Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Începe Festivalul de Literatură Zilele „Monica Lovinescu”

Postat acum

on

0 Shares

A doua ediție a Festivalului de Literatură Zilele „Monica Lovinescu” începe vineri la Târgu Jiu. Cele mai importante manifestări sunt programate la Biblioteca Județeană „Christian Tell”, din Târgu Jiu. Evenimentul va începe la ora 10,30. În deschidere vor vorbi, alături de gazde, Mihai Firică – președintele Filialei Craiova a USR și Mircea Pospai, președintele Filialei „Tudor Arghezi” a UZPR, Craiova. Va avea loc un simpozion moderat de Mihaela Albu. Vor susține lucrări: Daniel Șandru (prof. univ. dr., director IICCMER) – IICCMER și memoria exilului românesc, Mihaela Albu (Craiova) – Ascendența gorjeană a Monicăi Lovinescu; Liviu Mureșan (Cluj-Napoca) – Familia Bălăcioiu – evocări; Zenovie Cârlugea (Târgu Jiu) – Amintiri și consemnări despre oameni și locuri de pe Valea Amaradiei; Lucreția Bârlădeanu (Paris) – Monica Lovinescu și Basarabia – evocări; Florentin Palaghia (Paris) – Pe Unde scurte … La Apa Vavilonului; Mircea Pospai (Craiova) – O dragoste până la capăt: ultimele prezențe pe undele radio; Liliana Corobca (București) – Fondul „Monica Lovinescu ” și literatura din exil. Prezentare de documente din fondul IICCMER.

În același cadru vor avea loc și lansări de carte, respectiv: Această dragoste care ne leagă (ediția a III-a, editura Corint) de Doina Jela (Prezintă: Mihaela Albu și autoarea); Dialoguri pariziene realizate de Lucreția Bârlădeanu (ed. Arc). Prezintă Mihaela Albu și autoarea; Va mai avea loc o expoziție de carte și reviste: Editura Aius Craiova (director Nicolae Marinescu), colecția „Cărțile exilului” (coordonator: Mihaela Albu),  revista „Mozaicul” (redactor șef: Petrișor Militaru), Asociația Culturală „Carmina Balcanica”. Invitați sunt scriitori și jurnaliști din Uniunea Scriitorilor (Filiala Craiova) și Uniunea Ziariștilor Profesioniști (Filiala „Tudor Arghezi”, Craiova), precum și membri ai UZPR Gorj și Mehedinți.

În data de 4 noiembrie, invitații la Festival se vor deplasa în comuna Crușeț. În program este cuprinsă vizitarea Școlii Gimnaziale Crușeț și întâlnirea scriitorilor cu elevii și cadrele didactice. Va fi prezentată personalitatea Monicăi Lovinescu și legătura sa cu comuna Crușeț. Vor fi susținute următoarele evocări:  Comuna Crușeț, locul de origine al familiei Bălăcioiu: prof. Nicolae Nicola; O fiică a comunei Crușeț: prof. Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu. Evocarea destinului său în amintirea unui descendent al familiei Bălăcioiu: Liviu Mureșan; Amintiri și consemnări despre oameni și locuri de pe Valea Amaradiei: prof. dr. Zenovie Cârlugea; „Moment artistic: „Lung îi drumul Gorjului…” piese folclorice tradiționale,  în interpretarea unor elevi ai Școlii Gimnaziale Crușeț; Vizitarea locurilor ce amintesc de familia Bălăcioiu. Slujbă de pomenire la Biserica din satul Crușeț. Vizită la monumentul istoric din satul Slăvuța: Biserica din lemn ”Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Expoziție de carte și reviste: Biblioteca Publică Crușeț- volume de carte  Monica Lovinescu, Editura Aius Craiova (director Nicolae Marinescu), colecția „Cărțile exilului” (coordonator: Mihaela Albu), Asociația Culturală „Carmina Balcanica”, revista „Mozaicul” (redactor șef: Petrișor Militaru)”, conform organizatorilor.

 

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

CULTURĂ-MEDIA

Ce mesaje au transmis artiștii ce vor fi prezenți la Zilele Orașului Turceni!

Postat acum

on

De către

12 artiștii cunoscuți vor urca pe scenă, la Turceni, pentru a încânta publicul, în perioada 19-21 iulie, de zilele orașului. Deja, interpreții au transmis, încântați, mesaje vizavi de prezența lor la evenimentul din Gorj. Prezentatoarea spectacolului va fi, și anul acesta, Roxana Vașniuc.

https://www.facebook.com/share/r/7mHSJRdi7EcfJV5J/

Printre artiștii care vor urca pe scenă sunt Olivia Addams, Jean de la Craiova, Emilia Ghinescu, Vescan, Carmen de la Sălciua, Mira, Loredana Groza și Irina Maria Birou.

https://www.facebook.com/share/r/1NUUrQS5Yxppvwcn/

https://www.facebook.com/share/r/GYWq55N2FiTmQetM/

https://www.facebook.com/share/r/7v31bVczsTxSCN4F/

https://www.facebook.com/share/r/QZ88XHDmbygZE1KF/

https://www.facebook.com/share/r/cLSsNvXwAxPsi3ZH/

https://www.facebook.com/share/r/oyPL49EmMZSiSh6S/

https://www.facebook.com/share/v/CAVscqRAUi2Y78vm/

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

„Cu dragoste, de peste Prut!”, expoziție de pictură la Centrul de creație Gorj

Postat acum

on

De către

Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Obștea Peștișani, Liga Culturală “Fii Gorjului” București și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău vă invită joi, 4 iulie 2024, la sala „Florin Isuf”, începând cu ora 17.00, la vernisajul expoziției de pictură „Cu dragoste de peste Prut”.

Cunoscutul fotograf, Teodor Dădălău duce tradiția mai departe și aduce tineri artiști moldoveni – de o parte sau de cealaltă a Prutului – în expoziții la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Profesori și studenți la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și-au adus cele mai frumoase lucrări pentru a fi expuse la Târgu Jiu. Artiștii își vor prezenta lucrările și vor vorbi despre ei și arta lor.

Invitat de onoare este Valentin Norbert Tarus. Acesta este nepot al preotului basarabean Mina Țăruș – unul dintre cei mai importanți unioniști ai Basarabiei, voce puternică pentru predarea în limba română și pentru folosirea alfabetului latin în școlile din Basarabia, și care a fost participant activ la emanciparea societăţii civile basarabene și la declararea independenţei Republicii Moldoveneşti faţă de Rusia din 24 ianuarie 1918 şi unirea cu România. Preotul Mina Țăruș a ridicat biserici și școli, a donat teren pentru construirea unui spital, a luptat pentru educație. În 1941 a fost arestat, condamnat la deportare în Gulagul Siberian ca ,,duşman al Statului Sovietic” și ucis în 1942, la 58 de ani, neștiindu-se, nici azi, unde i se află mormântul. Pentru promovarea artiștilor români în străinătate,Valentin-Norbert Tarus a fost decorat, în 2020, de către președintele Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.„Sunt liber artist, cadru didactic – lector universitar la Facultatea de arte Plastice a Academiei din Chișinău, șef de catedră. Am făcut și muzică, și sport și scenografie mai mulți ani, dar, până la urmă, de fapt din copilărie, pictura a fost cea mai aproape de suflet.”, se prezenta publicului Vlad Lozovan, la ultima expoziție de la sala “Florin Isuf”. Vă invităm să îi vedeți și prezentarea de joi, 4 iulie 2024.

Delegația din Republica Moldova va fi primită în timpul zilei de joi la Consiliul Județean Gorj pentru a fi discutate mai multe proiecte de colaborare. Curatorii expoziției “Cu dragoste de peste Prut” sunt Svetlana Platinda, decanul Facultății Arte Platice, Decorative și Design din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Pompiliu Ciolacu, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și cunoscutul artist plastic, Florin Hutium.

În cadrul GORJFEST 2024, din luna mai, cunoscutul fotograf, Teodor Dădălău a organizat Salonul Artiștilor Fotografi Gorjeni, la sala ARTCOR din orașul Chișinău, Republica Moldova. În Republica Moldova există un potenţial artistic foarte valoros, așadar vă așteptăm să le vedeți lucrările de pictură și să-i cunoașteți pe artiștii plastici moldoveni, joi 4 iulie 2024, la ora 17.00, sala “Florin Isuf” a CJCPCT Gorj.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Foto: Lan de lavandă, lângă Motru, la Florești

Postat acum

on

De către

Royal Lavander este locul minunat situat la doar câțiva kilometri de Motru, la Florești, preferat pentru fotografii și romantismul pe care îl emană.

Afacerea privată este descrisă foarte frumos, fiind completată cu fotografii de poveste. „Un loc superb, a cărui frumusețe nu poate fi imortalizată îndeajuns… Unde timpul s-a oprit s-admire toată splendoarea asta… Unde simțurile s-au prins într-o frenetică întrecere, unde mirosul sublim năucește și cel mai fin nas, iar ochii nu știu ce să cuprindă mai întâi. Locul unde aparatul foto este neputincios…”, este descris Royal Lavander, locul care concurează cu Lavandinne, locul absolut deosebit cu care Gorjul se mândrește.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!