Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Începe Festivalul de Literatură Zilele „Monica Lovinescu”

Postat acum

on

A doua ediție a Festivalului de Literatură Zilele „Monica Lovinescu” începe vineri la Târgu Jiu. Cele mai importante manifestări sunt programate la Biblioteca Județeană „Christian Tell”, din Târgu Jiu. Evenimentul va începe la ora 10,30. În deschidere vor vorbi, alături de gazde, Mihai Firică – președintele Filialei Craiova a USR și Mircea Pospai, președintele Filialei „Tudor Arghezi” a UZPR, Craiova. Va avea loc un simpozion moderat de Mihaela Albu. Vor susține lucrări: Daniel Șandru (prof. univ. dr., director IICCMER) – IICCMER și memoria exilului românesc, Mihaela Albu (Craiova) – Ascendența gorjeană a Monicăi Lovinescu; Liviu Mureșan (Cluj-Napoca) – Familia Bălăcioiu – evocări; Zenovie Cârlugea (Târgu Jiu) – Amintiri și consemnări despre oameni și locuri de pe Valea Amaradiei; Lucreția Bârlădeanu (Paris) – Monica Lovinescu și Basarabia – evocări; Florentin Palaghia (Paris) – Pe Unde scurte … La Apa Vavilonului; Mircea Pospai (Craiova) – O dragoste până la capăt: ultimele prezențe pe undele radio; Liliana Corobca (București) – Fondul „Monica Lovinescu ” și literatura din exil. Prezentare de documente din fondul IICCMER.

În același cadru vor avea loc și lansări de carte, respectiv: Această dragoste care ne leagă (ediția a III-a, editura Corint) de Doina Jela (Prezintă: Mihaela Albu și autoarea); Dialoguri pariziene realizate de Lucreția Bârlădeanu (ed. Arc). Prezintă Mihaela Albu și autoarea; Va mai avea loc o expoziție de carte și reviste: Editura Aius Craiova (director Nicolae Marinescu), colecția „Cărțile exilului” (coordonator: Mihaela Albu),  revista „Mozaicul” (redactor șef: Petrișor Militaru), Asociația Culturală „Carmina Balcanica”. Invitați sunt scriitori și jurnaliști din Uniunea Scriitorilor (Filiala Craiova) și Uniunea Ziariștilor Profesioniști (Filiala „Tudor Arghezi”, Craiova), precum și membri ai UZPR Gorj și Mehedinți.

În data de 4 noiembrie, invitații la Festival se vor deplasa în comuna Crușeț. În program este cuprinsă vizitarea Școlii Gimnaziale Crușeț și întâlnirea scriitorilor cu elevii și cadrele didactice. Va fi prezentată personalitatea Monicăi Lovinescu și legătura sa cu comuna Crușeț. Vor fi susținute următoarele evocări:  Comuna Crușeț, locul de origine al familiei Bălăcioiu: prof. Nicolae Nicola; O fiică a comunei Crușeț: prof. Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu. Evocarea destinului său în amintirea unui descendent al familiei Bălăcioiu: Liviu Mureșan; Amintiri și consemnări despre oameni și locuri de pe Valea Amaradiei: prof. dr. Zenovie Cârlugea; „Moment artistic: „Lung îi drumul Gorjului…” piese folclorice tradiționale,  în interpretarea unor elevi ai Școlii Gimnaziale Crușeț; Vizitarea locurilor ce amintesc de familia Bălăcioiu. Slujbă de pomenire la Biserica din satul Crușeț. Vizită la monumentul istoric din satul Slăvuța: Biserica din lemn ”Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Expoziție de carte și reviste: Biblioteca Publică Crușeț- volume de carte  Monica Lovinescu, Editura Aius Craiova (director Nicolae Marinescu), colecția „Cărțile exilului” (coordonator: Mihaela Albu), Asociația Culturală „Carmina Balcanica”, revista „Mozaicul” (redactor șef: Petrișor Militaru)”, conform organizatorilor.

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CULTURĂ-MEDIA

Seară incendiară pe 8 decembrie: Faydee, live, la clubul Pogany din Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

Descoperă magia muzicii live alături de Faydee, pe 8 decembrie, în clubul Pogany din Târgu Jiu! Asta anunță organizatorii, care vin în fața publicului cu un eveniment senzațional „ce te va transporta în lumea ritmurilor captivante și a vocii inconfundabile. Faydee, artistul cu hituri mondiale, va crea o experiență muzicală de neuitat”.

„Fii parte dintr-o seară plină de energie și emotie la evenimentul nostru special. Cu hituri precum „Habibi,” „Can’t Let Go,” și multe altele, Faydee va transforma locația într-un sanctuar al distracției și al dansului. Întâlnește-ți prietenii sau creează amintiri unice alături de cei dragi. Biletele sunt limitate, așa că asigură-ți locul la acest spectacol extraordinar. Așteptăm cu nerăbdare să te avem alături pentru a sărbători muzica și bucuria într-un mod memorabil. Cumpără-ți acum biletul și pregătește-te pentru o seară de neuitat cu Faydee în magia Pogany”, transmite clubul. Biletele costă 50 de lei pentru fete și 60 de lei pentru băieți.

 

 

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Un fost șef din Gorj își lansează cartea

Postat acum

on

Un fost șef din administrația publică a județului Gorj își lansează joi cartea. Este vorba despre Vasile Picioruși, fost director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj. Acesta își va lansa cartea Arta consilierii sociale. Evenimentul va avea loc de la ora 17,00, la Biblioteca Județeană „Christian Tell”, din Târgu Jiu, la MansArta. Vasile Picioruși este și profesor și a condus o perioadă lungă de timp AJOFM Gorj.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Spectatorii din Târgu Jiu, invitați la teatru joi și vineri

Postat acum

on

Joi și vineri publicul din Târgu Jiu este invitat la teatru. De la ora 19,00 va fi pus în scenă spectacolul Ultimii, de Maxim Gorki, în regia lui Constantin Rdu Tudosie.
𝐷𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑠𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡̦𝑖𝑒 𝑓𝑎𝑐 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝐂𝐥𝐚𝐮𝐝𝐢𝐮 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐝𝐨𝐫, 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐀𝐧𝐝𝐨𝐧𝐞, 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐚, 𝐀𝐝𝐞𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐏𝐮𝐳𝐝𝐫𝐞𝐚, 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐄𝐧𝐚𝐜𝐡𝐞, 𝐕𝐨𝐢𝐜𝐚 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐚𝐧, 𝐕𝐥𝐚𝐝 𝐅𝐢𝐮, 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐭𝐫𝐚̂𝐦𝐭𝐮, 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐒̦𝐞𝐫𝐛𝐚𝐧, 𝐓𝐞𝐝𝐢 𝐏𝐨𝐩𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐂𝐨𝐫𝐧𝐞𝐥𝐢𝐚 𝐃𝐢𝐚𝐜𝐨𝐧𝐮, 𝐋𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐚 𝐒̦𝐨𝐫𝐨𝐩, 𝐎𝐚𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐬̦𝐢 𝐀𝐧𝐚𝐬𝐭𝐚𝐬𝐢𝐚 Deaconu.
𝐁𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐢𝐬𝐩𝐨𝐧𝐢𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐛𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞 și online.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!