EDUCAȚIE
Costume autentice, dansuri populare, muzică și culoare, la concursul regional „Satul, izvor al tradițiilor și obiceiurilor”, găzduit de Grădinița cu Program Prelungit Bălești

Vizualizări
Ediția cu numărul patru a concursului regional „Satul, izvor al tradițiilor și obiceiurilor”, competiție găzduită ieri de Grădinița cu Program Prelungit de la Bălești, s-a bucurat de prezența fizică a peste o sută de școlari și preșcolari, alte câteva sute, de la mai multe unități de învățământ, trimițând organizatorilor desene, o poezie sau un eseu.
Concursul s-a desfășurat pe patru secțiuni: grafică( în creion), desene(cu creioane colorate, acuarelă) cu tema: Costume, ocupații și datini; creații literare elevi( poezie, eseu) cu tema-Valorile spirituale și morale ale satului românesc); dans popular elevi/ preșcolari „Satul românesc -spatiu de cultură”; port popular/ costum popular elevi cu tema „Port și creații folclorice/ populare că emblemă națională”.
În fața reprezentanților Primăriei Bălești, a cadrelor didactice, ale părinților și ale reprezentanților mass-media, participanții la concurs au cântat, jucat, recitat și și-au prezentat costumul tradițional.
În paralel se puteau vedea lucrările expuse într-o mică expoziție a elevilor participanți la secțiunea de desen.
Cea care a deschis aceasta competiție a fost profesor Alexandra Poenaru, având alături colectivul de cadre didactice a grădiniței din Bălești care aparține de Școală Gimnazială „Antonie Mogoș” Bălești.
„Lumii satului îi datorăm datinile, tradițiile și obiceiurile care au ajuns până la noi printr-o călătorie care, uneori, a durat secole. De fapt sunt fragmente de viață, o succesiune de episoade care surprind de la elementele esențiale din viața omului-nașterea, nunta și moartea-până la momentele anului legate de Sărbători religioase sau de anotimpuri. Pentru omul contemporan, cam asta e viața surprinsă în acest tezaur popular pe care trebuie să îl ducem mai departe. Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Bălești, cadrele didactice, elevii și părinții de aici, se concentrează pe efortul de a duce mai departe moștenirea populară a zonei”, a transmis, la finalul competiției, prof.Cornel Șomîcu, directorul școlii gimnaziale.
EDUCAȚIE
Cei trei consilieri AUR de la Crasna propun premierea, din bugetul local, a elevilor cu rezultate deosebite la învățătură

Vizualizări
Educația este importantă în comunitate susține profesorul George Ciocârlan, consilier AUR la Crasna. De altfel, acesta împreună cu consilierii AUR Crasna, Tiberiu Brînzan și Stefan Lapadat au inițiat un proiect de hotărâre care privește premierea elevilor scolii gimnaziale din comună cu rezultate deosebite la învățătură, în anul școlar 2024-2025.
Potrivit celor trei: Premiul I trebuie sa aibă o valoare de 1200 de lei, și ar trebui acordat elevilor care au obținut media generală 10:00. Premiul II de 800 de lei, sr fi acordat elevilor care au obținut media generală între 09:50 – 09:99. Premiul III de 400 de lei, ar fi oferit elevilor care au obținut media generală între 09:00 – 09:49. Mențiune de 200 de lei s-ar da elevilor care au obținut media generală între 08:50 – 08:99.
„Ne dorim astfel ca în viitor competiția pentru învățătură să fie mult mai antrenantă la nivelul unității noastre școlare iar recompensa simbolică pe care Consiliul Local Crasna o s-o ofere să îi ajute pe elevi în achiziționarea suportului educațional de care au nevoie în decursul unui an școlar”, a precizat consilierul profesor.
EDUCAȚIE
O elevă din Palestina-Fâșia Gaza, înscrisă în clasa a X-a la Colegiul Național George Coșbuc din Motru, a promovat bacalaureatul

Vizualizări
Farah Hasanain, elevă din Fâșia Gaza- Palestina, a trecut cu succes Bacalaureatul în România. O spune profesorul de istorie Negrea Nicolae care relatează povestea acestei eleve miracol care a promovat în Motru examenul maturității reușind să obțină o notă frumoasă chiar la limba română. „Povestea elevei Farah Hasanain este una care merită cunoscută, apreciată și spusă mai departe. Venită din Fâșia Gaza împreună cu familia ei, într-un context dificil și dintr-o cultură total diferită, Farah a pășit pe băncile Colegiului Național „George Coșbuc” în clasa a X-a, fără să cunoască un singur cuvânt în limba română. În ciuda barierelor lingvistice și culturale, ea a demonstrat o voință extraordinară de adaptare, învățare și implicare. A participat încă din primul an de studiu la concursuri naționale, precum „Istorie și societate în dimensiune virtuală”, obținând premii și aprecieri pentru munca sa. Totodată, s-a implicat activ în viața școlii, devenind un exemplu de integrare, altruism și deschidere”, susține profesorul apreciatei unități de învățământ din Motru.
„Însă cea mai remarcabilă realizare a ei rămâne promovarea examenului de bacalaureat – o reușită de excepție pentru orice elev, cu atât mai mult pentru cineva care a început liceul în România fără a cunoaște limba. Performanța care impresionează cel mai mult este faptul că Farah a obținut o notă frumoasă la proba de Limba și literatura română! Faptul că o elevă venită dintr-o altă țară, dintr-un mediu complet diferit și fără cunoștințe inițiale de română, a reușit să treacă cu succes acest examen atât de complex spune totul despre determinarea și munca ei susținută. Dincolo de performanțele școlare, Farah este o tânără care își iubește profund țara de origine, dar care a învățat să aprecieze și cultura română și pe oamenii de aici, pe care îi descrie ca fiind „deosebiți”. Experiența ei este o lecție despre diversitate, toleranță și puterea educației de a uni lumi diferite. Profesorii și colegii de la Coșbuc au avut ocazia rară de a privi lumea prin ochii unei eleve care, în ciuda greutăților, a reușit. Farah Hasanain nu este doar o absolventă – este o sursă de inspirație pentru toți cei care cred în forța educației și a perseverenței”, a conchis Negrea.
De altfel, în celălalt liceu din Motru, la cel tehnologic, o sută de elevi au picat bacalaureatul.