SĂNĂTATE
Dr.Căliman: Pot ajuta cu două gărzi lunar. În loc să fiu felicitată mi se pun bețe-n roate!

Doctorul neurolog Cristina Căliman a făcut publică astăzi o situație de neînțeles privind gărzile de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Medicul vorbește de un abuz, unul care, din păcate, nu este singular în cadrul SJU.
„Sunt pacient oncologic, nu am niciun măcar un an de la diagnostic. Sunt pacient cardiologic. Sunt pacient cu hipotiroidie și tiroidita autoimuna. Ca să ajut secția am refuzat scutirea de gărzi, deși se spune prin spital că bărbați cu 10 ani mai tineri ca mine au scutire de gărzi pe atac de panică, pe Cardiologie gărzile nu sunt acoperite de ani de zile, iar pe alte secții se face doar garda obligatorie. Pot ajuta pe moment cu două gărzi lunar. Și, surpriză, în loc să fiu felicitată că vreau să ajut, mi se pun bețe în roate pe motiv că, cu încă 8 medici în afară de mine care fac gărzi, poate nu se poate asigura linia de gardă dacă eu fac doar 2 gărzi lunar”, a transmis medicul Cristina Căliman.
Deși problema gărzilor nu este una rezolvată, sprijinul medicului neurolog este refuzat din start.
„Mesajul managerului e că șeful de secție (momentan interimar și în concediu, iar cea care îi ține locul nu are nimic împotrivă ) e cel care decide. Ce decideți, dacă mor sau trăiesc? Domnul manager doarme în patul lui noapte de noapte și nu are cancer. Ca și doamna de la Resurse Umane care a scris pe cererea mea un punct de vedere care nu are legătură cu solicitarea mea. Din fericire pentru ei, nu au cancer și nu au copii mici de crescut, ca mine și le doresc să nu treacă vreodată prin ce trec eu. Dar nu au nici empatie și nici cunoașterea legislației”, a completat doctorița.
„Legal pot avea scutire sau pot face doar cele 18 ore obligatorii. La 8 medici care sunt în linia de gardă ÎN AFARĂ DE MINE nu poți legal invoca faptul că aprobarea depinde dacă șeful de secție INTERIMAR și la momentul depunerii cererii înlocuit LEGAL de o colegă care a avizat cererea trebuie să decidă. Reamintesc că o linie de gardă e asigurată de minim 4 medici, noi suntem opt și că e dreptul meu să decid câte ore de gardă fac, mai ales că am motive medicale. Dar dacă stăteam în concediu medical cât îmi dă voie legea, cum era”, s-a întrebat retoric Cristina Căliman.
SĂNĂTATE
Mușetești: Treizeci de medici, voluntari pentru trei sute de pacienți!

Treizeci de medici din Timișoara și Gorj oferă acum la Mușetești, în incinta Căminului Cultural servicii medicale gratuite pentru trei sute de cetățeni din această comuna, persoane care s-au înscris la primărie pentru a beneficia de un consult, gratuit, de specialitate.
Acțiunea de voluntariat face parte din programul desfășurat de Caravana medicală „Împreună pentru viață”, organizată de Asociația pentru Anestezie și Terapie Intensivă „Aurel Moșoiu”. De altfel, prima oprire a caravanei pe anul 2025 a fost la Gorj, în comuna condusă de primarul Cosmin Băban.
SĂNĂTATE
Cunoscut psihoterapeut, în echipa unei clinici private din Târgu Jiu

Psihoterapeutul Andreea Vlad s-a alăturat echipei Viena Medical, anunță reprezentanții clinicii private din Târgu Jiu. Psihologul va oferi astfel sprijinul necesar tuturor celor care au nevoie de ajutor în procesul de autocunoaștere și dezvoltare personală.„În cadrul sesiunilor, vom explora împreună gândurile, emoțiile și comportamentele tale, pentru a înțelege ce te frământă. Vei învăța cum să depășești obstacolele care îți blochează evoluția, să dezvolți noi modalități de comunicare și relaționare, și să îți crești stima de sine”, dezvăluie psihologul de la Viena Medical.
SĂNĂTATE
SJU Târgu Jiu răspunde la acuzațiile liberalului Aldescu

Având în vedere afirmațiile din spațiu public cu privire la Raportul de inspecție al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, conducerea unității medicale din municipiu face următoarele precizări:
La secția Cardiologie există deficit de medici, iar la nivelul unității medicale s-au efectuat demersuri de ocupare prin concurs a posturilor vacante. În anul 2024 a fost organizat concurs de ocupare a posturilor vacante de cinci ori, ocupându-se un singur post de medic, care a început activitatea în secție anul acesta, la data de 01.03.2025. Anul acesta, a fost finalizată o nouă procedură de organizare a concursului de ocupare a posturilor vacante din Secția Cardiologie, fiind ocupat un singur post, respectiv cel de medic rezident ultimul an.
În ceea ce privește specialitatea Neurologie, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu linia de gardă a fost întotdeauna completă, asigurând urgențele neurologice de la toate spitalele din teritoriu.
În raportul de control al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) nu este folosit termenul de „traumatizare a pacienților”, iar medicul din specialitatea terapie intensivă nu efectuează consulturi în Camera de gardă-locația 700.
Consulturile interdisciplinare se efectuează, pentru urgențele medii și minore, cu ambulanța proprie a spitalului județean, doar urgențele majore fiind transportate cu ambulanța Serviciului de Ambulanță Județean Gorj, în baza contractului încheiat între cele două instituții.
Conducerea Spitalului Județean de Urgență a efectuat demersuri pentru înființarea unui punct de lucru UPU, cu linie de gardă Pediatrie, în strada Progresului (Spitalul 700), fiindu-ne comunicat faptul că „această solicitare nu se conformează Ordinului 914/2006 din cauza lipsei spațiilor pentru această structură”. Începând cu luna iunie a anului 2023, clădirea din strada Progresului a intrat în lucrări de reabilitare energetică, fapt care a impus relocarea unor secții, restrângerea activității. După finalizarea acestor lucrări, spitalul va relua demersurile în acest sens.
Referitor la relocarea secțiilor Cardiologie și Neurologie în clădirea din strada Tudor Vladimirescu, Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a dispus SPIAAM analizarea modificării de structură, prin relocarea celor două secții lângă UPU. De menționat că și la Spitalul Tudor Vladimirescu sunt în desfășurare lucrări de reabilitrare inițiate în 2021, care au impus aceleeași relocări de secții cu restrângerea activității.
Analiza efectuată de SPIAAM, a arătat că modificărea structurii prin relocarea celor două secții, impunea reducerea numărului de paturi cu aproximativ 117 paturi la nivelul unității sanitare, fapt nerecomandat în acel moment.
Având în vedere faptul că un pacient politraumatizat care se adresează serviciului UPU poate necesita consulturi în toate specialitățile chirurgicale, inclusiv specialitățile ORL și Oftalmologie, nu ar fi în beneficiul pacienților relocarea celor două secții (ORL și Oftalmologie). De menționat faptul că acestea, fiind secții chirurgicale, relocarea lor ar impune și spații pentru un nou bloc operator; în locația din strada Progresului nu există aceste spații.
Conducerea Spitalului Județean Urgență Târgu-Jiu a obținut avizul epidemiologic emis de DSP Gorj privind desființarea Camerei de Gardă situată în strada Progresului și dirijarea întregului flux al urgențelor prin structura de primiri urgențe. După obținerea acestui aviz, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a solicitat Ministerului Sănătății avizul privind modificarea structurii, aviz care nu ne-a fost transmis până în acest moment.
De menționat că acuzațiile apărute în spațiul public nu aduc niciun beneficiu pacienților și personalului unității sanitare, motiv pentru care pe această cale, solicităm consilierilor județeni sprijin în atragerea de noi medici în specialitățile deficitare, precum și în realizarea, la nivelul unității sanitare, a unei linii de gardă în specialitatea Cardiologie, la nivel de județ, în care să fie incluși toți medicii cardiologi angajați în spitalele din județul Gorj.