Connect with us

ACTUALITATE

Gorjenii disperați de cutremure solicită ca pompierii să le expertizeze casele!

Postat acum

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj a primit zeci de solicitări în ultimele zile pentru a expertiza case afectate de cutremurele de săptămâna trecută. Conform ISU Gorj, pompierii nu au astfel de atribuții și, din păcate, nu îi pot ajuta pe oameni.

„În urma cutremurelor produse pe teritoriul județului Gorj, la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Gorj, s-a luat hotărârea formării de comisii mixte care să se deplaseze în teren și să evalueze vizual clădirile unde au fost semnalate degradări, pentru a avea o imagine clară a efectelor negative produse și pentru eliminarea pericolelor.

Din fericire, până în acest moment, la nivelul municipiului Tg-Jiu, în ceea ce privește blocurile de locuit și clădirile individuale cu destinația case de locuit nu au fost identificate vizual elemente ale structurilor de rezistență afectate.

Având în vedere numeroasele solicitări primite la nivelul dispeceratului ISU Gorj de la cetățeni care solicită expertize tehnice la clădirile afectate de cutremurele care s-au produs pe teritoriul județului Gorj, facem următoarele precizări:

ISU Gorj este structură specializată, destinată să execute în zona de competenţă legal încredinţată, misiuni de prevenire, monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, pe tipuri de risc specifice judeţului Gorj.

ISU Gorj nu are competențe legale de a efectua expertize tehnice!

În conformitate cu Legea nr. 212 din 12 iulie 2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, Capitolul II – Dispoziții privind reducerea riscului seismic al clădirilor existente, articolul 3, alineatul 1:

“Proprietarii clădirilor, persoane fizice sau juridice, și asociațiile de proprietari, precum și persoanele juridice care au în administrare clădiri au următoarele obligații:

  1. a) să asigure urmărirea comportării în exploatare a clădirilor din proprietate sau administrare, în condițiile legii, în vederea identificării din timp a unor degradări care conduc la diminuarea aptitudinii la exploatare;
  2. b) să asigure expertizarea tehnică, de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, a clădirilor existente cu vulnerabilitate seismică identificată ca urmare a evaluării vizuale rapide, în vederea încadrării într-o clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție;
  3. c) să asigure transmiterea concluziilor raportului de expertiză tehnică și a încadrării clădirii într-o clasă de risc seismic către autoritățile administrației publice locale competente, precum și către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică, în vederea asigurării monitorizării acțiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv notării în partea a III-a a cărții funciare a imobilului a clasei de risc seismic în care a fost încadrată clădirea existentă;

…”

Articolul 6, alineatul 1: „Pe întreaga durată a derulării acțiunilor privind reducerea riscului seismic al clădirilor existente, cuprinzând expertizarea tehnică, proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții, proprietarii și asociațiile de proprietari, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de consiliere și asistență din partea compartimentelor de specialitate din cadrul primăriilor.”

Articolul 9, alineatul 1: „Comitetele județene pentru situații de urgență, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență și comitetele locale pentru situații de urgență vor acționa, în aria lor de autoritate, pentru educarea antiseismică a populației.”

Toate etapele, de la efectuarea expertizei tehnice până la proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție, acolo unde este cazul, se regăsesc în documentul legislativ care poate fi accesat aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/257526

Totodată, cetățenii care dețin polițe de asigurare pentru imobile, pot iniția procedura de despăgubire, conform legislației în vigoare.

Atât activitatea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Gorj, cât și a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Gorj este concentrate, în continuare, pe identificarea și evaluarea vizuală a clădirilor care au suferit degradări în urma cutremurelor, centralizarea constatărilor și inițierea demersurilor pentru eliminarea pericolelor iminente, acolo unde este cazul.”, conform unui comunicat.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Guvernul a aprobat, azi, ajutorul de stat pentru CEO

Postat acum

on

De către

Guvernul a adoptat, azi, hotărârea de guvern privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru restructurare, sub formă de grant Societăţii „Complexul Energetic Oltenia” S.A. în scopul finanţării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, pentru anul 2023. Astfel, compania va primi un ajutor de stat în valoare de 449 milioane lei pentru anul 2023.

Potrivit comunicatului de presă al Executivului, ajutorul de stat de restructurare sub formă de granturi se acordă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, şi va fi folosit pentru:

a) achiziţia de certificate de emisii de gaze cu efect de seră necesare pentru îndeplinirea obligaţiei de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2022, corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalaţiile societăţii, cu scadenţă la data de 30 aprilie 2023;

b) achiziţia de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2023, corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalaţiile societăţii, cu scadenţă la data de 30 aprilie 2024”.

Ajutorul de stat este acordat anual, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei, în limita prevederilor bugetare aprobate şi se aprobă prin hotărâri ale Guvernului.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Tismana: Spectacol caritabil pentru Bianca, de Florii!

Postat acum

on

De către

Pe data de 9 aprilie, la orele 14.00, în ziua de ,,Florii,, Primăria Orașului Tismana, alături de Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului”, Casa de Cultură „George Coșbuc” va organiza spectacolul caritabil ” Împreună pentru Bianca”.

La spectacolul organizat vor fi prezenți următorii soliști vocali care ne vor încânta cu melodiile lor și anume: Claudia Torop, Roberta Crintea, Maria Loga, Alexandra Bleaje, Andra Matei, Victorița Lăcătușu, Ion Drăgan, Ileana Lăceanu, Adi Ologu, Tantan Florin.

Toți banii din vânzarea biletelor și din urma mobilă care se vor aduna în urma acestui spectacol caritabil vor fi depuși în cont pe numele Biancăi. Biletele se pot cumpăra de la sediul Casei de Cultură de la directorul Tantan Florin sau se la primarul Petre Remetea.

 

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Firmă de salubritate, amendată cu 50.000 de lei

Postat acum

on

De către

Firma de salubritate Polaris a fost amendată cu 50.000 de lei, de comisarii Gărzii de Mediu. Un camion a fost filmat în timp ce transporta deșeuri, fără să le asigure, resturile căzând pe drum. “Deșeurile care urmează a fi transportate trebuie asigurate în timpul transportului astfel încât să nu fie spulberate pe carosabil. Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au verificat în cursul acestei săptămâni un operator de colectare deșeuri ce acționează pe raza județului Gorj, iar în baza unor probe video primite, s-a stabilit că acesta nu a respectat normele de mediu pe parcursul efectuării transportului. Operatorul în cauză a fost sancționat cu amendă în valoare de 50.000 lei”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Gorj.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR