Connect with us

BUCĂTĂRIE

Chef Fabian a revenit în Gorj pentru a revoluționa gătitul autentic pe foc de lemne

Postat acum

on

0 Shares

Alin Fabian Seifried, gorjeanul stabilit în Austria, promotorul gătitului autentic pe foc de lemne, a revenit în județul nostru pentru a ridica, încă o dată, prestigiul culinar din această parte a României. Și ne pregătește, așa cum ne-a obișnuit, preparate care te fac să te lingi pe degete, în peisaje mirifice și locuri incredibile din județul Gorj, multe nedescoperite încă de turiștii care vrem, cu toții, să ne treacă pragul.

Cooking Adventures in the nature, canalul de Youtube al cunoscutul chef Fabian, școlit în adevăratele bucătării europene, crește ca Făt Frumos cu ajutorul pasionaților de preparate tradiționale, ai României autentice și a frumuseții locurilor pitorești din Gorjul nostru. Făcând un efort incredibil, suportat din propriul buzunar, Fabian ridică, astfel, anual cota Gorjului în privința turismului, dar, din păcate, rezultatele și laudele la adresa frumosului rămân doar pe internet, autoritățile neoferind niciun ajutor tânărului talentat.

Dar chef Fabian nu se lasă, își îmbunătățește periodic performanțele oferind pasionaților de pe YouTube imagini și mai bune calitativ, informații cât mai la obiect și un autentic care, din păcate, ne lipsește.

 

0 Shares
Publicitate

BUCĂTĂRIE

VIDEO | Cele mai pufoase și gustoase gogoși umplute cu ciocolată. Rețetă pas cu pas

Postat acum

on

De către

Gogoși umplute cu ciocolată, o rețetă perfectă pentru gogoși pufoase, aromate și foarte gustoase, cu o cremă de ciocolată fină și delicioasă.

INGREDIENTE

Pentru gogoși:

  • 1 kg faină
  • 500 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 20 g drojdie uscată
  • 50 ml ulei
  • 5 ouă
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 1 lingură esență de lămâie
  • puțină sare

Pentru cremă:

  • 500 ml lapte
  • 205 g ciocolată neagră Nestle dessert noir
  • 100 g zahăr
  • 30 g amidon

Mod de preparare video

Instrucțiunile și modul de preparare pentru rețeta de gogoși umplute cu ciocolată îl găsiți în clipul de mai jos! Urmăriți-l cu atenție pentru a reuși o rețetă perfectă!

 

Continuă să citeşti

BUCĂTĂRIE

Rețetă cozonac pufos cu nucă

Postat acum

on

De către

Cozonacul pufos cu nucă este vedeta deserturilor la masa de Crăciun, fiecare familie căutând rețeta perfectă pentru a o servi în zilele de sărbătoare. An de an, apar rețete noi de cozonaci, fie ele tradiționale sau reinterpretate.

Gospodinele știu câtă muncă este necesară pentru a pune pe masa de Crăciun tradiționalii cozonaci pufoși cu nucă: de la pregătire, la frământare, apoi la coacere. Numai că, odată tăiat, mirosul și gustul aromat vor merita întregile ore petrecute în bucătărie.

Rețetă tradițională pentru cozonacul pufos cu nucă

O rețetă tradițională pentru cozonacul cu nucă o găsim pe blogul lauraadamache.ro, alături de poze și secrete pentru un aluat cât mai pufos. Iată mai jos toți pașii pe care trebuie să-i faceți:

Ingrediente pentru maia

  • 50 g lapte condensat neîndulcit
  • 50 ml lapte
  • 100 g făină + o linguriță rasă făină
  • 25 g drojdie proaspătă/ 7 g drojdie uscată

Ingrediente aluat

  • maia
  • 550 g făină pentru cozonac + 50 g pentru frământat
  • 150 ml lapte de vacă 3,5% grăsime
  • 90 g zahăr tos foarte fin
  • 10 g miere
  • 2 ouă medii
  • 100 g unt topit
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală
  • esență de vanilie
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui pentru frământat

Ingrediente umplutură de nucă

  • 300 g nucă măcinată
  • 75-100 ml lapte
  • o lingură de cacao
  • o lingură de miere
  • 100 g zahăr
  • esență de rom

Înainte de a trece la modul de preparare, Laura Adamache ne spune un prim secret: făina, zahărul, aromele și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei la momentul preparării cozonacului. Astfel că, este recomandat să turnăm făina în vasul în care vom pregăti aluatul cu 1-2 ore înainte, ouăle să le scoatem din frigider cu două ore înainte și zahărul și aromele să le lăsăm pe masa din bucătărie tot cu 1-2 ore înainte.

Mod de preparare maia pentru cozonacul cu nucă

Încălziți ușor laptele și dizolvați drojdia proaspătă în el, apoi adăugați treptat făina și amestecați cu o lingură. După ce obțineți o consistență cremoasă, pudrați suprafața cu o linguriță rasă de făină.

Acoperiți vasul cu maia cu un prosop și lăsați-o să dospească într-un loc călduț pentru 45 de minute.

Mod de preparare aluat

În vasul în care este făina, faceți o „groapă” și adăugați maia, ouăle ușor bătute cu o furculiță, laptele călduț și mierea. Frământați până când aluatul de cozonac începe să prindă consistență. Adăugați zahărul, un praf de sare și aromele, apoi frământați din nou până la amestecul lor în aluat.

Adăugați untul topit ușor călduț (spre rece) treptat și frământați până când este complet absorbit de aluat.

Ungeți suprafața pe care veți lucra cu puțin ulei și mutați aluatul acolo. Continuați frământarea lui până când obțineți un aluat elastic și lucios. La acest pas, bucătăreasa atrage atenția să nu adăugați făină în exces dacă aluatul este lipicios la început, ci mai degrabă să vă ungeți mâinile cu ulei în timpul frământării.

Formați un aluat rotund pe care îl puneți înapoi în vas și acoperiți-l cu un prosop. Lăsați-l la dospit într-un loc cald până când își dublează volumul.

Cel mai bun loc pentru dospit este cuptorul, scrie Laura Adamache. Îl puteți încălzi la 100 de grade C pentru 5-10 minute, îl stingeți și introduceți vasul înăuntru. Pentru a menține căldura necesară unei dospiri corecte, puteți lăsa beculețul din cuptor aprins.

Mod de preparare umplutura de nucă

Topiți mai întâi mierea la foc mic, apoi adăugați nuca măcinată amestecată cu cacao și zahărul. Adăugați apoi, treptat, laptele cu esența de rom și amestecați pe foc mic până când obțineți o cremă densă. Dacă mai este nevoie de lapte, puteți adăuga 2-3 linguri. Stingeți focul și o lăsați să se răcească.

Vă întoarceți la aluat. Ungeți masa de lucru cu ulei, răsturnați aluatul și îl împărțiți în două bucăți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat până când are o grosime de 2-3 cm.

Pe fiecare bucată, puneți jumătate din umplutură și întindeți-o, având grijă să lăsați cam 2-3 cm din capete neunse. Procedați la fel și cu cealaltă bucată de aluat și rulați-le pe amândouă, separat, iar apoi „împletiți-le” și le lipiți bine capetele.

Tapetăm forma cu unt și hârtie de copt și puneți cozonacul în ea. Mai lăsați cozonacul la dospit în tavă pentru o oră-o oră și jumătate până când depășește puțin marginile formei.

După acest timp, ungeți desertul cu un ou amestecat cu 2-3 linguri de lapte și îl pudrați cu zahăr tos.

Coaceți cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 45-50 de minute.

sursa: hotnews.ro

Continuă să citeşti

BUCĂTĂRIE

Elevii și studenții UCB s-au întrecut la cratiță!

Postat acum

on

De către

Patru echipe formate din studenți și elevi au gătit cum au știut ei mai bine patru preparare tradiționale, după rețete știute din familie. Asta urmare a unui Concurs Gastronomic Tradițional la care toți au participat plini de entuziasm.

Concursul a fost adresat studenților de la programul de studii Inginerie și management în alimentația publică și agroturism, dar și elevilor din trei licee și are ca scop promovarea și continuitatea tradițiilor culinare din județul Gorj, valorificarea produselor locale, prezentarea portului popular și editarea unei broșuri cu rețetele tradiționale prezentate.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Liceul Teoretic Novaci Oficial, Colegiul Tehnic General Gheorghe Mageru și Colegiul Economic ” Virgil Madgearu Târgu Jiu.

Continuă să citeşti