Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

O federație sindicală anunță proteste

Postat acum

on

0 Shares

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia”, afiliată la CNS Cartel Alfa, protestează faţă de ultimele reglementări legislative despre care afirmă, miercuri, că afectează grav demnitatea salariaţilor din sistemul muzeal românesc. Sindicaliştii anunnţă proteste, începând din 15 ianuarie. „Ignorând toate principiile din Codul Muncii şi din Legea salarizării unitare, privind egalitatea de şanse, performanţele profesionale şi competenţele, Guvernul României a “reuşit” ca, prin OUG adoptată pe 28 decembrie 2023, salariul unui specialist debutant, în perioada de probă, în muzeele din sistemul de învăţămant să fie mai mare decât cel al unui specialist cu grad maxim din toate muzeele din România. Cu alte cuvinte, salariul unui debutant angajat ieri va fi mai mare decât al celor mai reputaţi specialişti din muzeele de mare tradiţie din România”, au transmis, miercuri, sindicaliştii într-un comunicat de presă. Potrivit documentului citat, ”diferenţa între un specialistii aflat pe acelaşi grad este mai mare de 1500 de lei, în favoarea specialiştilor din sistemul de învăţământ”.

”Mai mult decât atât, cu cinism, Guvernul României, afirmă în Nota de Fundamentare a OUG următoarele: «Adoptarea acestor măsuri asigură respectarea principiului constituţional al egalităţii în faţa legii, în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie acelaşi pentru tot personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii de muncă, indiferent de instituţia şi autoritatea publică în care îşi desfăşoară activitatea». În conformitate cu Legea nr. 311 din 8 iulie 2003 a muzeelor şi a colecţiilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, muzeele sunt instituţii publice de cultură, aflate în serviciul societăţii, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune, în scopul cunoaşterii, educării şi recreării, mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţilor umane, precum şi ale mediului înconjurător”, au mai transmis sindicaliştii. Aceştia anunţă că vor solicita Avocatului Poporului sesizarea CCR privind constituţionalitatea articolelor referitoare la muzee, va acţiona în judecată Guvernul României, având în vedere şi decizia ICCJ nr. 80/11.12.2023 – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept care stabileşte că principiile nediscriminării şi egalităţii pot fi invocate pentru egalizarea la nivel maxim a salariilor de bază sub rezerva ca ele să aibă aplicabilitate generală la nivelul aceleiaşi categorii profesionale din cadrul aceleiaşi familii ocupaţionale.

”Totodată, pe data de 15 ianuarie 2024 va fi organizat un protest în faţa Bibliotecii Naţionale din Bucureşti în intervalul 11:00 – 13:00 şi vor fi pichetate sediile muzeelor din teritoriu. Şi nu în ultimul rând, ne vom adresa Comisiei Europene şi tuturor organismelor profesionale internaţionale, pentru a fi adus la cunoştinţă modul în care Guvernul României a înţeles “să asigure respectarea principiului constituţional al egalităţii în faţa legii”, pentru a cita din Nota de Fundamentare a OUG adoptată la finalul anului 2023”, mai arată sindicaliştii. Aceştia cer Guvernului României adoptarea ”fără întârziere a unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie remediată “palma” fără precedent aplicată pe obrazul întregului sistem muzeal din România şi prin care să fie corectate diferenţele mari de salarizare pentru întreg personalul muzeal”.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

CULTURĂ-MEDIA

Premii dublate anul acesta la festivalul de la Ciuperceni

Postat acum

on

De către

Festivalul-concurs al cântecului, jocului și portului oltenesc “PLAI DE CÂNTEC ȘI DE DOR” ediția XIV-a este așteptat cu deosebit interes atât de tinerii concurenți, interpreți ai cântecului și jocului popular, cât și de locuitorii comunei sau de vizitatori din alte localități ce își dau întâlnire în fiecare an, pentru ziua de 29 iunie, în pitoreasca localitate gorjeană Ciuperceni. Sunt invitați în concurs interpreți și tinere talente din Gorj.

Secțiunile Festivalului

1. Soliști vocali

2. Soliști instrumentiști

3. Port popular

Festivalul-concurs se adresează interpreților tinere-talente și formațiilor de neprofesioniști; Fiecare localitate invitată poate înscrie în concurs maxim trei interpreți de muzicå popularå și trei instrumentiști. Pentru secțiunile soliști vocali și soliști instrumentiști pot participa interpreți cu vârsta cuprinså între 10-30 ani. Programul soliștilor instrumentiști nu va depăși 6 minute; Soliștii vocali vor interpreta două piese, din care una fără acompaniament (doină, baladă); Concurenții sunt așteptați în ziua de 29 iunie 2024, ora 12, la Dealul Zorzilei

29 iunie – CIUPERCENI

-orele 12-14 Preselecție și repetiție cu orchestra

-orele 14 Concursul și decernarea premiilor

Se vor acorda premii pentru fiecare secțiune:

Soliti vocali: – premii asigurate de Primăria Ciuperceni

Premiul I, în valoare de 1000 lei

Premiul II, în valoare de 800 lei

Premiul III, în valoare de 600 lei

Mențiune în valoare de 400 lei

Soliști instrumentiști: – premii asigurate de C.J.C.P.C.T. Gorj

Premiul I, în valoare de 1000 lei

Premiul II, în valoare de 800 lei

Premiul III, în valoare de 600 lei

Port popular:

Premiul I, în valoare de 600 lei, C.J.C.P.C.T. Gorj

Premiul II, în valoare de 500 lei, Primăria Ciuperceni

Premiul III, în valoare de 400 lei, Primăria Ciuperceni

Premiile la sec¡iunea soliști instrumentiști si premiul I la «port popular» vor fi acordate de C.J.C.P.C.T. Gorj. Premiile la secțiunile soliști vocali și 2-3 la Port Popular vor fi acordate de Consiliul Local și Primåria Ciuperceni. Tuturor participanților li se înmânează diplomă de participare.

Festivalul-concurs “Plai de cântec și de dor” Ciuperceni 2024 este deschis sponsorizårii.

Festivalul se va desfășura pe scena în aer liber din Dealul Zorzilei; Juriul va fi alcåtuit din specialiști pe domenii, precum și din reprezentanții organizatorilor.

 

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Weber: Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, inclus in Patrimoniul UNESCO

Postat acum

on

De către

Moment istoric pentru județul Gorj, anunță deputatul Mihai Weber.

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu, care aparține sculptorului universal Constantin Brâncuși, a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO!

„Pentru mine este o bucurie imensă și un obiectiv atins. În calitate de președinte al Comisiei UNESCO din Parlamentul României, în perioada in care am deținut această funcție, am contribuit la realizarea acestui deziderat, care a presupus numeroase demersuri administrative și diplomatice, susținute de o echipă implicată, formată din autorități centrale, locale și experți în patrimoniu. Includerea operelor titanului de la Hobița în UNESCO reprezintă o recunoaștere a tezaurului lăsat nouă de Constantin Brâncuși și o oportunitate de dezvoltare fără precedent a Municipiului Târgu Jiu și, implicit, a GORJULUI”, a precizat parlamentarul PSD.

Vestea a fost împărtășită, cu bucurie, și de Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu. “Este o reușită obținută cu eforturi mari, depuse de Primăria Municipiului Târgu Jiu, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și să nu uităm contribuția domnului Mihai Weber care, în perioada în care a fost președintele Comisiei UNESCO din Parlamentul României, a susținut demersurile necesare în acest sens.”, a transmis Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Inedit: Teatru de păpuși și în terasa Muzeului Brâncuși

Postat acum

on

De către

De Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” , Teatrul de Păpuși „Pinocchio” al Școlii Populare de Artă „Constantin Brâncuși” a pus în scenă piesa „Povestea Scufiței Roșii” care s-a bucurat de mare succes în rândul copiilor, dar și al adulților care au trecut pragul Muzeului Național „Constantin Brâncuși”.

Expoziția de marionete, cu păpuși aparținând teatrului „Pinocchio” a fost, de asemenea, foarte apreciată de toți vizitatorii instituției de cultură

„Mulțumim actorilor teatrului de păpuși și managerului Școlii Populare de Artă „Constantin Brâncuși” – Alexandru Bratu pentru sprijin și buna colaborare!”, a transmis directorul instituției, Denisa Șuță.

Continuă să citeşti