Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

„Cu dragoste, de peste Prut!”, expoziție de pictură la Centrul de creație Gorj

Postat acum

on

0 Shares

Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Obștea Peștișani, Liga Culturală “Fii Gorjului” București și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău vă invită joi, 4 iulie 2024, la sala „Florin Isuf”, începând cu ora 17.00, la vernisajul expoziției de pictură „Cu dragoste de peste Prut”.

Cunoscutul fotograf, Teodor Dădălău duce tradiția mai departe și aduce tineri artiști moldoveni – de o parte sau de cealaltă a Prutului – în expoziții la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Profesori și studenți la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și-au adus cele mai frumoase lucrări pentru a fi expuse la Târgu Jiu. Artiștii își vor prezenta lucrările și vor vorbi despre ei și arta lor.

Invitat de onoare este Valentin Norbert Tarus. Acesta este nepot al preotului basarabean Mina Țăruș – unul dintre cei mai importanți unioniști ai Basarabiei, voce puternică pentru predarea în limba română și pentru folosirea alfabetului latin în școlile din Basarabia, și care a fost participant activ la emanciparea societăţii civile basarabene și la declararea independenţei Republicii Moldoveneşti faţă de Rusia din 24 ianuarie 1918 şi unirea cu România. Preotul Mina Țăruș a ridicat biserici și școli, a donat teren pentru construirea unui spital, a luptat pentru educație. În 1941 a fost arestat, condamnat la deportare în Gulagul Siberian ca ,,duşman al Statului Sovietic” și ucis în 1942, la 58 de ani, neștiindu-se, nici azi, unde i se află mormântul. Pentru promovarea artiștilor români în străinătate,Valentin-Norbert Tarus a fost decorat, în 2020, de către președintele Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.„Sunt liber artist, cadru didactic – lector universitar la Facultatea de arte Plastice a Academiei din Chișinău, șef de catedră. Am făcut și muzică, și sport și scenografie mai mulți ani, dar, până la urmă, de fapt din copilărie, pictura a fost cea mai aproape de suflet.”, se prezenta publicului Vlad Lozovan, la ultima expoziție de la sala “Florin Isuf”. Vă invităm să îi vedeți și prezentarea de joi, 4 iulie 2024.

Delegația din Republica Moldova va fi primită în timpul zilei de joi la Consiliul Județean Gorj pentru a fi discutate mai multe proiecte de colaborare. Curatorii expoziției “Cu dragoste de peste Prut” sunt Svetlana Platinda, decanul Facultății Arte Platice, Decorative și Design din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Pompiliu Ciolacu, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și cunoscutul artist plastic, Florin Hutium.

În cadrul GORJFEST 2024, din luna mai, cunoscutul fotograf, Teodor Dădălău a organizat Salonul Artiștilor Fotografi Gorjeni, la sala ARTCOR din orașul Chișinău, Republica Moldova. În Republica Moldova există un potenţial artistic foarte valoros, așadar vă așteptăm să le vedeți lucrările de pictură și să-i cunoașteți pe artiștii plastici moldoveni, joi 4 iulie 2024, la ora 17.00, sala “Florin Isuf” a CJCPCT Gorj.

0 Shares
Publicitate

CULTURĂ-MEDIA

Colecția „Christian Buză”, la Gala Femeilor de zece

Postat acum

on

De către

Cunoscutul designer gorjean în devenire, Christian Buză fiind student la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, și-a prezentat într-un cadru deosebit ieri, câteva dintre modelele care l-au consacrat.

„Am avut onoarea de a prezenta colecția mea vestimentară la Gala Femeilor de 10, organizată de Asociația Uniunea Femeilor din Gorj, din orașul meu natal. A fost un moment cu adevărat special, plin de emoție și mândrie. Această colecție reprezintă mai mult decât simple piese vestimentare; este un omagiu adus femeilor extraordinare. “Sculpted Femininity” este o declarație a forței feminine, a încrederii de sine și a sexualității asumate. Fiecare piesă a fost creată pentru a inspira și pentru a reflecta diversitatea și complexitatea femeii moderne. Vă mulțumesc din suflet pentru susținere”, a transmis tânărul fashion designer.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Expoziție de fotografie, organizată de CJCPCT Gorj la Viena

Postat acum

on

De către

Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” organizează la Viena expoziția de fotografie “People and place from the contry of Brâncuși”. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 11 septembrie 2024, ora 17.00 la Five Plus ART GALLERY din Viena.
,,Judeţul Gorj, cunoscut ca locul natal al marelui sculptor Constantin Brâncuși, este o regiune bogată în istorie si tradiţii. Recent, complexul Brâncuși a fost inclus în Patrimoniul UNESCO, ceea ce reprezintă o recunoaștere internaţionalà a valorii sale culturale si artistice. În acest context, expoziţia „Oameni şi Locuri în Ţara lui Brâncuși”, realizată de cunoscutul fotograf Teodor Dădălău, vine ca o celebrare a acestui eveniment, dar și o modalitate de aduce in faţa publicului internaţional frumusetea si unicitatea regiunii Gorj.
Expoziția, organizată de Consiliul Județean Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj și Galeria Five Plus Art din Viena, își propune să prezinte publicului austriac o selecţie de aproximativ 80 de fotografii ce surprind frumuseţea Gorjului, prezentând peisaje, portrete și scene din viaţa de zi cu zi.
Includerea complexului Brâncuși în Patrimoniul UNESCO este un moment de mândrie și recunoaștere pentru România. Expoziţia va oferi ocazia de a stabili un dialog intercultural între România şi Austria, prin participarea membrilor ICR Viena și a reprezentanților Ministerului Culturii din Austria”, au transmis reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Elevii Școlii Populare de Artă au făcut senzație la Festivalul Cimpoaielor din Cehia

Postat acum

on

De către

În cadrul renumitului Festival Internațional al Cimpoaielor, ce se desfășoară, în această perioadă, în pitorescul oraș Strakonice, cimpoierii Școlii Populare de Artă, coordonați de domnul Ştefan Popescu, alături de ansamblul de dansuri populare “Altița”, coregrafi Tudorita Negru și Nutu Tanasoiu, și talentata Yasmine Polacek, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric “Maria Lătărețu”, au încântat publicul cu trei reprezentații memorabile în locații diferite.

Spectatorii au fost captivați de frumusețea dansurilor, cântecelor și a costumelor populare românești, iar aplauzele lor au răsunat îndelung la finalul fiecărei reprezentații.

Festivalul Internațional al Cimpoaielor, un eveniment itinerant de excepție, oferă iubitorilor de folclor ocazia unică de a descoperi și de a se bucura de diversitatea culturală din toate colțurile lumii.

„Ne mândrim că am adus o părticică din tradițiile românești pe această scenă internațională, lăsând o amprentă în inimile celor prezenți”, a transmis ȘPA Târgu Jiu.

 

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!