CULTURĂ-MEDIA
Noaptea lungă a artelor: Lucrări excepționale de grafică expuse publicului la Muzeul Național Constantin Brâncuși

Vizualizări
Noaptea muzeelor a făcut ca, în această seară, Muzeul Național Constantin Brâncuși din Târgu Jiu să lumineze cu artă lumea culturală gorjeană oferind publicului, obișnuit cu evenimentele de înaltă ținută ale instituției, vernisajul unei expoziții de grafică de mare excepție.
Lucrările care au stârnit interesul publicului iubitor de cultură sunt semnate de academicianul Mircea Dumitrescu și de Alina Roșca, o artistă cu rădăcini în Gorj care, din păcate, nu mai este printre noi.
Academicianul Mircia Dumitrescu s-a aflat astăzi pentru a doua oară în județul Gorj, atât ca expozant cât și ca mentor, de data aceasta, a artistei Alina Roșca reprezentată, la acest eveniment, de mama acesteia. Profesorul Zuzu Caratănase, conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte din Iași, este curatorul ambelor expoziții prezentate în cele două săli ale Muzeului Național Constantin Brâncuși, prezent la vernisaj.
Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, a luat cuvântul la acest eveniment, dar și Daria Haidău, directorul Liceului de Arte din municipiu, elevii instituției realizând un atelier de gravură în incinta muzeului.
„Toate lucrările expuse aparțin Muzeului Național al Literaturii Române, deoarece Alina a lucrat foarte mult ilustrație de carte pentru Marin Sorescu și Panait Istrati. Cartea nu a apărut dar macheta se vede aici. Alina a fost independentă pentru totdeauna.. Ne-a legat o prietenie, ea era studentă și iubea gravura cum o iubesc și eu și Caratănase, deoarece gravura este o artă superioară deoarece dă de gândit ochiului și de lucru mâinii”, a explicat academicianul Mircea Dumitrescu.
„Personal am făcut tot ce s-a putut și voi mai face pentru memoria Alinei Roșca”, a completat academicianul care a povestit, în fața publicului, că a trăit un lucru miraculos la o expoziție organizată în București cu lucrările Alina Roșca. Mai exact când s-a spus, la acel vernisaj, că artista era acolo, trei lucrări ai artistei, puse de pe pereți au căzut brusc.
Academicianul a anunțat că va mai organiza, anul viitor, o expoziție în Gorj, având o sută de alte lucrări, care vor arăta drumul parcurs în profesie de Alina Roșca. Cu această ocazie se va oferi un premiu „Alina Roșca” unul tânăr elev artist, știut fiind că la Liceul de Arte din Târgu Jiu există deja un atelier de gravură care poarta numele acestei graficiene cu rădăcini în Gorj.
„Eu am încercat să mă alătur bucuriei de a fi lângă Alina Roșca, cu lucrările în cealaltă sală, expunând aici Drumul Crucii dar cu două imagini în plus. (..)În mod normal lucrările mele sunt pe negativ, deoarece crucea trebuia să fie albă, am și așa,(..) deoarece cred și eu că, crucea trebuie să fie una de lumină”, a explicat Murcia Dumitrescu, mulțumind directorului muzeului, Denisa Șuță, pentru spațiul deosebit de expunere.
Mama Alinei a declarat că expoziția este una onorantă, deoarece academicianul și-a așezat lucrările lângă cea a fostei sale studente, dar și una care i-a răscolit sufletul. A explicat că are și multe alte lucrări acasă, unele neterminate, dar și jurnalul artistei, dând citire, în această seară, unui fragment emoționant din acesta.
Muzeul Național Constantin Brâncuși a fost neîncăpător de „Noaptea Muzeelor” urmare a acestor evenimente culturale deosebite organizate de către directorul instituției, Denisa Șuță.
CULTURĂ-MEDIA
Gorjul îl omagiază pe Viorel Gârbaciu, figură emblematică a vieții culturale

Vizualizări
În perioada 1–6 iulie 2025, Târgu Jiu și comuna Telești vor găzdui evenimentul cultural „Cultură și spiritualitate în Gorj – Viorel Gârbaciu 77”, organizat în memoria regretatului profesor, poet și promotor de valori culturale Viorel Gârbaciu.
,,Anul acesta se împlinesc 7 ani de când bunul meu tată, Viorel Gârbaciu – poet, profesor, suflet al culturii gorjene – a zburat într-o stea, spre veșnicie. Pentru a-i cinsti memoria, în perioada 1–6 iulie, vă invităm la un complex de manifestări de amploare, despre spirit și conștiință, desfășurat în Târgu Jiu și Telești – sărbătoare a culturii, a tradiției și a valorilor pe care Viorel Gârbaciu le-a promovat cu pasiune și dăruire.
Evenimentul este un demers comunitar, realizat exclusiv cu sprijinul celor care înțeleg cât de important este să ne onorăm valorile, cărora le mulțumesc și despre care voi vorbi în postările viitoare.
Dacă ne vom uita trecutul, nu ne va mai ști viitorul!
Intrarea este liberă. Vă așteptăm să fim împreună, într-un gest de recunoștință, în „Curtea cu Prieteni” a lui Viorel Gârbaciu”, a transmis Iani Gârbaciu.
CULTURĂ-MEDIA
Cultură și spiritualitate în Gorj: Șase zile de manifestări, In memoriam Viorel Gârbaciu

Vizualizări
În perioada 1-6 iulie, în Târgu Jiu, Curtișoara și Telești, se vor desfășura o serie de manifestări culturale deosebite în numele regretatului om de cultură, Viorel Gârbaciu care, la începutul lunii viitoare ar fi împlinit vârsta de 77 de ani. Manifestările au fost anunțate astăzi de fiul fostului om de cultură, Iani Gârbaciu, actual subprefect al județului Gorj.
,,Cultură și spiritualitate în Gorj” va debuta, pe 1 iulie la Muzeul de Artă din Târgu Jiu cu vernisajul expoziției „Viorel Gârbaciu, fotografii și documente personale”, urmat de o lansare se carte „Lumea copilăriei” de Viorel Gârbaciu. În Amfiteatrul din Parcul Central se va organiza teatru pentru copii, „Punguța cu doi bani”, un spectacol de teatru de păpuși realizat de Viorel Gârbaciu după povestea lui Ion Creangă. În aceiași zi mai este programat un alt vernisaj, de data asta vorbim de o Expoziție de fotografie, „Anul 2000-Reabilitarea Coloanei fără Sfârșit” și de un recital extraordinar Horațiu Mălăele și Nicu Alifantis, că la ora 22.00, la Muzeul de Artă să fie organizată o ediție eveniment a emisiunii „Curtea cu prieteni”, fiind vorba despre longeviva emisiune radio care a fost realizată de Viorel Gârbaciu.
Miercuri, 2 iunie, la Muzeul Curtișoara va avea loc o Conferință despre Muzica tradițională și lăutarii Gorjului, urmată de vernisajul unei expoziții de fotografie „Tarafurile tradiționale și lăutarii Gorjului” ce va avea loc în Parcul Central și o expoziție și un atelier de creație Meșterii populari din Gorj. Seara, în Parcul Coloanei, Va avea loc un concert extraordinar Grigore Leșe și Lăutarii Gorjului cu participarea Grupului de fluierași ai Ansamblului Cheile Oltețului din Polovragi.
Joi este organizată Gala Spiritualității Gorjene, lansarea Revistei „Curtea cu prieteni-Viorel în 77 de gânduri”, vernisajul expoziției de fotografie „Istoricul Festivalului National de Muzica Folk „Poarta sărutului”.
Seara, la ora 20.30, că avea loc un Recital de muzică și poezie în Parcul Coloanei. Ziua de vineri va fi dedicată folclorului cu un vernisaj de fotografie „20 de ani de la Înființarea Ansamblului Artistic Maria Lătărețu” și un concert aniversar al ansamblului.
Manifestările de vor încheia duminică la Telești cu sfințirea unei troițe, dezvelirea unei plăcuțe și Hora satului.