SĂNĂTATE
SJU Târgu Jiu: Cinci paciente au beneficiat de screening și diagnostic al cancerului la sân

Mai multe paciente au beneficiat deja de cea mai modernă tehnică de screening și diagnostic a cancerului de sân – mamografia digitală cu tomosinteză (mamografia 3D)-, efectuată, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, de dr. Charaf Hmida, medic specialist radiologie și imagistică medicală, supraspecializat în imagistica sânului.
Medicul Charaf Hmida lucrează la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu din ianuarie 2020, având o experiență bogată în efectuarea investigațiilor imagistice. Dr. Charaf Hmida a finalizat studiile în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a lucrat și în cadrul Departamentului de Radiologie și Imagistică Medicală din Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara. De curând a obținut supraspecializarea în imagistica sânului. Dedicat pacienților săi, dr. Hmida Charaf își dorește să obțină și alte supraspecializări, tocmai pentru a putea oferi o gamă și mai largă de servicii în cadrul unității medicale.
Mamografia cu tomosinteză se poate compara cu un examen tomografic, deoarece sânul este scanat din diverse unghiuri, permițând generarea de imagini cu înaltă rezoluție; este o metodă iradiantă de examinare a sânului, care folosește, însă, doze foarte mici de radiații în scop de diagnostic.
Cancerul de sân este cea mai frecventă malignitate la femei, iar screeningul mamar, ca măsură de prevenție, este o verificare a sânilor care permite depistarea precoce a bolii, înainte de apariția simptomelor. Ca măsură de prevenție, mamografia se recomandă tuturor femeilor după 40 de ani, chiar dacă nu există o simptomatologie mamară (dureri, inflamații, noduli palpabili, scurgeri din mamelon).
Până acum, au beneficiat de această investigație cinci paciente, alte cinci fiind programate în următoarea perioadă. Programările pentru mamografia cu tomosinteză se pot face la Laboratorul Radiologie și imagistică medicală, etaj I, camera 47 din cadrul Spitalului Județean situat pe strada Progresului (Spitalul 700), în baza biletului de trimitere emis de medicul specialist. Mamografiile 3D sunt interpretate de dr. Charaf Hmida, iar rezultatele se comunică pacientei, împreună cu concluziile și eventualele recomandări. Pacientele beneficiază de cele mai bune servicii de screening și diagnostic, astfel încât, cancerul mamar să poată fi prevenit și tratat încă de la un stadiu incipient.
În județul Gorj, aceste mamografii 3D se vor putea efectua doar la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, unitatea medicală având unul dintre cele mai performante mamografe/senografe din țară.
Vă reamintim care sunt avantajele mamografiei 3D:
❃ Crește cu 41% rata de detecție a cancerului mamar, în special a cancerului invaziv
❃ Scade cu 15% nevoia că pacientei să i se facă biopsie mamară sau teste adiționale în cazul rezultatelor fals pozitive. Scad astfel anxietatea așteptării rezultatului și costurile unor teste inutile
❃ Are o acuratețe foarte bună în a determina mărimea, formă și localizarea anomaliilor
❃ Este potrivită în cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu țesut mamar dens
SĂNĂTATE
Reputat medic gorjean, în topul specialiștilor în chirurgie robotică

Medicul Sorin Pătrășcoiu, originar din Târgu Jiu, a intrat în topul național al specialiștilor în chirurgie robotică. Sorin Pătrășcoiu este medic primar urolog și doctor în științe medicale. Profesează în București, la clinici medicale cunoscute. Este supraspecializat în chirurgie robotică, oncologie urologică, uroginecologie și chirurgie reconstructivă. Are 15 premii la nivel național și internațional.
Sorin Pătrășcoiu este fiul medicului gorjean Dumitru Pătrășcoiu, fostul șef al Secției Ginecologie, din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.
SĂNĂTATE
Au dat buluc la analize medicale gratis!

Sute de localnici dintr-o comună gorjeană au venit în număr mare să beneficieze de analize medicale gratuit. Acestea au fost oferite de Asociația Bolnavilor de Cancer Gorj locuitorilor din comuna Văgiulești. Analizele au rolul de a depista cancerul și au fost oferite de către doctorița Avram Alina, medic pneumolog la Spitalul Motru, și doctorul Vilaia Constantin, medic specialist chirurg la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. „Au răspuns pozitiv la invitația Asociației Bolnavilor de Cancer Gorj, de a fi prezenți la întâlnirea cu cetățenii din comuna Văgiulești, în cadrul proiectului „Împreună pentru sănătate”, proiect cofinanțat din fondurile bugetului județului Gorj pe anul 2023.”, conform Asociației Bolnavilor de Cancer Gorj.
SĂNĂTATE
Solidaritate: Salariații Primăriei Scoarța au donat sânge pentru profesoara Emilia Corbei

Mai mulți salariați ai Primăriei Scoarța au percutat la mesajul de de solidaritate al primarului Ion Stamatoiu și au donat azi sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină.
Toți cei implicați sunt îngrijorați de starea profesoarei Emilia Corbei care s-a prezentat pe picioarele ei la Spitalul Craiova, având pietre la rinichi. După scurt timp ar fi intrat în comă, spun angajații primăriei care au donat sânge pentru a îmbunătății starea de sănătate a profesoarei de la Școala Gimnazială Scoarța. Emilia Corbei are un băiețel de câțiva ani care are nevoie că mama sa să fie sănătoasă.
Cei care vor să ajute pacienta Emilia Corbei să se adreseze Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu Jiu.