Connect with us

BUCĂTĂRIE

Simpozionul „Bucătăria noastră tradițională”, continuă și duminică la Polovragi

Postat acum

on

0 Shares

Asociația “Turism Oltenia de sub munte” în parteneriat cu Gal Parâng, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria Comunei Polovragi și Direcția Județeană pentru Cultură Gorj, organizează timp de două zile, Simpozionul “Bucătăria tradițională românească”, ediția I la Polovragi.

Acest eveniment se adresează atât publicului care vrea să deguste preparatele tradiționale, cât și specialiștilor prezenți pentru a discuta despre preparatele locale din mai multe județe și despre dezvoltarea punctelor gastronomice. Scopul acestui simpozion, desfășurat pentru două zile, 8-9 iulie 2023, în Poiana Mănăstirii Polovragi este deschiderea unui nou capitol în cultura gastronomică gorjeană.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

BUCĂTĂRIE

Premiul Margareta de Aur pentru gastronomie, obținut de Pensiunea „La Moara” din Peștișani

Postat acum

on

De către

Preparatele tradiționale de te lingi pe degete, aspectuoase și cu un gust divin dar și preparatele din bucătăria internațională, toate servite într-un ambient deosebit la Peștișani, la Pensiunea „La Moara”, nu au rămas neobservate de către cunoscătorii în ale gastronomiei.

Astfel, cunoscuta pensiune din comuna lui Brâncuși a fost nominalizată pentru premiul Margareta de Aur, de către Antrec România și Revista Vacanțe la țară.

Evident că nominalizarea a venit și cu premiul pentru pensiunea din Peștișani, diploma demonstrând că în această locație gastronomia nu este doar un cuvânt din dicționar. De altfel, vinovat de preparatele nu doar aspectuoase ci cu adevărat delicioase este chef Raul Ungureanu.

 

 

 

Continuă să citeşti

BUCĂTĂRIE

Sarmale de post. Ușor de făcut și delicioase

Postat acum

on

De către

În perioada postului, dar și pentru persoanele vegetariene, sarmalele nu sunt interzise. Asta deoarece există și varianta umpluturii cu legume.
INGREDIENTE
200 g orez
3-4 linguri ulei
1 ceapă
2 morcovi
2 gogoşari sau ardei graşi
1 legatura pătrunjel şi mărar
1 varză murată
2 linguri suc de roşii
sare
piper măcinat
piper boabe
Orezul se curăţă şi se spală. Varza murata se desface în foi, se spală şi se lasă la scurs. Într-o tigaie încinsă cu ulei se călesc, 1 – 2 minute, ceapa tocată mărunt şi orezul. Morcovii se taie cubuleţe şi se pun în compoziţia de orez. Se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute.
Se adaugă gogoşarii tăiaţi cubuleţe şi miezul de varză tocat mărunt. Se amestecă uşor şi se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă.
Se umplu foile de varză cu câte o lingură din compoziţia de orez, apoi se rulează şi se pun într-o oală unsă cu ulei, cu un strat de varză tocată pe fund. Se adaugă câteva boabe de piper, puţin ulei, sucul de roşii şi apă, până la nivelul sarmalelor. Se fierb la foc mic, 70 – 75 minute.

Continuă să citeşti

BUCĂTĂRIE

Casa Mitu și Pensiunea „La Moară” din Peștișani fac cele mai bune sarmale și piftii

Postat acum

on

De către

Șase premii au fost acordate de Primăria și Consiliul Local Peștișani la festivalul gastronomic desfășurat recent în localitate. Acestea au constat în vouchere de 1250, 750 și 500 lei-premiul I, II și III care au putut fi valorificate la magazinul Mertecom din Tg Jiu.

La categoria „sarmale” podiumul a fost următorul:

Premiul I-CASA MITU

Premiul II-OBȘTEA PEȘTIȘANI

Premiul III-RESTAURANT IMPERIAL

La „piftii”, câștigătorii sunt următorii:

Premiul I-PENSIUNEA LA MOARĂ PEȘTIȘANI

Premiul II-ASOCIAȚIA FIII SATULUI FRÂNCEȘTI

Premiul III COMPLEXUL JALEȘUL ARCANI

Au fost și pemiile speciale oferite de sponsori. Sponsor Integrisoft Solutions produse electrocasnice TEFAL pentru-Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tg Jiu, Pensiunea Cerna Vaideeni, Floarea Firiza-Runcu și Coteț Vasilica-Brădiceni.

Sponsor Farmacia Belladonna pentru Violeta Vintilescu.

Sponsor Farmacia Gențiana pentru Bunicii Comunității Peștișani, toți bunicii aflați la standul de prezentare primind suplimente pentru imunitate, premiul special fiind acordat pentru Păstrători și Promotori ai Tradițiilor.

Toți expozanții au primit diplome și premii de participare din partea sponsorului MECO – produse curățenie și igienă.

„Concursul gastronomic din cadrul Festivalului Sarmalelor și Piftiilor este un prilej de bucurie pentru participanții dornici să își etaleze cele mai gustoase preparate dar și cele mai frumoase standuri. Inițial, fondatorul festivalului dl. Radu Ciobanu, președinte ANTREC pe vremea aceea a pornit la drum cu Festivalul Răciturilor în care erau jurizate doar piftii. Cum în Gorj se mănâncă sarmale cu piftii atât concursul cât și festivalul au cunoscut o altă dimensiune. Ediția din acest an ne-a adus la festival un număr de 30 de expozanți din care 14 au intrat în concurs cu sarmale și piftii.”, au transmis organizatorii.

Au fost gătite multe tuciuri cu sarmale, piftii, tocan de oaie, tocană de porc sau pui, fasole cu afumătură, pastramă la ceaun, oaie și pui la proțap, mămăligă, cozonaci, turtă, pâine de casă și câte și mai câte-toate pentru a satisface toate gusturile miilor de oameni care au pășit în festival.

 

 

Continuă să citeşti