șerban și Zuzu Caratănase.

 

Expoziția, organizată în parteneriat cu Ambasada Japoniei în România, Muzeul Național Brukenthal și S.C.A. Șerban & Asociații, este deschisă publicului în perioada15 martie -07 mai, iar accesul este gratuit.

 

* Anne-Marie Lolea: „Stampa japoneză (cunoscută sub numele de ukiyo-e – 浮世絵), realizată prin gravarea unei imagini pe plăci de lemn, cu fiecare culoare aplicată cu ajutorul unei plăci separate, a fost îndrăgită de public încă de la primele sale apariții în spațiul european, începând cu jumătatea secolului al XIX-lea. Abordând o serie specifică de subiecte, precum peisajul, cadrul natural, imagini ale actorilor kabuki sau scenele politice, stampele policrome au devenit formula de identificare vizuală a culturii japoneze și au servit drept sursă de inspirație pentru pictori impresioniști și post-impresioniști de renume: Vincent Van Gogh, Edgar Degas, Claude Monet, Édouard Manet – fiind doar câteva dintre numele pe care le amintim.

Lucrările care înfățișează femei frumoase au existat în Japonia încă din cele mai vechi timpuri. Totuși, abia spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, bijin-ga a devenit un gen artistic răspândit. În această perioadă, stampele ukiyo-e au devenit populare în rândul publicului larg, unul dintre cele mai căutate genuri fiind acest portret al femeilor. „Bijin-ga: Figuri feminine în Arta Japoneză” își propune să exploreze istoric și vizual figura feminină în cultura niponă, o figură ce devine o cheie de înțelegere și receptare a orientului extrem în vizualitatea contemporană.”

Lucrările aparțin colecţionarului av. George Şerban și sunt oferite gratuit pentru a fi expuse în cadrul acestui eveniment.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Mineritul, în expoziție, la Muzeul Județean din Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

Antropocen Gorj” este numele unei expoziții cu fotografii din zona de sud a judeţului nostru, locul unde industria lignitului este principala forţă modelatoare a peisajului şi culturii. Expoziția va va fi vernisată, joi, la Muzeul „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu.

Expoziţia prezentată la Târgu Jiu este construită din cinci zone care descriu carierele – bazinul carbonifer Motru-Rovinari, Termocentrala Rovinari, industria retrasă, locuirea şi peisajul digital, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”.

„Joi, 13 martie, de la ora 17:00, la Muzeul Judeţean Gorj ‘Alexandru Ştefulescu’ din Târgu Jiu va avea loc vernisajul expoziţiei ‘Antropocen Gorj’, cu fotografii semnate de Bogdan Tutuneanu şi Andrei Radu – o documentare artistică a lui Bogdan Tutuneanu în zona de sud a judeţului Gorj, unde industria lignitului este de decenii principala forţă modelatoare a peisajului şi culturii. Proiectul foloseşte fotografii, documente oficiale şi elemente de social media pentru a explora codependenţa dintre industrie şi viaţa locală într-o perioadă de transformare. Acest proiect este derulat de Asociaţia PlusMinus şi susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România prin Timbrul de Arhitectură”, anunță Muzeului Judeţean Gorj.

Bogdan Tutuneanu a documentat acest proiect începând din 2022 fiind, de fapt, în tot acest timp, la curent cu ce se întâmplă în Gorj, urmărind pe toate canalele, inclusiv pe social media, ştiri şi personaje implicate direct, importante sau nu, pentru a înţelege mai bine viaţa din şi din afara carierelor miniere, mai arată sursa citată.

Această expoziţie este prima dintr-o serie de evenimente care pun în valoare materialul documentării aflată în desfăşurare.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Gorjeanca Simina Maria Popescu, de 19 ani, a obținut Trofeul Festivalului Concurs de la Lugoj

Postat acum

on

De către

Trofeul Festivalului -Concurs ”Gelu Stan” 2025 de la Lugoj ajunge în Gorj, cucerit fiind de o solistă de 19 ani, deosebit de talentată, în plină ascensiune artistică: Simina Popescu.

Într-o atmosferă incandescentă, Gala laureaților s-a desfășurat la Lugoj și a adus pe scenă, alături de concurenții finaliști, vedete ale folclorului românesc. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Lugojul a fost gazda ediției cu numărul VII a Festivalului – Concurs „Gelu Stan”, eveniment artistic de anvergură, dedicat omagierii dirijorului, profesorului și muzicologului Gelu Stan.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!