ACTUALITATE
Consiliul Județean a semnat contractul de finanțare pentru proiectul ,,DIGIT GORJ”

Județul Gorj, prin Consiliul Județean, a semnat astăzi, 12.03.20205, contractul de finanțare pentru un proiect ambițios, care va schimba modul în care instituția utilizează tehnologia pentru a deservi cetățenii și mediul de afaceri. Este vorba despre Contractul de finanțare nr. 291/12.03.2025, pentru proiectul „Digitalizarea interacțiunilor Consiliului Județean Gorj și Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Gorj cu cetățenii și mediul de afaceri și asigurarea de servicii publice digitale noi – DIGIT GORJ”. Acesta este implementat în cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, Obiectivul de Politică 1 – O Europă mai competitivă și mai inteligentă, prin promovarea unei transformări economice inovatoare și inteligente și a conectivității TIC regionale, Prioritatea 2 – „Digitalizare în beneficiul cetățenilor și al firmelor”, Obiectivul Specific 1.2 – „Valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice”, Acțiunea A – “Digitalizare în folosul cetățenilor”.
Obiectivul principal al „DIGIT GORJ” este unul îndrăzneț: crearea, testarea și lansarea unei platforme digitale integrate, plină de soluții inovatoare și interconectate – inclusiv aplicații mobile – care să revoluționeze interacțiunea digitală și să ofere servicii publice de ultimă generație cetățenilor și întreprinderilor din Gorj. De la infrastructura rutieră județeană (competențe partajate) la asistența socială, „DIGIT GORJ” va introduce o nouă eră a e-guvernării, cu beneficii concrete pentru toți cei implicați și, nu în ultimul rând, pentru cetățenii județului.
Conform Acordului de parteneriat nr. 11544/19.06.2024, încheiat între Județul Gorj (Lider de parteneriat) și DGASPC Gorj (Partener în proiect), proiectul va asigura implementarea unor servicii digitale moderne, gândite să simplifice viața cetățenilor. „DIGIT GORJ” nu este doar un proiect, ci o inițiativă strategică menită să transforme radical modul în care instituțiile publice folosesc tehnologia, cu activități bine definite pentru fiecare partener.
Valoarea totală a proiectului este de 2.976.356,60 lei(inclusiv TVA), din care: 2.916.829,47 lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă obținută prin program (cheltuieli eligibile), 59.527,13 lei este contribuția Consiliului Județean Gorj (cofinanțare de 2% din cheltuielile eligibile) iar contribuția financiară din partea DGASPC Gorj, în calitate de partener strategic, este de 0 lei.
DIGIT GORJ” nu este doar despre tehnologie – este despre oameni, despre viitor și despre un județ Gorj mai conectat, mai eficient și mai aproape de nevoile cetățenilor săi. Consiliul Județean Gorj face, astfel, un pas important către transformarea într-o instituție modernă, aliniată la standardele tehnologice actuale.
ACTUALITATE
Alpiniști utilitari, pe Defileul Jiului!

Alpiniştii utilitari au realizat astazi lucrări de rănguire pe Defileul Jiului, pentru îndepărtarea stâncilor care pot pune în pericol siguranţa traficului rutier, anjbta Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova.
„Lucrări de rănguire versanţi pe DN 66, Defileul Jiului. Chiar dacă vremea nu este tocmai potrivită pentru executarea unor astfel de lucrări, alpinişti utilitari sunt prezenţi pe Defileul Jiului pentru îndepărtarea stâncilor instabile şi care pun în pericol siguranţa participanţilor la trafic”, se menţionează de către DRDP.
Circulaţia a fost îngreunată, vinerea trecută, pe DN 66, în Defileul Jiului, zona Polatişte, unde mai multe blocuri de piatră au căzut pe carosabil.
ACTUALITATE
DGASPC Gorj, prezentă la Ateneul Român

O delegație din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj participă, în această seară, la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială 2025, care are loc la Ateneul Român, Sucursala Teritorială CNASR Gorj aflându-se în finală la categoria ”Premiul pentru cea mai activă sucursală teritorială”.
Ziua Mondială a Asistenței Sociale este sărbătorită, anual, în a treia marți din luna martie, fiind lansată de către Federația Internațională a Asistenților Sociali în anul 1983.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj se alătură inițiativei globale de celebrare a Zilei Mondiale a Asistenței Sociale, un prilej de recunoaștere a eforturilor continue depuse de profesioniștii din domeniu pentru sprijinirea persoanelor aflate în dificultate.
Astăzi, mai mult că oricând, trebuie să subliniem rolul esențial pe care îl au asistenții sociali în îmbunătățirea vieții celor vulnerabili, fie că vorbim despre copii, vârstnici, persoane cu dizabilități sau familii aflate în situații de risc. Prin dedicare, empatie și profesionalism, aceștia contribuie zi de zi la construirea unei societăți mai echitabile și mai solidare.
Cu această ocazie, dorim să transmitem aprecierea noastră profundă tuturor specialiștilor din domeniul asistenței sociale, care, prin munca lor neobosită, oferă sprijin și speranță celor care au cea mai mare nevoie. Este important să recunoaștem impactul pozitiv pe care îl au în comunitate și să susținem activitatea lor valoroasă. Venim, totodată, cu un îndemn pentru întreaga comunitate să reflecteze asupra importanței solidarității sociale și să sprijine eforturile celor care, zi de zi, schimbă vieți.
DGASPC Gorj realizează la nivelul județului Gorj măsurile de asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum și a oricăror persoane aflate în nevoie.
La ora actuală, la nivelul Direcției sunt angajați 61 de asistenți sociali, iar în evidențele DGASPC Gorj se află 677 beneficiari copii și 325 beneficiari adulți, cazuistica fiind mult mai vastă și complexă, având în vedere faptul că permanent apar cazuri noi la nivelul întregului județ.
DGASPC Gorj, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj, reafirmă angajamentul său de a sprijini și îmbunătăți serviciile sociale, asigurând resursele și condițiile necesare pentru ca asistenții sociali să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții”, au comunicat reprezentanții DGASPC Gorj.
ACTUALITATE
Bărbat din Glogova, amendat

Un bărbat în vârstă de 36 ani, domiciliat în comuna Glogova, județul Gorj, a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 10.000 lei, de către un echipaj de jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Runcu, deoarece a fost depistat în timp ce transporta bușteni prin albia unui pârâu de munte, afluent al râului Sohodol.
,,Pe timpul executării unei misiuni de patrulare pe traseele montane din zona montană Valea Sohodolului pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, un echipaj de jandarmi montani a depistat un bărbat, angajat al unei societăți comerciale, care desfășura activități de exploatare a materialului lemnos și transporta bușteni prin albia minoră a unui pârâu în zona de munte, cu un tractor forestier TAF.
Jandarmii montani au interceptat persoana și i-au aplicat o sancțiune contravenţională în valoare de 10.000 de lei, conform prevederilor din Legea 176/2024 a pescuitului și a protecției resursei acvatice vii.
Dacă observați fapte similare de încălcare a normelor legale în zona montană, vă recomandăm să sesizați aceste aspecte prin SNUAU 112 sau să vă adresați unui echipaj de jandarmi montani în vederea aplicării măsurilor legale”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Gorj.