Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Muzeul Național Constantin Brâncuși: Expoziție de grafică Mircia Dumitrescu&Alina Roșca, de Noaptea Muzeelor!

Postat acum

on

0 Shares

Vizualizări

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” marchează Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 17 mai, între orele 20:00 și 00:00 și are deosebita plăcere de invita publicul iubitor de artă la un eveniment cultural de înaltă ținută, la care va participa marele artist, academicianul Mircia Dumitrescu.

„Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu și Alina Roșca. Expoziția este curatoriată de artistul ZuZu Caratanase, conferențiar doctor abilitat la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Totodată, pe parcursul serii va avea loc un atelier de gravură realizat de elevii Liceului de Artă „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu coordonați de profesorii lor – artiștii Ana Daria Ionescu-Haidău, Cristina Cioplea și Cătălin Negrea”, a transmis directorul instituției de cultură, Denisa Șuță.

Mircia DUMITRESCU (n. 1941) este o personalitate de prim rang a artei contemporane românești. A fost profesor la catedra de grafică din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Este doctor în arte vizuale.

În anul 2013, a fost ales membru corespondent al Academiei Române iar din anul 2024, a devenit titular al acestei prestigioase instituții.

De patru ori a fost decorat de către Președinția României cu: Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Cavaler”, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de „Cavaler”, pentru arte plastice, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler” (pentru literatură) și Medalia Aniversară „Mihai Eminescu”.

A fost distins cu Premiul Academiei Române, Marele Premiu pentru întreaga activitate acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, este Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și al Universității „Ovidius” din Constanța. 

Dincolo de aceste recunoașteri a obținut numeroase premii, medalii și distincții pe plan național și internațional. 

Alina ROȘCA (1960-91), originară din județul Gorj, a fost considerată unul dintre cei mai talentați tineri graficieni ai României, fiind absolventă a secției de grafică din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. 

Mentorul său a fost academicianul Mircia Dumitrescu. 

Artista i-a cunoscut și a colaborat cu Nichita Stănescu, Marin Sorescu sau Ion D. Sîrbu, care au apreciat-o pentru profunzimea operei sale.Totodată, artista a realizat ilustrația pentru romanele „Codin” și „Ciulinii Bărăganului”, de Panait Istrati. 

A participat la expoziții de grup și personale în țară și în străinătate, obținând o bursă de studii la Clermont-Ferrand, Franța, din partea Ècole Régionale des Beaux-Arts et des Arts Industriels. 

Alina Roșca s-a stins din viaţă la doar 31 de ani, alături de soțul său, în urma unei tragedii, o explozie care s-a produs în atelierul său din Craiova. 

Marin Sorescu: „Alina Roșca a fost unul dintre marile talente în noua grafică românească, viguroasă în desen și cu dezinvoltură în viziune. I-am apreciat mult gravurile care făceau o fericită atingere cu poezia, traducea de minune ideea în simbol plastic, realizat cu un adevărat cult pentru formele realului semnificativ”. 

După dispariția artistei, mai multe instituții de cultură din România au organizat expoziții comemorative, inclusiv la Paris. Includerea unor lucrări semnate Alina Roșca în expoziția pe care o organizăm la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” se vrea a fi tot un exercițiu de neuitare.

Partenerii muzeului la acest eveniment sunt: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Liceul de Artă „Constantin Brăiloiu”, Consiliul Județean Gorj și Primăria Târgu Jiu!

0 Shares
Publicitate

CULTURĂ-MEDIA

Gorjul îl omagiază pe Viorel Gârbaciu, figură emblematică a vieții culturale

Postat acum

on

Vizualizări

În perioada 1–6 iulie 2025, Târgu Jiu și comuna Telești vor găzdui evenimentul cultural „Cultură și spiritualitate în Gorj – Viorel Gârbaciu 77”, organizat în memoria regretatului profesor, poet și promotor de valori culturale Viorel Gârbaciu.

,,Anul acesta se împlinesc 7 ani de când bunul meu tată, Viorel Gârbaciu – poet, profesor, suflet al culturii gorjene – a zburat într-o stea, spre veșnicie. Pentru a-i cinsti memoria, în perioada 1–6 iulie, vă invităm la un complex de manifestări de amploare, despre spirit și conștiință, desfășurat în Târgu Jiu și Telești – sărbătoare a culturii, a tradiției și a valorilor pe care Viorel Gârbaciu le-a promovat cu pasiune și dăruire.

Evenimentul este un demers comunitar, realizat exclusiv cu sprijinul celor care înțeleg cât de important este să ne onorăm valorile, cărora le mulțumesc și despre care voi vorbi în postările viitoare.

Dacă ne vom uita trecutul, nu ne va mai ști viitorul!

Intrarea este liberă. Vă așteptăm să fim împreună, într-un gest de recunoștință, în „Curtea cu Prieteni” a lui Viorel Gârbaciu”, a transmis Iani Gârbaciu.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Cultură și spiritualitate în Gorj: Șase zile de manifestări, In memoriam Viorel Gârbaciu

Postat acum

on

De către

Vizualizări

În perioada 1-6 iulie, în Târgu Jiu, Curtișoara și Telești, se vor desfășura o serie de manifestări culturale deosebite în numele regretatului om de cultură, Viorel Gârbaciu care, la începutul lunii viitoare ar fi împlinit vârsta de 77 de ani. Manifestările au fost anunțate astăzi de fiul fostului om de cultură, Iani Gârbaciu, actual subprefect al județului Gorj.

,,Cultură și spiritualitate în Gorj” va debuta, pe 1 iulie la Muzeul de Artă din Târgu Jiu cu vernisajul expoziției „Viorel Gârbaciu, fotografii și documente personale”, urmat de o lansare se carte „Lumea copilăriei” de Viorel Gârbaciu. În Amfiteatrul din Parcul Central se va organiza teatru pentru copii, „Punguța cu doi bani”, un spectacol de teatru de păpuși realizat de Viorel Gârbaciu după povestea lui Ion Creangă. În aceiași zi mai este programat un alt vernisaj, de data asta vorbim de o Expoziție de fotografie, „Anul 2000-Reabilitarea Coloanei fără Sfârșit” și de un recital extraordinar Horațiu Mălăele și Nicu Alifantis, că la ora 22.00, la Muzeul de Artă să fie organizată o ediție eveniment a emisiunii „Curtea cu prieteni”, fiind vorba despre longeviva emisiune radio care a fost realizată de Viorel Gârbaciu.

Miercuri, 2 iunie, la Muzeul Curtișoara va avea loc o Conferință despre Muzica tradițională și lăutarii Gorjului, urmată de vernisajul unei expoziții de fotografie „Tarafurile tradiționale și lăutarii Gorjului” ce va avea loc în Parcul Central și o expoziție și un atelier de creație Meșterii populari din Gorj. Seara, în Parcul Coloanei, Va avea loc un concert extraordinar Grigore Leșe și Lăutarii Gorjului cu participarea Grupului de fluierași ai Ansamblului Cheile Oltețului din Polovragi.

Joi este organizată Gala Spiritualității Gorjene, lansarea Revistei „Curtea cu prieteni-Viorel în 77 de gânduri”, vernisajul expoziției de fotografie „Istoricul Festivalului National de Muzica Folk „Poarta sărutului”.

Seara, la ora 20.30, că avea loc un Recital de muzică și poezie în Parcul Coloanei. Ziua de vineri va fi dedicată folclorului cu un vernisaj de fotografie „20 de ani de la Înființarea Ansamblului Artistic Maria Lătărețu” și un concert aniversar al ansamblului.

Manifestările de vor încheia duminică la Telești cu sfințirea unei troițe, dezvelirea unei plăcuțe și Hora satului.

 

 

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!