Connect with us

SĂNĂTATE

Se pregătește introducerea contribuției personale pentru serviciile medicale fără spitalizare în clinicile private

Postat acum

on

După cum au stabilit autoritățile în vară, contribuția personală pentru servicii medicale ce pot fi oferite fără spitalizare în clinicile private a fost amânată pentru anul viitor. Acum, pentru a pregăti introducerea efectivă a măsurii, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre, prin care este vizată modificarea pachetelor de servicii medicale pentru 2021-2022.

Spre deosebire de contribuția pentru servicii medicale de spitalizare continuă de care se beneficiază în spitalele private, care se aplică deja, contribuția personală pentru servicii medicale ce pot fi oferite fără spitalizare în clinicile private a fost amânată pentru 2022. De principiu, ea se va aplica la două luni de la aprobarea bugetului de stat pe 2022.

Acum, pentru a “pregăti terenul” pentru introducerea acestei contribuții, CNAS vrea să modifice, printr-un proiect de HG, actul normativ ce stabilește pachetele de servicii medicale pentru 2021-2022 (HG 696/2021).

Printre altele, documentul de la CNAS prevede că valoarea contribuţiei personale va putea fi plătită direct de către asigurat sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări, pe baza consimţământului prealabil exprimat în scris, pentru serviciile diagnostice şi terapeutice din pachetul de bază acordate de furnizorii privați.

Totodată, proiectul de HG stabilește și care va fi contribuția personală. Mai exact, după cum apare în document, “nivelul contribuției personale reprezintă diferenţa dintre tariful serviciului medical acordat de furnizorul privat şi suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical, prevăzută în norme”.

Această contribuție va putea fi plătită, de pildă, pentru procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare în cadrul unei serii de proceduri efectuate în baze de tratament, prevăzute în pachetul de bază.

De asemenea, contribuția va putea fi plătită pentru investigaţiile paraclinice – analize de laborator: hemoleucogramă completă, creatinină serică, colesterol seric total, examen complet de urină, uree serică, acid uric seric, calciu seric total, magneziemie.

Contribuţia personală va trebui detaliată de furnizorul de servicii medicale în devizul estimativ pe care trebuie să-l primească pacientul. Documentul va avea valabilitatea de cinci zile lucrătoare de la data înmânării lui pacientului.

Devizul estimativ va trebui să cuprindă următoarele rubrici:

  • tariful practicat de furnizorul privat pentru serviciul medical pentru care se încasează contribuţie personală;
  • suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical sau tariful decontat de casa de asigurări de sănătate, corespunzător zilei de tratament;
  • contribuţia personală a asiguratului calculată ca diferenţa dintre tariful practicat de furnizorul privat pentru serviciul medical pentru care se încasează contribuţie personală şi suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical sau tariful decontat de casa de asigurări de sănătate, corespunzător zilei de tratament;
  • servicii medicale suplimentare şi/sau la cerere, care nu fac obiectul contractului cu casa de asigurări de sănătate pentru serviciile medicale în asistenţa medicală ambulatorie.

Ca să se aplice, Proiectul de HG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Unul dintre cei mai cunoscuți medici din Târgu Jiu și-a prelungit programul, din cauza solicitărilor

Postat acum

on

De către

Unul dintre cei mai cunoscuți medici din Târgu Jiu, în ecografie, și-a prelungit programul la cabinetul privat, din cauza solicitărilor. Medicul Charaf Hmida a devenit, în ultimii ani, unul dintre cei mai căutați specialiști în domeniu. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în 2015. În anul 2016 a început specializarea în departamentul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara. A ajuns apoi la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, dar a avut contracte și cu alte spitale din zonă.
Medicul și-a prelungit programul la cabinetul pe care îl are în municipiu, pentru a da consultații în fiecare zi, deoarece numărul solicitărilor devenise foarte mare.

Continuă să citeşti

SĂNĂTATE

SJU Târgu Jiu: Opt pacienți cu gripă, internați în Secția de Boli Infecțioase

Postat acum

on

De către

Opt persoane suferind de gripă sunt internate în secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. În aceiași secție mai există alţi 9 pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi încă 12 cu pneumonii şi enterocolită. Potrivit SJU Târgu Jiu, dintre cei 8 pacienţi cu gripă, 5 au gripă de tip A, restul tip B.

„În perioada 9 – 16 ianuarie, în Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu au fost internaţi 40 de copii cu diverse afecţiuni respiratorii, marea majoritate cu viroze respiratorii, dar şi cu gripă, pneumonii şi bronşiolite, şi mai puţini cu afecţiuni digestive. Astăzi, în Secţia Pediatrie se află internaţi 26 de copii: cinci copii diagnosticaţi cu gripă (grupa de vârstă 0 – 1 an) şi 21 de pacienţi cu afecţiuni respiratorii. Dintre micuţii diagnosticaţi cu virusul gripal, trei sunt cu gripa tip A, unul cu gripa tip B şi un copil cu ambele tipuri de gripă. Cei mai mulţi dintre pacienţii internaţi au vârste cuprinse între câteva luni şi 5 ani. La internare, toţi copiii sunt testaţi PCR pentru a afla dacă sunt infectaţi cu virusul SarS-CoV-2 şi testaţi pentru a depista dacă au gripă. În medie, copiii au avut nevoie de 7 zile de internare în Secţia Pediatrie pentru a se face bine. Au fost şi cazuri în care pacientul a stat internat 9 zile. Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să evite zonele aglomerate, dar şi contactul cu persoanele bolnave (răcite) şi de asemenea, le recomandă să se adreseze şi medicilor de familie sau celor din centrele de permanenţă înainte de a veni la Camera de gardă din spital”, a spus Mihaela Ţicleanu, purtător de cuvânt SJU Târgu Jiu.

Continuă să citeşti

SĂNĂTATE

Dan Chiriac nu se dezminte! A făcut o baie înghețată de Crăciun

Postat acum

on

De către

Preşedintele Clubului Montan „White Wolf” de la Baia de Fier a petrecut Crăciunul într-un mod inedit! Acesta a făcut o baie într-o mini cascadă cu apa înghețată, pe raza județului Gorj. Dan Chiriac nu este la prima încercare de acest gen, fiind cunoscut pentru genul acesta de inițiative care ar trebui să întoarcă omul la o viață sănătoasă.

Mesajul postat de Chiriac a fost următorul: „Nici Craciunul nu mai este ca odinioară!Atunci ne băteam cu zăpadă – acum ne bălăcim în cascadă!!!

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR