Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Școala Populară de Arte, eveniment unic: „𝑶𝒏𝒆 𝑺𝒕𝒆𝒑 𝒕𝒐 𝑰𝒏𝒇𝒊𝒏𝒊𝒕𝒚. 𝑩𝒓â𝒏𝒄𝒖ș𝒊 – 𝑼𝑵𝑬𝑺𝑪𝑶 2024”

Postat acum

on

0 Shares

Evenimentul care va avea loc pe 28 iulie, este unul de înaltă ținută și marchează un obiectiv de importanță națională: înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu, realizat de Constantin Brâncuși, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

În cadrul acestei manifestări culturale, începând cu ora 10.00, Ansamblul Folcloric „Maria Lătărețu”, dirijor Lucian Ciucă, va susține un spectacol extraordinar, alături de interpreții iubiți de muzică populară: Carmen Felicia Sarcina, Nicoleta Lataretu, Oana Ciucă, Amelia Cîrciu Carcalicea, Elena Bălan, 𝘝𝘪𝘰𝘭𝘦𝘵𝘢 𝘗𝘰𝘱𝘦𝘴𝘤𝘶, Cristina Pîrjol ș𝘪 𝐼𝑜𝑎𝑛𝑎 𝑆𝑡𝑎𝑛𝑎.

𝑇𝑎𝑏𝑙𝑜𝑢𝑙 𝑓𝑜𝑙𝑐𝑙𝑜𝑟𝑖𝑐 𝑣𝑎 𝑓𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑡𝑎𝑡 𝑎𝑟𝑚𝑜𝑛𝑖𝑜𝑠 𝑑𝑒 𝑒𝑣𝑜𝑙𝑢ț𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑙𝑖𝑛𝑒 𝑑𝑒 𝑒𝑛𝑒𝑟𝑔𝑖𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝑨𝒏𝒔𝒂𝒎𝒃𝒍𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒅𝒆 𝒅𝒂𝒏𝒔𝒖𝒓𝒊 𝒑𝒐𝒑𝒖𝒍𝒂𝒓𝒆 ”𝑨𝒍𝒕𝒊ț𝒂”, 𝑠𝑢𝑏 𝑐𝑜𝑛𝑑𝑢𝑐𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑟𝑒𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑙𝑜𝑟 Tudorita Negru ș𝑖 Nutu Tănăsoiu.

𝐷𝑒 𝑎𝑠𝑒𝑚𝑒𝑛𝑒𝑎, 𝑣𝑜𝑟 𝑓𝑖 𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑎𝑡𝑒 și 𝒂𝒕𝒆𝒍𝒊𝒆𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒄𝒓𝒆𝒂ți𝒆 𝑎𝑙𝑒 𝑚𝑒ș𝑡𝑒𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑜𝑝𝑢𝑙𝑎𝑟𝑖:

– 𝑰𝒓𝒊𝒏𝒂 𝑪𝒊𝒖𝒏𝒄𝒂𝒏𝒖– 𝑝𝑜𝑟𝑡 𝑡𝑟𝑎𝑑𝑖ț𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙

– 𝑪𝒍𝒂𝒖𝒅𝒊𝒂 𝑫𝒓ă𝒈𝒉𝒆𝒔𝒄𝒖 – ț𝑒𝑠ă𝑡𝑢𝑟𝑖

– 𝑻𝒊𝒃𝒆𝒓𝒊𝒖 𝑬𝒄𝒐𝒗𝒆𝒔𝒄𝒖 – 𝑖𝑐𝑜𝑛ă𝑟𝑖𝑡

– 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒂𝒏 𝑴ăg𝒖𝒓𝒆𝒂𝒏𝒖 – 𝑜𝑙ăr𝑖𝑡

– 𝑫𝒂𝒄𝒊𝒂𝒏𝒂 𝑼𝒏𝒈𝒖𝒓𝒆𝒂𝒏𝒖 – 𝑎𝑟𝑡𝑎 𝑑𝑒𝑐𝑜𝑟𝑎𝑡𝑖𝑣ă

– 𝑫𝒂𝒏𝒊𝒆𝒍 𝑷𝒓𝒆𝒅𝒖ț– 𝑎𝑟𝑡𝑎 𝑙𝑒𝑚𝑛𝑢𝑙𝑢𝑖

Organizatori: UAT – Consiliul Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Scoala Populara de Arte „Constantin Brâncuși” Targu Jiu Scoala Populara Tg-Jiu

0 Shares
Publicitate

CULTURĂ-MEDIA

Noi expoziții la Târgu-Jiu

Postat acum

on

De către

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu invită publicul să participe, începând cu data de 22 noiembrie, de la ora 18:00, la un dublu eveniment expozițional.

,,Cosmin Perța, scriitor, nume de referință pentru literatura contemporană românească, cunoscut și pentru o serie de proiecte artistice interdisciplinare la intersecția dintre literatură și arte vizuale, propune două instalații cu caracter imersiv: audio (sound –design & poezie) și un video-poem.
Eugen Vuțescu, poet și artist, prezintă o instalație vizuală complexă: pictură și obiect de tip ready-made asistat. Expozițiile semnate de cei doi pot fi vizitate, în spațiile muzeului, până pe data de 5 decembrie 2024.
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, este o experiență imersivǎ care explorează ideea de trecere, transformare, evoluție și decadență, tradiție și ștergere a ei, memorie și uitare prin intermediul istoriei poetice a unei familii. Revoltă, neputință și evoluție, doar pentru a perpetua ceva ce depășește orice cadru biologic sau cultural: capacitatea umană de a visa și de a proiecta viitoruri posibile.
Voices of war este o instalație audio imersivă care încearcă să redea sonor și afectiv regimul de teroare pe care îl suportă cetățenii obișnuiți ai Ucrainei, confruntați cu bombardamente și stare de asediu continuă. Instalația este compusă din editarea și colarea mai multor înregistrări autentice din timpul bombardamentelor asupra orașului ucrainean Zaporojie, realizate de muzicianul și artistul ucrainean Denys Vasyliev. Acestora le-au fost adăugate voci, dar sunetele nu au fost stilizate și nici nu au fost adăugate alte efecte, mizând pe o abordare cât mai naturală a sunetelor războiului.
FRAGIL a fost gândită din perspectiva unei instalații vizuale care combină mediul clasic al picturii cu o serie de instalații de tip ready-made asistat pentru a crea un tip de conexiune profundă între cele două medii. Lucrările propun un exercițiu senzorial de cercetare a ”insuportabilei fragilități” a corpurilor și a obiectelor, concept formulat vizual la intersecția diferitelor materiale de lucru mai mult sau mai puțin durabile: pictură, fotografie, obiecte, ciment.
COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureș) este un eseist, poet și prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universitǎții „BabeșBolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile de literaturǎ la Universitatea din București cu un masterat în literatura contemporanǎ, mai apoi obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantasticǎ europeanǎ. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. De-a lungul timpului a obținut unele dintre cele mai importante premii literare românești. Fragmente din opera sa poeticǎ au fost traduse în 14 limbi, iar cel mai recent roman al sǎu este în curs de traducere integralǎ în patru țǎri. A lucrat timp de 8 ani în presa culturalǎ din Cluj și Bucureçti, iar în ultimii 10 ani a înființat și a condus unele dintre cele mai apreciate și premiate colecții de literaturǎ contemporanǎ la editurile Tracus Arte și Editura Paralela 45.
EUGEN VUȚESCU (n. 1982, București) a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Este medic, poet și artist vizual. Ca artist vizual a lucrat în diverse medii: fotografie, pictură, ilustrație de carte, instalații” , au transmis reprezentanții Muzeului Constantin Brâncuși.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

,,Citadele Culturale”, un real succes

Postat acum

on

De către

Proiectul „Citadele Culturale”, care propune spectacole sincretice în spații deosebite, a ajuns și în județul Gorj. Este cel de-al 27-lea județ care aderă la această inițiativă.

Astfel, Cula Glogoveanu, din comuna Glogova  a găzduit la începutul acestei săptămâni un spectacol în care arta plastică, muzica, poezia și publicistica s-au îmbinat într-un moment cultural memorabil.

Chitaristul Tudor Niculescu Mizil a susținut un recital, iar cei prezenți au putut admira lucările de artă plastică ale unuia dintre cei mai spectaculoși și profunzi pictori gorjeni – Florin Preda Dochinoiu. În cadrul evenimentului au fost prezentate și două cărți: „Versuri dintr-un jurnal în amurg” de Nicolae Dragoș, volum care conține ilustrații semnate de artistul vizual expozant și „Policromii” semnată de Sebastian Crăciun. Primarul Gheorghe Alpredi a fost alături de oamenii de cultură prezenți la Cula Glogovenilor.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Trupa de teatru în limba franceză a Liceului de Arte, la un festival internațional

Postat acum

on

De către

În perioada 27-31 octombrie trupa de teatru în limba franceza, „FRANC”, de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, coordonată de profesoara Mihai Melania, a participat la Festivalul Internațional de Teatru Tineri Francofoni AMIFRAN, ediția a 32-a.

Cu această ocazie, elevii au participat la diverse ateliere și „mese rotunde” animate de profesioniști francofoni, au vizionat zeci de spectacole în limba franceza, susținute de trupe de teatru din țară și din străinătate și un voncurs de cultură generală dedicat scriitorului Matei Vișniec, au socializat, au vizitat orașul Arad și au petrecut o seară specială, în încheierea festivalului. Sarcina lor a fost în acest an să prezinte, prin mici scenete, trei trupe străine, Serbia, Italia, Moldova și una din țară, din București, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”. Ca de fiecare data, au strălucit, fiind răsplătiți cu aplauze și felicitări.

În urma acestei prestații, trupa FRANC va participa la un festival similar, din Maroc, în martie 2025.

Continuă să citeşti