Connect with us

POLITICĂ

Ministrul Energiei vine mâine, la Târgu Jiu

Postat acum

on

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, vine mâine, din nou, la Târgu Jiu. Vizita șefului de la Energie este una politică. Popescu a fost confirmat de organizatorii conferinței de alegeri din cadrul PNL Gorj, ca invitat, alături de Alina Gorghiu, Marcel Boloș și Virgil Guran.
Alegerile din cadrul PNL încep la ora 11:00, liberalii alegând aceeași locație, ca și pesediștii, pentru conferința de alegere a președintelui.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

POLITICĂ

Senatorul Iordache, întâlnire la Ministerul Energiei pentru PUG-ul municipiului

Postat acum

on

De către

Liderul PNL Gorj, senatorul Ion Iordache, se implică în problema PUG-ului pentru municipiul Târgu Jiu.

„La Ministerul Dezvoltării, împreună cu Victor Banța, am avut o întâlnire, de o importanță majoră pentru Municipiul Târgu Jiu, cu reprezentanții Institutului Național de Cercetare si Dezvoltare URBAN–INCERC, având ca temă finalizarea Planului de Urbanism General al Municipiului Târgu-Jiu”, a transmis Iordache pe pagina sa de Facebook.”Ne dorim cu toții să sprijinim finalizarea acestui proiect, fiind constienți de importanța pe care o are pentru dezvoltarea Municipiului Tg Jiu, dar și în vederea evitării unui blocaj care ar putea să apară începând din anul 2023 din lipsa PUG-ului. Primăria Târgu-Jiu va fi în imposibilitatea eliberării autorizațiilor de construire sau de realizarea a noi proiecte de dezvoltare a orașului. Mulțumim și pe această cale reprezentanților Institutului Național de Cercetare si Dezvoltare care, deși au contract de realizare a PUG ului din anul 2008, până în anul 2017 s-au confruntat cu o lipsă de preocupare din partea administrației de la Târgu-Jiu pentru finalizarea PUG”, a completat senatorul de Gorj.

„Am obținut un angajament din partea reprezentanților URBAN-INCERC că vor lucra aproape voluntar în perioada următoare, cu o singură condiție, o implicare substanțială din partea Primăriei Târgu-Jiu”, a mai menționat liberalul.

Continuă să citeşti

POLITICĂ

Doi miniștrii dar și premierul, interpelați de senatorul Rujan!

Postat acum

on

De către

Ministru Virgil Popescu de la Ministerul Energiei dar și ministrul Marcel Ioan Boloș de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au fost interpelați de către senatorul de Gorj, Cristinel Rujan, în problema includerii obiectivului „AHE a râului Jiu pe sector Valea Sadului-Vădeni” în lista de proiecte finanţate. O interpelare similară a ajuns și la premier, acest demers arătând susținerea parlamentarului la acțiunea deja inițiată de Consiliul Județean Gorj. 

Ministerul Energiei şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au prezentat, în data de 24 noiembrie 2022, în procedura de transparenţă decizională, proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie, precum şi alte proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă, propuse pentru finanţare prin planul de măsuri REPower EU.  De altfel, Planul REPower EU stabileşte o serie de măsuri clare, menite să reducă rapid dependenţa de importurile de energie, prin orientarea către investiţii aflate deja în diferite etape de execuţie, explică parlamentarul de Gorj.

În data de 29 noiembrie a.c., guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi modificarea unor acte normative. Acest act normativ contribuie la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de sera într-un mod cât mai rentabil, cu mix-uri energetice, cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune. În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile pentru următorii ani, până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6 – energie. Prin acelaşi act normativ, ordonanţa de urgenţă stabileşte scheme de sprijin pentru energia din surse regenerabile, stabilitatea sprijinului financiar, calcularea ponderii energiei din surse regenerabile, precum şi o procedură de notificare simplă pentru racordările la reţea a instalaţiilor, alături de adoptarea pe scară largă a utilizării energiei din surse regenerabile în sectoare precum transporturi, prosumatori sau comunităţi de energie din surse regenerabile.

„Având în vedere argumentele deja expuse, precum şi faptul că, potrivit Ordonanţei de urgenţă, se impune realizarea cu celeritate a tuturor etapelor specifice pentru o mai facilă implementare a proiectelor de investiţii, ca senator de Gorj, vă solicit sprijinul pentru demersul făcut de către Consiliul Judeţean Gorj, de includere/ completare în lista proiectelor, din Anexa 1 la OUG a obiectivului de investiţii „AHE a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului- Vădeni”, solicită parlamentarul de Gorj, in cuprinsul interpelării.

„Ţinând cont de orientările REPower EU către investiţii aflate în diferite etape de execuţie, apreciez că este importantă includerea obiectivului în lista de proiecte finanţate, având în vedere că lucrările la „AHE a râului Jiu pe sector Valea Sadului-Vădeni” sunt executate în proporţie de peste 50% (Baraj Valea Sadului – 65%, Baraj Curtişoara – 80%, Canal fugă Valea Sadului – 50%, CHE Curtişoara -70%, Canal fugă Curtişoara – 60%).Acest obiectiv de investiţie are o capacitate de producţie de 139.000 de MWh energie electrică într-un an hidrologic mediu, trei trepte de cădere, respectiv treapta Valea Sadului, treapta Curtişoara şi Treapta Turcineşti, o pondere energetică cumulată de 28% şi o pondere a folosinţelor complexe de 72%”, a mai transmis Rujan.

În privinţa funcţiunilor non-energetice, folosinţele complexe de apă ale acestui obiectiv de investiţii sunt următoarele: Asigurarea cu apă pentru irigarea unei suprafeţe de 74.000 ha teren agricol în judeţele Gorj şi Dolj;Asigurarea unui debit suplimentar în aval de 7,5 mc/s, cu asigurarea de 97% pentru alimentarea cu apă a localităţilor şi obiectivelor industriale şi economice de pe cursul inferior al Jiului;Apărarea împotriva inundaţiilor a localităţilor, obiectivelor economice şi a căilor de comunicaţie prin zonă, pentru care este prevăzut un volum de atenuare de aproximativ 62 milioane mc;Asigurarea îmbunătăţirii calităţii apei, prin sedimentarea suspensiilor transportate pe râul Jiu;Scoaterea de sub limita inundării şi redarea în circuit a circa 711 ha de terenuri agricole;Crearea unui rezervor important de apă care va influenţa favorabil microclimatul şi va permite dezvoltarea zonei, mai punctează senatorul.

„Consider că nerealizarea acestor lucrări generează cheltuieli enorme pentru readucerea terenurilor din zona de influenţă la starea iniţială, iar efectele negative pe termen mediu şi lung se răsfrâng asupra obiectivelor hidroenergetice aflate în aval, respectiv Târgu-Jiu şi Vădeni, prin creşterea exponenţială a riscului de colmatare integrală a lacurilor de acumulare aferente, dar şi de inundare a municipiului reşedinţă de judeţ. Având în vedere cele menţionate, vă rog să-mi comunicaţi care au fost motivele pentru care obiectivul de investiţii „AHE a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului-Vădeni”a fost omis din Anexa 1 la OUG, obiectiv absolut necesar pentru Gorj”, a conchis parlamentarul PSD.

Continuă să citeşti

POLITICĂ

Liderul PER Gorj cere demisia ministrului Energiei după incidentul de la Cariera Jilț Sud

Postat acum

on

De către

Aseară excavatorul nr 12 din cariera Jilț s-a transformat într-un morman de fier vechi (spre bucuria celor de la REMAT Gorj), susține Dan Miroiu, președintele PER Gorj, critic la adresa conducerii Ministerului Energiei.

„Nerespectarea normelor de funcționare (mod de lucru la exploatarea cărbunelui în cariere, etc) au condus la acest incident de prăbușire a malurilor de pământ peste acest excavator. Ca urmare a acestui incident și a stări actuale a CEO și a întreg sistemului energetic din România; PER Gorj solicită în mod public demisia ministrului energiei domnul Virgil Popescu. Exploatare carierelor la ora actuală este praf, în ritmul ăsta în câțiva ani termocentralele vor rămâne fără cărbune, nemaiavând cărbune nu vor mai produce energie electrică și de aici închiderea grupurilor pe cărbune, complexul este într-un cerc vicios și dacă nu se intervine acum, mâine este prea târziu”, a complet liderul Partidului Ecologist Gorj.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR