CULTURĂ-MEDIA
Premiera filmului „Enescu jupuit de viu”, la Cinematograful Sergiu Nicolaescu din Târgu Jiu
Primul film artistic despre compozitorul George Enescu, „Enescu, jupuit de viu”, are premiera toamna aceasta. Filmul va rula marți, 19 noiembrie 2024, la Cinematograful Sergiu Nicolaescu din Târgu Jiu, anunță ADER-Asociația pentru Democrație.
Vizionarea în premieră a filmului „Enescu – jupuit de viu”, regizat de Toma Enache, va avea loc prezența regizorului și a altor membri din echipă. Publicul va avea șansa de a-i adresa regizorului întrebări la sfârșitul proiecției, anunță organizatorii.
CULTURĂ-MEDIA
,,Citadele Culturale”, un real succes
Proiectul „Citadele Culturale”, care propune spectacole sincretice în spații deosebite, a ajuns și în județul Gorj. Este cel de-al 27-lea județ care aderă la această inițiativă.
Astfel, Cula Glogoveanu, din comuna Glogova a găzduit la începutul acestei săptămâni un spectacol în care arta plastică, muzica, poezia și publicistica s-au îmbinat într-un moment cultural memorabil.
Chitaristul Tudor Niculescu Mizil a susținut un recital, iar cei prezenți au putut admira lucările de artă plastică ale unuia dintre cei mai spectaculoși și profunzi pictori gorjeni – Florin Preda Dochinoiu. În cadrul evenimentului au fost prezentate și două cărți: „Versuri dintr-un jurnal în amurg” de Nicolae Dragoș, volum care conține ilustrații semnate de artistul vizual expozant și „Policromii” semnată de Sebastian Crăciun. Primarul Gheorghe Alpredi a fost alături de oamenii de cultură prezenți la Cula Glogovenilor.
CULTURĂ-MEDIA
Trupa de teatru în limba franceză a Liceului de Arte, la un festival internațional
În perioada 27-31 octombrie trupa de teatru în limba franceza, „FRANC”, de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, coordonată de profesoara Mihai Melania, a participat la Festivalul Internațional de Teatru Tineri Francofoni AMIFRAN, ediția a 32-a.
Cu această ocazie, elevii au participat la diverse ateliere și „mese rotunde” animate de profesioniști francofoni, au vizionat zeci de spectacole în limba franceza, susținute de trupe de teatru din țară și din străinătate și un voncurs de cultură generală dedicat scriitorului Matei Vișniec, au socializat, au vizitat orașul Arad și au petrecut o seară specială, în încheierea festivalului. Sarcina lor a fost în acest an să prezinte, prin mici scenete, trei trupe străine, Serbia, Italia, Moldova și una din țară, din București, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”. Ca de fiecare data, au strălucit, fiind răsplătiți cu aplauze și felicitări.
În urma acestei prestații, trupa FRANC va participa la un festival similar, din Maroc, în martie 2025.
CULTURĂ-MEDIA
Tezaurul de la Godinești, 15 piese romane, în restaurare la Muzeul Județean Gorj
Mai multe piese romane din categoria Tezaur, de sec. II-III d. Hr., au fost descoperite în Gorj. Este vorba despre 15 piese metalice de origine romană, de sec. II-III d. Hr., din categoria Tezaur, care au fost descoperite cu detectoarele de metale, într-o pădure din comuna Godinești, de doi „căutători de comori” din Gorj.
10 dintre piese au fost descoperite de către Georgiana Baltag din Motru, care ieșise la detecție împreună cu soțul său. Celelate 5 piese au fost detectate tot atunci, în același loc, de către colegul lor cu care obișnuiesc să iasă în teren, Ion Spătaru, din comuna Cătunele.
Piesele arheologice au fost predate, astăzi, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, urmând să fie restaurate.
„Sunt piese romane mobile, de sec. II-III d. Hr., din categoria juridică Tezaur, din Patrimoniul Cultural Național. Este vorba despre monede și piese de harnașament”, a declarat dr. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.