DEZVĂLUIRI LOCALE
DRAMATIC. FETIȚĂ de un an și cinci luni, GRAV BOLNAVĂ, a așteptat ambulanța O SĂPTĂMÂNĂ!

Dincolo de funcții, titulaturi sau blazoane, ar trebui să se afle oameni. Dincolo de proceduri și de reglementări insipide, cel puțin în sistemul de sănătate, ar trebui să primeze empatia. Realitatea însă poate fi extrem de dură, iar aceste trăsături distinctive ale ființei umane se pierd în hârțogării sau pur și simplu nu există, pentru că politrucii care ocupă, vremelnic, funcții sunt stăpâniți de egoism.
O fetiță de numai un an și cinci luni, diagnosticată cu o boală rară, aflată în stadiu terminal, a fost pur și simplu abandonată într-un spital din București unde, împreună cu mama ei, în vârstă de 20 de ani, a așteptat salvarea să o aducă acasă, la Tismana, timp de o săptămână.
Da, ați citit bine, 7 (șapte) zile au trecut de la momentul în care medicul specialist a stabilit că fetița trebuie externată și transportată la domiciliu și până când managerul Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Gorj, Tiberiu Tătaru, a găsit de cuviință să trimită o salvare după micuța bolnavă.
Diagnostic cumplit…
… pentru Maria Ionela, o fetiță de numai un an și 5 luni, internată în Spitalul Clinic de Copii ”Dr.Victor Gomoiu” București în cadrul Secției recuperare medicală – Neurologie Pediatrică – o boală rară, pe care o pot face micuții chiar și în primele 6 luni de la naștere. Specialiștii spun că prevalența acestei afecțiuni nu este pe deplin cunoscută, însă este estimat că, la nivel global există aproximativ un caz la fiecare 100.000-200.000 de nașteri. Practic, sunt distruse treptat celulele nervoase din creier și din măduva spinării, iar degenerarea cerebrală este severă.
Medicul curant al fetiței a opinat că micuța trebuie externată și transportată la domiciliu, într-un sat de lângă Tismana. Fiind în criză de apnee și dependentă de oxigen, cu ventilație non invazivă, joi, 26 ianuarie a.c., medicul Diana Epure a solicitat o ambulanță tip C cu medic și cu oxigen de la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj. Solicitarea a fost înregistrată în aceeași zi la SJA Gorj, care ar fi trebuit să trimită o ambulanță la București, conform cererii scrise, adică tip C, cu medic și oxigen, a doua zi, pe 27 ianuarie a.c., la orele 14,00.
Timp de șapte zile, managerul Tiberiu Tătaru și dispeceratul instituției, n-au găsit nicio soluție să trimită o ambulanță la București pentru a transporta fetița, în siguranță, la Tismana. Scuza eternă e lipsa de medici și nu incompetența sau lipsa de soluții a lui Tătaru.
Așa că, abia pe 2 februarie a plecat o ambulanță spre Capitală, pentru a o aduce pe micuță și pe mama ei acasă, în Gorj. Și, pentru că nici atunci nu a găsit nicio soluție, județul a rămas fără medic în acea tură.
Au fost zile la limita dintre viață și moarte și o săptămână de așteptare apăsătoare. După trei zile acasă, micuța a ajuns, din nou, în spital. Duminică, fetița a fost adusă cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu.
Cât de gravă e situația de la SJA
Într-un interviu acordat presei locale pe 23 ianuarie, deci, cu trei zile înainte de solicitarea medicului de la Spitalul Clinic de Copii ”Dr.Victor Gomoiu” București, managerul SJA Gorj, Tiberiu Tătaru mințea, cu nerușinare, că lipsa personalului medical de specialitate pe ambulanțele instituției este aproape rezolvată.
,,În ultimele trei luni nu au mai existat ture fără medic, avem chiar doi medici pe tură”, afirma Tătaru.
Totuși, timp de o săptămână, 26 ianuarie – 2 februarie nu a reușit să trimită nicio ambulanță cu medic la București.
Deși se lăuda încă de la numirea în funcție că are soluții pentru a aduce medici, după cinci luni de mandat cu Tătaru la conducere, Serviciul Județean de Ambulanță Gorj are doar trei medici de teren, de fapt, trei norme și jumătate.
Concret, medicii Cojocaru, Gherghe și Popescu asigură dispeceratul Serviciului de Ambulanță, toți trei având probleme medicale.
Pe autospecialele de salvare urcă doar medicii Constantinescu, Guran și Mălăescu, angajați cu normă întreagă ai SJA, respectiv medicii Marin (care zilele acestea a plecat la UPU în Spitalul de Urgență Tg-Jiu) și Poenaru (angajată a Spitalului Tg- Cărbunești), cu jumătate de normă. Trebuie spus că directorul medical al SJA, Florentina Motea, și medicul Giuroiu (angajată a Spitalului Tg-Cărbunești) efectuează doar gărzi, patru, respectiv două pe lună. Practic, e imposibil de acoperit toate turele cu medic, așa că există zile sau nopți în care în județul Gorj nu există nicio ambulanță cu medic.
Arafat rezolvă problema lui Tătaru
Cazul copilului de 12 ani care a așteptat nouă ore până s-a găsit o ambulanță cu medic care să-l transporte de la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu la un spital din Capitală, a ajuns la urechile șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.
La finele săptămânii trecute, secretarul de stat Raed Arafat, a emis o dispoziție privind modalitatea de transfer a pacienților critici între județe și Municipiul București. Practic, le-a dat mură-n gură la cei fără soluții, precum Tiberiu Tătaru.
Concret, dispoziția se aplică tuturor transferurilor între județe și spitalele din Capitală, în situațiile în care Serviciul de Ambulanță Județean nu are medic pe tură, pe județ sau medicul/medicii nu sunt disponibili într-un timp suficient de scurt pentru a realiza transferul pacientului critic.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Biciclistul găsit mort la Mușetești, afaceristul Păsătoiu!

Proprietarul parcului de aventura din Mușetești, totodată și a unei pensiuni din localitate, Florin Păsătoiu este biciclistul de 47 de ani, găsit mort lângă un cap de pod din localitate. Vestea a căzut că un fulger asupra familiei sale, acesta fiind căsătorit și având doi copii. Poliția a deschis dosar penal în această cauză.
La data de 26 martie a.c., ora 02:15, Poliția Orașului Bumbești-Jiu a fost sesizată prin apel de urgență, cu privire la faptul că pe raza localității Mușetești, pe partea carosabilă, se află o persoană, posibil decedată.Polițiștii s-au deplasat la fața locului, stabilind că un bărbat de 47 de ani, din comuna Mușetești, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe DC 6 Mușetești, a pierdut controlul ghidonului, s-a dezechilibrat și a căzut.În urma căzăturii a survenit decesul bărbatului.
Polițiștii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite cauzele și împrejurările producerii evenimentului.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Foto: Șoferul mașinii răsturnate la Glogova avea permisul suspendat

La data de 25 martie a.c., Poliția Municipiului Motru a fost sesizată prin apel de urgență, cu privire la faptul că pe raza localității Glogova s-a produs un eveniment rutier cu victime, transmite IPJ Gorj.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că un bărbat de 26 de ani, din comuna Cătunele, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 671 B Olteanu, a pierdut controlul direcției de mers, a intrat în coliziune cu un cap de pod și s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma impactului, conducătorul auto și un tânăr de 25 de ani, pasager în autoturism, au suferit leziuni, fiind preluați de echipajele medicale.
Din verificările efectuate în bazele de date, polițiștii au stabilit că bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat.
Cercetările sunt continuate de polițiști, sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducere a unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care are suspendat acest drept, urmând a fi stabilite cauzele și împrejurările producerii evenimentului.
DEZVĂLUIRI LOCALE
A fost suspendat concursul de șef în Transloc, ”preparat” de Paraschiv pentru amicul său Horhoianu

Administratorii societății de transport public Transloc SA s-au reunit, în regim de urgență, la cererea unui reprezentant al acționarului, și au hotărât suspendarea concursului pentru postul de coordonator activitate ridicări auto, ”preparat” de directorul general Mihai Paraschiv special pentru amicul și colegul său de partid Sebastian Bogdan Horhoianu.
Mai mult, președintele și un membru al comisiei de evaluare și selecție, când au realizat că sunt părtași la o acțiune care frizează penalul, pur și simplu n-au mai dorit să participe la etapele ulterioare ale selecției de dosare.
GorjExpress.ro a prezentat, pe larg, modul de operare al lui Mihai Paraschiv și procedura, total netransparentă, de organizare a concursului cu ”circuit închis” de la Transloc SA, care avea ca obiectiv angajarea lui Bogdan Horhoianu, amicul lui Paraschiv, în postul de coordonator activitate ridicări auto.
George Emilian David, consilier local și membru în Adunarea Generală a Acționarilor a societății de transport public, în baza prerogativelor conferite de mandatul de reprezentant al Consiliului Local Tg-Jiu în AGA, avea obligația de a sesiza autoritatea publică tutelară asupra deficiențelor sau neregulilor de natură a periclita funcționarea eficientă a societății, așa că, a solicitat, marți, 21 martie a.c., directorului Mihai Paraschiv și președintelui Consiliului de Administrație să-i comunice temeiul legal al procedurii concursului, iar până atunci să suspende concursul.
Consiliul de Administrație al Transloc SA a hotărât, joi, 23 martie, suspendarea procedurii de selecție pe o perioadă de 15 zile.
Cum s-a preparat șmenul
Pe 27 februarie a.c., Transloc SA a transmis AJOFM Gorj un așa zis anunț, prin care aducea la cunoștință celor interesați că are două posturi vacante: unul de ”coordonator activitate ridicări auto” și altul de ”legător de sarcină”.
A doua zi, pe 28 februarie, la avizierul din curtea societății a fost afișat anunțul și tematica concursului în vederea ocupării celor două posturi.
În privința publicității concursului, s-a considerat a fi de ajuns. De altfel, Mihai Paraschiv a declarat, public, că a anunțat concursul la AJOFM, ”că doar acolo merg cei aflați în căutarea unui loc de muncă”.
Pe 16 martie, directorul Paraschiv a emis o decizie prin care a fost numită comisia de selecție a dosarelor, iar în ziua următoare, comisia a și evaluat dosarele celor care trebuia să ocupe cele două posturi: legător de sarcină – Eduard Teodor Pirici; coordonator activitate ridicări auto – Sebastian Bogdan Horhoianu, amicul directorului general al Transloc SA, Mihai Paraschiv.
A urmat, pe 20 martie, anunțul cu data susținerii probei scrise, numai că, trei zile mai târziu, pe 23 martie, președintele și un membru al comisiei de concurs au lipsit nemotivat de la proba scrisă, cel mai probabil, după ce au realizat că întreaga procedură frizează penalul la modul grosolan.
Cum, inițial, nu s-a prevăzut o listă de supleanți la comisia de concurs, Paraschiv a emis, în aceeași zi, 23 martie, o nouă decizie prin care a numit o nouă comisie (?!). Candidații au susținut proba scrisă, iar lucrările lor au fost sigilate, după ce Consiliul de Administrație a hotărât suspendarea concursului.
Claudiu Matei