SĂNĂTATE
Fiul unui cunoscut magistrat de la Tribunalul Gorj, medic rezident gastroenterolog
Horia Constantinescu, fiul unui cunoscut magistrat gorjean, este medic rezident gastroenterolog. Tânărul de 26 de ani a luat rezidențiatul și, în prezent, activează ca medic gastroenterolog, la Arad.
Horia este absolvent al Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. A urmat studiile la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, iar astăzi își urmează pasiunea. Tânărul aspiră să ajungă un medic renumit, iar cu determinarea și perseverența de care a dat dovadă, are toate șansele să își îndeplinească visul.
SĂNĂTATE
Pacienții le mulțumesc medicilor de la SJU Târgu Jiu pentru profesionalism
Într-o perioadă în care imaginea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a fost afectată, urmare a cazului cu pacientul adolescent mort fără operație, unitatea medicală obține victorii mici pe un alt flanc. Este vorba despre mulțumirile pacienților și ale aparținătorilor pentru actul medical desfășurat în unitatea spitalicească, care reprezintă o mare bucurie pentru personalul medical al SJU Târgu Jiu, lucru făcut public de unitatea medicală.
„Vă prezentăm, mai jos, mesajele de mulțumire ale unor pacienți tratați în două secții ale unității medicale și într-unul dintre cabinetele de specialitate din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. Dumnealor au transmis cadrelor medicale mesaje publice de apreciere. Le mulțumim și le dorim multă sănătate!”, a transmis SJU.
SĂNĂTATE
Dr Cristina Căliman(Colegiul Medicilor Gorj): Vaccinat, riscul de a te îmbolnăvi de gripă e mult mai redus!
Deoarece tot mai mulți români sunt ezitanți în ceea ce privește decizia de a se vaccina, Colegiul Medicilor din Gorj a decis să vină în sprijinul acestora răspunzînd la cele mai frecvente întrebări legate de acest subiect. În interviul de mai jos, cea care va lămuri o parte din dilemele referitoare la vaccinul antigripal este doctorul Cristina Căliman, medic primar neurolog.
Cum ar arăta situația medicală actuală dacă nu ar exista vaccin antigripal?
Gripa este o boală foarte contagioasă și lipsa vaccinului ar duce la răspândirea mai rapidă și mai largă a virusului în populație. Ar apărea complicațiile grave pe care vaccinarea le evită la un număr mult mai mare de persoane, ducând la multe spitalizări și suprasolicitarea sistemului medical, inclusiv al secțiilor de ATI care ar fi frecvent depășite astfel încât să nu poată primi alte patologii. Deoarece complicațiile acestei boli pot fi severe la cei nevaccinați, ar crește numărul deceselor datorită gripei. De asemeni, în lipsa stopării transmiterii gripei prin vaccinare, se vor selecta variante noi, unele agresive, deoarece virusul cu cât se transmite mai mult cu atât are mai multe oportunități de a suferi mutații.
Care sunt complicațiile gripei și care este populația la risc?
Complicațiile gripei sunt multiple: pneumonie, agravarea bolilor cronice preexistente (astm, diabet, boli cardiovasculare, demență), suprainfecții bacteriene și chiar deces, cum aminteam mai sus. Populația vulnerabilă este reprezentată de bătrâni, gravide, copii mici, bolnavi cronici).
Se știe că nici vaccinarea nu e lipsită de riscuri. De ce e mai riscant să NU mă vaccinez decât să mă vaccinez?
Vaccinat, riscul de a te îmbolnăvi de gripă e mult mai redus, și chiar dacă te îmbolnăvești scade mult riscul de complicații și deces. Vaccinurile sunt testate riguros, iar în cazul celui antigripal, acesta e administrat în populație deja de foarte mulți ani, a trecut proba timpului, metaforic vorbind. Și da, vaccinul antigripal e un vaccin sigur, reacțiile lui adverse sunt de obicei ușoare, mai exact durere sau roșeață la locul injectării și, mai rar, oboseală sau febră, manifestări ce se remit spontan, la scurt timp.Foarte mulți oameni sunt speriați de sindromul Guillain-Barre (GBS) ce ar putea apărea după vaccinare, dar riscul e extrem de mic ( 1-2 cazuri la 1 000 000 de doze administrate), iar majoritatea cazurilor sunt tratabile, cu recuperare completă. De fapt, riscul de a dezvolta sindrom Guillain-Barre dacă te infectezi cu gripă e mult mai mare decât din cauza vaccinului.Foarte rar, vaccinul poate provoca anafilaxie dar dacă este administrat de către un cadru medical, într-o unitate medicală, acest risc este gestionabil, personalul medical știe exact ce e de făcut în această situație. Pe de altă parte, din cauza gripei mor anual între 290 000 și 650 000 de oameni, iar mulți alții fac pneumonie, insuficiență respiratorie, encefalită, iar bolile lor cronice preexistente se înrăutățesc.
Mai are rost să ne vaccinăm în ianuarie dacă nu am făcut-o încă?
Da, mai ales în România merită. La noi sezonul gripal atinge vârful în ianuarie-februarie dar deseori se prelungește până în martie-aprilie.Vaccinul începe să fie eficient la 10-14 zile după administrare, deci dacă te vaccinezi în ianuarie vei fi protejat pentru restul sezonului gripal de forme grave ale bolii.
Dacă am o imunitate bună, mai are rost să mă vaccinez?
Da, din mai multe motive. Imunitatea oricărei persoane poate suferi fluctuații de eficiență, nu avem cum aprecia corect statusul nostru imun, mai ales dacă nu suntem medici. Se știe, dealtfel, că virusurile gripale se modifică rapid, astfel că imunitatea naturală la o tulpină poate să nu te protejeze de alta. Vaccinul e adaptat fiecărui sezon gripal, pentru a proteja de tulpinile dominante în acel sezon. În plus, trebuie să nu fim egoiști și să ne gândim și la ceilalți, deoarece persoanele vaccinate au o probabilitate mai mică de a transmite virusul căci fie ori nu se îmbolnăvesc, fie elimină o cantitate mai mică de virus, mai puțin timp ca un nevaccinat. Scădem astfel riscul de mutații la nivelul virusului și scurtăm sezonul gripal reducând inclusiv impactul economic și social al bolii (oameni ce lipsesc de la servici, copii ce lipsesc de la școală și necesită îngrijire etc). Deși vaccinul antigripal nu oferă protecție 100% față de infectare, el protejează de urmările gripei. Nu dorim niciunul să ne fie afectat organismul pe termen lung de o gripă.
Destule persoane sunt convinse că, dacă se vaccinează antigripal pot face gripă din cauza vaccinului. Este adevărat, poate administrarea vaccinului să declanșeze gripa?
Nu, este doar un mit. Vaccinul nu îți poate genera gripă deoarece conține fie un virus inactivat, fie componente ale acestuia incapabile să cauzeze infecția.
Dumneavoastră v-aţi vaccinat deja?
Desigur, încă din luna octombrie. Eu și întreaga mea familie suntem vaccinați antigripal. Ca să stăm fără grijăAș vrea să închei cu mesajul domnului doctor Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie: „Vaccinurile au rostul sa ne ajute si nu sa ne faca rau. Ele contin cantitati infime de agenti patogeni omorati sau atenuati si care au rolul de a genera o reactie de recunoastere din partea organismului si sa invete din aceasta interactiune. Nu trebuie sa ne temem de cantitati infime de agenti patogeni omorati sau atenuati. Trebuie sa fim constienti ca la un moment dat ne vom intalnii cu agesti microbi vii, capabili sa ne infecteze, sa se multiplice si sa determine boala. O boala severa, din pacate. De aceea trebuie sa fcem ceea ce putem face atunci cand e cel mai potrivit ca sa antrenam organismul pt asta.Vaccinurile ne ajuta sa fim pregatiti si sa prevenim boli severe.”
SĂNĂTATE
O clinică medicală ultramodernă din Târgu Jiu angajează medici stomatologi și asistenți!
Clinica Medicală POP DENT din Târgu Jiu face angajări, mărindu-și astfel echipa, o dată cu debutul anului 2025. Clinica Dr Maria Popescu a fost inaugurată anul trecut și beneficiază de ultimele apariții în domeniu în privința aparaturii medicale.
„Clinică stomatologică ultramodernă, dotată cu aparatură de ultimă generație, cautăm medici stomatologici generaliști/specialiști, pentru o colaborare/angajare de lunga durată!Oferim procent motivant din încasări(40-50%), portofoliu de pacienți deja creat.De asemenea, echipa noastră de asistenți medicali se măreste”, este anunțul CM POP DENT Târgu Jiu.
Clinica funcționează în municipiu, pe strada 30 Decembrie, complex 23, parter.