Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Sute de copii în straie populare, în centrul Târgu Jiului

Postat acum

on

Sute de copii, îmbrăcați în costume populare, au defilat prin centrul municipiului Târgu Jiu. Membri ai ansamblurilor din județ, adolescenții au cântat și au strigat, în timp ce defilau și își prezentau straiele specifice zonelor din care vin. Copiii participă la Festivalul Jocului și Portului Popular pentru copii și tineret, Memorial Liviu Dafinescu”, ce se desfășoară timp de două zile, în perioada 15-16 aprilie, la amfiteatrul din centrul municipiului Targu Jiu. Festivalul, organizat în memoria fostului director al Ansamblului Doina Gorjului, a ajuns la ediția a XIX-a.

 

 

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CULTURĂ-MEDIA

Troiță resfințită la Târgu Jiu!

Postat acum

on

De către

Astăzi a avut loc resfințirea troiței din fața Bisericii ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Târgu Jiu, Calea Eroilor, ridicată în memoria eroilor români, anunță reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Troiţa, din lemn de stejar, a fost realizată după un proiect aparţinând profesorului Grigore Haidău. Această troiţă este un semn de cinstire şi omagiu pentru jertfa eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial şi din Revoluţia din 1989.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Mască de paradă din epoca romană, descoperită la Albeni

Postat acum

on

De către

Masca de fier de epocă romană a fost descoperită de un detectorist de metale în august anul trecut. Cel care a scos la iveală acest obiect deosebit este Betej Gabriel.

Aceasta mască de paradă este unicat in Romania, susține arheologul Muzeului Județean Gorj, Gheorghe Calotoiu, asta și pentru că obiecte similare au fost descoperite fiind confecționate doar din bronz. Calotoiu a explicat că astfel de măști erau folosite de soldații romani în diferite exerciții de luptă sau la diverse sărbători.

Masca de la Albeni se află acum la Muzeul Județean Gorj dar urmează să fie trimisă la Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” din București pentru a fi restaurată. Abia după restaurare, obiectul unicat va fi expus publicului la muzeul din Târgu Jiu.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Proiect de peste 95 de milioane de lei pentru restaurarea Muzeului Curtișoara

Postat acum

on

De către

Muzeul arhitecturii populare din Curtișoara, va intra într-un amplu proces de restaurare și revitalizare, anunță consilierul județean de la PSD, Ionuț Drăgoi.

„Proiectul de hotărâre pe care l-am votat, alături de colegii mei consilieri, în ultima ședință a Consiliului Județean Gorj din anul precedent, vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție „Restaurarea și revitalizarea Muzeului arhitecturii populare, Curtișoara”. Scopul realizării obiectivului de investiții este de a asigura condiții optime de organizare și desfășurare a activității muzeului și de dezvoltare a turismului în Gorj prin promovarea identității culturale a județului Gorj, valorificarea culturală a caselor, precum și prin asigurarea unui spațiu adecvat pentru desfășurarea de activități culturale diverse: spectacole, expoziții etc.”, anunță alesul județean.

De altfel, valoarea totală a obiectivului de investiție este de 95.954.360,73 lei (inclusiv T.V.A.). Durata estimată de execuție este de 36 luni.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR