POLITICĂ
Deputata AUR Gorj l-a interpelat pe ministrul Apelor, Mediului și Padurilor

Interpelarea parlamentarului de Gorj privește “PNRR şi zonele de protecţie propuse în judeţul Gorj”.
“În calitate de deputat al județului Gorj, vă adresez prezenta interpelare cu privire la situația generată de includerea unei suprafețe semnificative din fondul forestier al județului Gorj în zone de protecție, conform prevederilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform informațiilor publice, aproape 45% din suprafața totală a pădurilor județului Gorj urmează să fie incluse în arii naturale protejate, aspect ce implică un regim de protecție strictă asupra pădurilor în cauză. Această decizie are implicații majore asupra economiei locale, turismului și mijloacelor de trai ale locuitorilor din zonă. Menționez că această veste a dat naștere unui adevărat val de revoltă în rândul comunităților afectate întrucât viața locuitorilor, viață care se desfășoară conform unor cutume bine înrădăcinate, va fi afectată profund”, susține Priescu.
Astfel, restricțiile impuse prin această măsură interzic nu doar exploatarea lemnului, ci și alte activități specifice zonei precum adunarea de lemne de foc, culesul fructelor de pădure și al ciupercilor, elemente esențiale pentru subzistența multor familii din aceste zone.
“Nu trebuie să scot în evidență gradul de sărăcie ridicat din județul Gorj, întrucât este un aspect cunoscut, dar cum le vom spune acestor oameni, care au fost abandonați de Statul Român în repetate rânduri, că nu vor mai putea aduna lemne pentru foc, fructe de pădure sau ciuperci. Această măsură ridică semne de întrebare în ceea ce privește sustenabilitatea economică a județului Gorj, care se bazează pe turism, resurse naturale și pe avantajele economice oferite de natură. Inclusiv președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a recunoscut public pericolul acestui demers și a susținut că această suprafață nu va fi aplicată. Însă, la acest moment, nu avem nicio garanție că asigurările date de acesta ori de alți oameni politici vor fi respectate”, a mai transmis deputata AUR.
Aceasta atrage atenția că Strategia Europeană privind biodiversitatea pentru anul 2030 prevede că, în ceea ce privește conservarea biodiversității, România trebuie să implementeze noile ținte propuse de Strategia Europeană privind biodiversitatea care prevăd un procent de 30% din suprafața terestră și marină acoperită cu arii naturale protejate și un procent de 10% din teritoriul național aflat în protecție strictă.
“Trebuie stabilit de ce județul Gorj depășește cu mult această limită și de ce județul Gorj este cel care trebuie să ridice media națională. La o primă analiză se poate argumenta că altor județe le-au fost atribuite procentaje de suprafață de arii naturale protejate mult mai mici decât ar fi trebuit în realitate. Mai mult de atât, se poate argumenta că procedura prin care au fost stabilite aceste suprafețe a fost viciată prin erori ori prin rea-credință dat fiind faptul că un județ se află mult peste media înaintată de Strategia Europeană și pare să fie cel sacrificat pentru a ridica media națională.În calitate de deputat de Gorj, este de datoria mea să întreprind acțiunile necesare pentru protejarea traiului populației din Gorj, mai ales în contextul actual în care județul Gorj este cel mai afectat județ al Țării în ce privește prevederile PNRR propuse”, a mai transmis Priescu.
Parlamentarul susține astfel că se poziționează în sprijinul comunităților locale și solicita, pe cale oficială, analiza situației și identificarea soluțiilor conforme de ameliorare a problemei.
“Consider că trebuie avută în vedere renegocierea prevederilor din PNRR în sensul micșorării suprafețelor de arii protejate propuse pentru județul Gorj. Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră, în scris, la această interpelare întrucât problemele semnalate au implicații majore asupra vieții și securității economice a populației din județul Gorj, populație pe care o reprezint în calitatea mea de deputat în Parlamentul României”, a conchis deputata AUR.
POLITICĂ
Elevii Școlii Gimnaziale Negreni, la Parlamentul României

Elevii Școlii Gimnaziale Negreni, comun Licurici au făcut o vizită la Parlamentul României. Cel care le-a deschis ușa a fost senatorul Ion Iordache.
“Am avut deosebita plăcere să sprijin vizita elevilor de la Școala Gimnazială Negreni, Comuna Licurici, județul Gorj, la Parlamentul României. Acești copii minunați reprezintă viitorul comunității noastre și este esențial să le oferim oportunități prin care să descopere instituțiile democratice ale țării și rolul lor în funcționarea statului. Mulțumesc domnului primar Vasile Măciucă pentru implicare, precum și cadrelor didactice pentru efortul constant de a educa și ghida noile generații. Voi rămâne mereu un susținător al educației și al inițiativelor care contribuie la formarea tinerilor din județul Gorj și din întreaga țară”, a transmis senatorul Ion Iordache.
POLITICĂ
Senatorul Rujan, la Conferința „Avocatura între provocări și oportunități”!

La invitația Președintelui Uniunii Naționale a Barourilor din România, prof. univ. dr. Traian Briciu, senatorul de Gorj, Cristinel Rujan, a participat, în calitate de Președinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, la Conferința „Avocatura între provocări și oportunități”, moderată de avocatul Daniel Fenechiu, vicepreședinte al UNBR și senator. Acest eveniment marchează, potrivit parlamentarului de Gorj, începutul unui demers constant de consolidare a dialogului dintre UNBR și Parlamentul României în vederea consultării periodice, dedicată tuturor problemelor stringente care privesc profesia, implicarea activă a avocaților în procesul legislativ și asigurarea unei reprezentări eficiente a intereselor profesiei în spațiul public și decizional.
“În intervenția din cadrul dezbaterilor, am subliniat importanța contribuției avocatului în stabilitatea statului de drept și în recâștigarea încrederii cetățenilor în actul de justiție, prin consolidarea principiilor fundamentale ale exercitării profesiei de avocat: independența avocatului și secretul profesional”, a transmis senatorul Ion Cristinel Rujan.
Alături de avocați, au participat la dezbatere și au avut intervenții Radu Marinescu, Ministrul Justiție; Robert Cazanciuc, Vicepreședintele Senatului; Prof. univ. dr. Tudorel Toader, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași; Silviu Barbu, Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie; George Dîrcă, Președintele Secției de Evidență Oficială a Legislației și Documentare, Consiliul Legislativ; Ion Dragne, Vicepreședinte al UNBR; Sergiu Stănilă, Vicepreședinte al UNBR; Liviu Mihai, Decan al Baroului Suceava și Vicepreședinte al UNBR; Flavia Maier, Decanul Baroului Cluj și Membru al Comisiei Permanente a UNBR, Luminița Ioana, membru al Comisiei Permanente a UNBR; Mihăiță Bubatu, Președintele Casei de Asigurări a Avocaților, Cristian Niculescu-Tâgârlaș -Vicepreședinte al Casei de Asigurări a Avocaților și senator. De asemenea au participat și colegii avocați parlamentari, Ciprian Iacob – senator; Rodica Cușnir, senator;. Alin Stoica, deputat și Cosmina Cerva, senator și membru în Consiliul Baroului București.
În cadrul conferinței au fost prezentate mai multe teme, care se vor materializa în propuneri legislative, ce vizează profesia de avocat, precum:
● Nevoia de adaptare a profesiei la noile realități economice și juridice
● Extinderea portofoliului profesional al avocaților
● Adoptarea Convenției europene privind profesia de avocat
● Sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale ale avocaților
● Întărirea rolului avocatului în procedurile privind cetățenia, registrul comerțului și regimul străinilor, prin reforme legislative care consolidează statutul avocatului ca reprezentant legal indispensabil.
● Profesionalizarea căilor extraordinare de atac, prin instituirea obligației privind redactarea și semnarea acestor cereri exclusiv de către avocat
● Recunoașterea juridică extinsă a profesiei de avocat
● Dreptul avocaților și echilibrul muncă viață
POLITICĂ
Senatorul Iordache: Producătorii agricoli afectați de secetă, sprijiniți prin ajutor de stat!

Se va oferi sprijin pentru fermierii cu terenuri calamitate, anunță senatorul Ion Iordache. “În cadrul Comisiei pentru agricultură, am adoptat Proiectul de Lege privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli afectați de secetă”, a anunțat parlamentarul liberal de Gorj.
Prin această măsură, 230.000 de producători agricoli – persoane fizice, firme sau întreprinderi familiale – beneficiază de granturi în valoare de 1.000 lei/ha, pentru culturile calamitate în perioada septembrie 2023 – 2024
“Este un sprijin concret pentru fermierii români, care se confruntă cu efectele secetei pedologice, și o dovadă a angajamentului nostru pentru susținerea agriculturii naționale”, a completat parlamentarul.