Connect with us

EDUCAȚIE

Schimbare la vârful IȘJ Gorj! Nou inspector școlar general

Postat acum

on

0 Shares

Fostul subprefect de Gorj, prof.Mihai Istrate de la Țicleni, este noul inspector școlar general al IȘJ Gorj. PSD a decis această schimbare de ultimă oră, Marcela Mrejeru fiind simplu membru în partid, noua Legea a Educației împiedicând șefii de IȘJ să mai aibă funcții politice.

Mrejeru va candida pentru o funcție de consilier județean.

0 Shares
Publicitate

EDUCAȚIE

Noul modul educațional a început cu uniformă, la Câlnic

Postat acum

on

De către

Elevii de la Școala Gimnazială Cîlnic au inceput astăzi modulul trei din acest an de învățământ cu uniformă. Practic, elevii poartă o ținută acceptată și de școală și de părinți, pe fiecare element de îmbrăcăminte apărând emblema școlii.

„Suntem onorați ca la Școala Gimnazială Câlnic elevii să înceapă modulul III în ținuta școlară decentă, având ecuson inscripționat cu numele instituției noastre. Mulțumim părinților pentru implicarea dumnealor și pentru sprijinirea actului educațional în această manieră. De asemenea, contăm pe forțele proaspete pe care elevii le-au căpătat în vacanța de iarnă, iar în acest modul dorim să fim la înălțime și în ceea ce privește concursurile și olimpiadele școlare.Anul 2025 să fie cu multe împliniri și bucurii”, au transmit reprezentanții unității de învățământ.

Astăzi, elevii au revenit din nou în bănci, după vacanța de iarnă. A început modul al treilea de învățământ, potrivit noii structuri a anului școlar, aprobate de Ministerul Educației. Elevii mai sunt liberi pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii, apoi în februarie, timp de o săptămână, pentru așa numită vacanță de schi.

 

Continuă să citeşti

EDUCAȚIE

Cinci premii întâi, pentru micii pianiști ai Școlii Populare de Arte

Postat acum

on

De către

Nu unul, nu două, ci cinci premii I în cadrul Concursului Internațional de Arte, ediția a IV-a de iarnă. Asta au obținut elevii Școlii Populare de Arte Târgu Jiu: Raisa Maria Dănciulescu, Georgian Gabriel Văcariu, Octavia Ioana Călugăru, Codruț Bușoi Guran și Constantin Herman Militaru.

S-a acordat și o Diploma de Excelență profesoarei Luiza Bodnar, această fiind o recunoaștere binemeritată a dedicației și a contribuției semnificative aduse în educația și formarea cursanților săi.

„Felicitări tuturor pentru prestațiile artistice de excepție!Felicitări părinților care susțin parcursul artistic al copiilor și doamnei profesor pentru devotamentul său în educația artistică”, a transmis unitatea de învățământ.

Continuă să citeşti

EDUCAȚIE

Ceremonial religios, în afara Mănăstirii Tismana

Postat acum

on

De către

Preotul Mănăstirii Tismana, însoțit de două măicuțe, a botezat astăzi apa râului care traversează proprietatea laică.

Obiceiul este unul tradițional, de Bobotează, când și apele curgătoare sunt sfințite de fețele bisericești. Ritualul religios a fost urmărit de la distanță de credincioșii veniți la sfânta mănăstire în zi de mare sărbătoare.

Sfințirea apelor, cunoscută și sub denumirea de „Sfințirea cea mare a apelor”, se face de două ori pe an: în ajunul Bobotezei și în ziua praznicului, având o semnificație profundă pentru curățarea sufletului și a casei.

Cum se consumă corect Agheasma Mare

Agheasma Mare se bea dimineața, pe stomacul gol, înainte de a consuma anafură. Este esențial să respectăm această ordine, deoarece agheasma simbolizează purificarea și binecuvântarea. Mulți credincioși fac greșeala de a consuma mai întâi anafura, însă tradiția recomandă inversarea acestui obicei.

Perioada în care se consumă

Apa sfințită poate fi consumată în primele opt zile de după Bobotează, până la Odovania Praznicului, care are loc pe 13 ianuarie. Cifra opt are o semnificație aparte în tradiția creștină, fiind simbolul veșniciei.

În afara acestei perioade, Agheasma Mare se poate consuma în zilele de post, de sărbătoare sau înainte de a merge la biserică, fiind un simbol al curățirii și întăririi spirituale.

Agheasma Mare este considerată o apă cu har dumnezeiesc, încărcată cu puteri vindecătoare și purificatoare. Aceasta este folosită pentru:

Stropirea casei și a gospodăriei: Protejează locuința de influențele negative și aduce binecuvântare familiei.

 

Continuă să citeşti