Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Vernisajul expoziției de grup ”Psyche”, luni, la Muzeul Județean Gorj

Postat acum

on

0 Shares

Luni, 29 aprilie 2024 de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu (str. Geneva, nr. 8), va avea loc vernisajul expoziției de grup ”Psyche”. Expun artistele Alexandra Baciu, Diana Brăescu, Cristina Aurelia Ionescu-Berechet, Anca Maria Ciofîrlă (Kademian), Mihaela Constantin, Anca Constantinescu, Bianca Ioniță și Alexandra Tătaru, membre ale grupului ”Himerele”, cărora li se alătură, pentru acest proiect, și Dorina Cioplea-Văduva. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai. Curatori: Dorina Cioplea-Văduva, Bianca Ioniță. 

“Himerele” este un grup de artiste care interoghează condiția femeii în societate și în lumea artei.

”În cadrul expoziției ”Psyche”, prezentată la Târgu Jiu, expresia portretului este o stare surprinsă a unei clipe. Sunt imortalizate momente din succesiunea timpului. Expresia reflectă o stare interioară, dar și proiecția interiorizată a unui context exterior, o reflectare a realității, o oglindire a ceea ce se petrece în afara noastră, modul în care relaționăm și reacționăm la stimuli exterior. Fiecare persoană are o structură sufletească proprie. Imaginea portretizată este o reprezentare a sinelui și a alterității, prin multiplele modalități de percepție și o interpretare a celuilalt ca pe un alter ego.

Trecerea timpului produce schimbări în psihicul uman, lasă amprente în procesele cognitive și senzoriale. Memoria este un depozit de amintiri în care ne regăsim la un moment dat. Întâlnirea este o reconectare la trecut, la experiențe anterioare recente sau îndepărtate. Imaginile sunt un jurnal vizual de rememorare a evenimentelor și stărilor sufletești. Detașarea îți permite desprinderea de evenimente și transpunerea în situații noi, inedite.”, Bianca Ioniță

”Perceperea lumii începe prin perceperea sinelui. Explorarea interiorului și exteriorului propriei persoane îți oferă ulterior uneltele necesare pentru explorarea celorlalți. Artistele expozante folosesc autoportretul și portretul ca metodă de înțelegere, de interogare și răspuns. Fac radiografii vizuale și psihologice, filtrează, uneori judecă, alteori descompun și recompun, folosind mijloace și tehnici artistice diferite. Complexitatea acestor mijloace de expresie devine, paradoxal, unul dintre lianții expoziției, oferind privitorului o viziune amplă și bogată. Artistele apelează la modele, vis, decupaje din viață, imortalizarea (suspendarea în timp cu posibilitatea de revizitare) unor momente, unele importante, altele din viața de zi cu zi, sentimente, stări și tot ceea ce face parte, de fapt, din arsenalul/amalgamul vieții. Uneori filtrele funcționează, alteori transpar impulsuri”, a precizat Dorina Cioplea-Văduva.

0 Shares
Publicitate

CULTURĂ-MEDIA

Weber: Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, inclus in Patrimoniul UNESCO

Postat acum

on

De către

Moment istoric pentru județul Gorj, anunță deputatul Mihai Weber.

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu, care aparține sculptorului universal Constantin Brâncuși, a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO!

„Pentru mine este o bucurie imensă și un obiectiv atins. În calitate de președinte al Comisiei UNESCO din Parlamentul României, în perioada in care am deținut această funcție, am contribuit la realizarea acestui deziderat, care a presupus numeroase demersuri administrative și diplomatice, susținute de o echipă implicată, formată din autorități centrale, locale și experți în patrimoniu. Includerea operelor titanului de la Hobița în UNESCO reprezintă o recunoaștere a tezaurului lăsat nouă de Constantin Brâncuși și o oportunitate de dezvoltare fără precedent a Municipiului Târgu Jiu și, implicit, a GORJULUI”, a precizat parlamentarul PSD.

Vestea a fost împărtășită, cu bucurie, și de Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu. “Este o reușită obținută cu eforturi mari, depuse de Primăria Municipiului Târgu Jiu, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și să nu uităm contribuția domnului Mihai Weber care, în perioada în care a fost președintele Comisiei UNESCO din Parlamentul României, a susținut demersurile necesare în acest sens.”, a transmis Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Inedit: Teatru de păpuși și în terasa Muzeului Brâncuși

Postat acum

on

De către

De Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” , Teatrul de Păpuși „Pinocchio” al Școlii Populare de Artă „Constantin Brâncuși” a pus în scenă piesa „Povestea Scufiței Roșii” care s-a bucurat de mare succes în rândul copiilor, dar și al adulților care au trecut pragul Muzeului Național „Constantin Brâncuși”.

Expoziția de marionete, cu păpuși aparținând teatrului „Pinocchio” a fost, de asemenea, foarte apreciată de toți vizitatorii instituției de cultură

„Mulțumim actorilor teatrului de păpuși și managerului Școlii Populare de Artă „Constantin Brâncuși” – Alexandru Bratu pentru sprijin și buna colaborare!”, a transmis directorul instituției, Denisa Șuță.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Piesa „A douăsprezecea noapte”, în această seară la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu

Postat acum

on

De către

Iubitorii de teatru sunt invitați, în această seară, la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Târgu Jiu, unde este pus în scenă un spectacol de succes în regia lui Andrei Șerban. De altfel, regizorul va fi prezent în sală pe durata spectacolului.

𝐀 douăsprezecea noapte, 𝑑𝑒 𝑊𝑖𝑙𝑙𝑖𝑎𝑚 𝑆ℎ𝑎𝑘𝑒𝑠𝑝𝑒𝑎𝑟𝑒, se joacă astăzi de la ora 19.00, fiind o producție a Teatrului de Stat Constanța.

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!